Fotoaparát.cz

Malý průvodce - Rýchorský prales (Dvorský les)

Již jsme si zvykli na nádherné fotografie z mnoha koutů světa. Vždy nás nadchnou svou "neokoukaností" a kouzlem exotických dálek. To, že podobné snímky lze "vychodit" i kousek od místa, kde právě sedíte, se vám pokusí Martin Holek ukázat ve svých článcích. Třetí věnuje Rýchorskému pralesu.

Pár slov úvodem

V dnešním díle se podíváme místo, které by se Vám z dálky mohlo jevit jen jako obyčejný kus lesa a přitom jde o skutečný fotografický poklad! Rýchorský prales (Dvorský les) je součástí nejvýchodnější oblasti Krkonoš – Rýchor. Jedná se o velmi významnou přírodní rezervaci a proto hned na začátek považuji za důležité zmínit, že Váš pohyb v tomto území by měl být velmi obezřetný jednak kvůli strážcům KRNAPu, ale hlavně kvůli přírodním památkám (mnoho druhů chráněných rostlin). Tak dávejte pozor, kam šlapete! Samotný Rýchorský prales představuje nejcennější lokalitu celých Rýchor. Je typický zejména bizarními bučinami, kde stromy připomínají spíše keře. Pojďme se tedy podívat na toto místo podrobněji!

Jak se tam dostat?

Rýchorský prales se rozkládá na poměrně velké ploše v nejvyšší části Rýchor kolem vrchu Dvorský les (modře šrafovaná oblast). Do této oblasti vede velké množství turistických tras, ale já se zmíním jen o těch nejvýhodnějších pro fotovýlet.

Tou první je trasa ze Svobody nad Úpou (1). Tam se dostanete po silnici č. 296 z Trutnova. Auto můžete bez problémů zaparkovat bezplatně přímo v obci. Poté se musíte dostat na vlakové a autobusové nádraží, odkud se vydáte po žluté turistické značce. Ta hned začíná mezi domy stoupat kolem blízkého Kravího vrchu. Ten po žluté značce obejdete na horskou louku s asfaltovou cestou a rozcestím (2). Pokračovat budete opět po žluté značce až dokud se nedostanete do malého údolí na rozcestí s modrou značkou (3). Zde se už nacházíte na samém prahu Rýchorského pralesa.

Druhou variantou je trasa od pevnosti Stachelberg nad obcí Babí (4). Sem se dostanete opět od Trutnova, ale tentokrát po silnici č. 300 směrem na Žacléř. Z Trutnova pojedete po silnici do kopce až na vrchol stoupání, kde můžete zaparkovat auto. Jediná turistická značka, na kterou zde narazíte je červená. Po ní se dáte směrem na Rýchory až dokud nedojdete na rozcestí se žlutou značkou těsně pod vrchem Dvorský les (5). Zde se už opět nacházíte na hranici pralesa. Pojďme se tedy podívat na prales samotný!

Co zde najdete?

Samotný prales bychom mohli rozdělit na dvě pomyslné části. Tou hlavní a fotograficky nejzajímavější je blízká oblast kolem vrchu Dvorský les. Tou druhou je její okolí, která je ovšem v mnoha ohledech neméně zajímavá. Jelikož se jedná o les, je velmi těžké říci, kam přesně jít. V podstatě můžete chodit kdekoliv a vždy narazíte na nějakou zajímavost a je jedno, jestli se jedná o zajímavý strom, choroš, řopík (malý bunkr z dob 2. sv. války), kmen atd.

Nezapomeňte ovšem, že díky povaze pralesa je také velmi snadné se zde ztratit. Sám si pamatuji jedno podzimní dopoledne, kdy se mi po hodině podařilo vyfotit ten samý strom i přes moje přesvědčení, že jdu rovně. Proto by ve vaší výbavě rozhodně neměl chybět kompas (nejlépe busola) a dobrá mapa. A samozřejmostí také je, že byste si měli hlídat, kde se zhruba v pralese nacházíte.

obr. 1

čas: 3,2 s clona: 20
ISO: 200
ohnisková vzdálenost: 18 mm (28,8 mm pro kinofilm)
filtry: polarizační

Zatím nejlepší strom, na který jsem v pralese narazil. Zde jsem se pokusil využít větru a použil jsem delší čas závěrky. Ten rozmaže ve větru listy, které pak dávají snímku zvláštní náladu.

obr. 2

čas: 4 s
clona: 20
ISO: 200
ohnisková vzdálenost: 18 mm (28,8 mm pro kinofilm)
filtry: polarizační

Při focení toho snímku jsem měl štěstí na skutečně hustou mlhu. Při ní není problém „vytáhnout“ ze snímku hlavní motiv, zatímco zbytek stromů se takřka ztratí v mlze.

Jednoznačně největším lákadlem Rýchorského pralesa jsou bizardní buky, které zde naleznete na mnoha místech. Tyto stromy byly v průběhu růstu vystaveny drsným klimatickým podmínkám (mnohé rostou ve výšce 1000 m. n. m. i výše) i vlivu člověka. V minulosti byl na Rýchorách velmi rozšířen chov skotu, který na mladých bucích okusoval výhonky a tak je deformoval. Postupem času se vyvinuly dva hlavní typy stromů. Tím prvním jsou masivní stromy se silným kmenem a mohutnými větvemi (obr. 1). Druhým typem jsou buky, které svým vzhledem vůbec nepřipomínají stromy, ale keře (obr. 2). Připočtete-li hustou krkonošskou mlhu, získáte úžasnou scenérii, která nenechá závěrky Vašich aparátů v klidu!

obr. 3

čas: 1,6 s
clona: 18
ISO: 200
chnisková vzdálenost: 18 mm (28,8 mm pro kinofilm)
filtry: polarizační

Díky malému zastoupení korun stromů v kompozici místy vůbec není nutné vytahovat přechodové filtry, protože díky rozptýlenému světlu se obejdete i bez nich. 

obr. 4

čas: 2,5 s
clona: 16
ISO: 200
ohnisková vzdálenost: 18 mm (28,8 mm pro kinofilm)
filtry: polarizační, Cokin 121S

Padlý kmen stromu může velmi zlepšit celkovou perspektivu fotky. Celou scénu navíc výborně doplňuje námraza v prvních zimních dnech, která kontrastuje s teplými odstíny listí na zemi. Zároveň jsem opět využil možnosti dlouhé expozice k rozmazání korun v pozadí. Na mírné ztmavení vrchní části jsem použil přechodový filtr Cokin 121S s měkkým přechodem. 

Kromě bizarních částí Rýchorský prales nabízí i jiné druhy bučin, které ale nejsou o nic méně fotograficky zajímavé. Za zmínku především stojí bučiny s vysokými štíhlými kmeny, mezi kterými nejednou najdete jakýsi průsek, který ale není ničím jiným, než starou zapomenutou cestou (obr. 3.). Další zajímavé oblasti nabízí níže položené části pralesa. Pro ně jsou mnohdy typické padlé kmeny s porosty chorošů (obr. 4). I těmto místům dodávají tu správnou atmosféru podzimní barvy s hustou mlhou. Po focení můžete využít služeb nedaleké Rýchorské boudy (6), ke které bez větších problémů s dobrou mapou a busolou trefíte. Bouda sice neposkytuje nijak luxusní služby, ale i ty rozhodně uvítáte po několikahodinovém focení v sychravém počasí.

Kdy a co s sebou?

Ať už navštívíte Rýchorský prales v jakémkoliv ročním období, neměla by v době Vašeho výletu chybět mlha (nebo nízká oblačnost), která je velikým plusem při focení. Díky ní můžete snadno „vytáhnout“ ústřední motiv v popředí, ale také zbytek scenérie díky ní dostane tu správnou atmosféru. Pokud bych měl doporučit některé z ročních období, na prvním místě bych jednoznačně vybral podzim. Podzimní barvy jsou zde skutečně nádherné a také větve částečně zbavené listí lépe vynikají. Zajímavým obdobím je zejména pak nástup zimy, kdy může být na pár hodin nebo dní celý prales pokrytý námrazou, která dodává snímkům jistou tajemnost (obr. 4). Pokud ale nejste zrovna fanoušky barevné fotografie, nezoufejte! Mlha v pralese je velmi vhodná i pro černobílou fotografii (obr. 5 a 6). Zde doporučuji použití modrého filtru (optického nebo v PC při převodu do BW), který má schopnost udělat mlhu na pohled hustší.

obr. 5 obr. 6

I přesto, že podzim je hlavní zdejší fotosezónou, za výlet stojí také ostatní roční období. Zmínil bych především zimu, ve které si přijdou na své zejména fotografové fotící černobíle. V této době totiž prales postrádá prakticky všechny barvy, nebo jsou tyto barvy velmi nevýrazné. Pokud se ale sem chcete vydat v zimě, neměly by ve Vaší výbavě chybět sněžnice. Sněhová pokrývka zde totiž dosahuje až dvou metrů a pohyb bez nich je v takovém terénu hotovým peklem. Dalším zajímavým ročním obdobím Rýchorského pralesa je jaro, kdy se začíná probouzet místní květena, kterou naleznete hlavně na paloučcích v severní části. Léto je asi nejméně zajímavým obdobím pro fotografovaní, ale při troše štěstí na tu správnou mlhu také najdete zajímavé scenérie.

A nyní něco k fotovýbavě! Ať už fotíte na film nebo digitálně, v Rýchorském pralese využijete celé spektrum objektivů od rybího oka po teleobjektivy. Záleží jen na Vás, jestli dáte přednost širokoúhlým záběrům, nebo detailům. Nicméně pár věcí by ve Vaší fotobrašně nemělo chybět. Tou první je, hlavně pokud fotíte barevně, polarizační filtr. Mlha v pralese s sebou nese často mrholení nebo slabý déšť. V tak vlhkém prostředí by Vám vystupovalo na fotce mnoho nepříjemných odlesků a právě díky polarizačnímu filtru je můžete snadno zredukovat na minimum. Další užitečné filtry jsou přechodové. Ty využijete zejména u širších záběrů na výšku pro ztmavení vrchní části snímku. Doporučuji spíše slabší přechodové filtry a pokud možno s jemným přechodem. Příliš tvrdý přechod, zvláště u silnějšího přechoďáku, působí na kmenech stromů velmi nepřirozeně. Důležitou součástí Vaší výbavy je také pevný stativ. Vhodnější jsou především těžší stativy, protože v lese málokdy narazíte na opravdu pevný podklad. S pomocí stativu můžete využít delších časů závěrky, díky kterým budete schopni na snímku rozmazat listí na stromech ve větru (obr. 1) nebo koruny stromů v pozadí (obr. 4). S velkou vlhkostí v lese souvisí také potřeba chránit fotovýbavu před vlhkem. Velmi dobře poslouží pláštěnka přes fotobrašnu nebo fotobatoh. Často využijeme také větší hadřík na optiku k usušení orosených filtrů nebo objektivů.

Z té osobní výbavy bych především ještě jednou připomněl kompas (lépe busolu) a dobrou mapu (raději 1:25000 než 1:50000). Pokud vlastníte GPS přístroj, můžete si navíc zapsat polohu oblíbených míst v lese pro další výlet. Samozřejmostí by měly být dobré boty (nejlépe kožené pohory). Nejednou můžete pod neškodně vypadajícím listím narazit na kluzkou větev a přerušit výlet kvůli vykloubenému kotníku by jistě nebylo příjemné. Užitečné je také nepromokavé oblečení, protože můžete i několik hodin fotit v nepříjemném mrholení nebo dešti. A místo v batohu by mělo zbýt i pro nějaký ten kus teplého oblečení navíc, protože Rýchorský prales v ideálním počasí (na focení) není zrovna teplou lokalitou.

Doufám, že Vám tento článek pomohl s fotovýletem do této oblasti nebo dal impulz k jeho uskutečnění.

Článek je rovněž publikován na stránkách autora.