Test bezzrcadlovky Samsung NX300

Samsung NX300 je další ze stále se rozrůstající skupiny "bezzrcadlovek", tedy kompaktů s výměnnými objektivy. Co nabídne a čím se liší od konkurence se dočtete v testu.

Samsung NX300 je kompakt s výměnnými objektivy s velikosti snímače APS-C, tedy stejným rozměrem, jako v běžných zrcadlovkách. Jedná se o bezzrcadovku s pokročilými expozičními možnostmi, formátem RAW a množstvím dalších nastavení. Jednoznačně míří mezi fotografy, kteří to s fotografování myslí vážně, ale nechtějí se tahat se zrcadlovkou. Trochu tomu odpovídá i cena, která je se setovým objektivem prakticky totožná s lepšími amatérskými zrcadlovkami. Se setovým 18–55mm objektivem jsme také fotoaparát testovali.

Samsung NX300 vlastnosti:

  • snímač: 20,3 Mpix APS-C CMOS
  • bajonet: Samsung NX mount
  • displej: výklopný dotykový AMOLED 8,4cm (800×480 bodů)
  • závěrka: štěrbinová 1/6000 – 30s (bulb max. 4 min)
  • ISO: 100–25600
  • Full HD video MP4 (kodek H.264)
  • RAW, JPG
  • wifi, NFC
  • karta: SD/SDHC/SDXC/UHS-1
  • USB, HDMI
  • rozměry: 122×63,7×40,7 mm
  • hmotnost: 248g (tělo bez baterie)
  • kompletní specifikace na webu Samsung

Obsah balení

Fotoaparát včetně setového objektivu je zabalen v úsporně malé krabičce. Uvnitř kromě fotoaparátu a objektivu najdete také baterii, USB kabel (který slouží i k nabíjení fotoaparátu), malý externí blesk (pouze v sadě s SEF8A), popruh na krk a CD s návodem a softwarem a CD s plnou verzí Lightroom 4. Co v balení nenajdete je nabíječka – baterie se dobíjí přes USB přímo ve fotoaparátu. Aktuálně probíhá akce, kdy k fotoaparátu dostanete i tablet Samsung.

Konstrukce fotoaparátu

Fotoaparát má „moderní retro“ design. Co to znamená vidíte na fotografiích. Klasické fotoaparáty s kůží a kovovými prvky zde nahrazuje moderní plast imitující kůži s plastem imitujícím kov. Opravdu kovový je stativový závit, bajonet a některé další prvky jako tlačítka a poutka. Na omak ale fotoaparát platsobě nepůsobí. Konstukce je bytelná a díky elegantnímu tvaru působí fotoaparát velmi kompaktním dojmem. Grip je celkem malý, ale vytvarovaný tak, že se celý fotoaparát dobře drží. Pro pevný úchop vezmete prakticky celou pravou stranu fotoaparátu do dlaně – bohužel i ovládací tlačítka. Při bližším pohledu zjistíte, že přímo na gripu se nachází jedno z poutek na popruh. Při držení je mezi ukazováčkem a prostředníčkem a vůbec tak nepřekáží.

Na zadní straně fotoaparátu najdete řadu tlačítek v sestavě prakticky stejné jako u jiných pokročilých fotoaparátů. Nechybí ani jedno tlačítko s uživatelky přiřaditelnou funkcí a samostatná spoušť videa. Také se zde nachází velký nahoru a dolu výklopný dotykový displej, kterého se ale díky množství tlačítek vůbec nemusíte dotknout.

Na horní straně fotoaparátu je u spouště páčkový vypínač fotoaparátu, volič režimu a malé kolečko pro změny různých nastavení. Z celé konstrukce fotoaparátu mám jedinou výhradu právě k tomuto kolečku – mohlo by být větší a lépe umístěné, takto se s ním nemanipuluje zrovna příjemně. Na horní straně je také tlačítko pro přímé wifi propojení fotoaparátu s chytrým telefonem nebo tabletem a sáňky na blesk (NX300 nemá vestavěný blesk).

Samsung NX300 Samsung NX300
Samsung NX300 Samsung NX300

Ovládání fotoaparátu

Dotykový diplej u fotoaparátů často vede k redukci množství ovládacích prvků na minimum. K tomu naštěstí u NX300 nedošlo a tak můžete vše potřebné nastavit buď přes displej, nebo tlačítky. Co nenajdete na tlačítkách, najdete v rychlém menu vyvolaném tlačítkem Fn.

Vybrané funkce – typicky čas, clonu, kompenzaci expozice, ISO a vyvážení bílé – můžete nastavovat také objektivem. Specialitou Samsungu je totiž tlačítko iFn na objektivu. Jeho mačkáním zvolíte požadovaný parametr a následným točením ostřicího kroužku nastavíte hodnotu. Příjemé, protože využijete jinak nevyužitou ruku držící objektiv, ale trochu nepraktické ve spěchu, protože přes parametry se musíte vždy proklikat v daném pořadí – přímý přístup přes tlačítko na zadní straně fotoaparátu je třeba pro kompenzaci expozice rychlejší. Trochu zamrzí, že nelze oba způsoby kombinovat – například tlačítkem zvolit nastavení kompenzace expozice a hodnotu nastavit ostřicím kroužkem. Pokud používáte tlačítka, hodnoty měníte malým kolečkem.

Přestože je NX300 poměrně pokročilý fotoaparát s množstvím funkcí, menu fotoaparátu je přehledné, velké (kvůli dotykovému ovládání) a nezavají vás množstvím vnořených nabídek. Přijemná je stručná nápověda ke každé funkci. Někdy je nápověda i nutná, protože překlad do češtiny se obča nepovedl a redukci šumu tak můžete nastavit „Potichu“ nebo „Hlasitě“, popřípadě záhadná položka „Režim rámování“ potřebuje nápovědu – po chvíli přemýšlení nad větou „Nastavit vztah mezi jasem přímého pohledu a jasem zachycovaného snímku“ vám dojde, že se jedná o simulaci vzhledu výsledného snímků při náhledu na displeji. Testovaný fotoaparát měl však firmware ve verzi 1.0, takže tyto strojově přeložené nesmysly budou jistě brzy opraveny.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Robert Kujan
    Robert Kujan
    06.05.2013 08:54

    Nevím jestli se to někdy u nějaké Vaší recenze už neřešilo, ale rád bych se dozvěděl smysl Vašeho testu vyvážení bílé. Rád bych věděl jak dokáže automatické či ručně nastavené vyvážení bílé dobře korigovat barvy v příslušné světelné situaci. Proto má smysl za slunečného počasí udělat snímek s přednastaveným "sluníčkem", za mračného počasí "zataženo", v interiéru pak fotku fotit bleksem s nastaveným "bleskem", popř. bez blesku s "žárovkou" nebo "zářivkou" podle použitého osvětlení... myslím, že tušíte kam mířím. A ke každé takové fotce potom ještě snímek s automatickým vyvážením. JAKÝ smysl má, to co děláte Vy? Mám zkoumat jak kvalitní odstín modré vytvoří fotoaparát nastavený na žárovkové osvětlení venku za zamračeného dne? Proboha, k ČEMU mi to je ??? Chápu,že když není vhodné počasí, tak venku všechny varianty vyvážení neotestujete, ale minimálně ty interiérové, o které jde spravidla nejvíc, můžete udělat vždy. Venku většina aparátů funguje +- bez problémů, za umělého osvětlení by mne ale vyvážení bílé setsakra zajímalo. To co dáváte do recenzí Vy je slušně řečeno na nic...

  • Petr Lavička
    Petr Lavička
    06.05.2013 10:44

    Článek je to pěkný, jenom by se měl nazvat recenze nebo pr článek, ale uživatelský test to není ani náhodou.
    A případě nějakých obrazových ukázek by to u aparátu s výměnnými objektivy chtělo uvést jakým objektivem bylo co foceno, sice to může být v exifu, ale hodilo by se to rovnou uvést.
    Jinak já bych tedy od testu čekal praktické zjištění, nakolik výrobce skutečně splňuje co slibuje v návodu a v informačních materiálech. Ne nějaký přepis pr materiálů, ale skutečně ověřit že to tak v praxi je nebo není, a nakolik.
    Jako třeba když v MDF provedou srovnávací test travních sekaček nebo motorových pil, kde je u jednotlivých modelů i jasné hodnocení, mnohdy pro některé výrobce celkem nepříznivé.
    PL

  • Jakub Súkeník 2
    Jakub Súkeník 2
    12.05.2013 14:11

    JPEG engine je hrozný. S těmito fotoaparáty bych asi fotil výhradně do RAWu.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (3)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram