Fotoaparát.cz

Test digitální zrcadlovky Samsung GX-10

Dnes se podíváme na další digitální zrcadlovku Samsung, kterou bude zatím nejnovější model této značky a sice GX-10. Uživatelskou recenzi i fotografie v plném rozlišení najdete v obvyklém redakčním testu.

Tělo – mechanické provedení a ovládání

1. Samsung GX-10 s objektivem 2. Zadní strana

Samsung GX-10 mě na první pohled a také dotyk velmi příjemně překvapil mechanickou konstrukcí a ergonomií. Jde o krásnou ukázku toho, že prakticky celoplastové tělo ještě nemusí automaticky znamenat, že musí působit uměle, nepříliš robustně a lacině. Je tomu právě naopak. Tělo je mohutné, robustní a zjevně dostatečně mechanicky odolné. Dobře padne i do větší dlaně a dobrý dojem je doplněn i na pohled neviditelnou „vychytávkou“, kterou je utěsnění proti dešti a prachu. Pokud se nepletu, tak GX-10 je první celoplastovou zrcadlovkou s touto úpravou – ta byla doposud doménou výhradně těl z hořčíkových slitin. To může do budoucna znamenat zajímavý vývojový trend, protože plastová těla jsou samozřejmě lehčí a především levnější než jejich celokovové protějšky. Vodě a prachu odolná těla se tak mohou stát podstatně dostupnějšími i pro běžné fotoamatéry.

3. Horní strana 4. Základní setový objektiv

Dobrá ergonomie těla není jen o držení, ale také o rozmístění ovládacích prvků. V tomto ohledu vsadili konstruktéři GX-10 na tradiční, až konzervativní, avšak léty důkladně prověřené schéma – vypínač u spouště, přední i zadní otočný volič expozičních hodnot, kontrolní LCD displej vpravo, otočný volič expozičních režimů vlevo – prostě klasika. Tlačítka i ostatní ovládací prvky jsou dostatečně velké, srozumitelně popsané a s jasně rozeznatelnou aretací či dorazem. Nepřehlédnutelný je také 2,5“ LCD monitor na zadní stěně aparátu, který disponuje rozlišením 210.000 pixelů. Také pohled do hledáčku je optimistický – je realizován poctivým pentaprizmatickým optickým hranolem a je příjemně velký a světlý. Zvětšení je 0,95× a zobrazuje přibližně 95% obrazového pole. Nechybí ani dioptrická korekce a stavový displej, zobrazující všechny podstatné informace s výjimkou citlivosti ISO.

5. Kovový bajonet 6. Ukázka designu ovládacího menu

Dobrou vychytávkou je senzor pro dálkové ovládání, který je nejen na přední, ale i na zadní stěně aparátu, což je velmi praktické pokud dálkový ovladač používáte místo kabelové spouště. Naopak mnoha uživatelům může chybět samostatné tlačítko pro vyvážení bílé a citlivosti ISO. Pro změnu těchto hodnot je nutno vstoupit do rychlého menu přes funkční tlačítko. Zajímavostí je samostatné tlačítko pro fotografování do formátu RAW, které ocení především ti, kteří tento formát používají jen občas u skutečně důležitých snímků.

Objektivy

Velmi důležitá je také kvalita a šíře nabídky výměnných objektivů. Především tady se projevila spolupráce Samsungu s Pentaxem, protože GX-10 je vybavena bajonetem Pentax a veškeré objektivy obou značek jsou vzájemně plně kompatibilní. V základním setu se fotoaparát dodává se setovým objektivem Schneider-Kreuznach D-XENON 18–55mm f/3,5–5,6. Jde o klasický setový objektiv s obvyklou optickou kvalitou, která nezaostává, ale ani nepředčí své konkurenty tradičních značek. Předčí je však v mechanickém provedení, které je na tento typ objektivu skutečně vynikající. V prvé řadě překvapí kovový bajonet, který je v této třídě skutečně nevídaný. Také ostřící i zoomovací prstence jsou velmi kvalitně provedené, jsou dostatečně široké a nevykazují ani náznak jakékoli vůle. Přední příruba se sice vysouvá, ale neotáčí, což usnadňuje použití fotografických filtrů a umožňuje konstrukci účinné tvarované sluneční clony, která je navíc součástí balení. Zajímavostí je také fakt, že objektiv dovoluje manuální doostření i při režimu automatického ostření a to i přesto, že není vybaven ultrazvukovým motorem ostření. Samotné automatické zaostřování je také poměrně rychlé, i když relativně hlučné. Pokud by se někomu tento objektiv zdál pro GX-10 nedostatečný, tak může sáhnout po kvalitním objektivu střední třídy Samsung 16–45mm f/4. Ten vyniká vyšší optickou kvalitou, širším úhlem záběru a konstantní světelností f/4 v celém rozsahu zoomu. Stejných kvalit jako základní setový zoom dosahuje také setový teleobjektiv Schneider-Kreuznach D-XENON 50–200mm f/4–5,6 pouze s výjimkou sluneční clony a ostření. Přední příruba se totiž v tomto případě otáčí a tak je i sluneční kruhová, místo tvarované.

7. D-XENON 18-55mm f/3,5-5,6 8. Samsung 16-45mm f/4
9. D-XENON 50-200mm f/4-5,6

Pomineme-li nabídku objektivů Pentax a podíváme-li se pouze na objektivy Samsung, tak zjistíme, že i těchto objektivů přibylo a nabídka začíná být velmi zajímavá a široká. K těm nejzajímavějším patří superširokoúhlý Schneider-Kreuznach D-XENON 12–24mm f/4 nebo ještě širší Samsung 10–17mm f/3,5–4,5 Fisheye, který je na nejširším ohnisku rybím okem s úhlem záběru 180°. Za zmínku stojí také Schneider-Kreuznach D-XENOGON 35mm f/2 nebo makroobjektiv Schneider-Kreuznach D-XENON 100mm f/2,8 Macro. Objektivů Samsung je tak zatím sedm (viz. ukázkový obrázek č.13) a k tomu si ještě připočtěme nabídku Pentaxu a případně i dalších třetích výrobců, jako je Sigma, Tokina nebo Tamron. Případní uživatelé fotoaparátu Samsung GX-10 tak již rozhodně mají z čeho vybírat při rozšiřování své výbavy.

10. 10-17mm f/3,5-4,5 11. D-XENOGON 35mm f/2
12. D-XENON 100mm f/2,8 13. Sada sedmi objektivů Samsung

Pro ukázku kvality kresby obou setových objektivů, u kterých se dá předpokládat, že budou s GX-10 používány nejčastěji, přikládám několik ukázkových snímků, které si můžete prohlédnout v plném rozlišení a zcela bez úprav, přímo tak jak jsem je nafotil do formátu JPEG v nejvyšší dostupné kvalitě, jakou nastavení aparátu umožňuje. Snímky č.14 až 16 jsou pořízeny základním objektivem a z výsledků je patrné, že výsledek je na obvyklé úrovni v této kategorii nebo mírně lepší. Při ostrém kontrastním světle a vyšším zaclonění je kresba velmi dobrá, při odclonění a horších světelných podmínkách je kresba samozřejmě méně dobrá a objeví se také chromatická aberace, avšak na přijatelné úrovni.

14. D-XENON 18-55mm 15. D-XENON 18-55mm
16. D-XENON 18-55mm 17. D-XENON 50-200mm
18. D-XENON 50-200mm 19. D-XENON 50-200mm

Snímky pořízené teleobjektivem najdete na ukázkách č.17 až 19 a byly pořízeny při velmi dobrých světelných podmínkách i optimálním nastavení a představují tak přibližně maximum toho, co lze tímto objektivem pořídit. Při horším světle a menším zaclonění je zhoršení kvality zhruba stejné jako u základního objektivu, tedy vzhledem k dané kategorii na slušné úrovni. Ze snímku č.18 je navíc patrné, že i s méně světelným objektivem lze efektivně pracovat s hloubkou ostrosti, i když samozřejmě při použití vysoce světelného teleobjektivu je kresba lepší a možnosti práce s hloubkou ostrosti větší. Takový objektiv zatím v nabídce Samsungu není, nicméně lze sáhnout například po oblíbené alternativě, kterou je kvalitní objektiv Sigma 70–200mm f/2,8 EX DG, který se však bohužel zatím v provedení s bajonetem Pentax s ultrazvukovým motorem ostření HSM nevyrábí. První (nejen vysoce světelné) teleobjektivy s ultrazvukovým motorem nedávno představil právě samotný sesterský Pentax a tak se v tomto ohledu i uživatelům Samsungu blýská na lepší časy. Bohužel však zatím (konec května 2007) nejsou k dispozici ani pro zapůjčení naší redakci.

Čip

Mimořádně důležitou součástí digitální zrcadlovky je však také její snímací čip. V tomto případě je jím CCD RGB senzor s maximálním rozlišením 3872×2592 obrazových bodů, což je přibližně 10 megapixelů. Rozměry čipu jsou 23,5×15,7 mm, což je obvyklý formát označovaný jako APS-C, který je cca 1,5× menší, než je rozměr kinofilmového políčka. Jeho citlivost lze nastavit v rozmezí 100 až 1600 ISO. Čip je navíc vybaven integrovaným systémem pro čištění především od prachu a také stabilizátorem, který vibrace redukuje přímo pohybem celého čipu. Čištění lze aktivovat buď automaticky vždy po zapnutí přístroje, nebo manuálně. Stabilizaci obrazu pak zapínáme samostatným vypínačem na zadní stěně fotoaparátu. Stabilizace pomocí pohybu čipem je velmi výhodná především s ohledem na fakt, že tak stabilizujeme bez ohledu na použitý objektiv. V praktickém nasazení se mi systém stabilizace osvědčil a jeho účinnost je podobná jako například u konkurenčního systému Sony, který pracuje na podobném principu. Poslední dobou se často diskutuje také na téma, zda je účinnější stabilizace čipu či stabilizace optické soustavy objektivu. Srovnání účinnosti stabilizátorů je však prakticky neproveditelné, protože je závislé na mnoha okolnostech (například i na fyzické kondici fotografa). Výkon stabilizátoru GX-10 však vhodně doplňuje již zmíněná dostatečná robustnost a dobrá ergonomie celého fotoaparátu.

20. Testovací noční scéna 21. Výřezy při ISO 100 až 1600
22. Testovací noční scéna

Fotografie je možno pořizovat rychlostí 3 snímků za vteřinu a vyrovnávací paměť jich pobere 10 ve formátu RAW. Ve formátu JPEG je pak možno fotografovat v nekonečné sérii až do zaplnění paměťové karty. Zajímavé je, že GX-10 již využívá novou variantu formátu RAW, kterou je formát DNG, který vyvinul Adobe jako otevřenou univerzální variantu přístupnou všem výrobcům. Teď je však otázkou, zda se jednotliví výrobci fotoaparátů odhodlají k jeho využití. Samsung jim jde příkladem. Testovací snímky jsem však nafotil do formátu JPEG pro minimalizaci vlivu jejich zpracování a použil jsem je v surovém stavu. Pojďme se však již podívat na tradiční testovací noční scénu. Na ukázce č.20 je celkový pohled na scénu. Snímek je pořízen při základní citlivosti ISO 100 a slepen ze dvou polovin, lišících se pouze nastavením vyvážení bílé. Levá polovina pořízená předvolbou na žárovku vychází o něco lépe, ale rozdíl není nijak závratný. Automatiku vyvážení bílé bych označil za standardní a stejně jako u všech ostatních digitálních aparátů doporučuji všem uživatelům fotografujícím do JPEG nespoléhat se na automatiku a používat přednastavených hodnot nebo v horších podmínkách uživatelské měření. Daleko více nás však bude zajímat úroveň šumu při jednotlivých citlivostech ISO. To můžeme posoudit ze snímku č.21, který je složen ze 100% výřezů nočních scén pořízených za stejných podmínek, pouze se změnou citlivosti ISO. Z výsledku je patrné, že i v tomto ohledu je výsledek na obvyklé úrovni a GX-10 si nijak nezadá se svými konkurenty v této kategorii. Překvapující je pouze fakt, že maximální citlivost končí na ISO 1600 i když starší model GX-1S uměl i citlivost ISO 3200 a kterou zvládá i většina konkurence. Pokud si budete chtít prozkoumat snímek s maximální citlivostí, tak si obrázek č.22 můžete stáhnout v plném rozlišení. Pořízen byl právě nejvyšší citlivostí ISO 1600 a s vypnutou redukcí šumu, která však není nijak zvlášť účinná. Zajímavou funkcí je režim priority citlivosti Sv, ve kterém lze přímo měnit citlivost uživatelsky zvoleným kolečkem. Alternativou je ještě režim TAv, kdy se kolečky nastavuje clona a čas, a automatika pak pohybuje citlivostí čipu v celém, nebo uživatelsky omezeném rozsahu možností.

Další funkce

Samsung GX-10 je kromě již zmíněných možností vybaven i celou řadou dalších obvyklých i méně obvyklých funkcí. Podívejme se například na systém automatického ostření. Ten je vybaven jedenáctibodovým senzorem, přičemž devět z těchto ostřících bodů je zdvojených, křížových. V praktickém nasazení bylo automatické ostření bezproblémové a to i za vysloveně špatných světelných podmínek. Pokud jsou podmínky skutečně špatné, je možno uživatelsky aktivovat přisvícení vestavěným bleskem. Zajímavé jsou také možnosti expozičního bracketingu, který je možný nejen jako klasický expoziční, ale také jako stupňování kontrastu, saturace, ostrosti a vyvážení bílé. Také některé expoziční režimy nejsou úplně obvyklé. Kromě obvyklých předvoleb nabízí GX-10 také obdobu tzv. hyperprogramu z dílny Pentaxu, který se vyznačuje tím, že otáčením předního kolečka se chová jako v režimu předvolby clony a otáčením zadního jako v režimu předvolby času. Návrat na hodnoty zvolené aparátem se provede stiskem samostatného zeleného tlačítka. Výrobce dále také myslí na uživatele staršího příslušenství. Aparát je kompatibilní i s manuálními objektivy, případně přes redukci s levnými a u části fotografů stále oblíbenými objektivy se závitem M42. To by ale samo o sobě nebylo ještě nic tak zajímavého, kdyby výrobce nemyslel i na uživatele starších blesků. Těm slouží speciální program X, který nastaví fixní čas na 1/180 vteřiny a uživatelsky se mění pouze clona. Podobná solidarita s majiteli staršího vybavení již dnes není bohužel příliš obvyklá a je proto jedním z výraznějších plusů tohoto testovaného modelu a to zvláště u nás, kde je popularita často i velmi letitých objektivů značně vysoká. Výhoda je to také pro začínající fotografy, kteří mohou nákupem bazarového příslušenství ušetřit značné částky a sortiment například objektivů M42 je v našich bazarech stále poměrně velmi slušný a ceny mírné.

23. Přídavný bateriový zdroj 24. Externí blesk
25. IR dálkové ovládání

Příslušenství, cena a závěr

V základním balení fotoaparátu najdeme standardní vybavení v podobě baterie, nabíječky, popruhu, AV i USB kabelu, CD-ROMu a podobně. Zajímavější je ale otázka dalšího volitelného příslušenství. Nechybí třeba přídavný vertikální grip se samostatnou spouští na výšku a otočnými voliči. Samsung dále nabízí i několik systémových externích blesků a nechybí ani bezdrátové IR dálkové ovládání a řada dalších doplňků. Hlavním tématem k diskuzi tak zůstává nabídka objektivů. Díky spojení s Pentaxem je nabídka obou značek celkem slušná. Obecně vzato tedy v nabídce celého systému nechybí nic skutečně zásadního, pouze s výjimkou již zmíněných vysoce světelných teleobjektivů vyšších tříd s ultrazvukovým motorem ostření, na kterých ovšem již Pentax pracuje.
Důležitým faktorem je také samozřejmě cena. Aktuální cena (5/2007) v internetových obchodech je cca 23 až 24.000,– Kč včetně DPH za tělo v setu se základním setovým objektivem Schneider-Kreuznach D-XENON 18–55mm f/3,5–5,6. Tuto cenu bych bez váhání označil za velmi dobrou. Jde tak vlastně o bezkonkurenčně nejlevnější fotoaparát s vodě a prachu odolnou úpravou na současném trhu. Pokud bych tedy měl ještě závěrem shrnout hlavní přednosti, tak jde dále o integrovaný stabilizátor obrazu, automatické čištění čipu a také velký hledáček s pentaprizmatickým hranolem. Ergonomie a robustnost jsou také vynikající, i když jde o plastové tělo a zaujmou také některé funkce a dobrá kompatibilita se starším příslušenstvím. Pokud jde o nedostatky, tak jsem neobjevil nic skutečně zásadního, ale zmínit přece jen musím například absenci přímých tlačítek pro vyvážení bílé a citlivosti ISO. Dále mírně hlučnější chod AF se setovými objektivy a také subjektivně hrubší chod sklápění zrcadla. Diskutabilní tak zůstává pouze již probíraná nabídka objektivů, což je však otázka značně individuální a záleží na konkrétních potřebách konkrétních fotografů.

Další technické informace najdete na stránkách výrobce – Samsung.

Fotografie pořízené tímto aparátem najdete zase v naší FotoGalerii.