Fotoaparát.cz

Benátky uprostřed Himálaje

Rozhodl jsem se, že si splním jeden ze svých cestovatelských snů a navštívím Ladak, oblast vysoko v indickém Himálaji. Po dlouhém zvažování jsem usoudil, že nejlepší způsob jak se tam dostat, bude letět z Dili do Srinagaru a odtud cestovat již po zemi přes hory dál do Ladaku. A právě ve Srinagaru jsem se rozhodl strávit několik dnů.

Srinagar je letní hlavní město Kašmíru. Kašmír. To slovo ve mně vždycky vzbuzovalo zvláštní pocit tajemna a právě tím mě přitahovalo. Od návštěvy mě ale odrazovaly zprávy o ne zrovna přívětivé bezpečnostní situaci. Pro vysvětlení se musím vrátit o pár desítek let zpět do nedávné historie. Dnešní Kašmír leží dvěma třetinami v Indii a zbylou třetinou v Pákistánu. Toto rozdělení pochází z doby, kdy se Britové rozhodli věnovat své tehdejší kolonii svobodu. V roce 1947 skutečně bývalá britská kolonie vyhlásila nezávislost, ne však jako jeden, ale jako dva suverénní státy. Převážně hinduistická Indie a muslimský Pákistán. Při dělení bylo odsouhlaseno, že vládcům jednotlivých států bude dána svobodná volba ke kterému státu se chtějí připojit.

Kulturně měl Kašmír blíže k Pákistánu, žilo v něm přes 75 % muslimů, ale ekonomicky byl zase více spjatý s Indií. Tehdejší maharadža Hari Singh proto váhal. Pákistán se pokusil dostat Kašmír na svou stranu silou a vyslal tam své vojenské jednotky. Maharadža se proto obrátil na Indii se žádostí o pomoc a ta souhlasila pod podmínkou, že se připojí k Indii. Rozpoutala se tedy první indicko-pákistánská válka. Na začátku roku 1949 bylo za asistence OSN uzavřeno příměří a stát Jammu & Kashmir byl rozdělen takzvanou „line of control“ mezi Indii a Pákistán. Ta by vlastně měla představovat hranici mezi oběma státy, ale ani jeden z nich ji nikdy oficiálně neuznal. Další války mezi oběma státy vypukly v letech 1965 a 1999. Bezpečnostní situace se výrazně zhoršila po roce 1989, kdy se objevily radikální skupiny bojující za osamostatnění Kašmíru, případně za jeho připojení k Pákistánu. Údajně již zemřelo okolo 65 000 lidí. Po Kargilské válce v roce 1999 se ale situace opět pomalu začíná uklidňovat, i když zdaleka ještě není ideální.

Není proto divu, že jsem o svém rozhodnutí Kašmír navštívit nebyl zrovna pevně přesvědčen. Největší pochybnosti o správnosti své volby ve mně hlodaly v letadle směřujícím z hlavního města Indie do Srinagaru. Veškeré pochyby ale ustoupily do pozadí, jakmile se pod námi z roviny začaly zvedat kopce a z těch postupně vysoké hory, na jejichž vrcholcích i na začátku července zářil místy bílý sníh. Letadlo pomalu začalo klesat a hory se přibližovaly. Najednou ale vysoké vrcholky kamsi ustoupily a pod námi se objevilo Kašmírské údolí. Ten výhled bral dech. Borové lesy, mezi nimi řeky tekoucí z hor, vesničky a zelená pole. To vše uprostřed údolí obklopeného pohořím Pir Panjal a Himálajemi. Z hora to opravdu vypadalo jako ráj na zemi, jak sami místní obyvatelé Kašmírské údolí nazývají. Přistání ve Srinagaru mě ale vrátilo zpět do reality. Letiště spíše připomíná vojenskou základnu. Na ploše stálo několik stíhaček ruské výroby, všude ostnaté dráty a kulometná hnízda. Přítomnost armády je v celém údolí znát na každém koku. Na každé významnější křižovatce jsou připraveny vojenské zátarasy z ostnatých drátů, hradby s pytlů s pískem, zpomalovací retardéry a po zuby ozbrojení vojáci. Vojáci jsou vlastně všude, při procházce po hlavní promenádě jsem je za chvíli přestal počítat. Každou chvíli městem projíždějí vojenské konvoje. Nutno ale dodat, že všichni vojáci byli velmi příjemní a kdykoliv se naše oči potkaly, většinou se na nás usmáli.

Srinagar leží na březích řeky Jhelum a jezera Dal v nadmořské výšce 1730 metrů. Věhlas získal zejména díky dřevěným hausbótům kotvícím jak na hladině jezera, tak u břehů řeky. Údajně jich ve městě je na tři tisíce. Hausbóty se začaly na jezeře objevovat v době, kdy byla Indie britskou kolonií. Angličané si tehdy Kašmír oblíbili právě kvůli jeho nádherné poloze uprostřed hor a klimatu, které je na rozdíl od horké Indie velmi příjemné. Tehdejší kašmírský maharadža ale Britům nepovolil nakupovat v Kašmíru pozemky a budovat domy a ti tento zákaz obešli právě tím, že začali stavět plovoucí domy na vodě – hausbóty. Ty se po odchodu Britů staly turistickou atrakcí a začaly sloužit jako hotely. Až do konce osmdesátých let přitahovaly spousty návštěvníků, ať Indů, nebo cizinců. Srinagar byla například velmi populární destinace za éry hippies. Po propuknutí násilí v roce 1989 bohužel turisté téměř zmizeli. Nyní se ale situace začíná opět trochu lepšit.

Hausbóty jsou dlouhé kolem dvaceti metrů a podle vybavení jsou rozděleny do několika kategorií. Ty lepší si svým vybavením nijak nezadají s hotely na pevnině. Většina jich kotví na volné hladině jezera a ze břehu se k nim dá dostat pouze na loďce. Vše potom záleží na domluvě s majitelem. Z loďky se po schůdkách vstoupí na zastřešenou verandu, která je mnohdy zdobená krásnými dřevořezbami. První místnost je cosi jako obývací pokoj, za ním je jídelna a kuchyně a úplně vzadu několik ložnic. Každá ložnice má svou koupelnu s tekoucí vodou a toaletou. Všude na podlahách jsou koberce a místnosti jsou vybaveny mohutným starožitným dřevným nábytkem. Je to opravdu luxus a není divu, že na hausbóty jezdívaly často mladé páry trávit své líbánky.

Ani já jsem si tedy nenechal ujít příležitost strávit několik nocí na hausbótu. Doporučil mi ho kamarád, který byl v Kašmíru na podzim roku 2003. Napsal jsem Rafiqovi, tak se majitel plovoucího hotelu jmenoval, e-mail z Čech a dohodl se s ním na ubytování. Po našem příjezdu nás už Rafiq čekal. Ukázalo se, že to je velmi příjemný a podnikavý chlapík. V době naší návštěvy například chystal již třetí vydání turistického průvodce po Kašmíru. Ve většině současných průvodců po Indii je o Kašmíru jen krátká zmínka a varování, že se jedná o velmi nebezpečnou oblast. Rafiqův průvodce nám v mnoha situacích velmi pomohl, byl to jediný zdroj podrobnějších informací, který se nám podařilo sehnat. Večery jsme většinou trávili s Rafiqem a jeho otcem na verandě hausbótu, popíjeli místní tradiční čaj kahwu, povídali si, nebo vyzvídali další a další informace o Kašmíru. Večery na jezeře rozhodně mají své kouzlo. Všude kolem už je klid, na hladině se zrcadlí osvětlená průčelí hausbótů a z jejich palub je slyšet tlumené rozhovory, nebo smích jejich obyvatel. Do toho se z dálky přes hladinu jezera nese ruch z večerního nábřeží.

Jediné nepříjemné překvapení nám Rafiq přichystal při vyjednávání ceny za ubytování. Něco jsme usmlouvali, ale požadovaná částka stejně byla téměř třikrát vyšší než platil kamarád před čtyřmi roky. Nebylo ale divu. Byla totiž nejvyšší sezona a navíc bezpečnostní situace v Kašmíru se ve srovnání s minulostí celkem stabilizovala a do oblasti začalo přijíždět čím dál více turistů i když zatím většinou jen Indů. Cizinců jsem viděl jen pár a my sami jsme Indům sloužili jako jedna z turistických atrakcí. Každou chvíli se s námi chtěla fotit nějaká indická rodina.

Rafiqův hausbót se jmenoval Kingfisher, česky Ledňáček. Ten název není náhodný, jezero Dal je skutečně domovem mnoha ledňáčků. Tito malí ptáčci jsou neuvěřitelně rychlí a obratní. Je fascinující je pozorovat jak dovádí nad jezerem, z ničeho nic se střemhlav pustí dolů, zmizí na chvíli pod hladinou a vynoří se s rybkou v zobáku. Celou atmosféru dokreslují hejna velkých dravých ptáků kroužících vysoko nad jezerem na pozadí hor. Někteří z nich mají dokonce hnízda na střechách hausbótů. Mimochodem, název Kingfisher je v Indii obecně velmi populární. Jmenuje se tak místní pivo, balená voda, nebo třeba aerolinky, se kterými jsme do Kašmíru přiletěli.

Další věcí, která neodmyslitelně patří k místnímu koloritu jsou takzvané šikary. Šikara je dlouhá, štíhlá, většinou žlutá a pěkně nazdobená loďka trochu připomínající benátskou gondolu. Hladinu jezera jich brázdí spousty. Uprostřed šikary je baldachýn a pod ním měkoučké vypolstrované sezení pro cestující. Kormidelník s velkým pádlem sedí na zádi. Rafiq nám domluvil u jednoho svého známého několikahodinovou projížďku a pomohl i vyjednat dobrou cenu. Byl to úžasný zážitek. Seděli jsme si jako králové pěkně ve stínu pod stříškou a pomalu brázdili vody jezera. Po pravé straně jsme měli rušné nábřeží s hlavní třídou a po levé ty nejvýstavnější hausbóty s honosnými a zároveň romantickými jmény na střechách. Naprostou pohodu jen občas narušili obchodníci, kteří se svojí loďkou plnou zboží přirazili k naší šikaře a snažili se nám prodat „zaručeně pravé a nejlepší“ kašmírské zboží. Frčí zejména šafrán, šátky a šperky. Občas byl docela problém je odehnat a vysvětlit jim, že nic nechceme. Náš kormidelník ale brzy pochopil, že opravdu o nic nestojíme a sám obchodníky posílal pryč, ještě než se připojili k naší loďce.

Na jezeře je možné koupit úplně všechno, od zmrzliny přes jídlo třeba až po palivové dříví a plynové bomby. Život se zde prostě odehrává na vodě… Po chvíli jízdy podél nábřeží naše plavidlo zabočilo do mezery mezi hausbóty, do míst, která nebyla ze břehu vidět. Najednou jsme se ocitli v úplně jiném světě. Staré omšelé hausbóty, z nichž některé vypadaly, že už se sotva drží na hladině. Překvapilo mě, že na jezeře jsou celé čtvrti dřevěných domů. Ty tvoří ulice a náměstíčka, která jsou ale místo dlažbou tvořeny právě vodami jezera. Celé jezero je velmi mělké a domy stojí na pilotech zatlučených do dna. Mezi nimi jsou i plovoucí zahrady, kde místo květin rostou lekníny a dokonce i jakési keře. Spousta domů má v přízemí obchůdky. Před výlohami se zbožím jsou mola, ke kterým stačí s loďkou zajet a pustit se do nákupu. „Ulicemi“ se proplétaly další šikary s návštěvníky města, nebo jen obyčejné loďky místních obyvatel, kteří měli kamsi namířeno, loďky s rybáři, nebo obchodníky majícími naložené velké balíky se zbožím. Leckdy se lodě míjely snad jen o centimetry, ale nikdy se nesrazily, bylo znát, že to místní mají v ruce.

Pro hausbóty a vodní domy je vyhrazena jen určitá část plochy jezera, zbytek tvoří volná hladina. Na šikaře je možné se nechat dovézt až na vzdálený protější břeh, kde stojí bílá mešita Hazratbal, stejně jako několik zahrad v perském stylu, jako například Shalimar Bagh, Nishat Bagh, nebo Chashma Shahi bagh. Všechny byly vybudovány za vlády dynastie muslimských Mughalů. Zahrady jsou plné barevných květin, stromů a vody v podobě kaskád, nebo vodotrysků. Je to velmi populární cíl mnoha turistů i místních lidí, včetně celých školních výprav. To odpoledne bylo dost teplo a děti jen čekaly na pokyn svých učitelů. V zápětí ze sebe strhaly oblečení, vlítly do vody, cachtaly se a dováděly pod malými vodopády a mezi vodotrysky. Celé rodiny posedávaly ve stínu stromů na pěkně udržovaném trávníku a pořádaly pikniky, nebo si jen užívaly volna uprostřed příjemného prostředí.

Daleko od břehů jezera plných vojáků a ve stínu baldachýnu na šikaře brázdící klidné vody jezera, nebo v krásných zahradách, byla iluze ráje na zemi téměř dokonalá. Rád bych věřil, že za čas zmizí všechno násilí, spolu s ním i vojáci a v tomto kouzelném koutě Indie uprostřed hor zůstanou jen milí a usměvaví obyvatelé Kašmíru a lidé, kteří touží objevit zase další kousek světa.


Petr Louženský