Zpráva z FotoExpedice: Zvířata na ostrově Helgoland

V pátek 20. září ve večerních hodinách vyrazila z Prahy skupina devíti fotografů na FotoExpedici: Zvířata na ostrově Helgoland. Ostrov v Severním moři obývají kolonie tuleňů a terejů. Právě za těmito zvířaty jsme se na FotoExpedici pořádané FotoInstitut.cz vydali.

Po nočním přejezdu Německem jsme v brzkých ranních hodinách dorazili do Hamburku, a katamaránem se vydali na Helgoland. Ostrov se nachází cca 60km od pobřeží. Hamburk je ale ještě kus cesty po Labi a cesta tak trvala 4 hodiny, během kterých jsme fotografovali z paluby, pojídali rybí speciality z lodní kuchyně a dospávali po noční cestě. Na Helgoland jsme dorazili krátce po poledni a hned jsme vyrazili na první velké lákadlo ostrova – kolonii Terejů bílých na hnízdní skále.

Terejové

Červené útesy se nachází na severozápadním konci ostrova. Protože podléhají poměrně silné erozi, jsou kolem jejich okraje plůtky a na některých místech je vidět, že se staré cesty už zřítily do moře. Plůtky jsou jen symbolické a fotografování vůbec nebrání, ovšem přelézt by si je troufal jen šílenec nebo ovce – ty spásají na náhorní plošině ostrova trávu a občas lezou do neuvěřitelných míst. Na útesech žijí převážně Terejové. Občas jsme zahlédli i racka nebo kormorána, ale pouze prolétajícího. Terejové byli hlavním objektem našich snímků. Díky poměrně silnému větru a hledání místa k přistání létali kolem skály relativně pomalu a o letovky tak nouze nebyla. Bohužel nepřálo nám příliš světlo. Až na pár okamžiků bylo zataženo. Díky nadšení z množství a blízkosti těchto fotogenických ptáků nám to ale nevadilo. Přeci jen byl to teprve první den a zatím jsme obhlíželi situaci.

Na Helgolandu ale žije daleko více zvířat. Místní ornitologická stanice eviduje přes 400 unikátních ptačích druhů, které na ostrově buď přímo žijí, nebo prolétají na své cestě do teplých krajů. Poměrně početnou skupinou jsou také drobní pěvci, kteří ale příliš krásy nepobrali.

Večer na Helgolandu přichází poměrně brzy. Ostrov je na severu a slunce zapadalo už po sedmé hodině, což při zatažené obloze a potřebě krátkých časů na letovky zamenalo, že jsme se v šest hodin vydali na večeři. Bez ohledu na to jsme měli na kartách stovky i tisíce snímků. V prvotním nadšení prostě fotíte vše. O to těžší bylo vybrat několik málo fotek na večerní prezentaci snímků. Tyto vybrané fotografie jste mohli vidět na Facebooku FotoInstitut.cz, kde jsme je průběžně přímo z Helgolandu zveřejňovali.

Tuleni

Další den bylo na programu fotografování tuleňů. Na přilehlém ostrůvku Duna, kam se lze dostat malou loďkou, mají kolonie dva druhy: Tuleň obecný a Tuleň kuželozubý. Druhý jmenovaný je větší a má protáhlý čumák, první jmenovaný se zase pořád „směje“. I na Duně žijí ptáci, především je zde kolonie kormoránů a písečné pláže jsou ideálním místem pro jespáky.

Předpověď počasí byla optimistická. Mělo se střídat slunečné počasí s několika mraky. Bohužel se zcela nenaplnila a mraků bylo víc než slunce. Když ale v odpoledních hodinách pořádně zasvítilo, nastaly opět fotografické orgie. Helgoland je častým cílem německých školních výprav a tuleni jsou na lidskou přítomnost zvyklí. Lze se k nim bez problémů přiblížit. Jsou ale stále „divocí“ a pokud překročíte únikovou vzdálenost, okamžitě se celá skupina žene do moře. Nutno podotknout, že i přes vášnivé fotografování jsme byli k tuleňům ohleduplní a neznervozňovali je přílišným přiblížením. Útěk se tak nekonal ani jednou.

Znovu jsme pořídili tisíce fotek – scénář z minulého dne se opakoval. Nejprve fotíte vše a až když máte vše nafoceno, začnete si vybírat, co nafotíte a co je „jen další povalující se tuleň“. Na Duně jsme ale strávili celý den a času na vybírání tak bylo dost.

Opět Terejové

Následující den byl opět ve znamení výpravy k hnízdišti Terejů. A vůbec nevadilo, že jsme již měli nafoceno z dne příjezdu. Změnilo se totiž počasí – více slunce a méně mraků – a také vítr. Tentokrát byl ještě silnější a foukal rovnoběžně se skálou. Terejové tak plachtili prakticky na místě. S nadsázkou lze říci, že pokud se někomu u letovky nelíbilo pozadí, stihnul klidně udělat jinou kompozici, terej v letu počkal.

Samozřejmě jsme kromě letovek nafotili i dění na hnízdní skále. Sociální chování terejů – obírání se zobáky a „šermování“, boj o místo k přistání. Jen pozorovat kolonii bylo fascinující, nemluvě o možnosti zachytit tento rej na fotografiích. Drobnou nevýhodou ale bylo právě to, že terejové jsou všude. Vytvořit čistou kompozici, kde nepřekáží jiný pták, vyžadovalo notnou dávku štěstí, postřehu a rychlé reakce. Když jsem pak večer fotil kýčovitý západ slunce s lodí na obzoru, už jsem tereje proklínal – neustále mi létali do záběru.

Právě večerní západ slunce byl ale zlatým (přesněji řečeno zlatavým) hřebem FotoExpedice. Večerní světlo v kontrastu se zelenou trávou a modrým mořem dovolilo nafotit přímo „kalendářové“ fotky. Snad jen škoda, že slunce zapadalo na západě, a většinou tak byli terejové v ostrém protisvětle. Ale to už bysme chtěli moc. I tak někteří účastníci oželeli plánovanou večeři a fotografovali až do západu. Posezení v místní hospůdce pak tento nádherný den završilo.

Ještě se vrátíme

Na Helgolandu jsme určitě nebyli naposledy. Ostrov má co nabídnout každému, kdo rád fotografuje (nebo i jen pozoruje) zvířata. Na Helgoland se vydáme znovu na přelomu dubna a května 2014. Bude jiné roční období, jiné počasí, jiný vítr a fotografie budou opět jiné. Chcete-li jet s námi, sledujte vypsání nového termínu FotoExpedice: Zvířata na ostrově Helgoland na FotoInstitut.cz (počet míst je omezen na 7 účastníků, raději vyplňte svůj email do políčka „Informace o termínech“, přijde vám automatické upozornění při vypsání nového termínu).

Zajímavosti z Helgolandu:

  • na helgolandu nesmějí jezdit auta se spalovacím motorem ani kola
  • viděli jsme bagr na elektrický pohon
  • na náhorní plošinu jezdí výtah
  • ostrov je duty-free, můžete si tu koupit levnou fototechniku (a samozřejmě alkohol, cigarety a hromady plyšových tuleňů)
  • na plážích můžete najít, mezi kousky skla z pivních lahví, kousky jantaru!
  • ostrov má vlastní malou nemocnici, dva kostely a na Duně dokonce letiště (tuleni si letadel vůbec nevšímají)

A na závěr ještě jedna malá ochutnávka, jak to na Helgolandu vypadalo. Video z FotoExpedice: Zvířata na ostrově Helgoland na YouTube.

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Obsah článku

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram