Test fotoaparátu Konica Minolta Dynax 5D - díl I.

Konica Minolta začíná rozšiřovat řadu svých digitálních zrcadlovek, aby si každý uživatel této značky mohl vybrat tu, která mu bude nejlépe vyhovovat. Zhruba po roce co se na trhu objevila DSLR Dynax 7D, se k ní letos přidává další digitální zrcadlovka v podobě modelu Dynax 5D. Podle označení lze usuzovat, že se jedná o nižší verzi. Dynax 5D nechybí téměř nic z možností D7, má 6Mpix čip i systém optického stabilizátoru Anti-Shake. Rozdílný je použitý materiál pro tělo fotoaparátu a ovládání jednotlivých funkcí. Zachovaná zůstala plná kompatibilita se všemi dosavadními objektivy Dynax a blesky řady (D). Na další podrobnosti se podívejte do našeho testu.

Konstrukce a ovládání

Podle označení by se dalo předpokládat, že Dynax 5D vychází koncepčně ze svého kinofilmového „brášky“ Dynax 5, tak jako Dynax 7D vyšla z vynikající kinofilmové Dynax7. Při bližším pohledu je ale patrné, že tomu tak není. Tvarem i stylem ovládání připomíná spíše současnou kinofilmovou Dynax60. Typickým znakem jsou dva kruhové ovladače na horní straně fotoaparátu, které se osvědčily již desítky let a i v posledních letech se k tomuto stylu ovládání Minolta vrátila na úspěšných typech amatérské Dynax 600, poloprofesionální Dynax 7, profesionální Dynax 9 a již zmiňované Dynax 60. Tělo Dynax 5D je vyrobeno z odolného sklolaminátu a působí velmi solidním dojmem, pevně a masivně. Celý povrch je černé barvy s velmi jemně matným povrchem doplněným pogumováním. Pogumované je madlo, levá strana těla v místě, kde levou rukou držíte fotoaparát a na zadní straně v místech pod pravým palcem. I přes svoji menší velikost přístroj dobře sedí v ruce a neklouže. Hned jak vezmete přístroj do ruky, pocítíte hmotnost, ale řekl bych příjemnou hmotnost, odpovídající velikosti těla. Madlo je dostatečně velké a vysoké, problémy s držením madla až u těla by snad mohli mít jen lidé s velmi silnými prsty. Důležité součásti, u kterých hrozí opotřebení jako bajonet, závit pro stativ a úchyty pro řemínek jsou z kovu. Další doplňky, které jsou z kovu (spíše to bývá znakem profesionálnějších přístrojů, kdy dobře dolaďují celkový design přístroje) jsou horní strany kruhových ovladačů. Nehrozí vám tak, že se časem „ošoupou“, jak tomu bývá u těch natištěných barvou. Kovová je i destička s logem stabilizátoru AS, která je umístěná na přední straně. Tlačítko spouště, i když je stříbrné barvy, která vzbuzuje dojem kovu, je plastové. Krytka pro baterii je ve spodní části přístroje a její konstrukce zabraňuje náhodnému otevření, navíc je před ní malý plastový nálitek chránící hranu dvířek. Stejně tak pečlivě je navržena krytka schovávající slot pro CF kartu a USB konektor. Tak jako u každého předcházejícího digitálního přístroje si tak trochu postesknu, že úplnou dokonalost kazí několik gumových krytek. Je tomu tak i u Dynax5D a jedná se o dvě malé gumové krytky. Jedna chránící konektor dálkové spouště a druhá chránící konektor pro připojení externího síťového zdroje. Ta první mě mrzí více, protože její používání může být velmi časté, zvláště fotíte-li často ze stativu.

