Nespokojenost s objektivem Tamron

  • mikube
    mikube
    Autor
    19.03.2019 21:03

    Mám zrcadlovku Canon 77D - k tomu byl v setu objektiv Canon EF-S 18-135mm f/3,5-5,6 IS USM. Následně jsem si pořídila Tamron AF SP 24-70mm f/2,8 Di VC USD pro Canon - a po nějaké době, co fotím s Tamronem, opravdu nejsem spokojená.
    Připadá mi, že má hroznou zrnitost a nepřesnost linek.
    Říkala jsem si, jestli není tedy blbě front/back focus, stáhla si ,,testovací" papír a vyfotila.
    K jakému překvapení jsem došla, když jsem zkusila svůj starší (o dost levnější) objektiv Canon - výsledek dopadl mnohem lépe v zrnitosti a ostrosti.
    Obojí focené na clonou 5,0 - ISO 1600 - 50mm 1/125
    Proto můj dotaz - je tohle reklamovatelné? Protože když jsem četla recenze, Tamron (ten co jsem zakoupila) hrozně vychvalovali, jak krásně vykresluje černé linky atp. Je to vidět hlavně v přiblížení - proto přidávám odkaz na google disk - fotky jsou veřejné tomu, kdo má link https://drive.google.com/drive/folders/1yStU1sB93e_eA2QsBmRFK0RMt2e3W9V8?usp=sharing

  • Jan  Pánek
    Jan Pánek
    Admin
    19.03.2019 21:52
    Reaguje na mikube 19.03.2019 21:03:

    "Mám zrcadlovku Canon 77D - k tomu byl v setu objektiv Canon EF-S 18-135mm f..." - zobrazit celý komentář

    Dobrý den, Tamron vypadá ve srovnání trošku hůře, nicméně Vaše fotky nejsou jednoznačně průkazné. Doporučil bych je vyfotit znova s několika změnami:
    1) Postavit foťák na stativ a nastavit ISO 100 (ve Vašem případě ISO 1600 značně degraduje kvalitu snímku). Nezapomeňte přitom vypnout optickou stabilizaci obrazu (i ona sama může v důsledku dělat problém - a tohle by bylo ze stativu + pokud máte, tak použijte dálkovou spoušť)
    2) Zaostřete přes živý náhled (ten zaostří přesně na čáru uprostřed - obě přiložené fotky nejsou zaostřené úplně stejně, možná má Tamron mírný BF)
    3) Fotky foťte do RAWu a vyvolejte je se stejným nastavením (pokud jsou přiložené fotky foceny přímo do JPEGu, ve foťáku jsou upravovány a je možné, že foťák u každého objektivu zpracovává obraz jinak a v neprospěch Tamronu) (A v RAWu zrovna srovnejte vyvážení bílé)
    Dle mého názoru by Tamron měl vycházet lépe, sám jsem jej testoval a menší problémy měl jen na širokém konci v rozích snímků, což s APS-C zrcadlovkou odpadá. Jakmile to vyfotíte znova a odbouráte možné další proměnné, bude podle mě jednodušší odhalit příčinu.

  • mikube
    mikube
    Autor
    20.03.2019 14:20
    Reaguje na Jan Pánek 19.03.2019 21:52:

    "Dobrý den, Tamron vypadá ve srovnání trošku hůře, nicméně Vaše fotky nejsou..." - zobrazit celý komentář

    Hezký den, díky moc za vaši reakci.
    Fotky fotím do RAWu, následně exportuji v Lightroomu do JPEGu.
    Fotila jsem ze stativu, ale rozumím, ISO bylo moc velké, dnes jsem focení zopakovala při denním světle při ISO 100, 50mm, f 5, 1/125.
    Tamron mi stále vychází hůře, s Tamronem mám hlavně problém, když fotím se světly, stává se mi skoro pravidlem, že fotky jsou špatně prokreslené, špatně zaostřené, ať mám stabilizaci zapnutou, či ne. Ve foťáku se to jeví většinou ok, ale následně při kontrole fotek v PC se nestačím divit.
    Každopádně zasílám fotky ještě z dnešního pokusu. Budu ráda za váš názor, předem díky, Michaela fotky zde: https://drive.google.com/drive/folders/1yStU1sB93e_eA2QsBmRFK0RMt2e3W9V8?usp=sharing

  • Jan  Pánek
    Jan Pánek
    20.03.2019 14:45
    Reaguje na mikube 20.03.2019 14:20:

    "Hezký den, díky moc za vaši reakci. Fotky fotím do RAWu, následně exportuji..." - zobrazit celý komentář

    Když srovnám Tamron bez stabilizace a Canon, tak mi Tamron vychází kresebně lépe a má i méně aberace. Na druhou stranu je podivné, že fotka z Canonu je o tolik světlejší, když je expozice stejná (možná zašlo slunce nebo něco v tom smyslu).
    Fotka Tamronu se stabilizací vypadá jako ze stativu, takže se není čemu divit, že nemá tak dobrou kresbu.
    Osobně vidím problém v tom, že Tamron má mírný Back Focus (pokud jste nyní fotila přes živý náhled, tak se BF neprojevil, byl však viditelný na první sérii), fotky potom budou mírně rozostřené vlivem posunuté hloubky ostrosti a detaily se budou zdát méně ostré, což může vyniknout právě při focení se světly, kdy je běžné, že fotky jsou perfektně ostré.
    Zkuste udělat ještě jednu sérii fotek, kdy při několika ohniscích a z několika vzdáleností vyfotíte normálně přes hledáček ten papír, který fotíte, a uvidíte, zdali má objektiv problém s ostřením. Pokud by se to potvrdilo, toto je reklamovatelná vada a pošlete objektiv i foťák do servisu, kde se to seřídí.

  • mikube
    mikube
    Autor
    20.03.2019 14:49
    Reaguje na Jan Pánek 20.03.2019 14:45:

    "Když srovnám Tamron bez stabilizace a Canon, tak mi Tamron vychází kresebně..." - zobrazit celý komentář

    Díky moc.
    To, že fotka byla světlejší od Canonu jsem si také všimla, slunce nezašlo, bylo pod mrakem, a stalo se mi to i včera při horším osvětlení (světlo v kuchyni)...

  • E.B.E
    E.B.E
    20.03.2019 15:05
    Reaguje na mikube 20.03.2019 14:20:

    "Hezký den, díky moc za vaši reakci. Fotky fotím do RAWu, následně exportuji..." - zobrazit celý komentář

    Asi je třeba si nejdřív ujasnit pojmy. Neznám pojem "zrnitost" objektivu ani "přesnost" linek. "Zrnit", reps. šumět bude vždycky jen foťák. Pokud jsem se díval na první odkazy, je použito už dost problematické ISO a na první pohled je vidět, že fotka z Tamronu je víc podexponovaná (je potřeba sledovat i histogram). Teď jde o to, jestli se v průběhu "testu"změnilo světlo z okna, nebo jde o rozdíl v indikované cloně.Asi by bylo vhodnější použít režim priority clony a ne manuál. Co se ostrosti týká, nevidím problém, jen je z obrázku patrný backfocus. Tj ostřeno mírně dál. Pokud si pamatuju, na číslo 2. A zase. Může jít o chybu fotografa. Jinak v kresbě problém nevidím. Ať tak, nebo tak, ani jedno není vada objektivu. Proto půjde těžko něco vyreklamovat. Kontrast scény je závislý na konkrétních podmínkách a každý objektiv zvládá protisvětlo jinak. Většinou je potřeba použít řádnou sluneční clunu pro zvýšení kontrastu. Půlhodinovej rozdíl mezi fotkami mi taky nepřijde jako dost relevantní způsob porovnání. Když už jsme u něj, tady odkaz pro srovnání kresby oněch dvou skel (myší pohnout z jedné, na druhou stranu ) https://www.the-digital-picture.com/Reviews/ISO-12233-Sample-Crops.aspx?Lens=1144&Camera=963&Sample=0&FLI=0&API=2&LensComp=1045&CameraComp=963&SampleComp=0&FLIComp=0&APIComp=1

  • E.B.E
    E.B.E
    20.03.2019 15:22

    Tak vidím, než jsem stačil dopsat, už se vyjádřil kolega :-)

  • E.B.E
    E.B.E
    20.03.2019 15:38

    Chtěl jsem ještě něco říct, o seřízení BF/FF v nastavení foťáku, ale jestli čtu správně, tohle tělo tuto funkci nemá. Pak se sice dá ostření reklamovat, ale z praxe vím, že nastanou další problémy. Jednak v servisu budou nejspíš chtít objektiv i s foťákem. Ostření seřídí, ale to může fungovat pouze na určité vzdálenosti, při určitém ohnisku, ale jinde nastane podobný problém. K tomu se může přihodit, že bude Tamron fungovat, ale naopak budou špatně ostřit jiné objektivy. Tady je pak lepší objektiv vrátit, nebo "vyměnit" s možností výběru z několika kusů, vyzkoušených rovnou na prodejně

  • mikube
    mikube
    Autor
    20.03.2019 15:52
    Reaguje na E.B.E 20.03.2019 15:38:

    "Chtěl jsem ještě něco říct, o seřízení BF/FF v nastavení foťáku, ale jestli..." - zobrazit celý komentář

    Mám další tři objektivy Canon a žádný problém, příště půjdu zase do Canonu, Tamron prodám a bude.. :) Nemá smysl se s ním trápit a asi ani reklamovat. Ano, ostření na vzorcích může být i moje chyba, ale...už jsem s tamronem něco pofotila a vím, že ostrost fotek je s ním celkem loterie, a na to nemám moc náladu, beru to jako zkušenost.. díky za komentáře :)

  • E.B.E
    E.B.E
    20.03.2019 15:58
    Reaguje na mikube 20.03.2019 15:52:

    "Mám další tři objektivy Canon a žádný problém, příště půjdu zase do Canonu,..." - zobrazit celý komentář

    On je dycky i problém s komunikací objektivů "třetích" stran a bohužel není nad nativní skla. Ať už je to o Canonu, nebo jiné značce.To se týká i té "tmavší" expozice. Clona 5, nemusí být přesně 5, ale třeba 5,28 a hned je fotka kapku tmavší. Což ale není problém. Stačí použít korekci. Co by mi vadilo, že není korekce BF/FF na foťáku.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen(a).

Nové diskuse

Nové komentáře

Nejžhavější diskuse