Fotoaparát.cz

Test digitální zrcadlovky Nikon D60

Nikon nedávno představil novou amatérskou digitální zrcadlovku s označením D60. Na její vlastnosti, funkce i obrazovou kvalitu se podíváme podrobněji v obvyklém redakčním testu a to opět s využitím výsledků laboratorních testů asociace DIWA, jíž je FotoAparát.cz členem.

Obrázek č. 1 Obrázek č. 2

Tělo – mechanické provedení a ovládání

Provedení těla fotoaparátu Nikon D60 silně připomíná předchozí osvědčené modely D40 a D40×, od kterých se odlišuje jen minimálně. D60 má ale pozměněnou povrchovou úpravu se strukturou, díky níž se lépe drží. Rozměry však zůstaly shodné a tedy dost malé. Aparát je díky tomu lehký a příjemný na nošení, na druhou stranu pro uživatele s větší rukou může být malý až příliš. Je to dost individuální dojem, takže před případnou koupí doporučuji vyzkoušet, případně porovnat s dalšími modely. Naopak uživatelům a také uživatelkám s menší rukou padne jako ulitý. Na dotek tělo působí příjemně robustním dojmem a to i přesto, že je téměř celoplastové. Kovový je pouze bajonet objektivu, stativový závit, botka pro nasazení externího blesku a také poutka na popruh.

Obrázek č. 3
Obrázek č. 4 Obrázek č. 5
Obrázek č. 6

Počet ovládacích prvků a tlačítek byl vzhledem k rozměrům značně minimalizován a pro většinu funkcí je nutný vstup do menu. Pokud by některá funkce skutečně chyběla, je možné využít programovatelné tlačítko na levé straně přístroje a požadovanou funkci mu přidělit. Hledáček je nově vybaven senzorem pro indikaci přiložení oka a je příjemně velký a světlý, i když samozřejmě v mezích dané kategorie aparátu. Také vnitřní displej hledáčku je v obvyklém provedení zelených segmentů na černém pozadí a také zobrazení zaostřovacích bodů přímo na matnici. Další displej již na fotoaparátu není a zobrazení i nastavování hodnot probíhá prostřednictvím LCD monitoru. Ten má rozměr 2,5“ a rozlišení 230.000 obrazových bodů. Hlavními ovládacími prvky jsou křížový volič vpravo vedle monitoru a otočný volič expozičních režimů na horní stěně fotoaparátu. Nechybí samozřejmě ani roller na zadní stěně, určený především pro přímou změnu hodnot a tlačítko pro blokování ostření či expozice.

Mechanické provedení a ovládání fotoaparátu bych celkově hodnotil jako dobré a velmi vhodně provedené pro fotografy začátečníky, kterým je aparát primárně určen. Všechny ovládací prvky jsou také dobře a srozumitelně popsané. I robustnost těla podtrhuje celkový dobrý dojem.

Obrázek č. 7 - Upínací bajonet Obrázek č. 8 - Setové objektivy
Obrázek č. 9 - AF-S 18-70mm f/3,5-4,5 G IF-ED Obrázek č. 10 - Teleobjektiv AF-S VR 70-300mm f/4,5-5,6 G IF-ED

Objektivy

Základem digitální zrcadlovky jsou použité objektivy. Už u předchozích modelů D40 a D40× se hodně diskutovalo o absenci motoru pro pohon ostření objektivů a motor chybí i v D60. Tento fakt sice snižuje nabídku použitelných objektivů, ale vzhledem ke kategorii aparátu to nepovažuji za výrazný nedostatek. Skupina uživatelů, kterým je fotoaparát určen totiž v naprosté většině případů využívá pouze základní setové objektivy, které již mají vestavěn vlastní ultrazvukový motor ostření. Navíc se tyto motorky přímo v objektivu již stávají pomalu ale jistě standardem a je jich k dispozici stále víc a to i v nabídkách alternativních výrobců. Tyto objektivy označuje Nikon jako AF-S a například alternativní Sigma HSM. Nikon D60 jde do prodeje především v cenově zvýhodněném setu s objektivem AF-S VR 18–55mm f/3,5–5,6 G, který je kromě zmíněného ultrazvukového motorku vybaven také stabilizátorem obrazu. Dalším vhodným objektivem pro doplnění výbavy je teleobjektiv AF-S VR 55–200mm f/4–5,6 G. I ten je vybaven motorkem a stabilizací obrazu. Oba objektivy jsou malé, lehké a levné, jejich obrazová kvalita je ale až překvapivě slušná. Mechanické provedení je sice celoplastové, ale v této třídě objektivů obvyklé. Výhodou je shodný závit pro použití filtrů. Pokud by však někdo chtěl raději investovat do nákupu objektivů více, má k dispozici například další dvojici objektivů AF-S 18–70mm f/3,5–4,5 G IF-ED a AF-S VR 70–300mm f/4,5–5,6 G IF-ED (viz ukázkové obrázky č.9 a 10). Použít lze i kterýkoli jiný objektiv Nikon označený jako AF-S nebo Sigma označený HSM. Na trhu je pak již i několik dalších vhodných objektivů s vestavěným motorem, nikoli však ultrazvukovým. Za výchozí bych však považoval již zmíněný AF-S VR 18–55mm f/3,5–5,6 G, ze kterého přikládám také několik ukázkových fotografií, které si můžete prohlédnout v plném rozlišení a bez úprav, přímo tak, jak byly fotoaparátem uloženy na paměťovou kartu. Pro informaci přidávám i jeden snímek pořízený objektivem Sigma.

Obrázek č. 11 - Objektiv AF-S VR 18-55mm f/3,5-5,6 G, čas 1/1000s, clona f/8, ISO 800 Obrázek č. 12 - Objektiv AF-S VR 18-55mm f/3,5-5,6 G, čas 1/320s, clona f/5,6, ISO 100 Obrázek č. 13 - Objektiv AF-S VR 18-55mm f/3,5-5,6 G, čas 1/13s, clona f/5,6, ISO 800, korekce expoz Obrázek č. 14 - Objektiv Sigma 100-300mm f/4 HSM + x1,4 konvertor, čas 1/320s, clona f/8, ISO 800, k

Čip a obrazová kvalita

Digitální zrcadlovka Nikon D60 je vybavena snímacím čipem technologie CCD formátu APS-C o rozměrech 23,6×15,8mm. Efektivní rozlišení je 10,2 milionu obrazových bodů s poměrem stran 3:2 a v rozložení 3872×2592 pixelů. Citlivost čipu lze nastavit v rozsahu ISO 100 až 1600. V uživa­telských funkcích lze povolit ještě další rozšíření až na ekvivalent citlivosti ISO 3200. O zpracování obrazu se stará obrazový procesor Nikon Expeed, známý již z vyšších modelů Nikon D3 a D300. Výsledné snímky se ukládají na paměťovou kartu SD, případně SDHC ve formátu JPEG s volitelnou kompresí, nebo ve 12-ti bitovém formátu RAW (NEF). Ukládat lze také ve vzájemných kombinacích obou formátů. Snímací čip je nově vybaven také systémem pro automatické čištění od prachu, setřásáním z nízkoprůchodového vnitřního filtru. Doplňkem je pak systém Airflow control, který zajišťuje lepší prodění vzduchu v šachtě se zrcadlem bez jeho víření.

Obrázek č. 15 – Snímací čip Obrázek č. 16 – Systém čištění nízkoprůchodového filtru

Nyní se podívejme na výsledky laboratorních testů obrazové kvality, provedené v laboratoři asociace DIWA, jíž je FotoAparát.cz členem. Pro srovnání jsem vybral ještě dvojici konkurenčních modelů Olympus E-510 a Sony Alfa 200. Zajímavé by jistě bylo i srovnání s modelem Canon EOS 450D, ale tomu se budeme věnovat až v samostatné recenzi tohoto modelu, který bude brzy následovat. Napřed se podíváme na trojici grafů, které znázorňují závislost míry šumu na použité citlivosti ISO.

Obrázek č. 17 – Graf míry šumu v závislosti na citlivosti ISO pro Nikon D60 Obrázek č. 18 – Graf míry šumu v závislosti na citlivosti ISO pro Olympus E-510 Obrázek č. 19 – Graf míry šumu v závislosti na citlivosti ISO pro Sony Alfa 200

Z výsledků je patrné, že mezi jednotlivými modely jsou docela zajímavé rozdíly. Při nejnižších citlivostech ISO jsou výsledky Nikonu a Sony velmi podobné, zatímco Olympus má již na ISO 100 nežádoucího šumu o poznání více. Při vysoké citlivosti ISO 1600 dosahuje Nikon D60 stále ještě velmi dobrého výsledku, kdežto u Sony Alfa 200 již dochází k rozptylu šumu v jednotlivých barevných kanálech. Především úroveň šumu v červeném a modrém spektru je již o poznání vyšší. Pro Olympus E-510 je ISO 1600 maximální hodnotou, kde všechny barevné kanály dosahují vyrovnaných hodnot, které jsou však slabší v porovnání s oběma konkurenty. Při citlivosti ISO 3200 je rozdíl mezi Nikonem a Sony podobný, jako u ISO 1600, kde Sony dosahuje horších výsledků především v červeném a modrém kanále. Zvláště červený kanál již s mírou šumu vyskočil docela dost vysoko. V celkovém porovnání tak Nikon D60 vychází rozhodně nejlépe.

Obrázek č. 20 – Graf odstupu signálu od šumu v závislosti na citlivosti ISO pro Nikon D60 Obrázek č. 21 – Graf odstupu signálu od šumu v závislosti na citlivosti ISO pro Olympus E-510 Obrázek č. 22 – Graf odstupu signálu od šumu v závislosti na citlivosti ISO pro Sony Alfa 200

Dalším zajímavým parametrem je odstup samotného obrazového signálu od šumu. Tady je situace podobná, i když už ne tak výrazná. Nikon i Sony jsou na tom při nižších a středních citlivostech zhruba stejně, kdežto výsledek Olympusu je slabší. Při vysoké citlivosti ISO 1600 již Olympus ztrátu dotahuje, ale ne úplně. Nikon a Sony jsou na tom podobně, jen s tím rozdílem, že výsledek Nikonu je ve všech kanálech vyrovnaný, kdežto u Sony již opět dochází k rozptylu mezi jednotlivými barevnými kanály. Tato situace se pak opakuje i při nejvyšší citlivosti ISO 3200. I v tomto parametru tak D60 vychází oproti konkurenci nejlépe, i když rozdíl je podstatně menší a hlavně ve srovnání se Sony spíše zanedbatelný.

Obrázek č. 23 – Graf dynamického rozsahu v závislosti na citlivosti ISO pro Nikon D60 Obrázek č. 24 – Graf dynamického rozsahu v závislosti na citlivosti ISO pro Olympus E-510 Obrázek č. 25 – Graf dynamického rozsahu v závislosti na citlivosti ISO pro Sony Alfa 200

Do třetice se ještě podíváme na výsledky testování dynamického rozsahu při jednotlivých citlivostech. Tady jsou výsledky opět podobné jako u předchozích testů. Nikon a Sony dosahují téměř stejných výsledků, pouze s rozdílem rozptylu u Sony v jednotlivých kanálech. Olympus dosahuje horších výsledků v celém rozsahu.

Tolik zatím k nejdůležitějším a nejpodstatnějším výsledkům laboratorních testů DIWA. Pokud vás však zajímají i další podrobnější detaily výsledků, navštivte speciální stránky laboratoře DIWA.

Obrázek č. 26 – Celková testovací noční scéna, Nikon D60, objektiv AF-S VR 18-55mm f/3,5-5,6 G, čas Obrázek č. 27 – 100% výřezy z testovacích snímků pořízených při jednotlivých citlivostech ISO Obrázek č. 28 – Noční snímek, Nikon D60, objektiv AF-S VR 18-55mm f/3,5-5,6 G, čas 1s, clona f/5,6 I

Dále se ještě podívejme na ukázkové a testovací noční snímky. Celková testovací noční scéna je na ukázce č.26 pořízena při citlivosti ISO 1600. Na ukázce č.27 jsou pak 100% výřezy z jednotlivých testovacích snímků pořízených při všech jednotlivých dostupných citlivostech. Z výsledků je zřejmé, že celková úroveň šumu je výborná až do ISO 800. Při citlivosti ISO 1600 je úroveň šumu stále ještě velmi dobrá, i když je patrná mírná ztráta detailů způsobená zřejmě zpracováním obrazu v obrazovém procesoru. Při citlivosti ISO 3200 je již nárůst šumu znatelný výrazněji, ale je zajímavé, že detailů je v obraze subjektivně o trošku více, než při nižší citlivosti ISO 1600. Pro zajímavost ještě přikládám jeden celý noční snímek pořízený při maximální citlivosti ISO 3200, který nejdete v plném rozlišení na ukázce č.28.

Funkce

Jak již bylo řečeno v úvodu, je Nikon D60 velmi podobný předchozím modelům D40 a D40×. To platí i s ohledem na vybavenost funkcemi a proto se soustředíme především na rozdíly oproti předchozím modelům. K těm patří například již zmíněný systém odstraňování prachu nebo použití obrazového procesoru Nikon Expeed. Další zajímavou „vychytávkou“ je funkce otáčení menu na LCD monitoru podle natočení fotoaparátu – viz ukázka č.29.

Obrázek č. 29 – Automatické otáčení menu na LCD monitoru Obrázek č. 30 – Možnosti zobrazení menu na LCD monitoru
Obrázek č. 31 – Active D-Lighting

Novinkou je také funkce Stop Motion Movie, která umožňuje vytváření a přehrávání videosekvencí ze snímků pořízených D60 a to včetně úpravy na příslušné rozlišení. V tomto případě se přiznám, že jsem úplně přesně nepochopil, k čemu je tato funkce vlastně dobrá, protože pro přehrávání snímků lze podobně využít i funkci Slide show. K novinkám také patří set s novým stabilizovaným základním objektivem, již zmíněný v odstavci o objektivech. Oproti D40× má D60 navíc senzor indikující přiložení oka k hledáčku, který následně vypne menu na LCD monitoru pro úsporu baterií. Dále přibyla funkce Active D-Lighting (viz ukázka č.31) a některé úpravy souborů RAW i JPEG přímo ve fotoaparátu. Poslední a docela zajímavou změnou je možnost využití stupnice expozice na displeji v hledáčku pro indikaci zaostření v manuálním režimu. Aktivací manuálního režimu ostření se stupnice přepne a ukazuje nejen zda je manuálně zaostřeno ve shodě s tím, jak situaci vyhodnotil senzor automatického ostření, ale případně také odchylku od tohoto vyhodnocení, včetně znázornění, zda je zaostřeno vpřed nebo vzad. Jako pomocná informace to může být v některých situacích dost užitečné. Jinak všechny ostatní funkce jsou shodné jako u předchozích modelů, jejichž podrobný popis najdete v jejich samostatných recenzích na FotoAparát.cz na odkazech Nikon D40 a Nikon D40×.

Obrázek č. 32 – Nikon D60 s externím bleskem Nikon SB-400 Obrázek č. 33 – Bezdrátové dálkové ovládání ML-L3
Obrázek č. 34 – Baterie EN-EL9 Obrázek č. 34 – Originální obal Nikon

Příslušenství cena a závěr

Často využívané příslušenství jsou především systémové blesky. Pro Nikon D60 je určen základní model Nikon SB-400. Náročnější uživatelé mohou použít blesk SB-600, případně špičkový profesionální model SB-800. K dispozici je i několik dalších blesků, včetně kruhových makroblesků nebo zajímavých a vzájemně kombinovatelných bezdrátových jednotek SB-R200. I blesky SB-800 a SB-600 lze bezdrátově ovládat a to pomocí blesku SB-800 použitého jako řídící jednotka, nebo pomocí speciální samostatné řídící jednotky SU-800. Pomocí několika systémových blesků tak lze s sebou v brašně nosit malé studio.

Dalším zajímavým příslušenstvím je bezdrátové IR dálkové ovládání, kterým lze aktivovat spoušť na vzdálenost několika metrů. V případě nastavení režimu dlouhých časů expozice “B“ pak lze jedním stiskem tlačítka ovladače závěrku otevřít a druhým stiskem zase zavřít.

K dalšímu volitelnému příslušenství patří obvyklá paleta drobností a také dvojice specializovaných softwarových aplikací – grafický editor Capture NX a rychlý prohlížeč snímků View NX. Pro přehrávání snímků na televizoru je možno použít video kabel (součást dodávky) a funkci Slide Show. K dalšímu dodávanému příslušenství patří výkonná Lithium-iontová baterie EN-EL9. Dále v balení najdeme nabíječku MH-23, USB kabel, popruh, krytku těla, krytku sáněk blesku, okulár DK-20 a CD se základním softwarem.

Závěrem se musíme podívat na cenu. Ta se v současné době (4/2008) pohybuje v internetových obchodech někde kolem 14.000,– Kč včetně DPH za samotné tělo. Cena setu s novým stabilizovaným základním objektivem AF-S VR 18–55mm f/3,5–5,6 G pak vyjde přibližně na 17.000,– Kč včetně DPH. Set s dvojicí objektivů, rozšířený o teleobjektiv AF-S VR 55–200mm f/4–5,6 G, pak vyjde na cca 22.000,– Kč včetně DPH. Tyto cenové relace lze označit za velmi dobré a případný zájemce za vynaložené finance získá velmi dobrý fotoaparát, případně i se slušným základním objektivem vybaveným stabilizací obrazu. Nikon D60 je ideálním fotoaparátem především pro začátečníky nebo méně náročné uživatele. Rozsahem funkcí a kvalitou obrazu vyhoví i náročnějším fotografům, kteří pro svou práci potřebují menší a lehčí přístroj.

Děkuji českému zastoupení, firmě Nikon CZ s.r.o. za zapůjčení fotoaparátu. Na jejich webových stránkách také najdete další, nejen technické informace. Zakoupené aparáty zde lze také zaregistrovat, což může být velmi užitečné při jejich ztrátě či krádeži. Značkový servis vám také v případě potřeby 10× zdarma a odborně vyčistí snímací čip. Najdete zde také aktualizace firmwaru fotoaparátu a softwarových aplikací.

Fotografie pořízené tímto fotoaparátem již najdete v naší FotoGalerii.