Zpráva z 2. ročníku Šumavského FotoMaratonu 2012

V sobotu 29. září se v Kašperských Horách na Šumavě konal již 2. ročník fotografické soutěže: Šumavský FotoMaraton 2012. V článku najdete vítězné fotografie z hlavní soutěže i několika dalších a dojmy z akce.

O prodlouženém víkendu v sobotu 29. září se v Kašperských Horách na Šumavě konal 2. ročník fotografické soutěže Šumavský FotoMaraton, pořádaný FotoAparát.cz a školou fotografování FotoInstitut.cz. Generálním partnerem soutěže byl fotografický obchod Centrum FotoŠkoda. Soutěžící mohli vyhrát i ceny věnované dalšími partnery akce, společnostmi >EIZO, Olympus, Zoner, Fomei, Zoner Press a časopisy Digitální Foto Magazín a Koktejl.

Odevzdávání soutěžních fotek V přednáškovém sále

Akce odstartovala v 9 hodin ráno v prostorách informačního střediska Národního parku Šumava. Zde bylo hlavní registrační stanoviště a už čtvrt hodiny před „startem“ zde čekaly desítky fotografů ze všech koutů republiky. Mnoho fotografů přijelo i s doprovodem a v Kašperských Horách jste mohli potkat celé fotografické rodiny.

Stanoviště na radnici Soutěž v Domě fotografů

V hlavní soutěži FotoMaraton 2012 dostali startující seznam pěti témat, mezi kterými nechyběla abstraktní ani velmi konkrétní. Kreativitě se meze nekladly a vznikaly často zajímavé variace na témata:

  • Nalezené zátiší
  • Momentka
  • Kontrast
  • Architektonický detail
  • Strom
Vítězka Šumavského FotoMaratonu 2012 Soutěž v Domě fotografů

A bylo o co soutěžit. Partneři FotoMaratonu 2012: Centrum FotoŠkoda, EIZO, Olympus, Zoner, Fomei, Digitální Foto Magazín, Koktejl a vydavatelství Zoner Press věnovali řadu cen. Mezi cenami tak nechyběl monitor EIZO, fotoparát Olympus XZ-1, pět licencí Zoner Photo Studio pro, tři knihy Zoner Press, poukázky Centrum FotoŠkoda, předplatné časopisů Digitální Foto Magazín a Koktejl, odrazná deska a také poukázky na kurz FotoInstitut.cz.

Předávání cen vítězům Předávání cen vítězům
Předávání cen vítězům Předávání cen vítězům
Účastník FotoMaratonu 2012 Účastníci FotoMaratonu 2012

V porotě soutěže zasedla ředitelka FotoAparát.cz a FotoInstitut.cz RNDr. Helena Macenauerová, fotograf a lektor FotoInstitut.cz Pavel Bokr, redaktor FotoAparát.cz Jan Dobrovodský, profesionální fotograf a cestovatel Andrej Macenauer, fotograf Jan Paták a amatérská fotografka a jedna z vítězek loňského FotoMaratonu Kristýna Antošová. Porota měla těžký úkol – vybrat 10 soutěžících, jejichž fotografie byly celkové nejlepší. Výsledky prvních osmi letos oceněných míst byly poměrně vyrovnané a o několika umístěních muselo rozhodnout „druhé kolo“. Faktem je, že úroveň fotografií byla, vzhledem k omezenému času a prostoru na jejich vyfocení, velmi dobrá. Vítěz soutěže získal od poroty za svých pět snímků 100 bodů z maximálních 125.

Další fotografie najdete také na Facebooku FotoAparát.cz

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Obsah článku

Komentáře k článku (1)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram