Fotoaparát.cz

Test fotoaparátu Panasonic DMC-FX01

Nástupce fotoaparátu Panasonic FX9 je model FX01. Jeho ohnisková vzdálenost je však pěkných 28 mm na krátkém konci, má širokoúhlé video a opět perfektní vzhled. Jaké snímky z něj (během dovolené) získáte se dočtete v následujícím testu, ke kterému jej zapůjčila firma Panasonic.

Stručná charakteristika

Panasonic DMC-FX01

Panasonic DMC-FX01 je kompaktní 6Mpx fotoaparát s 3,6× optickým zoomem. V základním balení najdete fotoaparát, Li-ion baterii, nabíječku, řemínek na zavěšení na ruku, CD se softwarem, manuál a 16 MB SD kartu. Současná doporučená cena na stránkách firmy Panasonic je 11 995,– (červen 2006). Nicméně jej lze zakoupit za cenu podstatně nižší. Jde o plně automatický aparát s několika scénickými režimy, režimem makro a s režimem natáčení ozvučeného videa. Časy závěrky volí od 8 s do 1/2000s. Manuálně lze v režimu hvězdná obloha nastavit čas až 60 s. Při videu automaticky používá časy od 1/30s do 1/20 000s. Měření expozice nelze ovlivnit, je pouze vícezónové. Od předchozího modelu FX9 se liší především rozsahem zoomu a některými drobnostmi, které v textu zmíním.

Tělo a ovládání fotoaparátu

Panasonic DMC-FX01

Aparát s rozměry 94×51×24 mm (bez výstupků) a hmotností 160 gramů (včetně baterie a karty) se řadí mezi digitální šperky – tělo je celokovové. Já měl k dispozici stříbrnou variantu. Ovládání je velmi jednoduché. Aparát disponuje totiž pouze automatickými režimy.

Horní strana Ovládací prvky

Na horní stěně najdete vypínač, spoušť, páčku zoomu a tlačítko pro volbu režimu stabilizace. Také reproduktor s mikrofonem se nachází na vrchní straně aparátu. Volič režimů je vsazen do těla a vyčnívá z něj jen nezbytná část. Nelze jím otáčet kolem dokola, což je při tomto uspořádání myslím výhodné. Má šest pozic – normální snímání, jednoduchý režim, režim makro, scénické režimy, video, přehrávání. Konektor napájení, A/V konektor sdružený s USB 2.0, najdeme na pravé straně pod plastovým krytem. Na dolní straně je prostor pro baterii a SD kartu.

Ovládací prvky Dolní strana

Kovový stativový závit je umístěný zcela v kraji dolní stěny, tedy mimo osu objektivu. To umožňuje výměnu baterií i na stativu. Zadní straně dominuje 2,5" LCD displej. Další prvky jsou vpravo od něj. Tlačítko DISPLAY pro určení množství zobrazených informací, tlačítko pro mazání snímků sloučené s režimem sekvenčního snímání a sdružené vícepolohové tlačítko s volbou bracketingu, režimu rychlého prohlížení, režimu blesku a samospouště. Uprostřed nich je tlačítko menu/set. Došlo k jedné příjemné změně. K potvrzení volby musíte stisknout tlačítko SET, u FX9 to bylo tlačítko „šipka vpravo“. K ovládacím prvkům bych tedy neměl u tohoto aparátu naprosto žádné výhrady.

LCD a CCD

Zadní strana

2,5" LCD má rozlišení 207 tisíc bodů. Byl dobře čitelný jak za slunného počasí, tak za sníženého osvětlení. Jeho jas lze měnit v menu. V porovnání s předchůdcem FX9, poskytuje mnohem čistší a ostřejší obraz především za sníženého osvětlení. CCD je 6,37 (6,0 efektivních) Mpx čip velikosti 1/2,5" s rozlišením 4:3 – 2816×2112 / 2048×1536 / 1600×1200 / 1280×960 / 640×480 // 3:2 – 2816×1880 / 2048×1360 // 16:9 – 2560×1440 / 1920×1080. V režimu video 848×680 (16:9 – FX9 neměl), 640×480 či 320×240 bodů (4:3) při maximální frekvenci 30 snímků za sekundu. Hledáčkem aparát nedisponuje.

Objektiv a ostření

Objektiv

Nejpodstatnější rozdíl mezi modelem FX9 a FX01. Aparát disponuje objektivem Leica DC Vario – Elmarit. Je tvořen sedmi čočkami v šesti skupinách a obsahuje čtyři asférické čočky. Světelnost je v rozmezí 2,8 – 5,6. Maximální clona je 5,6 pro nejkratší a 11 pro nejdelší ohnisko. Jeho rozsah v přepočtu ke kinofilmu je 28 mm – 102 mm. Pro nižší rozlišení se rozsah zoomu odpovídajícím způsobem zvětšuje.

V režimu makro fotoaparát občas ostří bez větších potíží již od pěti centimetrů a poskytuje velmi slušné snímky.

Provozní časy a výdrž fotoaparátu

Příslušenství

Na jedno nabití baterie (1150 mAh, shodná s FX9) lze nafotit přes 200 fotografií v běžném režimu používání. Stav baterie je výborně indikován na LCD. „Náhlá smrt“ vás nepřekvapí. Celková doba provozu je přes 2 hodiny.

Provozní časy
Časy jsou zatíženy reakční dobou na podnět, která může být až 0,2 s.

Blesk

Vestavěný blesk má při ISO Auto a nejširším ohnisku dosah od 60 cm do 4 m. V režimu Vysoká citlivost pak až skoro 6 metrů. Lze nastavit všechny běžné režimy – auto, auto s redukcí červených očí, synchronizace na dlouhé časy s redukcí červených očí, nucený záblesk. Vzhledem ke stabilizaci je někdy dobré blesk použít jako doplňkový, případně vůbec ne.

Nastavení a funkce fotoaparátu

Funkce dostupné na těle aparátu

LCD při snímání Scénické režimy

Režimy dostupné na otočném voliči jsou naprosto běžné a běžných vlastností. Je jich šest – normální snímání, jednoduchý režim (je třeba minimálních znalostí pro ovládání), režim makro, scénické režimy, video a režim přehrávání. Scénických režimů je k dispozici sedmnáct. Jedním z nich je i Pod vodou. K aparátu lze totiž dokoupit originální podvodní pouzdro. Režim dítě je specifický tím, že lze doplnit o datum narození a na fotografii je rovnou věk. Režim „hvězdné nebe“ je zajímavý tím, že lze nastavit čas až 60 sekund a LCD zobrazí i velmi tmavou scénu. Nejdelší čas volený automatikou je osm sekund a je dostupný v režimu noční scéna. Při časech od jedné sekundy se používá redukce šumu.

Další důležitou funkcí je kompenzace expozice (+/- 2 EV s krokem 1/3 EV) a volba bracketingu v rozsahu +/- 1 EV s krokem 1/3 EV (je-li vynucený blesk, pak volba bracketingu není možná). Ze sekvenčních režimů lze volit rychlou sekvenci nebo pomalou sekvenci, při nichž se exponují nejvýše tři snímky. Lze využít také nekonečné snímání, to je však znatelně pomalejší. Při použití sekvenčních režimů nelze použít blesk. Dalšími tlačítky lze ovládat blesk, samospoušť (10 s nebo 2 s), či rychlé prohlížení fotografií. Na horní straně je tlačítko pro změnu druhu stabilizace – vypnutá stabilizace, stálá stabilizace, stabilizace od okamžiku namáčknutí spouště. Podle snímků a jejich ostrosti odhaduji, že stabilizátor umožňuje prodloužit časy focené z ruky o dvě až tři clony. Tlačítkem DISPLAY(POWER LCD) lze volit množství zobrazených informací, včetně reálného histogramu či vodících lišt. Při dlouhém stisku tohoto tlačítka se skokem zvýší jas displeje.

Funkce dostupné v menu

Menu a Setup při focení

Z podstatných funkcí pro režim fotografování lze v menu volit vyvážení bílé a to auto, denní světlo, zataženo, žárovka. Poslední možností je vlastní nastavení bílé. Citlivost lze volit z hodnot 80,100, 200, 400 ISO nebo ji nechat v režimu Auto. V režimu vysoká citlivost se nastavuje automaticky hodnota od 800 do 1600 ISO. Lze změnit režim 16:9 na 4:3 či 3:2. Rozlišení a kvalitu komprese volíme v dalších dvou položkách. Rozlišení odpovídá zvolenému poměru a je možné jej volit od 6 Mpx do VGA. Kvalitu komprese jpg lze vybrat ze dvou možností. Další volbou je automatická zvuková poznámka k pořízenému snímku v pevné délce 5 s. Další volba skrývá systém zaostření (5ti zónové ostření, 3í zónové rychlé ostření, jednozónové rychlé ostření, jednozónové (nikoliv rychlé) ostření a bodové zaostření). Další volbou je zapnutí pomocného osvětlení ostření, volba automaticky voleného nejdelšího času (do 1 s). Časy do maxima aparátu, tedy osm sekund, jsou přístupné pouze v některých režimech. Lze zapnout digitální zoom. Poslední dvě možnosti pokrývají barevné úpravy snímku. Barevné efekty jsou čtyři – studený nádech (COOL) zabarví snímek modře. Teplý nádech (WARM) zabarví snímek červeně. A následují dva klasické režimy – černobílý a sepie. Poslední dvě barevné úpravy jsou natural, standard a vivid. Režim natural nastaví ostrost a sytost na minimum, naopak režim vivid na maximu. Kombinace teplého nádechu (warm), živých barev (vivid) a podexpozice vytváří velmi zajímavé snímky.

V Setupu lze nastavit jas displeje v sedmi úrovních, automatické zobrazení po expozici, dobu automatického vypnutí, druh úsporného režimu, zvuky, hlasitost, datum a čas či resetování počitadla snímků. Za nejpodstatnější volbu považuji druh komunikace přes USB – PC nebo PictBridge. Poslední volbou v Setupu je volba jazyka. Čeština jak se stává zvykem již nechybí.

Video

Menu v režimu Video

Fotoaparát disponuje pro záznam ozvučeného videa ve formátu MOV rozlišením 640×480 a 320×240 bodů s možností volby 30 snímků či 10 snímků za sekundu.OProti modelu FX9 přibyl širokoúhlý formát 848×480 bodů. Natáčet lze do zaplnění karty. Nelze použít žádný zoom, zůstává ohnisko zvolené v okamžiku počátku záznamu. Na 1 GB kartu lze v nejvyšší kvalitě uložit necelých deset minut záznamu. Barevné efekty pro snímání lze využít i zde.

Prohlížení fotografií

LCD při přehrávání Menu při prohlížení

Prohlížení fotografií je intuitivní a velmi jednoduché. V režimu rychlého náhledu po stisku tlačítka REVIEW lze fotografie prohlížet, zvětšit (skokem) či mazat. Prvním stiskem Delete lze smazat jeden snímek. Dalším stiskem se nabídne volba mazání vybraných případně všech snímků. Po volbě prohlížení na hlavním voliči se zobrazí po stisku tlačítka MENU širší možnosti práce se snímky. Lze přejít do hezkého režimu Kalendář, při kterém jsou snímky k dispozici podle data expozice. Obrázky lze otáčet, zmenšit velikost, oříznout, označit je pro tisk (DPOF), nechat je zobrazovat postupně za sebou, nebo k nim přidat zvukovou poznámku. Tato poznámka je pak ve formátu MOV. Množství zobrazených informací ovlivníte tlačítkem DISPLAY. Zobrazit lze mj. histogram.

Připojení k PC a tiskárně

Konektory

Aparát podporuje režim přímého tisku PictBridge a připojení k PC jako zařízení USB Mass Storage. O propojení se stará rozhraní USB 2.0. Druh zařízení, k němuž se aparát připojuje, se volí v Setupu. Připojením k USB dojde k aktivaci přístroje.

Testovací fotografie

Označení ® znamená, že je k dispozici originální fotografie či 100% výřez. Exif je prakticky u všech. Obsahuje-li fotografie výřez, je uložena s takovou mírou komprese, abych nepozoroval při 200% zvětšení rozdíl mezi původním a ukládaným snímkem. Název fotografie charakterizuje to, co lze na ní zjišťovat především.

Vivid+warm Vivid+cool
Denní světlo Zataženo
Žárovka Vivid+cool
Vivid+warm BW
Sepie

Barevná nastavení a možnosti úprav snímku jsou velmi dobré. Oblíbil jsem si především – COOL a WARM. Ukázka vyvážení bílé je tu jen proto, abychom si uvědomili, že lze barevné varianty ještě rozšířit. Pro dokonalé vyvážení bílé za problematických podmínek použijte manuální vyvážení nebo jemné doladění přednastavených hodnot.

28 mm 102 mm 102 x 4

Aneb k čemu je (nejen) optický zoom. Především 28 mm ohnisko oceníte v interiérech při focení rodinných snímků a při focení architektury na dovolené.

Blesk, nejkratší ohnisko Blesk, nejdelší ohnisko
Blesk v protisvětle

Pokrytí bleskem. Pro nejkratší ohnisko je zde patrné nerovnoměrné nasvícení scény. Při všech expozicích aparát ostřil s pomocným přisvícením prakticky za tmy a dobře. Pevnou hodnotu ISO 80 a blesk nedoporučuji. Snímky budou podexponované. Použijte v případě focení s bleskem ISO Auto. Poslední snímek ukazuje použití blesku v protisvětle.

Protisvětlo Protisvětlo

V protisvětle si objektiv vede výborně. Vzniká jen minimum rušivých odlesků. V kontrastních scénách mají i tmavá místa kresbu.

Makro - celek Výřez (R)
Makro - celek Výřez (R)

Režim makro pro běžné „momentky“ ze života hmyzu rozhodně zaujme.

Aberace, kresba (R) Aberace (R)
Aberace, kresba (R)

Ostrost a kresba snímku se směrem k okrajům snižuje jen nepodstatně. Aberace se však na kontrastních přechodech může projevit (druhý snímek).

Celkový pohled Celkový pohled
Výřezy Výřezy
ISO 80 (R) ISO 400 (R)
60s expozice
ISO 1600, celkový pohled Výřez

Šum. Aparát umí pracovat s citlivostí až ISO 1600, kterou asi ve dne nevyužijeme. Při hodnotách ISO 400 (200) došlo za dne ke ztrátě kontrastu. Nicméně dvě fotografie pořízené omylem při ISO 400 i ISO 80 jasně ukazují reálnou použitelnost citlivosti ISO 400 na snímky do domácího alba. Poslední dva snímky ukazují režim Hvězdná obloha (60s) a Vysoká citlivost (ISO 1600). Vzhledem k algoritmu komprese při tomto režimu je nutné jej používat cíleně a jen v nejnutnějším případě.

Děti Výřez

Rodinné snímky umí aparát výborně.

"Dlouhá voda",  1s, f/9 (Ohňostroj)

Dlouhá voda v režimu Ohňostroj.

Závěr

Z uvedených fotografií je zřejmé, že aparát umí kvalitní snímky. Umí bez vad za standardních podmínek prakticky vše – od makra po běžné scény. Panasonic DMC-FX01 je určený na běžné focení třeba při dovolené. Podvodní pouzdro jej k tomu předurčuje, stejně tak režim video ve výborné kvalitě. Škoda, že současný trh tlačí výrobce k režimům vysokých citlivostí, které jsou doménou zrcadlovek. Protože je Panasonic FX01 počeštěn včetně nápovědy k jednotlivým režimů, nebude s jeho ovládáním mít potíže ani začátečník.

Klady Zápory
rozsah zoomu od 28 mm mírná aberace
stabilizátor obrazu diskutabilní použitelnost režimu Vysoká citlivost
jednoduchost ovládání jen jeden druh měření expozice
kapesní rozměry a skvělý vzhled
max. čas 60 s

Děkuji firmě Panasonic za zapůjčení fotoaparátu DMC-FX01.