Fotoaparát.cz

Test Hewlett-Packard R927

Fotoaparát HP R927 (8,2 Mpx) pokračuje v řadě malých kovových fotoaparátů od Hewlett-Packard. Celá tato řada se může pochlubit množstvím funkcí a v neposlední řadě zajímavým designem. Společně s fotoaparátem HP R927, jsem měl po dobu testu k dispozici i dokovací stanici a fototiskárnu HP photosmart A717 s Li-Ion akumolátorem a dálkovým ovládáním.

Úvod

HP R927

Kovově šedý, 8,2 Mpx digitál HP R927, byl k testu zapůjčen zastoupením firmy Hewlett-Packard. Základní balení, kromě fotoaparátu obsahuje: USB kabel, nabíječku + nabíjecí baterii Photosmart R07, dokovací stanice HP 6220, CD s programem Photosmart Premier, český návod k použití na CD, instalační příručka, poutko na zápěstí a záruční list. Návod je přehledný, jednoduchý, poskytuje dost informací o použití a možnostech fotoaparátu. V době testování se pohybovala cena fotoaparátu pod hranicí 8000,– Kč, s dokovací stanicí o cca 1200,–Kč více. Tiskárna HP A717 byla na trhu za cca 8190,–Kč (bez akumulátoru).

Konstrukce

HP R927 HP R927
HP R927 HP R927
HP R927 HP R927
HP R927 - zadní stěna

Tělo – Tělo HP R927 je z kovu ocelové barvy. Povrchová úprava je kvalitní, během testu se neobjevil žádný vryp, či jiné poškození. Výrobce se u HP R927 důsledně držel zavedeného designu této řady. Jsou použity podobné ovládací prvky, soustředěné do stejných zón, jako u předchůdců HP R927, jen tlačítka BLESK, MAKRO, TISK a PLAYBACK /FOTO, která byla u historických modelů nad displejem se, díky velikosti displeje, přestěhovala na horní stěnu fotoaparátu. Vše je orientováno na ovládání pravou rukou. Na horní stěně ještě najdeme tl. POWER, spoušť fotoaparátu a spoušť videokamery. Na zadní stěně jsou vpravo od velkého displeje s uhlopříčkou 7,62 cm umístěny dva sdružené ovladače. Křížový ovladač s potvrzením a nad ním ovladač ve tvaru velkého řeckého písmena gama. Na spodní stěně je, kromě stativového závitu z umělé hmoty, sdružený prostor pro akumulátor a SD paměťovou kartu, krytý dvířky s velice křehkým zavíráním z umělé hmoty a tzv. „B“ konektor pro spolupráci s dokovací stanicí . Jsou zde též vylisované „nožičky“, umožňující opřít fotoaparát o rovnou plochu. Přední stěně vévodí kompaktní optika, zpuštěný blesk, přisvětlení a otvor mikrofonu. Nesmím zapomenout na elegantní otvor v pravém horním rohu, určený pro poutko na zápěstí. Při práci s HP R927 jsem byl jeho konstrukcí celkem potěšen, často se mně však stalo, že jsem při manipulaci s akumulátorem a kartou, nebo jen zcela náhodně zmáčknul tl. Spoušť, nebo tl. Power a tak jsem exponoval, zapínal a vypínal HP R927 zcela nekontrolovaně. Patrně je to určitá daň miniaturizaci. Fotoaparát HP R927 je vyroben jako fotografický zápisník. Odpovídají tomu i rozměry (š x v x h): 96mm x 62mm x 25,6mm a hmotnost: 200g.

HP R927 HP R927 - Spoušť fotoaparátu a videokamery
HP R927 - Tl. horní stěny HP R927 - Zavírání prostoru akumulátoru a SD karty
HP R927 - Akumulátor a SD karta HP R927 - objektiv

Objektiv a CCD čidlo – Do těla fotoaparátu HP R927 je pevně zabudován kompaktní 3× zoom objektiv HP Precision zoom (vyráběný patrně firmou FUJI) 7,5 mm – 22,5 mm (35 mm – 105 mm v přepočtu na 35 mm kinofilm) se světelností 2,8 – 5,0 a regulací clony do hodnoty 8,5. Optický zoom doplňuje 8× digitální zoom. Za objektivem je umístěný 1/8“ CCD snímač s 8,2 Mpx. Jeho citlivost se nastavuje automaticky, nebo manuálně v rozmezí 100 – 400 ISO. Závěrka pracuje v rozsahu 1/2000 – 16 sec. Fotoaparát disponuje 32 MB vnitřní paměti a slotem pro použití SD karet až do velikosti 2 GB.

Zaostřování – Automatické zaostřování za objektivem TTL auto fokus s porovnáním kontrastu. Režimy Normální od 50 cm – nekonečno, Makro od 12cm – 1 m.

LCD displej – 3” TFT LCD, s 230 400 pixelů (960×240) zobrazuje 100% scény a má pozorovací úhel 170 st.. Jeho svítivost lze regulovat v menu. I v přímém osvětlení je čitelný. Přehrávané snímky lze na tomto displeji velmi dobře vyhodnotit z hlediska ostrosti, kontrastu i barevnosti.

HP R927

Vestavěný blesk – je integrován v pravé horní části fotoaparátu. Má dosah záblesku 4,75 m při ISO na Auto (směrné číslo bude 6,65 při 100ASA) . Ukázky pokrytí snímku při širokém a úzkém úhlu záběru jsou přiloženy. Pokrytí je obvyklé, v celém udávaném rozsahu blesku jsou snímky dobře prosvětlené.

HP R927 - Vestavěný blesk
HP R927 HP R927

Snímací funkce

HP R927 Adaptive lighting HP R927
HP R927 - Zkreslení při W HP R927 - zkreslení při T

Vybavenost HP R927 pro snímání je bohatá a využitelná jak pro fotografy, potřebující od fotoaparátu především kvalitní obrazový záznam, tak pro kreativní začátečníky, hledající vlastní výrazové prostředky. Snímat můžeme s HP R927 v režimech normálního fotografování, fotografování na samospoušť (prodleva 10 sec.), fotografování na samospoušť s expozicí 2 snímků (pro zachycení výrazu modelů na scéně po prvním snímku), fotografování sekvenční a natáčení videa. Fotografovat můžeme v režimu zcela automatickém, poloautomatickém s prioritou clony, nebo závěrky, v režimu manuálním a ve scénických režimech ( Akce, Pláž/Sníh, Dokument, Krajina, Noční záběr, Noční portrét, Portrét, Západ slunce, Divadelní scéna, Panorama zleva, Panorama zprava), řešících za fotografa problém, co na fotoaparátu nastavit. Do funkce Vlastní nastavení si můžeme uložit kombinaci nastavení fotoaparátu, která nejlépe vyhovuje tomu, co od HP R927 nejčastěji očekáváme. Zaostřování lze zvolit multizonální, nebo bodové s režimy Normál a Makro. Zaostřovat lze též ručně, při fotografování krajin můžeme využít pevné zaostření na nekonečno. Expozici je možné kompenzovat v rozmezí –3 až +3 EV po 1/3 EV. Ke správnému barevnému vyladění obrázků je možné využít WB s funkcemi automatického, nebo ručního nastavení, nebo předvolených funkcí vyladěných pro teploty světla jasného slunce, oblohy pod mrakem, žárovek i zářivek. Na své si přijde i ten, kdo chce s barvami experimentovat, či vědomě pracovat. Místo „fádního“ nastavení normální barevnosti si fotograf může vyzkoušet černobílou stupnici, její obdobu v sépiovém odstínu a spousty dalších kombinací vzniklých odstupňovanou expozicí barev. Další možnosti skýtá práce s bleskem. Ten je možné úplně vypnout, nechat jeho zapnutí na automatice fotoaparátu, nebo jej trvale zapnout, třeba na prosvětlení stínů v protisvětle. Protisvětlo však u tohoto fotoaparátu můžeme řešit také tzv. „adaptivním osvětlením“, které lze vypnot, zapnout mírně, nebo zapnout naplno. Jedná se o speciální firmwarové vybavení, vstupující do zpracování obrazu, kde jsou více, či méně upraveny kontrastní poměry snímku tak, aby vynikly detaily, jinak skryté ve stínech, bez současného přesvícení jasových složek snímku. Maximální rozlišení fotografií je 3296×2480 px. Snímky HP R927 ukládá ve formátu JPEG (exif 2.2) v jedné z pěti předvolených velikostí (8M***, 8M, 5M, 2M, VGA). K obrázkům můžeme také přidat až 60-ti sec. zvukový komentář.
Fotograf se může s HP R927 obratem změnit na filmaře a natočit v kvalitě VGA 640×480 (MPEG 1) rychlostí 24 snímků za sec. záběry omezené jen kapacitou karty, nebo vnitřní paměti fotoaparátu. Stačí zmáčknout místo spouště tl. „Video“.

Zpětné přehrání snímků

Barevné úpravy (po kliknutí na náhled)

Zpětné přehrání snímků je jednoduché. Přepnutím tl. Playback / Foto do režimu Playback zvolíme poslední fotografovaný snímek. Mezi snímky se lze pohybovat rychle, jsou pro tento účel zmenšené. Když se však rozhodneme snímek podrobně prozkoumat, na jeho zvětšení si v prvním kroku počkáme. Snímek se zřejmě natahuje do paměti. Další zvětšování i zmenšování u prohlíženého snímku jde rychle, zvětšit lze snímek až do rozpadu obrazu, tedy velmi. Pořízené obrázky lze dále editovat. Zde jsou možnosti poměrně bohaté a každý fotograf si přijde na své. „Umělecké“ efekty, barevné modifikace, rámečky, ořez, pokročilá oprava červených očí a otáčení obrazu. To vše lze aplikovat na každý snímek, při zachování jeho nedotčeného originálu. Dále zde může fotograf skládat panoramata, vytvářet slide show a pouštět video a zvukový záznam. Samozřejmostí je u HP R927 prohlížení podrobných obrazových dat snímku, zobrazení histogramu, mazání snímků, možnost vložení data pořízení do obrazu a přímý tisk vybraných snímků, včetně jejich automatického rozesílání až na 34 emailových adres (tedy po vložení do docku spojeného s PC). Dokovací stanice je pro využití všech nabízejících se funkcí tohoto modelu velmi důležitá. Zjednodušuje práci s obrázky a videem. Stačí HP R927 vložit a zapnout, když máme správně nastavený software, vše ostatní proběhne automaticky. Kromě dokovací stanice HP 9220, dodávané v setu s HP R927, lze volit ještě ze dvou dalších HP 9221 a HP 9222, které se spojují s PC, případně i TV, je-li patřičně vybavena, i bezdrátově přes WIFI rozhraní.

Ovládání funkcí fotoaparátu

Ovládání již bylo popsáno v předešlých kapitolách. Kromě tlačítek BLESK, MAKRO, TISK a PLAYBACK /FOTO na horní stěně, Zvětšení a zmenšení obrázku vyvedeného na ovládání zoomu, koše a tl Menu na křížovém voliči, jsou všechny funkce přístupné pouze přes MENU. Je třeba říci, že se nejedná o funkce, které potřebujeme často, ale některé bychom jistě uvítali jako přímou volbu. Menu je uživatelsky velmi příjemné a přehledné, není třeba se s ním složitě seznamovat.

Výkony (provozní časy)

Rychlosti operací jsou u fotoaparátu HP R927 příznivé, ale neoslní. Údaje jsou zaokrouhlené vypočtené průměry z 10-ti měření. Po zapnutí HP R927 udělá první snímek do 3,5 sec. Bez předchozího zaostření je snímek hotový cca za 1 sec. S nastavenými hodnotami (s namáčklou spouští) není zpoždění ručně měřitelné. Při sérii snímků jsou zhotovovány snímky v intervalech do 2 snímků za sec., maximálně 3 – 4 snímky po sobě. Zoom se přestaví z W do T do 1,2 sec. a prohlížení snímků má i při nejvyšším rozlišení snímků prodlevu nepatrnou, při podrobném prohlížení trvá první zvětšení snímku 3 sec.
Baterie je v dodávané nabíječce plně nabitá přibližně za 4–6 hod. Na jedno nabití jsem nafotografoval kolem 200 snímků se stále zapnutým LCD displejem, za občasného použití blesku.

Kvalita obrazu

Objektiv v HP R927 je celkem dobrý, vykazuje větší zkreslení na W konci zoomu. Snímek je ostrý, v rozích přibývá, celkem hodně, barevná aberace, celková kresba objektivu je měkčí. Pěkné výsledky měla optika v rozsahu makro. Snímky celkově nevykazují velké hodnoty šumu, ale ten je občas nepatrně znatelný i při 100 ASA. Snímky vynikají přirozenými barvami a poměrnou odolností vůči protisvětlu a to i se světelným zdrojem přímo v záběru. Většina snímků po dobu testování vyšla dobře exponovaná i zaostřená. Snímky občas vyžadují další úpravy, které lze provést v menu fotoaparátu. To je důležité při použití přímého tisku. Autofokus občas nezaostřil v protisvětle a při nižších hladinách osvětlení. Celkové barevné ladění snímků je neutrální.

Příslušenství

HP R927 v dokovací stanici

Silnou stránkou fotoaparátů od HP je ucelený systém přenosu, tisku a prohlížení obrázků. Spolu s Tiskárnou HP Photosmart A717 s akumulátorem a dálkovým ovládáním, lze tento systém učinit mobilní a využívat jeho výhod doslova kdekoliv. Tiskárna se současně stává displejem, čtečkou karet, výstupem pro TV / video, ale hlavně archivním diskem s kapacitou 4GB, to je asi na 4000 obrázků. V tiskárně jdou fotogarfie před tiskem nebo prohlížením dále upravovat. Tiskárna používá inkoustů Vivera, fotografie jsou pak voděodolné a vypadají velice dobře. Maximální formát tisku je 13×18. HP A717 se prodává v setu: Přenosná fotografická tiskárna HP Photosmart A717, tříbarevná inkoustová tisková kazeta HP 110 (5 ml) CB304AE, vzorek fotografického média o rozměrech 10×15 cm, software HP Photosmart Essential, instalační příručka, uživatelská příručka, zdroj napájení. Zmíněný akumulátor a dálkové ovládání je tedy nutné dokoupit. Kromě uvedeného lze tiskárnu vybavit blutoth rozhraním a poříd jí slušivou brašnu.
Dále lze k HP R927 dokoupit čtyři druhy pouzder, jeden návlek, rychlonabíječku a dva typy již zmíněných, dokonalejších dokovacích stanic.

HP A717 s výtisky fotografií HP R927 s tiskárnou HP Photosmart A717
HP A717 - ovládání HP A717 - Prostor tiskových cartridge
HP A717 - Sloty pro různé typy paměťových karet HP A717 - Akumulátor

Testovací snímky a podmínky

Testování jsem prováděl jako obvykle nafotografováním snímků v interiéru i exteriéru, otestováním práce HP R927 s bleskem a při makro-snímcích. Objektiv má nepatrné soudkovité zkreslení v širokoúhlém nastavení, v tele-oblasti není zkreslení téměř znatelné, viz ukázky. Fotografie zhotovené testovaným fotoaparátem jsou bez jakýchkoliv úprav, kromě zmenšení. Povšimněte si snímků demonstrujících zrnitost při různých nastavení ISO.

HP R927 - Zátiší standardní HP R927 - W
HP R927 - T HP R927 - Architektura
HP R927 - W protisvětlo HP R927 - T protisvětlo
HP R927 Struktura HP R927 - Přímé protisvětlo
HP R927 - Makro HP R927 - Detail
HP R927 Makro HP R927 Šikmé protisvětlu, Funkce AL
HP R927 Krajina W HP R927 Krajina T
HP R927 Struktura 1 HP R927 Struktura 2
HP R927 Makro HP R927 Ostrost
HP R927 - Noční snímek HP R927 Výřez dělaný v HP R927 ze standardního zátiší
HP R927 - Portrét

Závěr

HP R927 má nadčasový, ověřený design v kovu, dobrou optiku, obrazový senzor s vysokým rozlišením a pokročilé zpracování obrazu se skvělým adaptive lightingem. Zdá se, že by na fotoaparátu s tak luxusním designem mělo být lepší řešeno umístění spouště a zavírání prostoru pro akumulátor a SD kartu. Naopak jsem byl mile potěšen množstvím různých funkcí nastavení a úpravy obrázků. Ty je možné využít místo úpravy v PC a upravený obrázek rovnou tisknout, nebo posílat mailem. Systém propojení s dokovací stanicí, která obsluhuje PC a tiskárnu je jednoduchý a uživatelsky příjemný. Řeší mimo jiné problém, kam položit fotoaparát a zajišťuje jeho trvalé nabití, což je velmi příjemné. Spolu s Tiskárnou HP Photosmart A717 s akumulátorem a dálkovým ovládáním získá fotograf ucelený mobilní systém, kde vše mezi sebou spolupracuje i bez PC. Výstupem ze systému jsou kvalitní, voděodolné výtisky fotografií až 13×18, nebo obrázky na TV. V praxi tedy můžeme z pohodlí svého křesla před TV obrazovkou prohlížet jednotlivé obrázky, a dobré hned tisknout stlačením jednoho tlačítka na dálkovém ovládání. V menu mně chyběla čeština, dnes již poměrně běžná u jiných výrobců. Jako obrazový zápisník pro běžné denní použití plní HP R927 svojí funkci dobře.

Klady Zápory
Design Umístění spouště
Velký a kvalitní displej Dvířka prostoru SD karty
Práce v protisvětle Cena
Adaptive lighting a výmaz červených očí
Systémové řešení s dokovací stanicí, PC a tiskárnou