Luminografie aktu

Již brzy se uskuteční FotoInstitutem.cz pořádaný kurz Luminografie aktu. Co to je luminografie, proč jí použít u aktu a co se vlastně v kurzu dozvíte? Na to odpoví jeho lektor a profesionální fotograf Kamil Varga, který se luminografii věnuje již řadu let.

Kurz Luminografie aktu pořádá FotoInstitut.cz o víkendu 29. a 30. listopadu. Pokud máte zájem se kurzu zúčastnit, ale nevíte, co od luminografie vlastně očekávat, mohou vám pomoci odpovědi od osoby nejpovolanější, lektora kurzu a profesionálního výtvarného fotografa Kamila Vargy (stránky Kamila Vargy ).

©Kamil Varga

Co je to luminografie?

Luminografie je kreslení světlem na světlocitlivý materiál. Technika stará jako fotografie sama. Zajímavá je též obsahová shoda se samotným názvem slova „fotografie“, což je složenina dvou řeckých slov, znamenající kreslení světlem. Když se hledal vhodný název pro techniku, která je doslovným kreslením světlem, zjistilo se, že výraz fotografie je už obsazený. Muselo se proto sáhnout ke druhému z historických evropských jazyků a použít výraz pro světlo z latiny. Luminografie je proto složena z latinského výrazu pro světlo a řeckého výrazu pro kreslení. V každém případě je luminografie jakousi esencí samotné fotografie. Jejím bytostným principem. A je možná i něčím víc. Zatímco v klasické fotografii fotograf využívá hlavně světelných schopností Slunce, v luminografii je fotograf zároveň i tím Sluncem. Všechno má ve svých rukou.

©Kamil Varga

Je luminografie technicky náročná?

Luminografie je skvělá v tom, že nepotřebujete ateliér a ani nějaký drahý fotoaparát, můžete ji praktikovat klidně doma. Stačí místnost, kde je úplná tma. Pak už jen používáte všechny možné světelné zdroje např. baterky, prskavky, svíčky. Rád používám malé fleše, které se dají odpalovat rukou. Můžu je použít podle mých představ a to přímo ve fotografované scéně. Na workshop přinesu různé typy světel a ukáži, jak je používám. V luminografii je také zajímavé, že modelka se občas nemusí na výsledné fotografii vůbec poznat. Je možné ji multiplikovat celou, nebo vícekrát nafotit jenom některé části těla. V luminografii můžete také vytvořit krásný kubismus…

© Martin Bělehrádek

Kde mohu luminografii použít? Jen ve studiu a u aktu, nebo třeba i v exteriérech?

Luminografii je možné použít i v exteriéru. Samozřejmě pouze večer nebo v noci, když je tma. V exteriéru je možno ji obohatit i o efektní malovaní ohněm. To je ovšem již na samostatný workshop. Luminografie navíc nemusí být vůbec figurální. Můžete násobit, množit a osvětlovat pouze předměty či objekty. Výsledek může být dokonce abstraktní fotografie.

© Petr Saska

Kurz je zaměřený na luminografii aktu. Proč zrovna akt?

Lidské tělo je díky své členitosti velice vděčný objekt fotografování. Díky luminografii, která fotografii zbavuje její závislosti na reálném obrazu světa, je možné vytvořit třeba nové bytosti a obrazy, které ve skutečnosti v realitě neexistovali.

© Roman Šilar

Co se účastníci kurzu Luminografie aktu dozví, co si vyzkouší?

Hlavně asi, že fotografie nemusí být jenom rychlé cvakání. Vytvoření luminografického obrazu trvá trochu déle. Luminografie je ale taky velice hravá technika. Co se pamatuji, tak se vždy všichni účastníci přemění v hravé malé děti, které si vymýšlejí své obrazy a pracují s fantazií. Hru a hravost považuji v umění i v životě za velice důležitou. Stimuluje představivost, tvořivost a pro každou lidskou práci platí, že když ji děláte rádi, výsledky jsou vždy lepší a lidská činnost naplněnější.

Z kurzu

Proč a kdy jste začal používat luminografii? A jak jste se k ní vlastně dostal?

Luminografií jsem se začal zabývat začátkem 80. let. Důvodů bylo víc. Kromě toho, že tuto metodu mám velmi rád, asi závislost klasické fotografie na reálném obrazu světa. Co neexistuje, nemůžete vyfotit. Velká nevýhoda proti malířům, kteří mohou namalovat jakoukoli svoji fantazii. Dalším důvodem byly například neustálé problémy s organizováním skupin lidí pro focení. Vždy někdo na poslední chvíli nemohl. Jednalo se většinou o mé známé, platit modela či modelku bylo příliš drahé a v tom mi luminografie pomohla. Nepotřebuji skupinu lidí, stačí jeden. Mohu zde multiplikovat, jedna osoba mi může představovat více typů. Takže větší svoboda a možnosti v tvorbě.

Spirála 1

Profesionální fotograf Kamil Varga je absolventem pražské FAMU. Jeho fotografie mohli spatřit lidé v různých částech světa. Vystavoval v Praze, Brně, Bratislavě, Vídni či Dortmundu, ale i ve Vermontu v USA. Má bohaté zkušenosti s výukou fotografie digitální i klasické, působil několik let na střední škole Michael jako vedoucí oddělení fotografie, nebo také vyučoval fotografii na pedagogické fakultě UK v Praze a na katedře Umělecké fotografie FAMU. 

Přihlásit se můžete na stránkách Fotoinstitut.cz.

     

Líbil se vám článek?

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram