Fotoaparát.cz

Naučte se dobře fotografovat makro a detail

Představit knihu, kterou mám dnes před sebou je mi neobyčejným potěšením, protože o výborných knihách se píše jaksi samo. Kniha Roberta Thompsona: Naučte se fotografovat dobře makro a detail takovou knihou rozhodně je. Pokud máte chuť a čas, pojďme se na publikaci podívat blíže.

Kniha Naučte se dobře fotografovat makro a detail od Roberta Thompsona vyšla v loňském roce v nakladatelství Zoner PRESS v již zavedené ediční řadě Encyklopedie grafika a fotografie. Na 157 stranách najdeme tolik informací, rad, doporučení a hlavně fotografií, že je jistě budete vstřebávat ještě hodně dlouho.

Robert Thompson se narodil a žije v Severním Irsku. Jak sám o sobě píše, příroda vždy zaujímala v jeho životě významné místo. Postupem času se začal intenzivněji věnovat hmyzu. Dnes je autorem několika knih o fotografování a hmyzu a jednou z vůdčích osobností irské fotografie divoké přírody se zaměřením na makro a detail. Své znalosti o hmyzu a přírodě využívá aktivně při ochraně ohrožených skupin, zejména vážek, denních i nočních motýlů. Hmyz popularizuje v rádiu a televizi, jeho fotografie a články jsou součástí mnoha vědeckých i populárně naučných publikací a periodik. K jeho klientům patří soukromé i státní britské a irské organizace, které působí v ochraně přírody a krajiny a turistice. Jeho fotografie vznikají především v Evropě. Při své práci využívá středoformátové analogové zrcadlovky Mamiya 645 AFD a Hasselblad H1 a digitální zrcadlovku Kodak DSC PRO 14N/X. Výbava je jistě obdivuhodná, stejně jako cena, nicméně je nutné podotknout, že autor také jednou začínal.

Na internetu lze fotografie Roberta Thompsona nalézt na jeho osobních stránkách: http://www.robertthompsonphotography.com. Pro ty fotografy, kteří se orientují v říši hmyzu anebo se v ní chtějí orientovat, uvádím adresu těchto výborných stránek, které jsou součástí celonárodního projektu o irské přírodě: http://www.habitas.org.uk/moths/. Pro úplnost dodám, že Robert Thompson je spoluautorem dalších stránek v rámci tohoto obřího projektu.

Publikace Roberta Thompsona opět zachovává čtvercový formát, na jaký jsme v edici Encyklopedie grafika a fotografa již zvyklí. Kniha je logicky dělená do třech částí: teorie, praxe a malá galerie fotografií.

Těžko na cvičišti, lehko na bojišti platí i v případě Thompsonovy makrofotografie. Dokonalé zvládnutí techniky, využití přírodních podmínek, resp. jejich eliminace, volba vhodného příslušenství… to vše lze nalézt na prvních zhruba 50 stranách knihy. Vše je pečlivě popsáno a znázorněno. Autor rozhodně nepatří mezi ty, kdo žárlivě střeží své triky a finesy. Veškeré vybavení je popsáno s až pedantským perfekcionismem – od objektivů, přes záblesková zařízení a stativy, po difuzéry, filtry, batohy a dokonce i plastovou rohožku proti znečištění oděvu..... Robert Thompson přestože používá výše zmíněnou techniku, všechny postupy, návody a triky jsou snadno proveditelné i s podstatně levnějším náčiním. Jen na zakázku zhotovené příslušenství bude zřejmě obtížněji dosažitelné…

V druhé části, věnované makrofotografické praxi se seznámíme, opět velmi podrobně, se základy komponování obrazu, výběru námětu, dosažení optimální expozice a dalšími součástmi fotografické praxe, zajišťující dokonalou fotografii. Obšírně je popsáno fotografování různých skupin přírodnin.

V závěru knihy autor nabízí několik námětů makrofotografie v přírodě, seřazené podle jednotlivých ročních období. Dokazuje jednoduše, že makrofotograf nikdy nespí, že námětů je stále nepřeberné množství, jen je vidět…

Každý postup, každá rada je doplněna řadou fotografií s udáním techniky a expozičních dat. A zde jsem, velmi nerad, nalezl kosmetickou vadu na kráse této knihy, která vznikla při překladu anglických názvů do českého jazyka. U některých fotografií chybí celý český název nebo je přímo chybný.

Druhou, neříkám, že významnou vadou jsou stránky (vycházím z obsahu), které fyzicky v knize chybí. Nutno podotknout, že chybějící stránky nemají žádný vliv na kvalitu a úplnost přeložené publikace.

Myslím, že kniha Naučte se fotografovat dobře makro a detail na našem trhu chyběla. Její absenci jsem si plně uvědomil až po přečtení. Přesto, že na zhruba 150 stránkách knihy je uvedeno ohromné množství informací, čtenář se jimi jistě nepřesytí. Jsou podány nenásilně, velmi čtivě, populární formou, přístupnou široké veřejnosti. Své si zde jistě najde začátečník i pokročilý fotograf.

Doporučuje pět z pěti makrofotografů!