FotoŠkola 3 - Objektivy

V minulém dílu FotoŠkoly jsme se podívali na zoom kompaktních fotoaparátů, v tomto se dozvíte, jak je to s objektivy digitálních zrcadlovek. Ty jsou totiž výměnné a existuje jich nepřeberné množství s různými vlastnostmi - a "zoom" je jen jedním parametrem z mnoha, které majitele digitálních zrcadlovek zajímají.

V minulém dílu FotoŠkoly jsme se podívali na zoom kompaktních fotoaparátů, v tomto se podíváme na vlastnosti objektivů digitálních zrcadlovek. Objektivů je totiž nepřeberné množství a liší se nejen „zoomem“.

Objektivy pro digitální zrcadlovky vyrábí řada firem. A to nejen těch, které vyrábí zrcadlovky. Někteří výrobci se specializují na výrobu objektivů a vlastní fotoaparáty nemají. Nabízejí pak objektivy pro fotoaparáty jiných značek. Nezáleží tedy na tom, jakou máte značku fotoaparátů a jakou značku objektivu, důležité je, že spolu budou fungovat. Zásadním údajem u každého objektivu proto je, pro jaký fotoaparát je určený. Na jiné značky nejde takový objektiv vůbec nasadit. Výrobci ale většinou nabízí stejný objektiv ve verzích pro všechny velké značky fotoaparátů.

Ohnisková vzdálenost

Parametrem nejdůležitějším z hlediska použití je u každého objektivu ohnisková vzdálenost. Uvádí se v milimetrech a udává, jaký úhel pohledu bude fotoaparát s tímto objektivem mít. Jednoduše řečeno, čím méně milimetrů, tím víc se vám do záběru vejde, čím víc milimetrů, tím víc objektiv přibližuje. Když na svém objektivu najdete rozsah milimetrů, například 24–70mm, znamená to, že objektiv dokáže měnit ohniskovou vzdálenost – zoomovat. Chcete-li vědět, kolikrát má váš objektiv zoom, vydělte nejvyšší hodnotu nejnižší (např. 70 / 24 = 2,9× zoom) Pokud má objektiv jen pevnou ohniskovou vzdálenost, například 50mm, je to takzvané „pevné sklo“. Pevná skla mají výrazně lepší optické vlastnosti při nižší ceně než zoomy.

Objektivy s různou ohniskovou vzdáleností se také různě nazývají. Od „nejkratších“ po „nejdelší“ to jsou rybí oka, širokáče, záklaďáky (základní zoomy), krátké a dlouhé teleobjektivy – telata. U ohniskové vzdálenosti je jedna záludnost – může být při stejném úhlu záběru u různých fotoaparátů různá, v závislosti na velikosti snímače. Většina digitálních zrcadlovek má snímač menší než kinofilmové políčko a do hry tak vstupuje crop faktor – hodnota, kterou je třeba vynásobit ohniskovou vzdálenost napsanou na objektivu, abyste dostali hodnotu ohniskové vzdálenosti ekvivalentní 35mm kinofilmu, která se běžně používá když je řeč o ohniskové vzdálenosti.

Crop faktor pro různé velikosti snímače
Typ snímače Crop faktor
4/3 (Olympus) 2
APS-C (Canon) 1,6
APS-C (Nikon, Sony, Pentax) 1,5
APS-H (Canon) 1,3
Full Frame 1

Rybí oko (kolem 10mm)

Rybí oko (fisheye) je specifický typ objektivu se zajímavým zkreslením. Fotografie pořízená pomocí tohoto objektivu vypadá jako pohled skrz kukátko ve dveřích. Rybí oka mají velmi široký úhel záběru. Ty nejširší běžně dostupné vykreslí na fotografii jen kruh zabírající úhel 180° ve všech směrech. Fotograf si pak musí dávat pozor, aby na snímku nebyly jeho nohy. Rybí oko se, právě pro své zkreslení kukátka ve dveřích, příliš nehodí pro běžné fotografování. Vše je silně deformované. Fotografie ale vypadají zajímavě a zaujmou netradiční perspektivou.

Rybí oko Fotografie rybím okem

Širokoúhlé objektivy (do 35mm)

Tyto objektivy mohou mít také velmi široký úhel záběru, nezkreslují ale jako rybí oka. Vyfotografované linie zůstávají rovné. Použití pro širokáče najdete například v interiérech, kde na jediné fotografii zachytíte celou místnost. Díky zobrazení, které zachovává rovné linie, jsou okraje snímku jakoby roztažené do šířky.

Širokáč Fotografie širokáčem

Normální objektivy (kolem 50mm)

„Normální objektivy“ je název skupiny objektivů s ohniskovou vzdáleností kolem 50mm. Úhel záběru těchto objektivů je podobný úhlu pohledu lidského oka, proto fotografie vypadají přirozeně. Tato ohniska se používají při fotografování portrétů. Zároveň jsou 50mm objektivy konstrukčně jednoduché a nabízení výborný poměr cena / kvalita.

Normální objektiv Fotografie normálním objektivem

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram