Fotoaparát.cz

Test fotoaparátu FujiFilm FinePix S6500

Tentokrát se nám do redakce dostala novinka firmy Fujifilm - FinePix S6500. Přestože jeho rozlišení se nežene k současným nejvyšším hodnotám, budou pro vás snímky jistě zajímavé. I vlastnosti a funkce vás možná budou zajímat. Stačí si přečíst následující test a třeba najdete odpověď na otázku: "Jaký je?"

K dispozici jsme měl jeden z prvních vzorků, a proto jsem neměl žádné obvyklé příslušenství s výjimkou sluneční clony. Zaměřil jsem se na běžné focení, nikoliv na technické detaily s tím spojené.

Stručná charakteristika

S6500 je kompaktní 6,1 Mpx (efektivně) fotoaparát s 10,7× optickým zoomem, s LCD o rozlišení výborných 235 000 bodů. Co jistě zamrzí, je absence optického stabilizátoru obrazu a naopak potěší 10MB interní paměť, která se po zaplnění karty bude jistě hodit. V tuto chvíli není cena fotoaparátu stanovena (září 2006).

Tělo a ovládání fotoaparátu

FujiFilm FinePix S 6500 Pohled shora

Pokud existují fotoaparáty, které drží v ruce „jako přibité“, pak mezi ně patří S6500. Jeho grip a především vybrání pro prostředníček je (pro odpovídající velikost rukou) naprosto bez chyby. Pogumování již jen dopomáhá k výbornému držení. Prostě pokud S6500 nezahodíte, tak vám z ruky rozhodně nevypadne. Rozměry jsou 130.9×97.5×128.0 mm a hmotnost bez baterií je kolem 600 gramů.

Pohled zdola Umístění karty xD
Levá strana Ovládací prvky

S ovládáním je pro někoho však na štíru. Třeba páčka zapnutí, kde první pozice je pro prohlížení a druhá pro snímání. Není však problém si na takové uspořádání zvyknout. Stejně tak konzervativním „hledačům“ tlačítka Menu, a všech funkcí pod ním, může vadit existence tlačítka F, kde se najdou nejpoužívanější funkce. Nejpoužívanější podle vývojářů, nikoliv podle majitele. Manuální ovládání zoomu i ostření pomocí prstenců na objektivu, které zde najdeme, se stále ještě nestalo pravidlem. Ovládání zoomu je perfektní. Dobrému ovládání prstence ostření brání jeho blízkost k tělu aparátu. Je obtížné jej vhodně držet.

LCD, hledáček a CCD

Hledáček Zadní strana

2,5" LCD má rozlišení 235 tisíc bodů. Jeho čitelnost odpovídá kategorii – je velmi dobrá.
115k obrazových bodů hledáčku je „papírově“ málo, nicméně jsem přes něj ostřil i manuálně. Jak se to povedlo posuďte sami u příslušných snímků. Osobně nemám jakékoliv připomínky.
Fujifilm SuperCCD HR je 6,3 (6,1 efektivně) Mpx čip velikosti 1/1,7" s maximálním rozlišením 2848×2136 (jpg) bodů (4:3) a 3024×2016 (3:2 format). A právě čip je spolu se zpracováním obrazu základem digitální fotografie. Ty uvidíte na konci testu.

Objektiv a ostření

Objektiv je vlastní výroby – Fujinon Zoom Lens. Jeho rozsah v přepočtu ke kinofilmu je excelentních 28 mm – 300 mm. Objektiv má závit o průměru 58 mm, takže připojení příslušenství je jednoduché.

Nejkratší ostřící vzdálenost v režimu makro je 10cm a v normálním 40cm. Standardně je k objektivu „bajonetová“ sluneční clona. Za špatného osvětlení si aparát přisvítí zeleným světlem (zobrazí 2×2 čtverce), jehož intenzita postačuje bez potíží na vzdálenost cca 4m.

Provozní časy a výdrž fotoaparátu

Umístění 4xAA baterií

Na 4×AA 2100mAh (a velmi staré …) jsem pořídil cca 250 snímků. Na modernější a novější jistě nebude problém dosáhnout hodnoty 400 snímků.

Provozní časy

(včetně reakční doby na podnět, která činní přibližně 0,2 s )

Reakce spouště je tedy rychlá. Sekvence (první resp. poslední tři snímky) je exponována frekvencí 2,2 sn./s, stálé snímání má frekvenci frekvencí 0,7 sn./s do zaplnění karty.

Blesk

Blesk má dosah do 5,6m. Lze nastavit všechny běžné režimy. Záblesk na druhé lamely však ne. Stejně tak není možné připojit blesk externí.

Nastavení a funkce fotoaparátu

LCD v režimu snímání Menu

Možnosti fotoaparátu jsou obvyklé a lze je vidět na obrázcích, které popisují obsah menu. Zde bych zdůraznil jen některé funkce.
Manuální zoom, vlastní páčka pro přepínání režimu autofokusu, manuální ostření s možností předosření (fotografie oranžového měsíčku s kapkou je ostřena ručně, resp. pohybem aparátu při pevném zaostření), režim rozpoznání tváře a následné ostření na ní, ISO až 3200 to jsou stále ještě méně obvyklé funkce. Najdeme i zobrazení histogramu při snímání (při zapnutí režimu kompenzace expozice, nikoliv pomocí Disp). Žádnou funkci jsem během několika dní „hraní“ si s aparátem nepostrádal. Formát RAW potěší. Zbývá doplnit, že rozsah závěrky je příjemný – od 1/4000s do 30s a clona je od f/2,8 (f/4,9) do neobvyklých f/11. Režim stabilizace spočívá ve zvýšení citlivosti, není tedy optická (mechanická). xD karty mohou mít kapacitu až 2GB. Další technické specifikace naleznete třeba zde.

Setup F menu

Video

Standardní je také video při rozlišení VGA a QVGA se snímací frekvencí 30fps. Použití manuálního zoomu podobného rozsahu je možné u velmi omezeného počtu fotoaparátů.

Prohlížení snímků

Při prohlížení jsou k dispozici standardní funkce.

LCD při přehrávání Menu po stisku F při prohlížení
Menu při prohlížení

Připojení k PC a tiskárně

Konektory

Ani zde nečekejte jakékoliv potíže. Osobně bych doporučil přenos dat pomocí čtečky karet, ale i aparát poslouží díky USB 2.0 a standardnímu USB konektoru stejně dobře.

Testovací fotografie

Snímky označené ® jsou buď originální, nebo obsahují neupravovaný výřez. Všechny (podstatné) snímky obsahují exif. Nastavení ostrosti atp. je na hodnotě Normal.

Hloubka ostrosti, f/5,6 Hloubka ostrosti, f/2,9

Vliv clony na rozostření pozadí je v režimu makro patrný.

Výřez (R) Výřez (R)

Výřezy dokumentují předchozí tvrzení. Pokud se vám zdají výřezy lehce neostré, pak vězte, že foukal vítr.

Makro Makro, bodové měření expozice

Náhledy ukazují, jaká je nejmenší snímaná plocha (přibližně). Druhý snímek byl exponován s bodovým měřením expozice na střed sedmikrásky.

Makro Makro
Výřez (R) Výřez (R)

Tyto dva snímky jsem pořídil v manuálním režimu ostření. U prvního jsem ostřil na obraz v kapce, ne na kapku samotnou. Plot je za měsíčkem ve vzdálenosti asi dvacet centimetrů a je již dostatečně rozostřený.

Nejmenší ploška je v mezích běžných možností ostatních kompaktů této (UZ) kategorie.

Dynamický rozsah, 1/600, f/5,6 Po úpravě Po úpravě

Barevná informace obsažená v originálním snímku se dá dobře upravit pomocí úrovní. První snímek je původní expozice, druhý má zvýrazněné stíny a třetí světla (ZPS8). Přepaly jsou pouze v bílých mracích, za nimiž je slunce. Podexponované plochy nejsou – histogram originálního snímku (není zde k dispozici) potvrzuje přeexponovaná místa, ne však podexponovaná.

Protisvětlo Výřez (R) Výřez (R)

Na tomto snímku můžeme posoudit aberaci při nejdelším ohnisku (300mm) a také lze vidět paprsky vzniklé velkým zacloněním (f/8). Výřezy jsou postupně ze středu a z horního rohu snímku.

Pokrytí bleskem 28mm Pokrytí bleskem 300mm

Pokrytí bleskem při krajních ohniscích je dobré.

28mm 300mm

Rozdíl v zobrazení mezi minimálním a maximálním ohniskem.

Normální barevnost Chroma režim
BW režim

Ukázka barevných režimů. Standardní režim, režim se zvýšenou saturací (chrome) a černobílý režim. Tyto tři režimy jsou u Fuji standardní.

Aberace, detaily (R) Aberace, detaily (R)

Originální snímky pro posouzení detailů a aberace. Ta by mohla být potlačena více.

1/15, ISO 3200, bez blesku 1/60, ISO 3200, s bleskem
Výřez (R) Výřez (R)
Výřez (R) Výřez (R)

Náhodně vzniklé fotografie při ISO 3200. První bez blesku (1/15s), druhá s bleskem (1/60). Výřezy jasně ukazují míru šumu a také neostrost snímku (ohnisková vzdálenost je cca 130mm a fotil jsem z ruky). Výsledek je relativně dobrý.

ISO100 (R) ISO400 (R)
ISO1600 (R) ISO3200 (R)
Srovnání výřezů pro dostupná ISO (R)

Originální snímky a výřezy, kde jsou všechny dostupné citlivosti. ISO 1600 je samo o sobě vysoké. Hodnota ISO3200 je již doménou zrcadlovek. Ale ani Fuji se nemá za co stydět. Je až s podivem, jaký výsledek tu najdete. „Rozmydlení“ najdete především v jemné struktuře listí stromů. V ostatních partiích snese fotografie jistě i větší tiskový rozměr, než obvyklých 10×15cm. Na 1600 ISO bych si troufl tvrdit, že A4 bude použitelná. Pokud je pro někoho šum zásadním kritériem pro výběr kompaktu, pak není třeba hledat jinde. Obvykle celé originální snímky nedávám. Stáhněte, posuďte a vezměte v úvahu, že čip je 1/1,7".

S bleskem Bez blesku
Výřez (R) Výřez (R)

Na závěr rodinné snímky. U prvního s bleskem je vyvážení bílé lehce dožluta. Druhý je zcela v pořádku.

Závěr

Fujifilm FinePix S6500 je fotoaparátem pro náročnější uživatele. Absence sáněk na blesk jej však sráží. Absence stabilizátoru (a češtiny) může odradit zase absolutní amatéry. Vyniká však v minimální míře šumu při nadstandardně vysokých ISO (1600, 3200), což může stabilizátor do jisté míry nahradit. Rychlostí se řadí k ostatním, snímky jsou standardní kvality (mírná, nepodstatná aberace, ostrost prakticky v celé ploše, výsledný jpg je dobrý).

Klady Zápory
rozsah zoomu 28 mm – 300 mm absence stabilizátoru
RAW formát nemá češtinu
neobvykle malý šum při vysokých ISO při dostatečném zachování detailů ovládání ostřícího prstence

Děkuji firmě Fujifilm za zapůjčení fotoaparátu k redakčnímu testu.