Fotoaparát.cz

Umělé světlo

Mezi nejběžnější druhy umělého světla patří žárovkové, zářivkové světlo a světlo elektronických blesků. Každé z těchto světel má jinou spektrální charakteristiku a barvu. V následujícím článku se dovíte, jak různé druhy umělého světla ovlivní Vaše fotografie.

Umělé zdroje světla mívají často užší spektrum než světlo sluneční. Jednotlivé zdroje jsou charakterizované teplotou chromatičnosti, podle které lze vybírat vhodný druh filmu.

Žárovkové světlo

Žárovkové světlo je ve srovnání s denním světlem teplejší (2900 K).
V případě, že nechceme mít fotografii zabarvenou do žluta a používáme běžný film pro denní světlo, je třeba použít modrého filtru (80A, 82B).

Fluorescenční výbojkové světlo

Světlo z těchto zdrojů bývá rozptýlené. Je poměrně vyhovující pro černobílou fotografii. Typická expozice v kanceláři bývá 1/60 s, f 1,4 na citlivost filmu ISO 400.
V případě barevné fotografie je problémem užší spektrum zdroje, které vede k zabarvení do zelena. Řešením je použít vhodný film.
Výbojky se obvykle užívají rovněž v pouličních lampách, což vede na fotografii k mírnému zabarvení do zelena.

Používání blesku

V případě, že se rozhodneme použít umělého zdroje světla z blesku, musíme si uvědomit, že fotografie nebude odpovídat nikdy tomu, co vidíme a co chceme zaznamenat. Na druhou stranu se však osvícením objektu objevují předměty či detaily objektů, které by našemu zraku zůstaly skryty. Blesk se u kompaktních fotoaparátů automaticky spouští při slabším osvětlení nebo při osvětlení předmětů v protisvětle. Často tak ztratíme atmosféru záběru. V případě správného používání je však blesk nesporně vynikajícím nástrojem.

Několik rad pro používání blesku

Doporučení 1

Umísti blesk dále od fotoaparátu.

Doporučení 2

Používej difuzéry.
Nevýhodou difuzérů je, že při jejich použití ztrácíme část světelného výkonu.

Doporučení 3

Používej světlo odražené od stropu nebo odrazové desky.
Tímto způsobem napodobíme osvětlení sluncem, které osvětluje shora a dává přirozený vzhled. Nebezpečím mohou být tmavé stíny.

Doporučení 4

Používej více blesků najednou.
Jestliže máme k dispozici více blesků, můžeme kombinovat separátní osvětlení objektu a jeho pozadí, zároveň můžeme odstranit stíny vyplňovacím bleskem atd. Používání více blesků najednou vyžaduje znalost logiky fotoaparátu určené pro řízení a umět vypočítat intenzity osvětlení vycházející z blesků s odlišnými směrnými čísly a umístěných v různých vzdálenostech.