Fotoaparát.cz

Automatická úprava fotografií – srovnání 8 fotoeditorů

V životě každého digitálního fotografa může nastat chvíle, kdy potřebuje upravit fotografii opravdu rychle. Instantní řešení nabízí mnoho fotoeditorů a prohlížečů – automatická úprava. Jak kvalitní ale je, s čím si ještě poradí a s čím už ne? Podíváme se na srovnání osmi často používaných programů.

V životě každého digitálního fotografa může nastat chvíle, kdy potřebuje upravit fotografii opravdu rychle. Řešení je instantní a nabízí ho mnoho fotoeditorů a prohlížečů – automatická úprava. Jak kvalitní ale je, s čím si ještě poradí a s čím už ne? Srovnali jsme osm často používaných programů: Adobe Lightroom 3, Adobe Photoshop Elements 9, GIMP 2, IrfanView, Paint.NET, PhotoFiltre, Picasa 3 a Zoner Photo Studio 13.

V každém editoru byly použity běžně dostupné plně automatické funkce pro opravu fotografií na 12 různých fotografií reprezentujících časté chyby. Všechny fotografie byly v JPG a většina i v plném rozlišení. Pokud bylo v některém z editorů více druhů automatických oprav (typicky kontrast a barevnost zvlášť), byly použity postupně všechny relevantní (s výjimkou „ekvalizovat“ v Gimpu), kromě úprav se stejným efektem.

Testovací soubor fotografií:

Nesprávně zelený les Velmi špatné vyvážení bílé (WB) Nepříliš saturovaná scéna
Podexponovaná fotografie Podexponovaná veverka na světlém pozadí Protisvětlo
Portrét a červené oči Portrét a červené oči Za sklem
Vysoký kontrast, hluboké stíny Vysoký kontrast, hluboké stíny V oparu s modravým nádechem dálek

Adobe Lightroom 3

Tento editor je určen pro fotografy, kteří to myslí s „vyvoláváním“ fotografií vážně, plnou automatiku zde tedy nehledejte. Přesto jsou i zde funkce pro líné „Auto White Balance“ pro vyvážení bílé a opravu barev a „Auto Tone“ pro nápravu špatné expozice. Odhlédneme-li od toho, že ovládání programu vyžaduje trochu zkoumání, je samotná úprava jednoduchá – označíte všechny fotografie a v nastavení vyvolání vyberete potupně obě automatické korekce. Hotovo, stačí exportovat.

Výsledky Adobe Lightroom jsou rozpačité, na jednu stranu projasnil stíny na fotografiích (většina editorů ještě ztmavila), a druhou většinou snížil kontrast. Také jsou některé výsledné fotografie jakoby vybledlé s zažloutlé – jako když pohlednice leží příliš dlouho na slunci. Větší saturace by prospěla. Pro automatické úpravy tedy Lightroom příliš vhodný není. Samozřejmě většina majitelů tohoto programu vyvolává fotografie vlastnoručně.

Adobe Photoshop Elements 9

Photoshop Elements je ekvivalent Photoshopu pro domácí uživatele. Nabízí řadu funkcí známých z profesionálního bratříčka (vrstvy, vrstvy úprav, masky, retuše… byť ne s tak rozsáhlými možnostmi) ale pokud nechcete, nic z toho neuvidíte, a ve všem vám pomohou různí průvodci. Podle očekávání má takto zaměřený fotoeditor plnou automatiku, která má v popisu práce jak opravu expozice a kontrastu, tak nápravu barev. Zvlášť musíte spustit retuši červených očí. I ta je ale automatická. Celý vybraný balík fotografií projde a vyhledá a opraví vše, co detekuje jako červené oko.

Automatika Adobe Photoshop Elements 9 odvádí skvělou práci. Nejlépe je to vidět na samotných fotografiích. Upraven byl jas, kontrast i barevnost. Jako jediný editor používají Elements evidentně lokální korekce při plně automatické optimalizaci. Na záběrech s vysokým kontrastem je vidět slabý HDR efekt, který ale neruší – jen projasní stíny. Fotografie s veverkou dopadla výborně. Ani barevně PSE neselhal. Pokus o opravu špatně vyvážené bílé dopadl obstojně, lesu byla navrácena trochu přirozenější barva. Jen s převažující pleťovou barvou si program neporadil a fotografované osoby jsou nazelenalé. Detekce očí funguje obstojně. Oči najde a odstraní zcela automaticky, byť ne vždy dokonale.

Gimp

Gimp je často přirovnáván k Photoshopu, a co se týče zaměření, je to pravda. Zapomeňte na nějaké hromadné zpracování fotografií. Fotografie upravujete po jedné, což automatické úpravy neulehčí. Také nějaké univerzální tlačítko pro úpravu všeho chybí (ovšem prakticky vše upraví volba automatického vyvážení bílé). Máte několik voleb od automatického vyvážení bílé po normalizaci a „vylepšení“. Nemá příliš smysl používat všechny, protože se částečně funkčně překrývají, nebo dávají prakticky stejný výsledek. Některé dokonce nadělají více škody než užitku.

Gimp není pro automatické úpravy to pravé. Proklikat se k automatice chvilku trvá a brát fotografie po jedné také není příjemné. Hned první položky „Ekvalizovat“ se ani nedotýkejte. Fotografii úplně zničí a proto ani na ukázkové snímky nebyla použita. Automatika vyvážení bílé funguje dokonce lépe než má – upravuje i světlost. Její použití naprosto stačí. Vyvarujte se použití volby „Vylepšit barvy“. Na některých nepřirozeně přebarvených ukázkových fotografiích vidíte výsledek jejího použití.

IrfanView

Na rozdíl od ostatních programů je IrfanView hlavně prohlížeč (a nejen fotografií). Přesto obsahuje i některé základní možnosti pro úpravu – a mezi nimi i automatickou úpravu barev. V IrfanView je také velmi jednoduché nastavit dávkové zpracování většího množství fotografií. Na testovací balík byla puštěna právě taková dávka s automatickou úpravou barev.

Výsledek nepřekvapí a odpovídá tomu, že se nejedná o fotoeditor, ale jen o prohlížeč. Kontrast a jas je upravený na všech fotografiích, na některých možná až příliš agresivně. Naopak barvy – jak by název funkce napovídal – příliš změn nedoznaly. Není vidět ani náznak pokusu o vyvážení bílé.

Paint.NET

Další editor ve stylu Photoshopu trpí nedostatkem automatiky. Umí vrstvy, je velmi intuitivní, ale fotografie upravujte po jedné a jedinou automatickou funkcí jsou automatické úrovně.

Automatické úrovně upravují světlost fotografie, ale v jednotlivých barevných kanálech. To má za následek velkou změnu barev u fotografií, kde převažuje určité zabarvení. Občas je výsledek přesný, někdy na škodu. Také dojde u některých snímků ke ztrátě kontrastu (nebo spíš k nevytvoření kontrastu). Je opravdu škoda, že chybí automatická úprava barevnosti a úrovně pracují striktně s jednotlivými kanály. Výsledky jsou tak velmi nevyvážené.

PhotoFiltre

Velmi jednoduchý bitmapový editor nabídne základní nástroje pro úpravu fotografií, mezi kterými je i automatický kontrast a automatické úrovně. Byť to tak na první pohled nevypadá, má PhotoFiltre i možnost dávkového zpracování. Bohužel automatiku jím nespustíte a musíte se tak přes fotografie postupně proklikat. Protože jsou úpravy dostupné přímo na hlavním panelu, je to poměrně rychlé. I zpracování je rychlejší než konkurence.

Efekt úprav většinou není příliš silný. Ale také nic výrazně nepokazí – sem tam nějaká fotka PhotoFiltre vyloženě nesedne a výsledek je horší než originál. Úpravy barevnosti nečekejte. Občas to dokonce vypadá, že automatika se vůbec neřídí obsahem snímku, ale provádí stále stejnou přednastavenou akci, jindy zase překvapí, že automatický kontrast celkový kontrast fotografie sníží (u hodně kontrastních snímků) – většina editorů kontrast pouze přidává. Slabý efekt můžete zesílit opakovanou aplikací úpravy, ale to už ztrácí automatika smysl.

Picasa 3

Zajímavý správce fotosbírky a editor Picasa nabízí v editační oblasti hlavně globální úpravy včetně několika automatických. Na štětečky zapomeňte, zde se pracuje globálně. Automatické funkce úpravy kontrastu, barev a také „zkoušení štěstí“ které spojuje obě předchozí můžete aplikovat na více fotografií najednou přímo z alba. Stejně tak opravu červených očí.

Picasa si spolu s Photoshop Elements 9 jako jediný editor poradila zcela automaticky s detekcí a opravou červených očí. A zvládla to lépe než konkurence od Adobe. Výsledky samotných automatických úprav jsou vyrovnanější než u ostatních editorů a kromě portrétu se všemi fotkami celkem rozuměla.

Zoner Photo Studio 13

Zoner Photo Studio je podobně jako Lightroom aplikace vše-v-jednom. Pro někoho nabízí možná až příliš funkcí ve kterých se ztratí. Základem je rozdělení na správce (procházení fotografií), prohlížeč (jen prezentace fotek) a editor (pro úpravy na úrovni štětečků). Pro automatické zpracování vám zcela postačí správce. Označíte všechny fotografie a kliknete na „Automaticky vylepšit“. Hotovo. Na rozdíl od jiných podobně koncipovaných programů jako Lightroom a Picasa se mění přímo fotografie. Není tedy potřeba nic exportovat, ovšem také se vám jediným kliknutím změní fotografie. Pro někoho výhoda, pro někoho noční můra. Každopádně co se týče automatických úprav je ZPS13 jednoznačně nejrychlejší – ne zpracování fotografií, ale počtem kliknutí vedoucích k úpravě. Potřebujete přesně 6, dvojklik pro spuštění programu v to počítaje. Škoda že v automatických úpravách nenajdete také detekci a odstranění červených očí.

Automatické vylepšení ZPS13 upravuje hlavně jas a kontrast. Bohužel se vyhýbá vyvážení bílé. V Zoneru je sice možné vytvořit vlastní hromadný filtr, který i tuto úpravu automaticky provede, ale funkce „Automaticky vylepšit“, kterou Zoner prezentuje jako magické tlačítko na nápravu fotografických chyb, by si s tím mohla poradit sama. Výsledkem automatiky v Zoner Photo Studio 13 jsou tedy fotografie neopravenou barevností, ale s obstojně napraveným jasem a kontrastem. Občas je Zoner až příliš opatrný a efekt je slabý, nebo není téměř poznat.

Který je nejlepší?

Který editor zvládá automatické úpravy nejlépe můžete posoudit z fotografií. Z mého pohledu je jednoznačným vítězem Adobe Photoshop Elements 9, byť Picasa trochu lépe opravuje červené oči. PSE9 těží z lokálního přístupu k úpravám a skvěle zvládají opravu příliš kontrastních fotek s hlubokými stíny. Ostatní editory se omezují na úpravu jasu a kontrastu, některé i na opravu barevnosti. S různou úspěšností. O pomyslné druhé místo se dělí Zoner Photo Studio a Picasa. Některé fotky vychází lépe v Picase, jiné v ZPS, ale všechny jsou na rozdíl od ostatních programů použitelné. Picasa má navíc výbornou automatickou funkci na odstranění červených očí. Ostatní programy se často pohybují ve dvou extrémech – málo a příliš upravený snímek. Jen výjimečně se stane, že je fotografie horší než byla. Jen některé automatické funkce GIMPu jsou vyloženě destruktivní. Fotografie bez vylepšení barev sice měly co dohánět, ovšem vylepšené barvy na některých snímcích jsou druhý extrém.

Při výběru ideálního editoru na automatické úpravy hraje roli i cena. Nikdo si asi nebude kupovat Photoshop Elements kvůli automatickým úpravám, ale program Picasa je volně ke stažení, takže pro rychlé a akutní opravení sbírky fotografií je ideální. Pokud vám jde i o jiné než automatické úpravy, musíte si nejprve rozmyslet, co od ideálního programu chcete. A pak rozhodně nevybírejte podle automatických funkcí.