Rada ohledně dárku

  • Voldas
    Voldas
    Autor
    08.11.2018 12:54

    Dobrý den, potřeboval bych poradit s dárkem a to s výběrem fotoaparátu pro přítelkyni, která s fotografováním bude teprve začínat, ale jistě se tomuto hodlá více věnovat a vzdělávat. Jednalo by se o fotografování převážně postav a portrétů a sem tam fotografování krajiny a miminek ( alespoň co jsem tak pochytil )

    Vzhledem k tomu, že je v segmentu takový výběr a jako laik se v tom těžko orientuji, tak bych si nechal od zkušených uživatelů poradit. ( a to v tom už čtrnáct dní ležím a nevím co koupit. A je to snad jen a jen horší :D )

    Dále a hlavně to důležité pro mě musím uvést počáteční investici, kterou bych viděl kolem 20-25.000,-Kč +- nějaký ten halíř.

    Nechám si poradit do jakého stroje a objektivu investovat. Ať se jedná o zrcadlovku či bezzrcadlovku. Předem Vám všem děkuji za jakýkoli názor a poznatek a věřím, že touto cestou se mi povede zařízení pořídit.

  • Jan  Pánek
    Jan Pánek
    Admin
    09.11.2018 10:34
    Reaguje na Voldas 08.11.2018 12:54:

    "Dobrý den, potřeboval bych poradit s dárkem a to s výběrem fotoaparátu pro..." - zobrazit celý komentář

    Dobrý den,
    začneme zlehka :-). Vzhledem k tomu, že Vaše přítelkyně chce fotit portréty, krajinky a pravděpodobně se bude focení více věnovat, viděl bych výběr mezi bezzrcadlovkami a zrcadlovkami. Klíčová bude možnost výměny objektivů, protože dnes neexistuje objektiv (nebo foťák s již zabudovaným objektivem), který dobře poslouží na krajinky i portréty. Navíc toto omezení navede spíše k pokročilejším foťákům, což umožní budoucí rozvoj.
    Hledáme tedy stroj, ke kterému se bude prodávat setový zoom objektiv za rozumnou cenu a ideálně by měl mít větší rozsah ohnisek a zároveň k němu najdete dobrý portrétní objektiv.
    Vhledem k zaměření na portréty bych rozložení budgetu vidět cca půl na půl - první zhruba půlka by byla za tělo se setovým objektivem a zhruba druhá půlka za portrétní objektiv. Přesné rozložení peněz však záleží na značce/systému, protože všude mají hodně různých objektivů s jiným poměrem cena/výkon a za jiné ceny.
    Tím se dostáváme k otázce, co jakého systému vlastně jít. Zde je důležitá otázka, zdali má přítelkyně zkušenosti s focením s nějakým systémem. Pokud ano, potom by bylo vhodné jít do stejného systému, pokud to není dnes něco téměř vymřelého a má to vyhlídky do budoucna.
    Pokud s ničím zkušenosti nemá, potom je celkem jedno, jestli to bude foťák Nikon, Canon, Sony, Fuji, Olympus nebo Panasonic. Tam záleží často na osobních preferencích - někdo má rád ovládání nějakého systému, někdo chce více videa, tak jde k Panasonicu, někdo chce rozšířený systém na bezzrcadlovkách, tak volí Sony, u zrcadlovek potom Nikon/Canon, jiný má rád trošku retro ovládání a jde do Fuji a podobně.

  • Jakub Súkeník
    Jakub Súkeník
    Admin
    10.11.2018 07:57
    Reaguje na Voldas 08.11.2018 12:54:

    "Dobrý den, potřeboval bych poradit s dárkem a to s výběrem fotoaparátu pro..." - zobrazit celý komentář

    Dovolím si doporučit přečíst náš článek o výhodách a nevýhodách jednotilivých typů fotoaparátů a objektivů: https://www.fotoaparat.cz/clanek/2341/jak-si-vybrat-fotoaparat-vymenne-objektivy-nebo-ne/

  • Voldas
    Voldas
    Autor
    19.11.2018 16:21
    Reaguje na Jan Pánek 09.11.2018 10:34:

    "Dobrý den, začneme zlehka :-). Vzhledem k tomu, že Vaše přítelkyně chce..." - zobrazit celý komentář

    Já bych si nechal poradit. Už v tom ležím nějakou dobu a stále nevím co pořídti. Jinak zkušenosti přítelkyně a ani já nemáme žádné.

  • Jan  Pánek
    Jan Pánek
    19.11.2018 16:46
    Reaguje na Voldas 19.11.2018 16:21:

    "Já bych si nechal poradit. Už v tom ležím nějakou dobu a stále nevím co..." - zobrazit celý komentář

    Dobrá, budu tedy konkrétní. Kdyby mi mé veškeré fotovybavení "vzala voda" a měl bych si pořizovat nové se zaměřením, jak píšete, viděl bych to takto:
    Bazarový Nikon D7100 - cca 10 tis. Kč
    Bazarový objektiv Nikon 50mm f/1.8G - cca 4 tis. Kč
    Bazarový objektiv Nikon 18-105mm f/3,5-5,6 AF-S DX G ED VR - cca 4 tis. Kč

    Alternativně by byla rozumným portrétním objektivem Sigma 30mm f/1.4 ART. Nová stojí 8 tis. Kč.

    Dále bych dokoupil lehký cestovní stativ, náhradní baterku, dálkovou spoušť a kvalitní SD kartu.

    To je však můj pohled na věc a neříkám, že to je ta úplně nejlepší kombinace. Určitě se najde někdo jiný, kdo řekne, že mnohem lepší bude bezzrcadlovka od Fuji nebo od Sony a nebude se dát říct, že nemá pravdu. Úplně nejvíce záleží na konkrétních požadavcích, takže v tomto konkrétním případě může existovat správnější cesta. To, co jsem navrhl já, je cesta celkem univerzální s velkou možností se rozvíjet do budoucna.

  • E.B.E
    E.B.E
    19.11.2018 17:23
    Reaguje na Voldas 19.11.2018 16:21:

    "Já bych si nechal poradit. Už v tom ležím nějakou dobu a stále nevím co..." - zobrazit celý komentář

    Konkrétně ti nikdo neporadí. Ani nemůže. S fotoaparáty je to jako třeba s auty. Jeden s ním chce závodit, druhý dojíždět do práce a sám, třetí potřebuje naložit pět dětí a kočárek no a další za něj zapřáhnout vozík na dvě a půl tuny.Je mi jasný, že každej doporučí ten svůj, určitě nejlepší fotoaparát, ale já to udělám jinak.Taky protože chápu dárek jako "dárek".Tj nic bazarovýho a pokud má mít fotografování "budoucnost", doporučil bych něco ze střední třídy.(Jen to nebude nejlevnější. Ona každá sranda něco stojí. A těch tvých 20000 je často cena jen slušných objektivů). A to ze dvou důvodů. Kvůli morální zastaralosti těla a hlavně kvůli "učení" a návykům k fotografování.I když vypadají složitě, nastavování hodnot ovládacími prvky k tomu určenými je o hodně jednodušší.Ač sám fotím jiným systémem, tak něco jako Nikon D7200 (cca 17000), Canon 760D (cca 18000). K tomu pro začátek levné pevné a světelné sklo...35/1,8 , 50/1,8 cca 3-4000 (kvůli zmiňovaným portrétům). Ale musíš počítat s dalšími náklady do budoucna. Jednak jedno sklo stačit nebude, hlavně je ale potřeba spousta dalšího vybavení. Tj stativ, blesk, náhradní aku...časem filtry...To se dá taky řešit postupným obdarováváním při narozkách, svátcích (je tu pak možnost bazarových produktů)... Je to nekonečný proces, pokud to člověk začne brát vážně a očekává víc. A nebo z opačnýho konce. To nejlevnější co existuje s tím, že za rok, dva to zahodí a koupí něco lepšího.

  • KIV
    KIV
    19.11.2018 19:40

    https://digitalni-fotoaparaty.heureka.cz/sony-cyber-shot-dsc-rx10/#
    A kdybys chtěl vědět jak fotí, všech 6 fotek 30x45 co mi visí na té listopadové foto-výstavě (fotky poznáš podle jména autora Karen) v galerii hotelu Imperial v Karlových Varech, je foceno tímto fotoaparátem. Pro tvou přítelkyni ji doporučuji taky proto, že i já ji nosím v kabel(c)e.

  • E.B.E
    E.B.E
    19.11.2018 19:57
    Reaguje na KIV 19.11.2018 19:40:

    "https://digitalni-fotoaparaty.heureka.cz/sony-cyber-shot-dsc-rx10/# A..." - zobrazit celý komentář

    Je mi jasný, že každej doporučí to "svoje". Ale ultrazoom? ...to už jsme rovnou mohli říct, ať fotí telefonem, když chtěl zrcadlovku.

  • KIV
    KIV
    19.11.2018 20:16

    Jojo, mám i dvě brašny zrcadlovek a objektivů, ba i dva stativy a ty nejsprávnější filtry, a je pravda že když vzadu u lesa chci fotit srnu, vezmu na ni tu zrcadlovku (manželovu) a (manželovu) 100-400 vku Canon, a když chci pořádné makro na motýlka či broučka, zas sáhnu ráda po (mé full frame) zrcadlovce a mém Canon makro 100 objektivu, a někdy dokonce nastavím i ten Manfrotto stativ... ale když slečna (a podle obsahu pánova galerie ani tam se nedá odhadovat) je začátečník a navíc to má stát 20 - 25 tisíc, a má to být dárek, čili by to nemělo být staré z bazaru, tak ruku na srdce, doporučuji.

  • E.B.E
    E.B.E
    19.11.2018 20:24
    Reaguje na KIV 19.11.2018 20:16:

    "Jojo, mám i dvě brašny zrcadlovek a objektivů, ba i dva stativy a ty..." - zobrazit celý komentář

    ...ale ono šlo spíš o to, odpovídat na požadavky dané kategorie, než jen, kolik to má stát. Fakt je, že v téhle ceně se dá koupit už slušně fotící telefon. Ten by k začátečníkovi mohl být přívětivější a v kabelce by se vyjímal ještě lépe. Nakonec. Fotky tvoří fotograf.Ne přístroj. No... nezbývá, než aby si tazatel vybral sám

Vkládání komentářů je uzamčeno.

Nové diskuse

Nové komentáře

Nejžhavější diskuse