Fotoaparát.cz

Test OLYMPUS PEN E-P3

Na test fotoaparátu OLYMPUS PEN E-P3 jsem se těšil. Mnoho jsem slyšel o jeho předchůdcích a jeho retro design vyvolával nostalgické vzpomínky na staré kompakty Olympus 35RS, 35RD a 35DC a snad i na Olympus OM4, které všechny vynikaly optikou i mechanikou.

Úvod

S objektivy

Stříbrný digitální fotoaparát OLYMPUS PEN E-P3 jsem měl k dispozici s objektivy M.ZUIKO DIGITAL 14–42mm 1:3.5–5.6 II R, M.ZUIKO DIGITAL ED 40–150mm 1:4.0–5.6 R a M.ZUIKO DIGITAL 17mm 1:2.8 Pancake. Jako příslušenství jsem ocenil přídavný elektronický hledáček VF-2.

Součástí balení těla OLYMPUS PEN E-P3 je toto příslušenství:

Akumulátor Li–Ion BLS-1 nebo BLS-5
Nabíječka BCS-1 nebo BCS-5
Micro 4/3 krytka těla (BC-2)
Řemínek přes rameno
CB-USB6 USB kabel
CB-AVC3 Kabel audio/video
Software pro správu obrázků
Olympus Viewer 2 Software na CD-ROM
Návod k použití
Servisní karta

Konstrukce

Zepředu Zezadu
Zleva Zprava
Shora Zdola

Tělo

Kovové tělo OLYMPUS PEN E-P3 upoutá uhlazeným designem a perfektní povrchovou úpravou. Držení fotoaparátu je příjemné, je možné vyměnit grip pro pravou ruku. Jednotlivé ovládací prvky jsou koncentrovány na zadní stěně fotoaparátu, vpravo od velkého OLED dotykového displeje. Otočný volič režimů, programovatelné tlačítko Fn a tlačíto ON/OFF s indikací jsou na horní stěně v blízkosti spouště. Blesk na horní stěně je úplně zapuštěn do těla a při aktivaci se vysune na speciální konstrukci. Tělo je buď stříbrné, jako jsem měl k testu, nebo černé, ve stejných barvách lze koupit i objektivy. Škoda, že dojem preciznosti kazí stativový závit, umístěný mimo osu objektivu. Ovládání je řešeno kombinací ovladačů a dotykového displeje. Zajímavý je např. křížový ovladač s potvrzením OK a otočným prstencem a hned nad ním otočný vroubkovaný váleček. Tyto prvky spolu s dotykovým displejem tvoří velmi variabilní ovládací systém, v němž se obsluha často ztrácí a je nutné se s tímto systémem naučit pracovat. Jsou možné přehmaty a omyly v nastavení, velmi snadno lze pootočit jak otočným prstencem křížového voliče, tak zmíněným válečkem a to může být při náhodné aktivaci nějaké funkce na dotykovém displeji velmi nepříjemné. Vše jde eliminovat jen zvýšenou opatrností a vytvořením specifických návyků při používání OLYMPUS PEN E-P3. Na těle má OLYMPUS PEN E-P3 umístěny stereomikrofony a reproduktorek. Veškeré funkce tlačítek a voličů jdou spustit na první dotek. Až na 5 tlačítek lze definovat některé uživatelské funkce. Sdružený konektor pro zdroj, USB, AV a HDTV připojení je na pravé straně pod krytem z plastu. Na spodní stěně OLYMPUS PEN E-P3 je, kromě stativového závitu, prostor pro Li-Ion baterii a jednu SD kartu. Baterie a nabíječka je u OLYMPUS PEN E-P3 stejná jako v řadě Olympus E400.

Ovládání kolem spouště Ovládání na zadní stěně
Rozhraní - konektory Prostor baterie a SD karty
Přisvětlení

Rozměry těla OLYMPUS PEN E-P3 jsou 122×69,1×34,3 mm a váha 321g .

Obrazové čidlo a zpracování obrazu

V těle OLYMPUS PEN E-P3 je použito 4/3 (17,3×13 mm) Live MOS senzoru s 13,1 Mpx a RGB filtrem primárních barev. Citlivost je nastavována automaticky od ISO 200 do ISO 1600, nebo manuálně na hodnoty ISO 200, 400, 800, 1600, 3200, 6400, 12800. Po zpracování duálním procesorem TruePic VI s možností aktivní kompenzace stínů, je obraz na paměťové médium SD, SDHC, SDXC ukládán ve formátu JPEG a RAW. Full HD Video 16:9 (1920×1080 Px) je ukládáno ve formátu AVCHD, zvuk ve formátu AAC. Je možné nahrát 30-ti sec. komentář ke snímku.

Zaostřování

Marketigové informace od Olympusu popisují ostření u PEN 3 se systémem FAST AF (Frequency Acceleration Sensor Technology), jako nejrychlejší systém zaostřování fotoaparátů s výměnnými objektivy na světě. FAST AF systém pracuje s rozeznáním kontrastu, pokročilý Face detection s rozeznáním očí, prioritou levé a pravé strany tváře a prioritou bližší strany tváře na snímku 35 bodové ostření s automatickým, nebo manuálním výběrem bodů, lze nastavit jako jednotlivý AF, kontinuální AF, jednotlivý AF + MF, AF Tracking. Samozřejmostí je pohodlné Manuální ostření se zvětšeným obrazem na displeji a v hledáčku. S ostřením nebyly problémy ani v přímém protisvětle, ani při nízké hladině osvětlení. Jako milý doplněk je k dispozici AF světlo pro ostření ve zhoršených podmínkách.

Displej

Dotykový OLED displej je pevný 3” (7,6 cm), TFT, 610 000 pixelů . Na displeji s dostatečně silným podsvícením je možné zvolit síť pomocných rámečků i histogram. Obraz na něm je dobře čitelný i na slunci. Jas má nastavitelný v +/-2 krocích. Na displeji se zobrazují důležité informace o provozu fotoaparátu. Jsou zde: Indikátor nabití, Režim záznamu, Rychlost závěrky, Hodnota clony, Indikátor kompenzace expozice, ISO, AE bracketing, AF rámeček, Zaostřovací režim, AEL upozornění, Rozpoznání obličeje, Počet uložitelných snímků, Měřící režim, Expoziční režim, Náhled expozičních úrovní, Úroveň kompenzace blesku, Barevný prostor, Gradace, Kompenzační stupeň barevné saturace, Úroveň kompenzace ostrosti, Úroveň kompenzace kontrastu, Vyvážení bílé, Úroveň kompenzace vyvážení bílé, Redukce šumu, Režim blesku, Režim snímání, Varování o přehřátí i Histogram.

Elektronický hledáček VF-2

Jeden z prvních, bezvýhradně použitelných, elektronických hledáčků, které jsem viděl. Obraz v něm je naprosto klidný, čistý, neruší struktura hledáčku, ani jeho blikání, a jde na něm bezpečně zaostřit. Zobrazení pomocných prvků a dat jenom doplňuje jeho výhody. Navíc lze hledáček jednoduše sejmout a vyměnit za blesk, nebo za průhledový hledáček.

Vestavěný blesk

Směrné číslo přibližně 10 (200 ASA), umístěný je v těle fotoaparátu vlevo nahoře jako vysouvací. Spolupracuje s funkcí Face Detection FE, podle které se koriguje automaticky. Základní nastavení interního blesku má klasické auto, zapnuto, vypnuto, předzáblesk k potlačení červených očí, synchronizace na zadní lamelu a dlouhý čas. Přídavné blesky je možné ovládat elektronicky.

Multi botka s konektorem pro hledáčky a blesky

Objektiv

K OLYMPUS PEN E-P3 jsem měl zapůjčeny tyto objektivy: M.ZUIKO DIGITAL 14–42mm 1:3.5–5.6 II R, M.ZUIKO DIGITAL ED 40–150mm 1:4.0–5.6 R a M.ZUIKO DIGITAL 17mm 1:2.8 Pancake. Základní zoom M.ZUIKO DIGITAL 14–42mm má skládací konstrukci s aretací v pohotovostním stavu. Po složení se vejde do kapsy. Sada optiky M ZUIKO se nadále rozrůstá, nedávno se objevily zajímavé M.ZUIKO DIGITAL ED 12mm 1:2.0, M. ZUIKO DIGITAL ED 9–18mm 1:4.0–5.6 a M.ZUIKO DIGITAL ED 45mm 1:1,8. Celou sadu optiky lze rozšířit pomocí adaptérů MMF – 1, MMF – 2 o optickou výbavu pravých 4/3 zrcadlovek řady E a adaptérem MF – 2 o možnost použití optiky z analogového OM systému. Pro úplnost se ještě zmíním o makro, fish-eye a wide předsádkách rozšiřujících možnosti dané konstrukcí objektivů.

Nejkratší ohnisko Nejdelší ohnisko
Nejkratší ohnisko Nejdelší ohnisko

Snímací funkce

Náběh funkcí fotoaparátu po zapnutí fotoaparátu je okamžitý. Na voliči režimů nastavíme AUTO, tím necháme vše na technice a softwaru fotoaparátu. Pro naše tvůrčí záměry volíme mezi možnostmi P,A,S,M. Výborná je funkce živé simulace, při níž můžeme posoudit přímo na displeji veškeré obrazové úpravy, expozici, korekce, barevnost, filtry, efekty a další, ještě než stiskneme spoušť. Barvy na displeji se trochu liší od výsledného snímku, pro orientaci je to však dostatečné.

Bohatě jsou u tohoto Olympusu zastoupeny scénické režimy a efekty. 24 scénických režimů – Portrét, e-portrét, Krajina, Krajina s portrétem, Makro, Sporty, Noční scéna, Noční scéna s portrétem, Děti, High key, Low key, Digitální obrazová stabilizace, Přírodní makro, Svíčka, Západ slunce, Dokumenty, Panorama, Ohňostroj, Pláž a sníh, Fisheye předsádka, Makro předsádka, 3D, Širokoúhlá předsádka, doplňuje 10 efektů – Pop Art, Změkčení, Bledé a světlé barvy, Světlý tón, Zrnitý film, Camera obscura, Diorama, Křížový proces, Dramatický tón (HDR), Jemná Sépie.

Zcela nový rozměr vnáší do praktického použití fotoaparátu dotykový displej. Nehodnotím teď jeho možné použití při nastavení parametrů fotografování, to je s jeho pomocí trochu nešikovné, ale jeho přímé použití při exponování snímku. V praxi vše funguje jednoduše tak, že ťuknete prstem na displej tam, kde to chcete mít ostré a dobře exponované a Oly PEN 3 na označené místo zaostří a exponuje. Nemusím vysvětlovat, jak to dokáže zpříjemnit práci při ateliérové fotografii, nebo při makrofotografii.

V menu lze nastavit i sloučení 2–3 snímků do jedné fotografie, PEN 3 dopočítá optimální expozici a provede žádanou operaci s daty snímků. V menu efektů mne zaujala funkce HDR. Není vhodná na vše, ale jde s ní vytvořit jedinečná atmosféra.

Fotografování osob pomáhá pokročilá funkce detekce obličeje, která nastaví zaostření, vyladí pleťový odstín a expozici přímo na detekované tváře.

Expozice se měří porovnáním měřících bodů s pamětí, se zdůrazněným středem nebo bodově. Již obvyklá je funkce Shadow adjust. Je-li zapnuta, projasní stíny fotografované scény. Jde jí nastavit automaticky, kdy je použita při odpovídající scéně, např. v protisvětle.

Stabilizace obrazu zabrání roztřeseným snímkům až do 1/5 sec. – 1/10 sec. Ukládat snímky lze pouze ve formátu JPEG, RAW i v kombinaci obou formátů. Expozici nám dovolí OLYMPUS PEN E-P3 nastavit v programových nastaveních od 60 sec.-1/4000 sec. s možností korekcí +/- 2 EV po 1/3EV. To by mělo stačit na většinu situací. Při nočních scénách lze počítat s časy do 30 minut. Samospoušť můžeme spustit na 12 sec.

Za pozornost stojí nahrávání videa. OLYMPUS PEN E-P3 může na SD kartu zaznamenat nahrávky do souborů maximální velikosti až 4GB v nejvyšší kvalitě Full HD 1920×1080 (16:9), 20Mbps (AVCHD). Při videozáznamu funguje stabilizace obrazu a ostření. Video má svojí speciální spoušť na zadní stěně přístroje, označenou červeně. Při nahrávání videa lze použít většinu efektů.

Šum při různém nastavení ISO

Zpětné přehrání snímků

Zpětné přehrání snímků spustíme stiskem tl. Přehrávání. Náběh prvního snímku je rychlý, stejně jako jeho zvětšení při prohlížení (2× až 14×). Obrázky na displeji jsou jasné a lze na nich posoudit barvu a ostrost. Pro kontrolu expozice je možné zapnout funkci histogramu. Snímky lze ve fotoaparátu dále upravovat, např. odstranit červené oči. Mezi jednotlivými snímky se pohybujeme šipkami a prodlevy nejsou delší než 0,2 sec. Snímky můžeme uzamknout proti vymazání, utvořit Slideshow, přehrát na TV a přímo tisknout na tiskárně. Pro přehrání snímků do PC je OLYMPUS PEN E-P3 vybavený portem USB 2.0 Hi-Speed, A/V a HDTV. Na HDTV televizi je možné přehrávat snímky v plném rozlišení.

Menu – zde můžeme obrázky otáčet. Dále můžeme mazat vybrané snímky, formátovat paměťovou kartu, tisknout přímo na tiskárně (PictBridge kompatibilní).

Ovládání funkcí fotoaparátu (SETUP)

Ovládání režimů snímání a zpětného přehrání již dostatečně popsáno v předchozích odstavcích. Nastavení ostatních funkcí je vidět na ilustračních fotografiích. Volba jazyků nabízí výběr z 24. Důležité je zde zastoupení češtiny. Ovšem stává se, zvláště u takto vybaveného fotoaparátu, že překlad do češtiny je zavádějící.

Kvalita obrazu

Po srovnání s předchozími čipy obraz z OLYMPUS PEN E-P3 je brilantnější, s menším sklonem k přepalům a s nižším barevným šumem. Stále však platí bezpečný rozsah ISO 200 – 800. ISO 1600 lze použít zvláště při světlých motivech, ISO 3200 by z hlediska šumu použít šlo, ale limituje jej poměrně velká ztráta v detailech. Upozorňuji, že píši o náhledu fotografie na monitoru ve 100% velikosti při 13 Mpx čipu, se projeví i ty nejmenší vady, které na fotografiích běžné produkce nezjistíte. Při tomto velkém zvětšení je na obrázku vidět i nepatrné ztráty kresby při nižších citlivostech, objektivy mají stále určitý přesah kvality, nad vlastnostmi čipu. Při kombinaci různých osvětlení vyniká automatika nastavení bílé. Vynecháme-li nejvyšší citlivosti, je možné s OLYMPUS PEN E-P3 udělat vynikající snímky, zvlášťe ve formátu RAW. Snímky v protisvětle mají prokreslené stíny a ani tvrdé protisvětlo není zdrojem rušivých efektů. Kvalitní stabilizace čipu dále zvyšuje použitelnost a univerzálnost PEN 3. S použitou funkcí HD video dostává majitel do ruky docela dobře použitelnou videokameru pro příležitostné natáčení.

Laboratorní testy

Pro objektivní porovnání OLYMPUS PEN E-P3 zařazuji výsledky laboratorních testů mezinárodní asociace DIWA, jejímž členem je i FotoAparát.cz. Z hlediska zobrazení DSLR jsou jedny z nejdůležitějších parametrů míra šumu, odstup signálu od šumu a dynamický rozsah obrazu.

První graf ukazuje míru šumu v závislosti na ISO:

Další graf je výsledkem měření odstupu signálu od šumu v závislosti na ISO:

Tento graf názorně ukazuje dynamický rozsah obrazu v závislosti na ISO:

Poslední graf názorně ukazuje tonální rozsah při různých citlivostech ISO:

Pro ukázku laboratorní testy objektivů OLYMPUS ZUIKO:
M.ZUIKO DIGITAL 14–42mm 1:3.5–5.6 

Blur objektivu

Geometrické zkreslení

Barevná aberace

Rozlišení objektivu

Vignetace

M.ZUIKO DIGITAL 45mm 1:1,8

Blur objektivu

Geometrické zkreslení

Barevná aberace

Rozlišení objektivu

Vinětace

Příslušenství

K OLYMPUS PEN E-P3 lze dokoupit: dálkové ovládání s kabelem RM-UC1, blesky FL-300R a FL-14, světlo pro Makro MAL-1 Macro Arm Light, PP-1 Pen Pal Bluetooth zařízení a řadu redukcí pro příslušenství z jiných sérií fotoaparátů Olympus.

Testovací snímky a podmínky

Testování jsem prováděl jako obvykle nafotografováním snímků v interiéru i exteriéru, testováním práce OLYMPUS PEN E-P3 s bleskem a při záběrech detailů.

Stabilizace Vykrytí bleskem
Bílá Efekt Pop Art
Efekt Změkčení Bledé a světlé barvy
Efekt Světlý tón Efekt Zrnitý ČB film
Efekt Camera obscura Efekt Diorama
Efekt Křížový proces Efekt Sepie
Efekt Dramatický tón (HDR) Protisvětlo
Noční snímek Detail
Bokeh Pleťová barva
Barevnost
Detail Barvy
Využití efektu ČB zrno Využití efektu Pinhole
OLYMPUS PEN E-P3  Využití efektu HDR
 Využití efektu HDR Využití efektu HDR
Využití efektu HDR

Závěr

OLYMPUS PEN E-P3 je kompaktní fotoaparát s výměnnými objektivy, elegantním designem a širokými možnostmi díky bohaté výbavě. Dovedu si jej představit jako fotoaparát pro reportéry, cestovatele, potápěče, horolezce a všechny, kteří potřebují „něco malého, lehkého s kvalitním výstupem“. Ti, kteří preferují spojení fotoaparátu s videokamerou, budou spokojeni s vysokým rozlišením videozáznamu. Optika od Olympusu nezklame, je však třeba znát technické meze těla PEN 3 a nezvyšovat zbytečně nastavení ISO nad 1600, kde se silně rušivě projeví šum spojený se ztrátou kresby v detailech snímku.

Klady Zápory
Kvalitní optika Šum při vysokém ISO
Kovová konstrukce Složité menu
Video s dlouhým záznamem a Full HD rozlišením Vliv šumového filtru na obraz
Bohatá výbava Pomalejší sériové snímání
Velmi rychlé ostření, spolehlivý WB, barva