Fotoaparát.cz

Sony Alpha700 - díl 1.

Tak tu mám druhý příspěvek od Sony do řady DSLR, fotoaparát Sony Alpha 700. Je patrné, že Sony převzala vývoj a výrobu od Minolty, kde „sedmičková“ řada měla své platné místo a patřila mezi to nejlepší. Stačí si vzpomenout na X-700, 7000AF či Dynax7 a v poslední řadě i tu opravdu poslední Dynax 7D. Jak se tedy s tímto fenoménem vypořádala Sony u Alphy 700 se podíváme v dnešním testu.

Konstrukce a ovládání

Jak už jsem psal v úvodu, u bývalé Minolty patřila sedmičková řada k tomu nejlepšímu a Sony jde na to stejným krokem. Již první pohled na Alphu 700 ukazuje jak velký posun se od nedávné Alphy100 udělal a že Alpha 700 není ani tak pokračovatelem, ale že se jedná spíše o přístroj patřící do vyšší třídy. Tělo Alphy 700 je robustnější, má poněkud hranatější tvar, ale s elegantním zaoblením. Fotoaparát je příjemně těžký a dává tak najevo, že to rozhodně není plastová hračka. Základním materiálem těla je magnézium s šasi z hliníkové slitiny s ovládacími prvky utěsněnými proti prachu a vlhkosti. Povrch má jemně zdrsněnou strukturu s matným provedením černé barvy, které „narušuje“ pouze výrazné oranžové logo „α“ a kovový široký kroužek bajonetu. Pogumované je pouze masivní madlo z přední strany a na zadní straně místo, kde se opírá palec pravé ruky.

Pogumovaný bok má i horní kruhový ovladač. Stejně tak je na první pohled zřejmé, že oproti soustavě zrcadel, která přenášela obraz do hledáčku Alphy 100, má Alpha 700 pevně vestavěný pětiboký hranol schovaný v horní části před umístěním vestavěného blesku, který se tradičně vyklápí ručně. Typický styl – dva kruhové ovladače na horní straně, se poněkud změnil v tom, že zůstal pouze jeden kruhový ovladač a funkce z druhého ovladače se přestěhovaly do samostatných tlačítek na horní nebo zadní stěně. Kruhový ovladač s možností nastavení expozičních programů se trochu netradičně přesunul na levou stranu. Zbylé ovládání je rozmístěno na známých místech na horní a zadní ploše.

Tlačítko přepínání AF a tlačítka hloubky ostrosti je také opět tradičně vpředu pod objektivem. Tlačítka na horní i zadní straně mají plochý design a jsou mírně utopená, což může některým uživatelům působit problémy při jejich spínání. Je to ale o cviku a dá se na to zvyknout. Téměř všechny ovládací prvky jsou na dosah prstů levé a zvláště pravé ruky a jejich ovládání se dá velmi rychle naučit bez nutnosti dávat fotoaparát od oka a umožňuje vám tak se plně soustředit na to, co se před objektivem děje.

To slůvko téměř je kvůli třem tlačítkům – DRIVE, WB, ISO – které jsou tak trochu výjimkou a jsou umístěná na horní straně vpravo vzadu. A to je tak trochu problém, palec už mi na ně nedosáhl a ukazováček tolik dozadu neohnu. Omluvou může být, že tyto funkce se dají nastavovat i jiným dostupnějším způsobem. A tím se dostávám k zadní straně a hlavně k ovládacímu prvku, který je novinkou a dokáže velmi usnadnit a hlavně urychlit ovládání spousty funkcí. Je jím pákový ovladač – joystick, který je dominantní pro zadní stranu i celé ovládání funkcí fotoaparátu. V kombinaci s tlačítkem Fn – rychlá navigace – je možné se okamžitě dostat na jakoukoliv funkci, která se zobrazuje na 3“ LCD a rychle ji měnit předním či zadním ovladačem opět bez nutnosti dávat fotoaparát od oka, protože změna jednotlivých funkcí se kromě zadního displeje paralelně zobrazuje i v hledáčku.

Jak již bylo řečeno, tělo je o poznání větší a hlavně vyšší, takže malíček již nesklouzává pod fotoaparát, ale pevně se drží madla, které je dostatečně vysoké i široké, i když lidé s velkými prsty nohou mít trochu problémy. Krytka baterie je ve spodní části a podobně propracovaná jsou i dvířka na pravém boku, pod kterými se schovává slot pro CF kartu a pro kartu Memory Stick Duo.

Jako u každého předcházejícího digitálního přístroje si tak trochu postesknu, že úplnou dokonalost kazí několik gumových krytek. Je tomu tak i u Alphy 700 a jedná se o gumové krytky na levé straně. Tři ze čtyř jsou celkem dobře propracované ve formě dvířek, která se dají jednoduše otevírat a chrání konektor pro připojení blesku, dálkové spouště a konektor pro připojení nabíječky AC-VQ900AM pro dva akumulátory. Bohužel poslední krytka zakrývající HDMI konektor a hlavně USB konektor je „zabedněna“ tak, že jí v podstatě musíte nehtem „vylomit“. Je otázkou, jak taková krytka, bohužel právě nejvíce používaná, dlouho vydrží.

Hledáček a LCD

Optický hledáček je dostatečně jasný a je i větší než byl u Alphy 100. Je pro něj použita standardní matnice „Spherical Acute Matte“, známá již od Minolty. Zvětšení je 0,9× se zorným polem pokrývajícím 95% snímané scény. Vzdálenost oka je přibližně 25mm od okuláru, při nastavení dioptrické korekce –1 se změní na 21mm. V hledáčku je vidět 11 zaostřovacích bodů rozmístěných do dvojitého kříže.

Pod hledáčkem se zobrazují údaje o režimu blesku a jeho nastavení i korekcích, údaje o typu AF a jeho aretaci, údaje o expozici a případné korekci na stupnici EV, počet zbývajících snímků pokud je jich méně jak 9, grafický symbol, který vás blikáním upozorní na dlouhé časy, kdy by mohlo dojít k roztřesení snímku a doporučuje vám tak použít blesk, stativ nebo stabilizátor. Dále je tu ještě stupnice stabilizátoru Anti-Shake a zobrazení panoramatického režimu. Dioptrická korekce na pravé straně hledáčku umožňuje změnu v rozsahu –3 až +1 dioptrie. Z vnější části je hledáček chráněn odnímatelnou gumovou očnicí, která chrání i snímače pod hledáčkem. Tyto snímače, tak jako u Dynax7D, vypínají posvícení LCD v okamžiku, kdy přiložíte fotoaparát k oku, aby vás zdola neoslňoval.

Velikost hledáčku možná ještě není tak velká jak jsme byli zvyklí u starších SLR, ale ty zase neměly zadní LCD. A u Alphy 700 je 3palcový LCD displej TFT Xtra fine s hybridní technologií vysoké kvality, který umožňuje kvalitní prohlížení fotografií přímo ve fotoaparátu. Svou velikostí a rozlišením (921 600 obrazových bodů) – zatím nejvyššími parametry displeje použitého na digitální zrcadlovce – usnadňuje přesnou kontrolu zaostření a kvality snímků. „Jde o displej Xtra Fine hybrid LCD s pruhy obrazových bodů, které dokáží přesně reprodukovat přirozené textury a barevné přechody. Speciální antireflexní vrstva zlepšuje kontrast snímků i při prohlížení na silném slunečním světle“ – tolik oficiální prohlášení výrobce a nutno uznat, že pravdivé. Pokud se vám to nelíbí, můžete ho prostě vypnout, ale tím se ochudíte o… no však si ho zapněte a uvidíte. Dobu jeho podsvícení je možné ovlivnit v uživatelském nastavení a šetřit tak energii akumulátoru. Fotoaparát automaticky reaguje na polohu přístroje.

horizontální zobrazení zobrazení s histogramem
vertikální zobrazení

Pokud tedy fotografujete na výšku, informace o nastavení při záznamu se překlopí o 90° doleva či doprava tak, aby byly vždy vodorovně a tím dobře čitelné. Platí to ale pro zobrazení v režimu záznam, ne pro MENU. Snímky lze prohlížet samotné, s informacemi nebo i s novým RGB histogramem umožňující ověřit expozici kanálů červené /zelené/modré barvy. Při tomto prohlížení se také zobrazují informace o rozložení jasů. Znamená to, že místa, která jsou buďto černá nebo čistě bílá, na LCD blikají a vy máte hned přehled o tom jak se snímek povedl.

Stiskem tlačítka Display na zadní straně fotoaparátu si můžete vybrat z několika režimů zobrazení. Lze zobrazovat 4, 9 nebo 25 náhledů najednou. Můžete si také zobrazit pruh s pěti naposledy pořízenými záběry nad právě zobrazeným záběrem – to je ideální možnost, jak kontrolovat nástřely nebo záběry pořízené sekvenční expozicí. Pokud vás nebaví překlikávat na další snímky, je možné si nastavit i automatickou prezentaci s nastavením času pro každý snímek.

zobrazení s 5 náhledy připojení k TV přes HDMI

Snímky je možné prohlédnout i na TV obrazovce pomocí video výstupu PAL/NTSC a novinkou je i možnost prohlížet snímky přes rozhraní HDMI. Sám jsem to doma zkoušel na LCD TV s úhlopříčkou 66cm v plném rozlišení 1366×768 bodů a mohu vám říci že je to paráda a obrovský rozdíl oproti klasickému video výstupu. Máte pocit jak kdyby jste se dívali na skutečné fotografie na papíře formátu A3-A2. Jiné prohlížení na TV už bych ani nechtěl. Snímky lze obracet i zvětšovat pomocí lupy a to až do velikosti 13×, takže máte plnou kontrolu na detaily.

Menu je řešeno standardně jako u předchozích digi přístrojů. Je přehledné, rozdělené na 4 základní skupiny, vyjádřené graficky jako karty: Záznam, prohlížení, uživatelská nastavení a nastavení přístroje. Každá má svoji typickou barvu. Je výhodné, že Sony používá stejný styl jako používala Minolta. Přepínání mezi „kartami“ je velmi rychlé a přehledné a vše probíhá stále na jedné stránce, takže máte neustále přehled, kde se nacházíte a nehrozí bloudění stylu „safra, kde to v tom MENU bylo“. V ukázce vidíte, jak jednotlivé karty vypadají.

Čip

Snímacím prvkem Alphy 700 je CMOS snímač Exmor s rozlišením 13,05 MPix s efektivním rozlišením 12,24 megapixelu s přímo na čipu integrovanými A/D převodníky. Vůbec poprvé u digitální zrcadlovky provádí CMOS snímač A/D převod speciálními převodníky umístěnými těsně u obrazových bodů přímo na čipu. Analogové potlačení šumu před A/D převodem je doplněno dalším potlačením šumů přímo na senzoru těsně po získání digitálních signálů. Tímto jsou všechny šumy potlačeny na minimální možnou úroveň ještě před dalším zpracováním obrazovým procesorem. Digitální signály se sníženým šumem pak jdou přímo ze snímače do inovovaného obrazového procesoru BIONZ, kde procházejí další redukcí reziduálních šumů ještě ve formátu RAW, dříve než jsou komprimovány a poté kódovány. Díky tomu je redukce šumu mnohem účinnější a přitom k obrazovým datům šetrnější (dosahuje lepšího poměru SNR).

Velikost čipu je 23,5×15,6 mm (typ APS-C). Poměr stran je 3:2. Čip je osazen pružně a kombinuje dvě technologie – stabilizaci obrazu přímo v těle a protiprachový systém. Optický stabilizátor obrazu Super SteadyShot v těle fotoaparátu je převzatý od Minolty a umožňuje velmi efektivně využívat optické stabilizace v kombinaci s libovolným objektivem a to i se starými nekompatibilními. Stabilizace je prováděna protifázovým pohybem čipu, který tak vyrovnává chvění těla přístroje. Stabilizací lze použít o 2 – 4 kroky delšího času (vylepšení oproti předchozímu modelu Alpha 100 kde byl rozsah 2 – 3.5 kroku).

Druhá technologie aplikovaná na čip je mechanismus redukce prachu na CCD čipu. Ta je prováděna dvěma nezávislými způsoby – před vlastním čipem je low-pass filtr opatřený speciálním antistatickým potahem, který pomocí nabitého povrchu odpuzuje prachové částečky (ty jsou většinou nabité kladně). Druhou fází je rozkmitání čipu i s low-pass filtrem pomocí mechanismu pro optickou stabilizaci a tím setřesení prachu, který se přece jen na filtr nachytal. Tato technologie je dosti podobná ultrazvukové ochraně v zrcadlovkách Olympus a Panasonic.

závěrka s optickým stabilizátorem

V plném rozlišení má RAW snímek 4288×2856 pixelů a to stačí na fotografii o rozměrech 36×24cm v rozlišení 300dpi, případně fotku 43×29cm v rozlišení 250dpi a nebo 54×36cm v rozlišení 200dpi. Citlivost čipu lze nastavit v rozsahu 100 až 3200 ISO (rozšířené až na 6400 ISO). Kroky nastavení ISO jsou velmi jemné. Kromě AUTO nastavení lze postupně nastavit ISO 100, 125, 160, 200, 250, 320, 400, 500, 640, 800, 1000, 1250, 1600, 200, 2500, 3200, 4000, 5000 a 6400 ISO.

V následující ukázce vidíte jak se velikost ISO projeví na šumu ve snímku. První snímek je celková ukázka a další výřezy z jednotlivých nastavení ISO.

SONY DSC

Plné rozlišení pro formát JPG je o pár pixelů menší, a dělí se na 3 typy, velikost L – 4272×2848 pxx, velikost M – 3104×2064 px a velikost S – 2128×1424 px. Kvalita JPG je také rozlišena na 3 typy a to extrémně jemná, jemná a standard. Kromě toho lze ještě využít kombinací cRAW (komprimovaný RAW), RAW+JPG a cRAW + JPG.

Ukládat snímky lze na CF kartu a kartu Memory Stick Duo. Při použití 1GB CF karty je přibližný počet snímků dle následující tabulky.

Typ formátu počet snímků při rozlišení – velikost L (4272×2848) počet snímků při rozlišení – velikost M (3104×2064) počet snímků při rozlišení – velikost S (2128×1424)
RAW 52
cRAW 77
RAW + JPG 40 44 47
cRAW + JPG 53 61 66
JPG X.fine 94 162 271
JPG fine 176 290 458
JPG STD 259 408 602

Čip pracuje se 14 barevnými režimy. Standardní, Živé, Neutrální, AdobeRGB, Jasné, Temné, Světlo, Portrét, Krajina, Západ slunce, Noční pohled, Podzim, Černobílá, Sépie. Všechny barevné režimy se dále dají upravit v pěti nastaveních – contrast, saturation, sharpness, brightness a zone matching a to každý v 6 stupních nastavení, což dává obrovské množství kombinací v nastavení.

Následuje ukázka několika nastavení a to standardní, syté barvy, černobílé a sépia.

SONY DSC

Režimy expozice

Systém měření expozice je obdobný jako u předešlých zrcadlovek. Jsou tu základní expoziční režimy jako zelená – plná automatika, P – automatická expozice, A – preference clony, S – preference času a M – manuál. Nastavení MR je pro uložení a vyvolání 3 nastavení z externí paměti fotoaparátu. Kromě toho je možné využít scénické režimy (portrét, krajina, makro, sport-akční, západ slunce, noční záběr/portrét). Expozimetr pracuje ve 3 standardních režimech a to plné segmentové měření, které využívá 40 segmentů ve tvaru včelí plástve SPC (známé od Minolty), kdy fotoaparát získává od systému zaostřování informace o poloze fotografovaného objektu a používá je k volbě odpovídajících segmentů snímače, kterými bude měřit expozici. Při lehkém stisknutí spouště se tedy v hledáčku ukazuje, který segment AF fotoaparát používá k zaostření a zároveň z toho místa měří expozici. Údaje z každého segmentu jsou vyhodnocovány nezávisle a umožňují tak určit úroveň případného protisvětla nebo bodového osvětlení. Při integrálním váhovém měření se měří všemi segmenty a hodnoty se nastavují dle váženého průměru, přičemž údaje ze středových segmentů mají větší váhu. Pro bodové měření expozice se využívá kruh v hledáčku. Změřenou expozici lze aretovat pomocí tlačítka AEL. Korekci expozice lze nastavit v rozsahu +/-3 EV v krocích po 1/3 nebo 1/2 EV . Rozsah měření expozičních hodnot je 0 až 20 EV (+2 EV až +20 EV při bodovém měření).

Závěrka je elektronicky řízená, plochá s vertikálním pohybem štěrbiny. Rozsah expozičních časů je 1/8000 až 30s a Bulb (trvalé otevření závěrky), což umožňuje kreativitu v experimentování. Chod zrcátka je středně hlučný a zrcátko je velmi rychlé. Synchronizační čas pro blesk je slušných 1/250s bez použití stabilizátoru a 1/200s se zapnutým stabilizátorem.

 40 segmentové měření expozice měření s zvýrazněním středem
bodové měření  nastavení funkce DRO

Hned vedle nastavení expozičních programů (na zadním LCD) je možné nastavovat funkci „Vylepšená optimalizace dynamického rozsahu“ (DRO), která upravuje kontrast a odstín a pomáhá vám pořídit skvěle exponované portréty v protisvětle a podobně těžké záběry s velkým kontrastem. Stupeň optimalizace lze volit v pěti krocích, nový pokročilý režim nástřelu přitom dokáže pořídit pět fotografií stejného záběru s pěti různými nastaveními DRO, takže vždy můžete vybrat nejlepší z nich.

Na následující snímcích je ukázka jak funkce DRO mění fotografovaný o­braz.

DRO vypnuté DRO zapnuté

Funkci lze použít i při fotografování s bleskem.

Vyvážení bílé

Možnosti nastavení vyvážení bílé jsou 4. Buďto se spolehnete na automatiku, nebo si vyberete jednu z 6 přednastavených možností (denní světlo, stín, zatažená obloha, žárovka, zářivka a blesk) z nichž každou můžete upravit v 6 intenzitách nastavení, případně si nastavíte teplotu chromatičnosti číselně ve stupních Kelvina, a to po 100K od 2500K do 9900K s 19 krokovou korekcí purpurové/zelené barvy. A nebo si ji ručně změříte a nastavíte přes uživatelské nastavení. Pro většinu snímků jsem používal automatické nastavení a to s velmi dobrým výsledkem. Na ukázce vidíte, jak jednotlivé přednastavené typy ovlivňují výsledný obraz.

automatické nastavení ukázky jednotlivých typů

Pokud si nejste jisti můžete použít i nástřel 3 snímků s různým nastavením.

Zaostřování a režimy snímání

Alpha 700 je vybaveny 11 bodovým systémem automatického zaostřování a sledování objektů pohybujících se v záběru. Můžete vybrat buď široké zaostřovací pole s automatickým výběrem zaostřovacího bodu a nebo vybrat středový AF a nebo vybírat ručně ze všech AF bodů pomocí zadního joysticku, což je velmi rychlé. V nabídce je kromě AF pro jednotlivé snímky (AF-S), standardního AF (AF-A) i průběžné AF (AF-C) nebo DMF (ruční doostření po AF). Pokud snad vám rychlé automatické zaostřování nevyhovuje není problém přepnout do MF.Kromě jednotlivých snímků a stupňované expozice lze v režimu snímání exponovat i série snímků s rychlostí 5 snímky/s. Rozsah citlivosti je 0 až +18EV. V případě slabého osvětlení lze použít vestavěný blesk pro přisvětlení s dosahem 7 m.

Stupňovaná expozice je možná v krocích po 0,3 / 0,5 / 0,7 EV v rozsahu 3 nebo 5 snímků a to buď jednotlivě nebo v sérii. Tlačítko pro rychlou změnu AF na MF, známé u Dynax 7D je přímo pod palec pravé ruky. Stejně tak otočný volič režimu AF na přední straně přístroje. Nastavení oblastí AF i stupňované expozice a samospouště jsou nastavitelné přes tlačítko Fn na zadní straně fotoaparátu. Rychlost AF je výborná a přesná, objektiv zbytečně nepřeostřuje.

Vestavěný blesk a externí blesky

Vestavěný blesk se vysunuje ručně, jeho směrné číslo je 12 a pokrytí zorného pole odpovídá 16mm objektivu. Doba nabíjení je cca 3s. Při nastavení různých ISO je dosah blesku od 1m do 24m (při nastavení ISO 3200 a cloně 2,8) což je ovšem pouze teoretické a platilo by v místnosti.

Při použití externích blesků Sony HVL-F36AM a HVL-F56 AM je možná synchronizace i s nejkratším časem. Alpha 700 je plně kompatibilní i se starším bleskem Minolta 5600 HSD.

Blesk se nevyklápí daleko od osy objektivu, proto je třeba si dávat pozor při použití objektivů s velkým průměrem a širokoúhlým záběrem na nebezpečí vrhání stínu přední části objektivu do záběru. Velmi zde záleží na konstrukci používaného objektivu. Při použití s novým objektivem Carl Zeiss 16–80/3,5–4,5 dochází k vytváření stínu jen při použití se sluneční clonou. Je v dolní části patrné drobné ztmavení obrazu. Pokud tedy používáte sluneční clonu i při použití vestavěného blesku, tak pro ohnisko 16–24 mm ji raději sundejte. Blesk může kromě standardního režimu pracovat ještě v režimu redukce červených očí, synchronizace při dlouhých časech a vestavěné dálkové bezdrátové ovládání (přídavný blesk). Pro měření je používán systém ADI (Advanced Distance Integration), kdy se kromě měření za objektivem používá pro výpočet expozice i směrné číslo a změřená vzdálenost. Výkon záblesku je tak méně ovlivňován jasem pozadí nebo odrazem od fotografovaného objektu. Tento systém je aktivní, ale jen v kombinaci s novými objektivy Minolta řady D a objektivy Sony. Při použití blesků jiných výrobců je použito standardní TTL měření.

Korekce expozice s bleskem je –3 EV až +3 EV v krocích po 1/3 EV a 1/2EV a není svázaná s korekcí expozice. Je možné využít i stupňovanou expozici 3/5 snímků s krokem 0.3 / 0.5 / 0.7 EV.

V následující ukázce je použití jak vestavěného blesku (první snímek) tak externího blesku Minolta 5600 HSD s expozicí o strop.

Další externí blesky, které lze s Alpha 700 použít, jsou makro blesky Sony HVL-RLAM a HVL-MT24AM.

Funkce

Většinu funkcí jsme již probrali, tak jen krátce zpět k ovládání přes zadní LCD. Jak je vidět na přiloženém snímku, při stisknutí tlačítka Fn – rychlá navigace, je možné pomocí joysticku rychle najet na danou funkci a buď to pomocí joysticku a nebo předního či zadního kruhového voliče rychle měnit parametry dané funkce bez nutnosti rozbalovat menu. Šikovný fotograf to zvládne i bez nutnosti dávat fotoaparát od oka, protože změna funkcí je zároveň zobrazována do hledáčku.

Energie a příslušenství

RMT-DSLR1

Pro činnost fotoaparátu se používá buďto dobíjecí baterie NP-FM500H s kapacitou 1650 mAh. Dle výrobce vydrží baterie na 650 snímků záleží však na použitém objektivu a používání blesku. Zbývající výdrž baterie je velmi přehledně vidět na zadním LCD, kde se zobrazují zbývající procenta kapacity.

Součástí balení je kromě těla a objektivu dle setu také popruh, li-on akumulátor a nabíječka, návod v češtině a CD se softwarem Sony. Kromě standardní nabíječky je možné dokoupit i nabíječku AC-VQ900AM pro dva akumulátory. V balení je i bezdrátový dálkový ovladač RMT-DSLR1 (tlačítko závěrky, samospouště, prohlížení snímků, přepínání displeje, histogramu, menu, tisku, směrových tlačítek a dalších funkcí)., dokoupit je možno i kabelové (RM-S1AM, nebo RM-L1AM) a přístroj lze ovládat i z počítače (pomocí dodávaného softwaru), dále je tu video kabel, USB kabel, Poutko, Závěsný řemínek na rameno, Krytky, Remote Commander klip a Software + USB driver na CD.V balení je program Image Data Lightbox SR pro správu knihovny snímků až po tisk, Image Data Converter SR Ver 2 pro prohlížení a úpravu souborů RAW a dálkové ovládání fotoaparátu (Remote Camera Control pro PC/Mac) pro práci ve studiu.

Dále je k Alpha 700 možné dokoupit vertikální grip VG-C70AM, který nabízí spoušť pro fotografování na výšku (portrétní foto apod.) a ovládací otočná kolečka s plnou sadou dalších tlačítek a možností osazení až dvou sad baterií Li-Ion akumulátory NP-FM500H.

Další příslušenství jako i pouzdra, krytky, popruhy, filtry a další můžete najít na webových stránkách firmy Sony.

Kompatibilní a nové objektivy

Věc, která zajímá jistě každého, zvláště majitele objektivů a příslušenství Minolta. Mohu vás uklidnit a říci, že Sony jde ve šlépějích Minolty, takže kompatibilních objektivů je spousta.

Následující tabulka ukazuje seznam všech nových objektivů pod značkou Sony.

Sony Alpha 16/2.8 Fisheye SAL – 16F28
Sony Alpha 20/2.8 SAL – 20F28
Sony Alpha 28/2.8 SAL – 28F28
Sony Alpha 35/1.4 G SAL – 35F14G
Sony Alpha 50/1.4 SAL – 50F14
Sony Alpha 50/2.8 Macro SAL – 50M28
Carl Zeiss Planar T* 85/1.4 ZA SAL – 85F14Z
Sony Alpha 100/2.8 Macro SAL – 100M28
Carl Zeiss Sonnar T* 135/1.8 ZA SAL – 135F18Z
Sony Alpha 135/2.8 [T4.5] STF SAL – 135F28
Sony Alpha 300/2.8 G SAL – 300F28G
Sony Alpha 500/8 Reflex SAL – 500F80
Sony Alpha DT 11–18/4.5–5.6 SAL – 1118
Carl Zeiss Vario-Sonnar T* DT 16–80/3.5–4.5 ZA SAL – 1680Z
Sony Alpha DT 16–105/3.5–5.6 SAL – 16105
Sony Alpha DT 18–70/3.5–5.6 SAL – 1870
Sony Alpha DT 18–200/3.5–6.3 SAL – 18200
Sony Alpha DT 18–250/3.5–6.3 SAL – 18250
Sony Alpha 24–105/3.5–4.5 SAL – 24105
Sony Alpha DT 55–200/4–5.6 SAL – 55200
Sony Alpha 70–200/2.8 G SAL – 70200G
Sony Alpha 75–300/4.5–5.6 SAL – 75300
Sony Alpha 1.4× Teleconverter SAL – 14TC
Sony Alpha 2× Teleconverter SAL – 20TC

Další seznam by byl o mnoho delší, protože by obsahoval téměř všechny objektivy Minolta AF, které byly vyrobeny a objektivy druhých značek jako Tamron, Sigma, Tokina, které mají bajonet Minolta AF. Ty vše jsou také kompatibilní s novou Alphou 700. A nakonec i objektivy, které kompatibilní nejsou, ale je možné je pes redukce na tělo nasadit, lze použít. Sám jsem takto úspěšně vyzkoušel např. Carl Zeiss MF 20/2,8 flektogon, carl zeiss MF 300/4 Sonnar a další.

O nových objektivech Sony, zvláště o těch pod značkou Carl Zeiss si řekneme a ukážeme později. Jako první se podíváme na objektivy Carl Zeiss Vario-Sonnar T* DT 16–80/3.5–4.5 ZA a objektiv Carl Zeiss Planar T* 85/1.4 ZA. Pro přiblížení si na závěr dáme několik ukázkových fotografií právě z těchto objektivů. Nejprve ze zoomu.

ohnisko:16mm
clona: 8
čas: 1/320s
ISO: 200

ohnisko: 30mm
clona: 5,6
čas: 1/320s
ISO: 160

ohnisko: 16mm
clona: 8
čas: 1/125s
ISO: 200

A z Planaru 85/1,4:

ohnisko: 85mm
clona: 4,5
čas: 1/400s
ISO: 100

ohnisko: 85mm
clona: 1,4
čas: 1/5000s
ISO: 125

ohnisko: 85mm
clona: 2,8
čas: 1/800s
ISO: 100

Závěr

Co říci závěrem. Porovnávat parametry Alphy 700 s nedávnou Alphou 100 nemá v podstatě význam, protože Alpha 700 není náhradou, ale typem vyšší třídy. Můžeme si je však porovnat alespoň vizuálně.

A ještě jedno vizuální porovnání, tentokráte s ostatními značkami, z nichž některé také v tyto dny uvedly na trh nové typy DSLR.

O nové Alpha 700 se dá říci, že je to fotoaparát, na který již dlouho uživatelé čekali, a to jak ti, kteří vlastní objektivy od Minolty, tak dosavadní uživatelé značky Sony, kteří chtějí kvalitní a propracovanou DSLR. A také tato DSLR osloví nové potenciální uživatele, kteří se s fotografickým koníčkem teprve potkali. Nevím, co bych této DSLR vytknul, za tu krátkou dobu, co jsem měl možnost si jí vyzkoušet, pracovala bezvadně a exponovala fotografie skutečně kvalitní úrovně. Snad jen určitá skupina uživatelů bude ještě stále čekat na DSLR s plným formátem, aby mohla používat své širokoúhlé objektivy. V současné době je totiž pro systém Alpha s APS-C čipem, pouze jeden objektiv DT 11–18/4,5–5,6 a to je skutečně málo.

Děkuji firmě Sony za zapůjčení fotoaparátu Sony Alpha 700 k redakční­mu testu.