Články v sérii - Hodnocení Okem profesionála

  • Zpracování tématu: "Večerní krajina"

    Drazí přátelé fotografové. K tématu Večerní krajina se tentokrát sešlo poměrně hodně fotografií, avšak velice rozdílné kvality. Od vyloženě mizerných až po opravdu kvalitní práce.

     4
  • Zpracování tématu: "Štěstí"

    Drazí přátelé fotografové, štěstí bude asi veliká vzácnost, protože vaše fotografické zpracování tohoto tématu nedopadlo právě nejlépe. Možná bude problém i v tom, co říkají téměř všichni herci. A to, že kladné a pozitivní emoce se vyjadřují o mnoho hůř a s menší šancí zaujmout diváka, než emoce negativní a dramatické. I když se štěstím kolidující happy end je součástí snad každého hollywoodského filmu.

     4
  • Zpracování tématu: "A přece se točí"

    Milí přátelé, fotografové. Téma „A přece se točí“, které jsem vypsal na minulý měsíc bylo, vlastně hodně jednoduché. Samotné slovo „točit“ a nebo „točit se“ představuje jakýsi rotační pohyb, který lze fotograficky velmi dobře zaznamenat. Stačí k tomu základní vědomosti o zachycení pohybu.

     0
  • Zpracování tématu: "Bůh"

    Drazí fotografové, téma „Bůh“, které jsem Vám posledně vypsal, bylo svým způsobem výjimečné. Bylo totiž vlastně neviditelné. Možná i právě proto nabízelo svobodné a mimořádně široké možnosti vizuálního uchopení a zpracování. Od konkrétních užívaných zástupných symbolů boha až po abstraktnější a subjektivnější obrazové pojednání. Vzhledem k tomu, že fotografie je jako médium mimořádně konkrétní, a také že téma bylo vypsáno na první polovinu známé okurkové sezóny, měl jsem trochu obavu z malé odezvy od Vás. Ta se naštěstí nevyplnila a fotografií přišel dostatek.

     1
  • Zpracování tématu: "Stopa – otisk"

    Milí přátelé, fotografové. Hned na začátku musím napsat, že téma „Stopa – otisk“ nebylo pro vás to pravé s čím jste si zrovna dobře poradili. Nevyužili jste všechny možnost, které se nabízely a na většině zaslaných fotografií jsou k vidění spíše prvoplánově zachycené obtisky a otisky.

     1
  • Zpracování tématu: "Maska"

    Vážení přátelé, fotografové. Abych se hned v začátku a bez otálení přiznal, tentokrát jsou Vaše příspěvky k vypsanému tématu „maska“ pro mě skutečně zklamáním. Nevyužít možnosti tak nádherného a interpretačně mimořádně bohatého tématu je docela ostuda.

     0
  • Zpracování tématu: "Tajemné město"

    Při vypisování tohoto tématu jsem očekával, že budu zavalen velikým množstvím vynikajících fotografií. Bohužel Tajemné město se u vás, autorů, nesetkalo s takovou odezvou, jaké se nabízela. Podle očekávání většina tvůrců zaslaných fotografií volila tentokrát zpracování svých snímků v černobílé stupnici a nebo pomocí různých efektů v grafických editorech.

     1
  • Zpracování tématu: "Život je pes"

    Když jsem se rozhodoval pro vypsání tématu „Život je pes“ uvědomoval jsem si, že nepatří mezi jednoduchá, a že tedy nemohu očekávat, že bych byl zavalen nějakým velikým množstvím Vašich příspěvků. Přesto mě jejich množství příjemně překvapilo. A kvalita, i když proměnlivá, byla spíše nadprůměrná.

     0
  • Zpracování tématu: "Kouzlo techniky"

    Vážení kolegové. Ke zpracování tématu „Kouzlo techniky“ bylo možno přistupovat několika směry. Zaměřit se na fotografovaný předmět a jeho estetické hodnoty bez většího využití známých fotografických principů, a v druhém případě využít možnosti fotografické techniky k ještě většímu zdůraznění fotografované skutečnosti.

     2
  • Zpracování tématu: "Tajemství"

    Vážení fotografové, téma „Tajemství“ nabízelo tentokrát dva poměrně odlišné způsoby přístupu. Jednak ten klasický, kde je i tématem fotografie. Ale také libovolné jiné téma, disponující ovšem tajemným a mimořádným kouzlem. Něčím, co snad všichni známe třeba z legendárního úsměvu Da Vinciho Mony Lisy. Fotografie do tématu na únor 2012 "Kouzlo techniky" můžete posílat do konce měsíce.

     5