Dnes se mi do rukou dostal na test zajímavý fotoaparát. Není úplnou novinkou ve své třídě, spíš pokračovatelem i když s novými prvky, a tak jsem již věděl, že mám v rukou fotoaparát jedněmi velmi chválený a druhými velmi zatracovaný. O to více jsem byl na něj zvědav. Jedná se o zvláštní třídu kompaktů s možností výměny objektivů. Dnes je jím Sony NEX-5N.

Sony NEX-5N

Již samotné tělo budí u někoho nadšení a u jiných rozpaky. Je takové „nefotografické“. Není to ani „krabička na mýdlo“, jak se přezdívá plochým kompaktům, ani klasické prostorové tělo, jako u zrcadlovky. Tělo je z větší části ploché, ale má madlo pro lepší úchop pravou rukou. I tak, pokud by jste neměli nasazený objektiv, strčili byste fotoaparát, díky poměrně malým rozměrům, do náprsní kapsy. Sony NEX není jediný, který ve třídě kompaktů s výměnnými objektivy je. Podobné fotoaparáty dělá i Olympus v řadě PEN (čip CMOS, crop faktor 2), Panasonic v řadě Lumix DMC-GF1,2,3 (čip micro 4/3, crop faktor 2×), Samsung v řadě NX (čip CMOS, crop faktor 1,5×), Pentax Q (čip CMOS, crop 5,5×) a nově i Nikon svojí řadou J1 a v1 (čip CMOS, crop faktor 2,7×). Nakonec tak posledním z velkých výrobců fototechniky, který ještě podobnou řadu nevytvořil, zůstává Canon.

Sony u NEXu naštěstí neudělala to, co někteří jiní výrobci a nedala do těla fotoaparátu fyzicky maličký čip jako z kompaktu, který často trpí známými nevýhodami, jako třeba výraznějším šumem při vyšších ISO, ale dala do něj plnohodnotný čip ze zrcadlovky APS-C, což se odráží v kvalitě výstupních fotografií. V NEXu 5N je tak čip stejné velikosti a rozlišení, jako je u DSLR A580 či SLT A55 a A35.

Tělo fotoaparátu je malé, kompaktní a poměrně dobře padnoucí do ruky. Je tvořené většinou z kovu, nemá na první pohled mnoho ovládacích prvků, na horní straně je spoušť, pákový vypínač na zapnutí a vypnutí fotoaparátu, mikrofon, krytka připojení blesku nebo hledáčku a dvě tlačítka. Jedno na prohlížení snímků a druhé na záznam videa. Pákový vypínač jde poměrně ztuha a tak je trochu z podivem, proč tento prvek je z plastu, když všechny ostatní tlačítka jsou kovová. A když už jsem u té kritiky, také tlačítko záznamu videa nemá zrovna šťastné umístění. Je až na konci těla, takže jeho zmáčknutí je poněkud krkolomné.

Zepředu Zezadu
Horní strana Výklopné LCD

Na zadní straně, kromě velkého výklopného 3“ LCD, jsou na pravé straně umístěny dvě tlačítka, jedno na vstup do Menu a druhé pro nastavování parametrů zobrazených na LCD, a uprostřed je „vícefunkční“ ovladač skládající se z kruhového ovladače umožňujícího nastavování funkcí jak kruhovým pohybem, tak jako klasický ovladač ve čtyřech směrech, kdy je možné měnit zobrazení displeje, režim pohonu, případně korekci expozice a zobrazení více náhledů při prohlížení fotografií. I tento kruhový ovladač je plastové konstrukce a přitom by být nemusel. Uprostřed je pak tlačítko fungující většinou jako potvrzovací tlačítko pro nastavené hodnoty. Další možností nastavování, a to je novinkou tohoto přístroje, je dotykové ovládání přímo na LCD.

Jsem člověk spíše konzervativního pojetí pro ovládání fotoaparátu a tudíž ve mne nabídka dotykového ovládání mnoho důvěry nevzbuzovala. Skoro jsem i čekal, zdali se mezi základními ikonami neobjeví ikona sluchátka a fotoaparát mi tak nenabídne možnost telefonování :o). Když jsem však dotykové ovládání vyzkoušel, musel jsem brzy uznat (a vím, že teď budu od skalních fotografů pranýřován), že tento systém výrazně zrychlí ovládání fotoaparátu a velmi rychle se vám „vetře pod kůži“. Je návykový, takže místo přecvakávání několika tlačítek a posunování výběru v Menu, se vše nahradí několik „údery“ prstem po LCD. Pro rychlé změny v nastavení je to opravdu výborné, a pokud tento systém bude navíc spolehlivý a funkční po celou dobu životnosti fotoaparátu, pak nemám problém tento systém ovládání u takovýchto fotoaparátů přijmout.

Baterie a karta

Na levé straně fotoaparátu ještě najdete dvoje dvířka, jedny se standardním konektorem mini USB, pro export fotografií do počítače, a další skrývají konektor pro HDMI. Na spodní straně jsou klasicky dvířka zakrývající prostor pro baterii a paměťovou kartu. Uprostřed těla v ose bajonetu pro objektiv je umístěn standardní kovový závit pro upevnění na stativ.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Brabathor
    Brabathor
    25.11.2011 08:49

    to Petr Wroblowski - podle hodnocení Photozone sice nic moc,ale kterej širokáč je na tom serveru dobře hodnocen? ani L skla tam nemaj hodnocení, který si myslim zasloužej. Jestli si četl shrnutí, tak jim vadila neostrost krajů na otevřenou díru. upřímě řečeno, kterej blbec bude fotit krajinu na otevřenou díru? na otevřenou budu fotit živou fotku a tam si myslim todle vůbec nevadí. naopak si myslim,že má slušně zvládnutý zkreslení a ostrost je při zaclonění na 5,6 perfektní,což právě na tu krajinu už stačí... dle mýho slušnej objektiv, když víš jak a kdy ho používat...(a taky nezapomeň že stojí 6 tisíc novej, dá se sehnat i za 4 apůl u západních sousedů takže za tu cenu...)

  • Taffey
    Taffey
    27.11.2011 20:42

    Ale běžte, vy breptové. Objektivy můžu používat všechny s a-bajonetem. Stačí si koupit buď AF nebo MF redukci. NA běžné focení dovolených a podobně stačí ten seťák, na vážnější práci hodím áčko přes redukci. Vůbec nechápu, proč by měl být Nex jen pro cvakaly? Stejně většina lidí fotí furt stejně, i když je profík. Nastaví áčko nebo esko ne emko a jen kočíruje expozici. Na to nepozřebuju milion čudlíků na těle. Taky jsem měl podobný názor, přiznávám se k němu, ale po šesti letech používámí minolty D7D, která měla vemku skoro všechno, aby si vybral každý, jsem došel k závěru, že jsem používal tři čudlíky. Nastavení clony, korekci expozice a způsob měření. Nic jiného jsem nikdy nepoužil. NA těle nexe 5N jsou tři programovatelné čudlíky, kam si nastvím přesně to, co ke svému focení potřebuju. Nepotřebuju jezdit do menu jako idiot. Ono to ale chce si nejdřív nastudovat, co jaká mašinka umí a ne hned každé, kdo tuto mašinku má, považovat za cvakala. Víme?

  • Taffey
    Taffey
    27.11.2011 20:48

    Nehledě na to, že dobrých 90% všech dnešních moderních zrcadlovek, strčí Nex 5N, co se týče obrazové kvality, s přehledem do kapsy. Třeba co se týče šumu na vyšších citlivostech, věrnosti barev, barevné hloubce nebo třeba v pružnosti čipu. Nex 5N je ve většině parametrů na úrovni Sony A580 a to je, panečku, nějaká zrcadlovka. NAvíc nex 3 a 5 se s 5N nedají vůbec srovnávat. N5 je totálně vymakaná. Chápu, že se může někomu eklovat to ovládání, ale jak tu kdosi správně píše, na to se dá zvyknout.

  • Karel Omes
    Karel Omes
    Autor
    13.01.2012 06:39

    Tomáši, přes jednoduchou redukci lze používat všechna skla Minolta a Sony i dalších s tímto bajonetem Minolta-A.

  • david lehner
    david lehner
    12.10.2012 00:08

    Nex 5 jsem si koupil teprve pred nedavnem protoze me uz nebavilo tahat vsude muj batoh se zrcadlovkou a 8 kilo prislusenstvi a namuzu si tento fotacek vynachvalit. Jedinna nevyhoda je chybejici hledacek. Na nelogicke menu jsem si zvykl behem 14 dni.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (11)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram