Fotoaparát.cz

HP Photosmart R937

Dobře vybavený, 8 Mpx, 3x zoom s mimořádně velkým, dotykovým displejem. To je fotoaparát HP Photosmart R937. Nyní se podívejme na jeden z nejnovějších modelů této značky v uživatelském testu.

Úvod

Pohled zpředu Zadní strana

Firma HP občas vyrobí model digitálního fotoaparátu, který svými vlastnostmi a vzhledem opouští šeď průměru a je problém jej jednoznačně zařadit a porovnat s obvyklou produkcí ostatních výrobců. Přesto se pokusme HP R937 poznat blíže. Doporučená cena v březnu 2008 je pod hranicí 6500,–Kč včetně DPH.

Konstrukce

Ze strany Ze strany
Horní strana Dolní strana
HP Photosmart 937 Baterie a SD karta

Tělo – HP R937 má kovový plášť doplněný plastovými prvky. Na první pohled upoutá svým originálním vzhledem. Určitě si všimneme absence obvyklých ovládacích tlačítek, koleček a voličů. Ty jsou redukovány na Tlačítko ON/OFF, přepínač režimu FOTO, VIDEO, PLAYBACK a spoušť na horní stěně a kolébku zoomu s voličem displeje na zadní stěně. Na zadní stěně si nelze nevšimnout 3,6“ dotykového displeje. Právě on nahrazuje všechny další ovládací „hejblata“. Přes speciálně upravené menu je možné všechny potřebné (i méně potřebné) funkce nastavit pouze jemnými dotyky prstů. Mohu říci, že jsem tomuto řešení příliš nedůvěřoval, po týdnu testů však mohu dotykový displej HP R937 pouze chválit. K tomuto příjemnému ovládání ne malou měrou přispívá jednoduchý a přehledný ovládací software. Logika ovládání je zřejmá z animací.
Na pravém boku je umístěn konektor USB 2 připojení k PC. Na spodní stěně je umístěn stativový závit a pod poněkud křehce se tvářícím krytem, prostor pro Li-Ion akumulátor R07 a SD kartu.
Přední stěna dává HP R937 onen osobitý výraz kyklopa. Nezvykle centrálně umístěný objektiv s automatickou krytkou a vestavěným bleskem, umístěným těsně nad objektivem, se úspěšně vyhýbá otiskům prstů fotografa. Vestavěný blesk umístěný tak blízko osy objektivu velmi dobře omezuje nepříjemné kontury vržených stínů, obvyklé u fotoaparátů této kategorie.
Rozměry HP Photosmart R937: 104,1×25,4×71,2 mm, váha: 227 gramů

CCD čidlo a zpracování obrazu – V těle HP R937 je použito snímače CCD – úhlopříčka 7,183 mm (1/2,5 palce, formát 4:3) s 8,15 Mpx a filtrem primárních barev. Snímek je možné zpracovat v režimech: Plná barva, černobíle a sepie a ve scénických režimech: Auto (Automatický – výchozí), Action (Pohyb), Beach (Pláž), Landscape (Krajina), Macro (Makro), Night Portrait (Noční portrét), Panorama left (Panorama zleva), Panorama right (Panorama zprava), Portrait (Portrét), Snow (Sníh), Steady Photo (Stálý snímek – v nabídce), Sunset (Západ slunce), Theatre (Divadlo) Citlivost je nastavována automaticky od ISO 100 do ISO 1600, nebo manuálně na hodnoty ISO 100, 200, 400, 800, 1600. Možnosti korekce jsou standardně +/- 2 EV s krokem. 1/2 Obraz je na paměťové médium ukládán pouze ve formátu JPEG (Exif 2.2) u statických snímků, Motion JPEG u videoklipů.

Zaostřování – Systém TTL, systém nastavený na Makro zaostřuje od 10 cm. S ostřením nebyly větší problémy ani v přímém protisvětle, ani při nízké hladině osvětlení.

Hledáček a LCD displej – Dotykový barevný LCD displej s úhlopříčkou 9,14 cm (960×240 = 230 400 pixelů) Obraz na něm je dobře čitelný i na slunci. Jas má nastavitelný.

Vestavěný blesk – pevně umístěný v těle fotoaparátu těsně nad objektivem. Ovládá se funkcemi AUTO, ON/OFF, REDUKCE ČERVENÝCH OČÍ, POMALÁ SYNCHRONIZACE. Jeho výkon naznačují doporučené hranice použití: 4 m při ekvivalentní citlivosti 100 – 400 ISO AUTO. Externí blesk nelze připojit.

Objektiv – V je použit objektiv HP Precision; 24× celkový zoom (3× optický, 8× digitální); ohnisková vzdálenost 6,5 až 19,6 mm; přibližně 39 až 118 mm (35 mm ekvivalentní); f/3,5 až f/7,4 (širokoúhlý režim); f/4,2 až f/8,8 (telefoto) . Škoda, že není širší.

Snímací funkce

Náběh funkcí fotoaparátu po zapnutí je dostatečné rychlý. Pro náhodnou práci je vždy možné zvolit režim AUTO, pro danný záměr fotografa pak režimy „P“ program, „A“ Priorita clony, „S“ priorita času závěrky a „M“ manuální nastavení. Dále máme možnost volby z režimů: Action (Pohyb), Beach (Pláž), Landscape (Krajina), Macro (Makro), Night Portrait (Noční portrét), Panorama left (Panorama zleva), Panorama right (Panorama zprava), Portrait (Portrét), Snow (Sníh), Steady Photo (Stálý snímek – v nabídce), Sunset (Západ slunce), Theatre (Divadlo) a „Video“. Tyto režimy jsou optimálně přednastavené pro daný úkol a lze je dále vylepšit vlastním nastavením. Tradičně u HP je možné použít technologie Adaptive lighting se slabým a silným účinkem. Této softwarové funkci se někdy říká „digitální blesk“, slouží k projasnění stínů a tmavých míst v obrázku. HP R937 umožňuje sestavování panoramat přímo ve fotoaparátu. Ukládat snímky lze pouze ve formátu JPEG. Snímky se ukládají na paměťové medium správně orientované.
Expozici nám dovolí HP R937 nastavit v programových nastaveních od 10 sec.-1/2000 sec. s možností korekcí +/- 2 EV po 1/2EV To by mělo stačit na většinu běžných situací. Samospoušť má prodlevu 10 sec. U tohoto modelu stojí za pozornost nahrávání videa do kapacity SD karty, které mnozí fotografové od fotoaparátu vyžadují.

Zpětné přehrání snímků

Zpětné přehrání snímků spustíme posunutím přepínače do polohy přehrávání. Náběh prvního snímku je rychlý, stejně jako jeho zvětšení při prohlížení (2× až 10×). Obrázky na displeji jsou jasné a lze na nich posoudit barvu a ostrost. Zajímavé je rozsáhlé zpracování obrazu přímo v těle fotoaparátu. Kromě softwarového odstranění tzv.“červených očí“ a různě barevných očí u zvířat lze volit dále bz těchto tří tzv.inteligentních funkcí: 1) HP Design Gallery: Funkce zeštíhlení ubere fotografovaným objektům na váze, lze doplnit okraje a barevné efekty. Z fotografie můžete udělat komiks, skicu či starý snímek. 2) Funkce Favourites (Oblíbené): Můžete přidávat označení k fotografiím a ukládat je ve vyhrazené složce fotoaparátu pro rychlé vyhledání a snadný tisk, odeslání emailem nebo prohlížení na jasném displeji. 3) Značení a správa fotografií HP: Fotografie lze v přístroji zařadit a snadno třádit podle praktických složek, jako např. Prázdniny, Děti, Přátelé, Rodina a další. 5) Při nahrávání do počítače se označené fotografie automaticky zařadí do kolekce.

Menu – zde můžeme obrázky otáčet. Dále můžeme mazat vybrané snímky, formátovat paměťovou kartu. Menu obsahuje nápovědu, je však pouze v angličtině.

Nápověda Playback

Ovládání funkcí fotoaparátu (SETUP)

Ovládání režimů snímání a zpětného přehrání již dostatečně popsáno v předchozích odstavcích. Nastavení ostatních funkcí je vidět na ilustračních fotografiích.

Výkony (provozní časy)

Údaje jsou zaokrouhlené vypočtené průměry ze tří měření. Po zapnutí udělá HP Photosmart R937 první snímek do 2 sec. Bez předchozího zaostření je snímek hotový do 0,4 sec. S nastavenými hodnotami (s namáčklou spouští) je zpoždění minimální, tedy do 0,2sec. Při sérii snímků je mezi snímky prodleva 1,5 sec. Prohlížení snímků má při nejvyšším rozlišení snímků prodlevu až 0,5sec. Výdrž baterie je slabší, patrně je to daň za velký dotykový displej.

Kvalita obrazu

Kvalita obrazu je závislá především na kvalitě optiky. V případě HP R937 si nejsem jistý, zda použitá optika plně využívá 8 Mpx rozlišení. Optika má měkčí podání, což v mnoha případech vyhovuje, jsou však situace, v nichž bychom přivítali opak. Geometrie obrazu je bez výkyvů na obou koncích ohniska, také barevné podání je příjemné, s věrným podáním barev. Aberace je v celém rozsahu objektivu minimální, na vyvážení bílé se můžeme ve většině situací spolehnout. Nastavení citlivosti senzoru nemá do 400 ISO na obraz velký vliv. Nad 400 ISO je použitelný spíše nouzově a musíme počítat s podstatnou ztrátou detailů. Práce v protisvětle je bez problémů díky kvalitním antireflexním vrstvám ne optice. Je škoda, že se nelze přiblížit na méně, než 10 cm.

ŠUM - ISO

Příslušenství

K HP Photosmart R937 lze dokoupit: Pouzdro, rychlonabíječku a Li-Ion baterii.

Testovací snímky a podmínky

Testování jsem prováděl jako obvykle nafotografováním snímků v interiéru i exteriéru, testováním práce HP Photosmart R937 s bleskem a při makrosnímcích.

Zoom 1x Zoom 3x
Digi zoom 8x
Protisvětlo Kontrast
Pleť Noční foto
Podání barev Snímek z blízka
Vyvážení bílé Vyvážení bílé
Panorama složené "uvnitř" HP 937

Závěr

Fotoaparát HP Photosmart R937 má styl a jeho pokročilé softwarové funkce umožňují přímé zpracování snímků ihned v těle fotoaparátu. Nápad s použitím dotykového displeje je vynikající. Pro svůj netradiční vzhled a pokročilé softwarové funkce svoje spokojené uživatele jistě najde.

Klady Zápory
Dotykový displej Malá výdrž akumulátoru
Přehledné a logické ovládání Zoom až od 39mm (ekvivalent)
Video a zvuk omezené pouze velikostí SD karty Vyšší šum nad ISO 400
Funkce Adaptive Lighting

Děkuji firmě Hewlett-Packard za zapůjčení fotoaparátu k redakčnímu testu.