Rada ohledně dárku

  • KIV
    KIV
    19.11.2018 20:28
    Reaguje na E.B.E 19.11.2018 20:24:

    "...ale ono šlo spíš o to, odpovídat na požadavky dané kategorie, než jen,..." - zobrazit celý komentář

    Tak, tak.. Ale je fakt, že takový telefon je taky hezký dárek, a když tak si aspoň budou volat, no...

  • Jan  Pánek
    Jan Pánek
    Admin
    19.11.2018 23:29
    Reaguje na E.B.E 19.11.2018 19:57:

    "Je mi jasný, že každej doporučí to "svoje". Ale ultrazoom? ...to už jsme..." - zobrazit celý komentář

    Příště prosím bez té zbytečné negativity a sarkazmu. Ani já si nemyslím, že je UZ vhodné řešení, ale jistě bych to dokázal napsat lépe.
    Jinak souhlasím s Vaším komentářem výše, nicméně můžete zkusit přihodit do diskuze i nějaké konkrétní návrhy u CSC, když tím fotíte.

  • KIV
    KIV
    19.11.2018 23:40
    Reaguje na Jan Pánek 19.11.2018 23:29:

    "Příště prosím bez té zbytečné negativity a sarkazmu. Ani já si nemyslím, že..." - zobrazit celý komentář

    Co je prosím CSC ? Děkuji..
    Přehlídla jsem se, ten dotaz na návrhy u CSC nebyl na mne, tak se omlouvám.

  • E.B.E
    E.B.E
    20.11.2018 07:59
    Reaguje na Jan Pánek 19.11.2018 23:29:

    "Příště prosím bez té zbytečné negativity a sarkazmu. Ani já si nemyslím, že..." - zobrazit celý komentář

    Chápu, že jsem komentář mohl napsat "líp", na druhou stranu žádný sarkazmus nevidím. A Karen taky nevypadá uraženě, i když zapoměla dodat, že portréty fotí taky zrcadlovkou, za šera ji taktéž použije raději a svůj UZ má jak další přístroj do kabelky. Což jsou zásadní informace. Jen se prostě podobné dotazy opakují stále dokola a stále se na ně odpovídá mimo téma. Každopádně to vždycky dopadá stejně a každý začne doporučovat přístroj, s kterým právě fotí, jako ten nejvhodnější.A ne, že by to tak třeba nebylo.Jen se to týká konkrétního uživatele s kmonkrétními požadavky.(proto doporučuji nahlédnout tazateli do starších vláken, kde už se stejný dotaz nesčetněkrát probíral). CSC (Karen- systémový kompakt- bezzrcadlovka) jsem v tomto případě doporučovat nechtěl proto, že mi do zadání nepasuje. Ne, že by špatně fotily, jen myslím, že co do ovládání a způsobu pochopení zákonitostí fotografování, ale i ceny a výběru objektivů, jsou na tom pořád zrcadlovky líp. Reakce s telefonem taky nebyla myšlena nijak urážlivě. Dnes spousta nádherných fotek vzniká právě s ním. Je to prostě o lidech. Buď chci fotit, učit se a zlepšovat,nebo čekám, že to za mě přístroj udělá sám. Každá kategorie má možnost si vybrat svůj přístroj

  • E.B.E
    E.B.E
    20.11.2018 08:41

    PS: Vysvětlení pro obě strany.Samozřejmě bych pro začátečníka taky volil "obnošené" vybavení z bazaru. Funkčně, i cenově výhodnější.No jako dárky dávám přednost voňavým produktům v původním balení. Protože jsem dotaz pochopil tak, že se obdarovávaný bude vážněji zabývat fotografováním a má to mít "budoucnost", bude chtít pochopit základy a bude fotit převážně portrét, volil jsem zrcadlovky se stavovým displayem a kolečky pro snadný a okamžitý přehled parametrů expozice, než hledání v menu a nepřehlednou obrazovku. Prostě přístroje připomínající ovládáním co nejvíc zrcadlovky minulého století, kde když chci něco změnit, vím čím a udělám to hned příslušným ovladačem poslepu. Tyhle stroje neurazí ani začátečníka, ani profesionála.K tomu objektiv s co nejnižším clonovým číslem pro hezké rozmazání pozadí portrétovaného, který se dá posléze zaměnit za jakékoli vhodnější sklo v případě jiného žánru. Což EVF neumožní. Je mi jasný, že jsou menší, kompaktnější, lehčí i levnější přístroje. Fotoaparáty s nepřebernými funkcemi. Vodotěsné i profesionálnější. S menším i větším čipem.Ale v zadání jsem se víc nedočetl . Tak odpovídám co nejvhodněji

  • KIV
    KIV
    20.11.2018 10:08

    Uraženě a sarkasmus? Není důvod, a nic takového se nedělo. Na Romana (E.B.E.) už jsem se obrátila několikrát i s osobním foto dotazem a pro soukromou technickou radu, a vždycky, vždycinky se mi věnoval. To, že to řekne narovinu a bez servítek, na to jsem zvyklá. Nikdy mě nikterak neurazil.
    Normálně bych přicupitala spíš s dotazem a ne s radou. Tady jsem čistě odpověděla člověku očividně na stejné technické úrovni jako jsem já, abych mu řekla, že to co asi hledá tak to mám, a to za peníz který chce utratit, a že to fotí dobře, a že by to mohlo být to, co bude slečně vyhovovat.

  • Jan  Pánek
    Jan Pánek
    Admin
    20.11.2018 10:12
    Reaguje na E.B.E 20.11.2018 08:41:

    "PS: Vysvětlení pro obě strany.Samozřejmě bych pro začátečníka taky volil ..." - zobrazit celý komentář

    Souhlasím s EBE. I když se domnívám, že výhledově by mohla být lepší bezzrcadlovka, pro začátečníky je zrcadlovka vhodnější. Předložím tedy ještě dvě nebazarové možnosti:
    Nikon D7200 - 17 tis.
    Nikon 50mm f/1.8G - 5 tis. (po cashbacku)
    Nikon 18-105mm - doporučil bych bazar, protože je tam znatelně levnější

    Canon 77D - 17,5 tis. (po cashbacku)
    Canon 50mm - 3 tis (po cashbacku)
    Canon 18-135mm - tento je celkem drahý, takže bych spíše doporučil bazar

    Z ekonomického hlediska se do limitu s oběma objektivy nedostaneme (navíc je potřeba započíst minimálně kvalitní SD kartu), takže by volba měla padnout jen na jeden objektiv. Já bych volil pevnou padesátku, protože bazarová udělá rozdíl jen pár stovek, zatímco rozdíl mezi bazarovým a novým seťákem udělá klidně tisíce. Bazarový seťák by mohla být už potom její investice, případně další dárek. Každopádně si s dárky na dlouhou dobu nebudete muset dělat starosti, protože k foťáku toho není nikdy dost :-)
    Pokud by vaše přítelkyně začínala pouze s jedním pevným portrétním objektivem, bylo by to velmi zajímavé i z fotografického hlediska a mohlo by jí to pomoct nevytvořit si mnoho špatných zvyklostí, které mají fotografové se zoom objektivy.
    Nějakou další inspiraci naleznete i v tomto článku:
    https://www.fotoaparat.cz/clanek/2150/doporucene-nejlepsi-digitalni-zrcadlovky-dslr/#toc-2150-4-pro-pokrocile-nikon-d7200-nebo-canon-80d

  • KIV
    KIV
    20.11.2018 10:33
    Reaguje na E.B.E 20.11.2018 07:59:

    "Chápu, že jsem komentář mohl napsat "líp", na druhou stranu žádný sarkazmus..." - zobrazit celý komentář

    V pohodě...

  • E.B.E
    E.B.E
    20.11.2018 11:29
    Reaguje na KIV 20.11.2018 10:33:

    "V pohodě......" - zobrazit celý komentář

    Já ti fakt tvůj kompakt neberu. A snad jsem proti němu neřekl nic špatnýho. Jen je to prostě jiná liga (viz hned tvůj první odkaz )a nezapadá do požadavků. Dál bych se tím nezabýval.

  • kikiris
    kikiris
    20.11.2018 13:06

    KIV: nezlobte se na mě, ale ta č.b. fotka s těmi dětmi je hrozná. Ne motivem,
    ale (ne)kvalitou. Rozpatlaná a bez detailů a vy se rozppýváte nadšením, že je
    ten foťák zázrak, tomu fakt nerozumím...

    Bylo tu doporučeno několik Canonů a Nikonů a tak přihodím také něco.
    A to Pentax K-70, ve VK Foto ho mají za 11,790 kč po cashbacku a k tomu
    třeba Pentax 35mm f2,4 za 4,000kč a může se začít fotit...

Vkládání komentářů je uzamčeno.

Nové diskuse

Nové komentáře

Nejžhavější diskuse