Ovládání a rozmístění tlačítek připomíná digitální Dynax7D, proto se pokusím je spolu porovnat. Přední strana je téměř shodná. Jen kruhový volič pro volbu režimů AF nahradil jednoduchý přepínač AF/MF. Tlačítko kontroly hloubky ostrosti zůstalo, ale přemístilo se z boku pod madlem na přední stranu pod bajonet. Toto řešení jsem u jedné starší zrcadlovky téže značky kritizoval, zde však i díky menšímu tělu je toto řešení velmi dobré a ovládání tlačítka je pohodlné a přirozené. Na přední straně přístroje je ještě kruhový otočný volič a indikátor samospouště. Na bočních stranách jsou jen krytky konektoru dálkové spouště (nalevo) a karty CF a USB konektoru (napravo). Na horní straně se nachází již zmiňované dva kruhové ovladače. Jedem standardní pro nastavování expozičních programů a druhý pro nastavování vyvážení bílé, ať již automaticky, pomocí předvolených režimů, či ručně. Na pravé straně za tlačítkem spouště, kde u analogových přístrojů bývá malý displej, jsou umístěna dvě tlačítka, jedno pro nastavení režimu snímání a samospouště a druhé pro nastavení ISO. Malý displej pro zobrazení expozičních dat tak jako u Dynax7D chybí. Tato data se zobrazují pouze v hledáčku, a nebo na zadním LCD. Nejvíce ovládacích prvků je na zadní straně. Zde je umístěn velký LCD, nalevo od něj tlačítka MENU, prohlížení, zobrazení a koše a napravo od LCD je umístěn čtyřpolohový víceúčelový ovladač, přepínač stabilizátoru AS, indikátor CF karty a v horní části tlačítka Fn, korekce expozice a aretace expozice. Více si o jednotlivých tlačítkách a jejích funkci řekneme v kapitole Funkce.

Pohled shora Pohled shora

Snad jen maličkost k jejich ovládání. Jak je patrné na první pohled, některá známá tlačítka chybí. Neznamená to, že funkce na fotoaparátu není, je to jen trochu jiná koncepce ovládání. U malých kompaktních digi přístrojů je většina funkcí nastavitelná z MENU a je to zdlouhavé a složité. U profi zrcadlovek je většina funkcí nastavitelné samostatnými mechanickými tlačítky. U Dynax 5D je použita kombinace částečného ovládání, známá již i u některých jiných značek. Většina tlačítek, která jsou umístěna na těle fotoaparátu nejsou proto pro přímé nastavení jednotlivých možností dané funkce, ale po jejich zmáčknutí se vám na zadním velkém LCD objeví seznam (sloupec) 2–4 funkcí a nalevo v řádku grafickými symboly znázorněné jednotlivé možnosti nastavení, které si vyberete pomocí čtyřpolohového ovladače nebo předního kruhového voliče a namáčknutím spouště rychle vrátíte do normálního režimu záznamu. Není nutné žádné potvrzení tlačítkem OK (které tu ani není) nebo MENU. Nejedná se tedy o tradiční, mnohdy složité hledání v základním velkém MENU, ale o jakousi kombinaci mechanického ovládání s dodatečným výběrem na grafickém displeji. Někomu může tento způsob více vyhovovat, někdo je zase zvyklý více na plné mechanické nastavování. Přehled o tom, jaké nastavení jednotlivých funkcí je, je stále zobrazeno na LCD v režimu záznamu, takže máte okamžitý přehled o tom, co jste si nastavili.
O případném batery packu zatím nejsou žádné zprávy.

Hledáček a LCD

Optický hledáček

Optický hledáček je dostatečně jasný, i když jeho velikost je menší než u starší Dynax7D. Je pro něj použita standardní matnice Spherical Acute Mate se zvětšením 0,83× a zorným polem pokrývajícím 95% snímané scény. V hledáčku je stejně jako u Dynax7D vidět 9 zaostřovacích bodů, rozmístěných tak jako u Dynax7D nebo kinofilmové Dynax7 do dvojitého kříže, kdy v okamžiku zaostření na daný AF bod se tento červeně rozsvítí. Pod hledáčkem se zobrazují údaje o režimu blesku a jeho nastavení i korekcích, údaje o aretaci AF a zaostření, údaje o expozici a případné korekci na stupnici EV, počet zbývajících snímků pokud je jich méně jak 9, grafický symbol, který vás blikáním upozorní na dlouhé časy, kdy by mohlo dojít k roztřesení snímku a doporučuje vám tak použít blesk, stativ nebo stabilizátor a stupnice stabilizátoru Anti-Shake. Dioptrická korekce na pravé straně hledáčku umožňuje změnu v rozsahu –2,5 až +1 dioptrie. Z vnější části je hledáček chráněn odnímatelnou gumovou očnicí, která chrání i snímače pod hledáčkem.Tyto snímače, tak jako u Dynax7D, vypínají posvícení LCD v okamžiku, kdy přiložíte fotoaparát k oku, aby vás zespodu neoslňoval.

Velikost hledáčku není tak velká jako u starší Dynax7D, ale to neplatí o zadním TFT LCD, který je podobný a dostatečně velký. Má velikost 6,35cm v úhlopříčce a rozlišení 115000pixelů. Díky jeho velikosti jsou tak všechny zobrazované údaje dostatečně velké a čitelné i na delší vzdálenost od přístroje. Na LCD se zobrazují všechny informace o expozici a nastavení fotoaparátu, prohlížení naexponovaných snímků ve 100% velikosti plochy snímku a výběr všech funkcí menu. Displej se zapne hned po zapnutí přístroje, ale dobu jeho podsvícení je možné ovlivnit v uživatelském nastavení a šetřit tak energii akumulátoru. Také je možné LCD úplně vypnout. Fotoaparát automaticky reaguje na polohu přístroje. Pokud tedy fotografujete na výšku, informace o nastavení při záznamu se překlopí o 90° doleva či doprav, tak aby byly vždy vodorovně a tím dobře čitelné. Platí to, ale pro zobrazení v režimu záznam, ne pro MENU. Při prohlížení náhledu naexponovaných snímků lze zobrazit až 16 snímků naráz. Snímky lze prohlížet samotné, s informacemi nebo i s histogramem. Při tomto prohlížení se také zobrazují informace o rozložení jasů. Znamená to, že místa, která jsou buďto černá nebo čistě bílá, na LCD blikají a vy máte hned přehled o tom jak se snímek povedl. Snímky je možné prohlédnout i na TV obrazovce pomocí video výstupu PAL/NTSC. Snímky lze obracet i zvětšovat pomocí lupy.

Menu

Menu je řešeno standardně jako u předchozích digi přístrojů. Je přehledné, rozdělené na 4 základní skupiny, vyjádřené graficky jako karty: Záznam, prohlížení, uživatelská nastavení a nastavení přístroje. Každá má svoji typickou barvu. Je výhodné, že Minolta používá jednotný systém MENU u všech digi přístrojů, člověk pak nemá problém používat různé typy fotoaparátů téže značky aniž by byl nucen se učit nové MENU. Přepínání mezi „kartami“ je velmi rychlé a přehledné a vše probíhá stále na jedné stránce, takže máte neustále přehled, kde se nacházíte a nehrozí bloudění stylu „safra, kde to v tom MENU bylo“.
Na dalších snímcích vidíte jak tyto karty vypadají.

Nabídka záznam Nabídka prohlížení
Uživatelská nabídka Nastavení fotoaparátu

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Karel Omes
    Karel Omes
    Autor
    09.01.2006 08:06

    zatím jsem nezkoušel, dám vědět

  • Stefan Kordos Therion
    Stefan Kordos Therion
    18.01.2006 10:02

    Pekna recenzia , Carli!

    Dooba si Onanisticky uboziak

  • ČUK 1
    ČUK 1
    07.02.2006 19:00

    Nazrál čas a příští týden jdu pro foťáček, ale problém nastal v tom že obě dvě Minolty u nás spadly téměř na stejnou cenu D5+18/70-16000,- D7+18/70-18000,- Čárlí poraď, ty dva tisíce opravdu nehrají roli :-) Čuk
    Ps:u 7D jsou prý nějaké menší možnosti u prohlížení Rawu než u D5 jak to je? A jek je to z bleskem na první a druhou lamelu u těchto dvou foťáků? předem díky za pomoc.

  • Karel Omes
    Karel Omes
    Autor
    08.02.2006 09:32

    o RAWU nevím, s bleskem jsou na tom oba stejně, oba umožňují pozdní synchronizaci.
    jinak ti moc neporadím, jsem sám rád že se nemusím rozohodavat ;o). D7D má výbornou a kvalitní konstrukci a ovládání společně s velkým hledáčkem a baterpackem. D5D (podle mě) má o trochu lepší zpracování obrazu v JPG, a lepší spolupráci s nekompatibilními objektivy a větší výdrž baterie minimálně o 50procent.. rozhodnout se musíš sám ...

  • Karel Omes
    Karel Omes
    Autor
    08.02.2006 09:33

    přesnější rozdíly mezi D5D a D7D je v druhém díle testu o D5D.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (93)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram