Pokud hledáte maličký aparát do kapsy pro někoho, kdo o fotografování neví vůbec nic a při vysvětlování o nastavení jste předem odsouzeni k neúspěchu, pak nezoufejte a podívejte se na jednoho zástupce, u kterého se prakticky nic nenastavuje - Olympus FE-240... A přesto "dělá" dobré snímky.

Základní technické parametry aparátu Olympus FE-240

Velikost čipu 1/2,5” / 7,1 Mpx efektivně
Objektiv ekvivalent 38mm filmu: 38 – 190 mm
Základní clonové číslo f/3,3(W) – f/5(T); max. clona (bez záruky) f/5,2(W) a f/8 (T)
Závěrka 4–1/2000 s podle programu
Vyvážení bílé pouze automatické
Hmotnost / rozměry 135 g / 94×56×20 mm

Olympus Olympus FE-240 mi zapůjčila firma Olympus CZ. V balení najdete vše, co jsme již léta zvyklí nalézt. Součástí balení není žádná karta, neboť je k dispozici 20MB interní paměť. Také manuál je standardně propracován velmi dobře, nicméně jej bude potřebovat asi jen málokdo, protože ovládání je skutečně jednoduché.

Tělo a ovládání fotoaparátu

Horní strana Dolní strana

Olympus FE-240 je zcela standardního tvaru a má kovové tělo. Na zadní stěně jsou veškeré ovládací prvky. Doprovodné obrázky řeknou vše. Zadní stěně dominuje mírně zapuštěný 2,5“ TFT displej. Na pravé stěně je sdružený USB a A/V konektor. Na spodní stěně je stativový závit a prostor pro xD paměťové karty a baterii. Na přední stěně je objektiv a blesk a najdete i mikrofon. Marně bychom hledali optický hledáček, ten plně nahrazuje TFT displej. Rozměry 94×56×20 mm a hmotností 135 g včetně baterie i karty patří mezi velmi malé aparáty. Aparát se po všech stránkách ovládá dobře a to především proto, že vlastně potřebujete především hlavní volič režimů.

Pravá strana Levá strana
Hmotnost

Objektiv, ostření a CCD čidlo

V Olympusu FE-240 je zabudován objektiv s 5ti násobným zoomem s rozsahem 38 – 190 mm (35 mm ekv.) se světelností 3,3(W) – 5,0(T). A to je právě největší lákadlo pro zákazníka.
Čidlem je 1/2,5” CCD s 7,1 Mpx (efektivně). Citlivost je pouze automatická a reálně se vyskytla podle Exifu v rozmezí ISO50 – ISO400(noční snímky). Při režimu stabilizace by měla být k dispozici maximální hodnota ISO1000.

Standardně aparát ostří v rozmezí 0.7 m – nekonečno, v režimu makro 0.2 m(W)/0.6(T) – nekonečno a v režimu supermakro od 3 cm.

Přisvícení AF je realizováno běžnou oranžovou diodou a jeho účinnost nijak nevybočuje ze standardu.

LCD displej

LCD

LCD má úhlopříčku o velikosti 2,5" a tvoří jej 115 000 bodů. Velmi jsem ocenil jeho mírné zapuštění. Podle mého názoru je tím velmi rozumně chráněn před neopatrnou manipulací a poškrábáním, které se u kapesních modelů dá předpokládat.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Duke Vam Piere 0 7
    Duke Vam Piere 0 7
    01.04.2007 00:37

    Přístroj až po okraj narvaný demencí.
    Jak jinak lze chápat stabilizaci zvýšením citlivosti, naprosto nesourodé stanovování expozice (viz ukázka denních fotek - které, jak doufám, nejsou foceny ve stejnou dobu).
    Manuál a skutečnost v rozporu s informací na stránkách, iso 125 už připomíná spíš slavné vodopády než čistý obrázek. Ono 7 Mpix na chipu téhle velikosti udělá svoje.

    Skutečně by vám jinak Oly další hračku nepůjčil, kdyby se na závěr nenapsalo, že "si své kupce najde a že některé věci jsou vlastně výhoda"? Ve skutečnosti nevidím jediný důvod, proč by jej za cenu okolo 7.000 korun měl někdo chtít.
    Existuje spousta lepších strojů - a nechci-li se o nic starat, vždycky je možnost "zeleného foťáčku".

    Olympus opět prokázal, proč měl na zdejších stránkách tu vlezlou reklamu. Zoufale ji potřebuje.

  • Petr Koritina
    Petr Koritina
    Autor
    01.04.2007 12:43

    SW stabiliazci má dnes prakticky každá značka a občas ji kombinuje s optickou. Což zřejmě nevíte.

    Znmíněné snímky nejsou focené ve stejnou dobu.

    Znám pěkných pár lidí, kteří se "čudlíků" na foťáku bojí.

    Neposuzujte, prosím, věci kolem sebe podle sebe, a už vůbec ne z pohledu Fotografa.

  • Duke Vam Piere 0 7
    Duke Vam Piere 0 7
    01.04.2007 17:05

    Momentíček... SW Stabilizace přeci nemusí znamenat zvyšování citlivosti. Dokonce jsem ochoten se hádat, že označovat "ISO BOOST" jako stabilizaci obrazu je zavádějící a smrdí klamavou reklamou.
    Můžete, prosím, nějak doložit své tvrzení, že "téměř každá značka používá SW stabilizaci"?
    Nepochybuji o tom, že každá značka v automatickém režimu zvyšuje ISO. Jen nevěřím (možná z naivity), že by tomu všichni říkali "SW Stabilizace".

    Kromě toho - nejsem si jist, jestli se to implementuje, ale není problém navrhnout algoritmus, který na základě znalosti pohybu ruky umí obraz "stabilizovat" dodatečně.
    Tomu bych byl ochoten říkat "stabilizace softwarem". Jde v podstatě o statickou variantu digitální stabilizace u kamer.
    Jednoduchou verzi takového "stabilizátoru" je možno vidět např. jako součást filtru "focus magic" (ten ovšem umí "napravit" pouze lineární pohyb do jednoho směru).

    Že nejsou focené ve stejnou dobu je dobře (protože kdyby byly, byla by to pro aparát hodně špatná reklama), nicméně i tak je vidět zásadní nestabilita stanovování expozice (což - pravda, může být způsobeno i jistou změnou scény).

    Bojí čudlíků? No... upřímě řečeno, zde mohu za příklad použít "typicky techno-bojnou skupinu". Moji prarodiče se dobře naučili používat dálkové ovládání s desítkami čudlíků: vědí, co který dělá. Jakási "funkční logika" - tzn. stav, kdy se musí kvůli nastavení lézt do hloubi menu (např. mobilní telefon) a kdy každý čudlík v závislosti na stavu stroje znamená mnoho různých věcí, jim problémy dělá.

    Nesoudím z pozice fotografa, ale spotřebitele. Užitné vlastnosti téhle pakárny jsou mnohem nižší, než mnoha starších (a levnějších) přístrojů. Proto poznámka o tom, že neznám cílovou skupinu pro tento přístroj.

  • Jiří Karásek
    Jiří Karásek
    02.04.2007 07:10

    Udivuje mne, že tento článek pro FA vůbec vznikl. Že by pro pár zlaťáků? Pro Oly je asi výhodnější někoho využít, než si platit vlastní PR. Mrzí mě, že tento server kdysi publikoval moje články.

  • Zuhzkha
    Zuhzkha
    29.05.2007 10:26

    Tak jsem si přečetla zdrcující kritiku na tento výrobek od předchozích uživatelů a rozhodla jsem se napsat svůj názor. Musím předeslat, že jsem úplný začátečník. Paní prodavačce jsem ve specializované prodejně vysvětlila, co chci. /jednoduché ovládání, baterii, která vydrží, pouze na focení obyčejných snímků/. Poradila mi Olympus FE 240. Koupila jsem ho za 4 990 kč a jako laik jsem s ním spokojená. Myslím si, že tento fotoaparát si opravdu své příznivce najde. Každý totiž není "profík".

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (6)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram