Los Andes: dva a půl měsíce v jižní Americe - díl 3: Chile a Peru

Loňské prázdniny, konkrétně od půlky června do konce srpna 2008, jsme s kamarádem strávili v Chile, Bolívii a Peru. Všechny tři země jsou charakteristické krásnou a pestrou krajinou. V závěru našeho cestopisu se podíváme opět do Chile a cestu zakončíme v Peru.

Symbolem chilského národního parku Lauca je pohled na dokonalý kužel zasněžené Parinacoty s jezerem Chungara v popředí. Jezero bývá označováno za jedno z nejvyšších na světě, což je (jak tomu v geografii bývá) poněkud sporné prvenství. Pro nezávislé cestovatele představuje jak Lauca, tak Sajama trochu oříšek – pro pohyb v nich se dá využívat v podstatě linky La Paz – Arica, kde si průvodčí naúčtuje vždy pěkně vysokou cenu, i když se jedná jen o pár kilometrů cesty. Druhou možností je najmutí auta, což je ještě dražší záležitost, na druhou stranu umožní návštěvu i vzdálenějších a zapadlejších oblastí.

Krajina zde však stojí za to. Díky dobré aklimatizaci jsme mohli přespat v kempu přímo u jezera Chungara v nadmořské výšce 4 568 metrů. Byla to asi nejstudenější americká noc, rtuť teploměru klesla k –15 °C. Za to jsme ale byli odměněni krásně nasvícenou scenérií při západu a následně i východu slunce.

sopka Parinacota s polštáři llarety a jezerem Chungara západ slunce u Chungary
večerním sluncem osvětlená Parinacota se zrcadlí v jezeru Chungara kostelíček v Parinacotě

Přes vesnici Parinacota a přístav Arica jsme se přesunuli do Peru, konkrétně „Bílého města“ Arequipy, obklopeného vulkány. Centrum je plné koloniální architektury v čele s katedrálou na hlavním náměstí. Okolí města skýtá mnoho turistických lákadel dostupných jak pohodlně na vlastní pěst, tak s cestovkou.

bazilika v Arequipě Plaza de Armas, Arequipa, se sopkami na obzoru

První den jsme zamířili do „nejhlubšího kaňonu světa“ – údolí řeky Colca. U nejslavnějšího místa, vyhlídky Cruz del Condor, bylo pekelně narváno, ale pár plachtících kondorů jsme zahlédli. Davům jsme zmizeli pěší tůrou na dno kaňonu. Z jeho hrany na dno to bylo zhruba 1 200 metrů převýšení. Zajímavé je, že dole jsou normální vesnice obývané zemědělci, pro které je tak každá cesta na trh pěkným výšlapem.

Colca Canyon Colca Canyon

Jedním z prvních cílů, které jsme doma naplánovali, byl trek k pramenům Amazonky pod sopkou Mismi. Cestu jsme začali v městečku Tuti, kde jsme se, podle rady místních, vydali na lehce prošlápnutou stezku. Po asi 7 km se na kameni skutečně objevila bílá šipka, a za dalších pár km i s popiskem Mismi. To nám nezabránilo (pravděpodobně cestou k potoku) minout odbočku, takže jsme místo pohodlné cesty údolím zdolávali nepříjemné suťovisko hřebene, oddělujícího povodí Amazonky a řek tekoucích do Tichého oceánu. Sopka Mismi (GPS ukázala 5 625 m n. m.) je nejvzdálenějším místem, odkud ještě teče voda do Atlantiku. Carhuasanta, hlavní zdroj Amazonky, pramení v jezírku Bohemia (objeveném Doc. Jánským z UK) kousek pod ní. Zpáteční cesta do Cailomy byla relativně nudná; nekonečné pusté pláně altiplána, pro nás asi 35 km pěšky.

na rozvodním hřebeni sedlo pod Mismi
vrcholové panorama sopky Mismi, v pozadí Coropuna
lago Bohemia, pramen Amazonky horní údolí Carhuasanty, hlavní zdrojnice Amazonky
horní údolí Carhuasanty, hlavní zdrojnice Amazonky

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • JanMiklín.cz
    JanMiklín.cz
    03.05.2009 19:42

    RB a KN: nebojte, už je to poslední díl (kromě toho teda - a už jsem to jednou psal - není povinné na ty články klikat a číst to).

    a k fotkám - já netvrdím, že to je to nejlepší co z těchto zemí je, a ani nepopírám, že je spousta "lepších" fotek, respektive jiného žánru, který se zas líbí někomu jinému. Fotím krajinu, protože to aspoň trochu umím, a zajímá mě to i profesně - např. na focení lidí na ulici prostě nemám náturu, kor když neumím pořádně jazyk a tudíž si ani s nima nemůžu pokecat, a proto to rád přenechám jiným (můžu doporučit třeba www.jansochor.com, toho mám hodně rád...)

  • Radek Burda
    Radek Burda
    03.05.2009 21:34

    no dobre, kdyz uz nechcete jit cestou sledovani osudu lidi, tak ty obrazy alespon trochu rozhoupejte. Dejte do toho rytmus.

    pridejte detail, ktery vam tam naprosto chybi, stridejte motivy.

    Takhle nahazene (vetsinou) panoramaticke ach krajiny vazne jsou v souhrnu silene nudne.

    a nenechte se od mych slov odradit Pavlem Szabo :-)

  • Pavel Szabo www.krajinar.cz
    Pavel Szabo www.krajinar.cz
    03.05.2009 23:25

    rabur: v některých názorech máš pravdu, ale stejně myslím, že jakékoliv snahy jsou utopické... co se týče krajinářské fotografie...

  • Marian  Mráz
    Marian Mráz
    06.05.2009 21:36

    Díky Honzo, některý fotky se ti dost povedly...

  • Peter Hájek
    Peter Hájek
    12.05.2009 20:24

    Vďaka za pekné obrázky a info,je to lákavé.Možno niekedy...

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (10)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram