Test fotoaparátu Sony SLT A35

Po prvních dvou "vlaštovkách" nového typu digitálních zrcadlovek s označením Single Lens Translucent neboli SLT, kterými byli A33 s 14MPix čipem a A55 s 16MPix čipem, se dnes velmi krátce podíváme na třetí do řady a to A35, která je jejich přímým pokračovatelem se zachovaným designem i funkcemi. Čím se tedy liší?

Sony A35

Zkratku SLT není asi nutné nijak zvlášť představovat, protože předchozí dva typu jsou na trhu již poměrně dlouhou dobu. A za ní si získaly jak příznivce, tak zaryté odpůrce a do dnešní doby se na mnoha internetových fórech vedou vášnivé diskuze o tomto řešení. Prostě jako každá nová nebo „znovu nová“ (abych nezapomněl na dřívější klasický Canon EOS RT) technologie. Sony před několika dny navíc „přilila vodu do ohně“ prohlášením, že v brzké době se tento systém stane jejím standardním a ukončí tak výrobu zrcadlovek s klasickým optickým hledáčkem. Nevím, zda toto prohlášení není předčasné, přece jen není zatím tolik přístrojů s tímto systémem na trhu a může mít své vrtochy, ale čas ukáže, jestli to byl dobrý posun vpřed, či jestli to nebyla slepá ulička vývoje. Osobně mám již určitou zkušenost s předchozí A33, která mne nadchla a tudíž jsem čekal s čím Sony přijde dále.

Vrátím se ale k otázce z úvodu. Čím se nová A35 liší od předchozích A33 a A55? No v podstatě jsem tak trochu na rozpacích. Dle označení a i nastavené ceny bych A35 řadil právě mezi A33 a A55. Tudíž jsem jí porovnával právě s A33, kterou jsem testoval. Hledání novinek a vylepšení je složité. Jelikož tělo je rozměrově i designem totožné s předchozími typy, hledal jsem změny ve vybavení a funkcích. Nevím ale jakým vylepšením je např. zrušení vyklápěcího zadního LCD a nahrazení pevným. Ač předchozí výklopný LCD působil křehkým dojmem, přesto se mi tento krok zdá ne zrovna šťastným řešením.

Celkově se A35 dobře drží, i když její rozměry budou více vyhovovat lidem s malou rukou a i tak si člověk musí zvyknout na to, že malíček pravé ruky už fotoaparát spíše podpírá, než aby jej držel za madlo. Bohužel přídavné ovládání není pro tento typ fotoaparátu zatím v prodeji a otázkou je zda se o jeho výrobě uvažuje.

A35 zepředu A35 shora
A35 zezadu A35 zdola

V porovnání s dosavadní klasickou DSLR jsou všechny rozměry výrazně menší. Rozmístění ovládací prvků zůstalo stejné jako u A33 a A55. Závit pro stativ je kovový a v ose fotoaparátu. Dole jsou dvířka pro baterii a paměťovou SD kartu. Na levé straně jsou pak ještě 3 gumová dvířka pro USB, HDMI, dálkovou spoušť a externí mikrofon. Dvířka pro USB se musí dost vyvracet, aby šel USB konektor zasunout. Zde je otázkou jak dlouho vydrží.

A35 zboku A35 zboku

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Petr Šesták
    Petr Šesták
    12.10.2011 22:35

    Hmm, ale i tak, porovnávám to s A55, kterou vlastním, a za podobných světelných podmínek v modré takový problém rozhodně nemám (porovnávám RAW s vyplou redukcí šumu). Předpokládám, že A35 má stejný senzor jako A55. Není přece možné aby skoro stejné foťáky podávaly až tak rozdílné výsledky.

  • Vai
    Vai
    12.10.2011 22:41

    Ke stejnému výsledku, dospěli i na dpreview.com - http://www.dpreview.com/reviews/sonyslta35/page7.asp (viz graf dole RAW)

  • Karel Omes
    Karel Omes
    Autor
    13.10.2011 10:01

    jak jsem nakoupil, tak prodávám...
    nebo jak jsem nafotil, tak předkládám...

  • David Lukáš 1
    David Lukáš 1
    14.10.2011 09:07

    Podobný systém bych z principu nechtěl. Co je mi pak platný světelný objektiv (nepočítaje malou hloubku ostrosti), když se ve foťáku na polopropustném zrcátku část světla ztratí, než dopadne na čip. Souvisí to pak i se zmiňovaným větším šumem.

  • Viktor Troubil
    Viktor Troubil
    20.10.2011 16:54

    Ja jen doufam ze i u SONY prijdou na to ze i polopropustne zrcatko by bylo dobre aspon pri snimani jedntolivych snimku (ne serie 15s/sec) zrcatko sklapet.
    Ale zrovna tnhle sum na fotce se Zelenkou me vazne nevadi ani na fotce A4 ho sotva uvidim, mozna z bliska pod lupou ale ne na zdi z 1metru...
    A na 15x10 to bude cisty jak kristal :-)

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (22)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram