Zavírají továrny

Čas plyne a zase se píše další kapitola v dějinách. Většina z nás si uvědomuje historický význam určitých okamžiků až po čase. Někdy se jedná zdánlivě o nenápadné události, ale právě zde se může stát něco důležitého, aniž by to někdo čekal. Reportážní fotografie zachycuje tyto okamžiky.

Pokud vyrazíte fotografovat do Iráku, je jasné, že budete v centru současného globálního politického konfliktu. Jindy je to mnohem nenápadnější. Pro nás, co fotografujeme a cestujeme, z toho vyplývá, že musíte mít fotoaparát vždy při sobě. Už několikrát se mi stalo, že jsem ho neměl a pak jsem si rval vlasy. Za toho deštivého rána v Barceloně, jsem si ho naštěstí vzal…

Asi za hodinu jsem měl vyrazit na letiště. V Barceloně panovalo atypické počasí: drobně pršelo. Vzal jsem si fotoaparát a vyrazil směrem do centra. Na svůj žentour Pentax 645 jsem si natolik zvykl, že pokorně snáším jeho váhu. Určitě to není stroj stavěný na reportáž, ale když to trefíte, diák 6×4.5 cm na světelném stole jen těžko hledá konkurenci. Hlavně však máte výhodu, že můžete dělat výřezy.
Po dvoustech metrech jsem dorazil na náměstí před místní univerzitu, kde se formoval nějaký dav. Z dálky to vypadalo na studentskou demonstraci. Šel jsem se podívat, o co jde. Začala přijíždět auta plná vlajek a transparentů, které začali organizátoři rozdávat mezi účastníky. Katalánci jako pravý jižní národ jsou pořádně temperamentní a hluční. Navíc taková demonstrace je o tom, že na sebe musíte pořádně upozornit. Prapory začaly vlát a do toho ještě dělbuchy. Začali se objevovat fotografové. Dorazil televizní tým, který začal dělat reportáže s účastníky. Policajti s klidem pozorovali organizovaný dav. Španělsky umím bohužel jen pár slov jako trabajo (práce), la guerra (válka), které jsem se naučil při cestách po Španělsku. Bez jazyka se hůře dostáváte do děje, ale zato můžete v klidu pozorovat účastníky. Fotoaparát na demonstraci není nic neobvyklého. Většině lidí nevadí, že je fotografujete.

Příprava

Na chodníku stála sympatická dívka. Zeptal jsem se jí anglicky: „Proč lidé demonstrují?“ Ve Španělsku to s angličtinou nebývá jednoduché. Dívka se na mě usmála. Několik vteřin usilovně hledala v paměti slovíčka, a pak ze sebe vysoukala: „Close factories“. (zavírají továrnu). Poděkoval jsem a zároveň pochopil, o co jde. Mezi nápisy na transparentech se objevovalo mimo jiné i jméno automobilky Seat, který má u Barcelony velkou montážní továrnu.

Auta s ampliony začala troubit a průvod se pomalu vydal směrem do centra. Mrknul jsem na hodinky. Mám ještě asi půl hodiny. Vyrazil jsem po chodníku těsně před čelem demonstrace.

Za garanci budoucnosti

Všiml jsem si, že televize si asi sto metrů před námi postavila náklaďák, ze kterého snímala demonstraci. Tam se nyní nacpala většina fotografů. Bylo mi hned jasné, že to je to pravé místo pro snímky celkových pohledů, kdy se musíte dostat nad demonstranty.

Proti zavírání továren Proti zavírání továren

Pro nejlepší snímky však musíte mezi lidi a to pěkně na doraz a s širokoúhlým objektivem.

Vyvolávači Proletáři všech zemí

Po pádu komunismu se zdálo, že nastalo období relativního klidu. Hlavní mocností se staly Spojené státy. Objevil se však problém terorismu. Hlavním ekonomickým trendem je přesun výrob a průmyslu směrem na východ, kde je levnější cena práce. Někde je novou destinací střední a východní Evropa, jinde je to jihovýchodní Asie. V západní Evropě to začíná vřít. Nezaměstnanost stoupá. Ve Španělsku je jedna z největších v Evropské Unii. Člověk si uvědomuje, že tato demonstrace byla jen jednou z epizod, která doprovází jev globální ekonomiky, který se nedá zastavit. Je důležité, abychom my fotografové podávali svědectví o době, ve které žijeme. Proto by ani krajinář nebo fotograf přírody neměl reportáž odmítat.

Fotky jsem nechal v barvě. Patří k jižní atmosféře…

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Michal Kupsa
    Michal Kupsa
    13.12.2005 08:45

    Ja myslim, ze ten problem neni o globalizaci ale o celkove deformaci pracovne pravnich (a moralnich) vztahu v evropskych tovarnach a taky o tom, ze Evropanum se proste vice ci mene nechce delat manualni prace ....

  • Igor Šperka
    Igor Šperka
    13.12.2005 10:32

    Ja myslim, ze tento clanok je skor o reportaznej fotografii ako o posudzovani globalnych aspektov ekonomiky. Paci sa mi nazor: "Pro nejlepší snímky však musíte mezi lidi a to pěkně na doraz a s širokoúhlým objektivem." Zaujimalo by ma akym objektivom si to fotil a aky je teda zhruba prepocet na 35mm ohnisko.

  • Michal Kupsa
    Michal Kupsa
    13.12.2005 12:03

    admirall: Mas pravdu trochu jsem se nechal unest. Foto i clanek super a s tim sirokym ohniskem taky souhlasim ....

  • Jiří Švécar
    Jiří Švécar
    15.12.2005 22:44

    foto i článek skvělý. Kapsa: o tom, že se: "...Evropanům se prostě více či méně nechce dělat manuální práce..." Člověče, to máš tedy ale pořádně popletený, až se mi obrací nad takovými názory žaludek. Nechci rozebírat, odkud to vidíš.

  • Tomáš Hrubý
    Tomáš Hrubý
    16.12.2005 07:54

    oj: no, nevím odkud to vidíš ty, leč realita je poměrně neúprosná. V ČR to ještě není tak horké, ale v západní Evropě by se řada oborů, komunálních služeb, atd. bez přistěhovalců totálně sesypala.

    Jinak bych ale za sebe dodal, že si nemyslím, že je zrovna toto primární problém. Vážnější je přebujelý sociální systém a z toho vycházející vysoké náklady, v některých zemích jsou pak momentálně možná největším problémem odbory - viz potíž VW. To už ale není téma na fotoserver :-)

    Jinak pěkný článek.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (10)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram