Přinášíme recenzi modelu fotoaparátu Canon EOS 700D v setu s novým objektivem 18-55 mm IS STM. Jde u fotoaparátu o pouhou inovaci předchozí verze? Odpověd jsme se pokusili najít za vás. Více v následujícím testu.

Vzhled a ovládání

Canon EOS 700D Pohled shora

Canon EOS 700D je nástupcem modelu 650D, který jsme recenzovali v říjnu loňského roku.
Celkový vzhled se téměř nezměnil. Rozdíly je nutné pozorně hledat. Velikost je zcela shodná s 650D. Hmotnost je o nepodstatných 5 gramů vyšší (580g).

Zadní strana a LCD

Ergonomie ovládání je však opět na vysoké úrovni. Jedinou změnou je sloučení části scénických režimů pod jednu pozici hlavního voliče. Mírně odlišné jsou tvary některých tlačítek. Jejich umístění a funkce jsou však shodné. Přiznám se, že nechci opisovat technickou specifikaci. Tu naleznete buď na stránkách firmy Canon, nebo v již zmíněné recenzi 650D. Já popíši pouze ty funkce, které mohou být zajímavé samy o sobě, nebo mě jinak zaujaly.

LCD, hledáček

Zadní strana a LCD Zadní strana a LCD

LCD je (opět) výklopný a otočný dotykový displej Clear View II TFT s variabilním úhlem natočení, úhlopříčkou 7,7 cm (3,0") a poměrem stran 3:2, přibl. 1 040 000 bodů. V běžných rukavicích jej ovládat nelze, protože je kapacitní. Jeho ovládání funguje zcela bez chybičky a je velmi intuitivní. Včetně třeba zvětšování výřezu při prohlížení snímků.
Zrcadlový (pentamirror) hledáček pokrývá 95% pole. Je zde tedy prostor pro zlepšení. Dioptrická korekce pomůže od –3D do +1D. Ukazuje i nastavenou citlivost. Kompletní informace pak získáme na LCD stiskem tlačítka Info. Měnit je lze po stisku tlačítka Q.

Info Q

Ostření

Ostřící body Ostřící body v režimu živého náhledu

Systém využívá devíti ostřících bodů. Každý je křížový, což je sice shodné s předchozím modelem, ale rozhodně je to výjimečné. Ostření je přesné a podává výborné výsledky i za nízkého osvětlení. Bohužel, jak je již u této třídy obvyklé, ostřící body jsou rozloženy poměrně blízko u středu (viz. foto v režimu živého náhledu). V režimu živého náhledu lze zapnout ostření AFQuick pomocí „standardních“ ostřících bodů. Je evidentní, že výrobce si je vědom relativní pomalosti ostřením porovnání kontrastu přímo na čipu a nabízí toto řešení. Nicméně v tomto režimu je třeba nejprve sklopit zrcátko, zaostřit a vrátit jej zpět. To vyžaduje jistý čas také.

Další vlastnosti a funkce

nastavení nastavení nastavení nastavení nastavení nastavení nastavení nastavení nastavení nastavení nastavení

Z dalších funkcí je dobré zmínit režim HDR dostupný ve scénických režimech. V nastavení redukce šumu je položka „NR“ – potlačení šumu u více snímků. Exponuje čtyři snímky, které složí do jednoho s minimem šumu (viz. testové snímky). Dostupné je pouze při vypnuté redukci šumu pro dlouhé časy a nemožné při některých režimech a nastaveních (nápověda ukazuje možnosti).

Další zajímavou funkcí je možnost úprav fotografií přímo v přístroji. Uložit můžeme kopii snímku a tak nepřijít o originál. Možnosti jsou ČB zrno, měkké ostření, rybí oko, olejová malba, akvarel, levný fotoaparát, efekt miniatury. Každé ve třech úrovních. Stačí si prohlédnout menu přístroje v režimu prohlížení a vybrat si.

při prohlížení

při prohlížení při prohlížení při prohlížení při prohlížení při prohlížení při prohlížení při prohlížení při prohlížení

Canon EOS 700D lze pořídít v českých e-shopech za cenu od Kč do (Zdroj: Heureka.cz) Porovnat ceny >>

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Obsah článku

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram