Fotoaparát.cz

Test fotoaparátu OLYMPUS (Evolt) E-330

Co přináší nová zrcadlovka od firmy OLYMPUS? Co převzala po předchůdcích E-300 a E-500? Na tuto otázku se pokusím odpovědět v testu první zrcadlovky s živým náhledem (Live preview) OLYMPUS E-330.

Úvod

E-330

Digitální SLR zrcadlovku OLYMPUS E-330 mně k testu zapůjčila firma OLYMPUS C&S s.r.o.. Základní balení obsahovalo: Tělo E-330, USB kabel, video kabel, akumulátor Li-Ion BLM-1, nabíječku akumulátorů BCM-2, popruh, CD-ROM Olympus Master, CD-ROM. Návod k obsluze, návod k obsluze v tištěné podobě, záruční list. V zahraničí se také můžeme setkat s názvem OLYMPUS Evolt E-330. Doporučená cena těla byla k 10.dubnu 2006 28.060,– Kč (výhodnější jsou sety s objektivy a příslušenstvím, kde u nejlevnějších osciluje cena kolem 40 tis. Kč včetně DPH). Mimo samotné tělo se dodává ještě osm kompletních kitů s jedním až třemi objektivy, různým tematicky zaměřeným příslušenstvím, včetně speciálního vybavení pro podvodní fotografii, fotografii architektury, medicínskou fotografii a fotografii přírody.

Konstrukce

E-330 zepředu E-330 zezadu
E-330 zleva E-330 zprava
E-330 shora E-330 zdola

Tělo

OLYMPUS E-330 má tělo z tvrzeného polykarbonátu použitého na kryty ocelového skeletu. Celková koncepce vychází z těla modelu E-300. E-330 je malý, lehký, velmi dobře se drží za zvětšený pogumovaný nálitek. Pohodlnost ovládání byla zachována, pravá ruka může pohodlně ovládat všechny nastavovací prvky včetně dvoupolohové spouště. Pár tlačítek je určeno také pro levou ruku. Při obsluze fotoaparátu vše fungovalo na první pokus, nedocházelo k nedomáčknutí či náhodnému zmáčknutí ovládacích prvků. Ergonomie je u E-330 na vysoké úrovni. Zepředu má E-330 bajonet se 4/3 systémem uchycení objektivu. Shora je vyskakovací výklopný blesk, sáňky pro externí blesk a systémové blesky OLYMPUS, volič režimů, multifunkční ozubené kolečko, spoušť, korekce a páčka vypínače fotoaparátu. Zleva má E-330 pod kryty z měkkého plastu vyvedeny konektory napájení, USB a A/V. Zprava je pod plastovými dvířky ukrytý prostor paměťových karet, připravený pracovat současně s xD kartami a CF I a II kartami. Zezadu jsou všechny ostatní ovládací prvky. Nad LCD displejem hledáček s dioptrickou korekcí, clona hledáčku, ovládání vestavěného blesku, tl. „Live view“, tl. „zapnutí display“. Po levé straně displeje soubor čtyř tlačítek ovládajících: playback, „koš“ pro mazání snímků, „Menu“, „Info“. Po pravé straně LCD displeje jsou tlačítka „AEL / zámek“ a „sériové snímání / tisk přehrání“, potvrzovací tl. „OK“ a křížový ovladač s vyvedenými funkcemi nastavení způsobu měření expozice, způsobu vyvážení bílé WB, nastavení práce AF a nastavení citlivosti ISO. Na spodní stěně E-330 je kovový stativový šroub a prostor pro Li-Ion akumulátor, uzavřený plastovými dvířky. Jsou zde také praktické výstupky proti odření fotoaparátu a zdrsněný kryt kolem stativového šroubu proti opotřebení při používání stativu.

E-330 zezadu E-330 zrcadlo
E-330 CF+xD karty E-330 baterie

Pohled za objektiv u E-330 je na pohled stejný jako u E-300. Zrcátko se sklápí do strany k matnici. To je nutné pro zrcadlový systém TTL Optical Porro Finder. Celá soustava zmíněného systému je tvořena pouze zrcadly. Schema systému je zřejmé z animace. Celý zrcadlový systém je oproti E-300 doplněn o malý pomocný CCD čip, umístěný na horní stěně E-330. Tento čip slouží k realizaci tzv. „Live preview“ systému, který umožňuje E-330 jako první pravé digitální zrcadlovce náhled snímané scény tak, jak jsme na to zvyklí u digitálního kompaktu. Monitor E-330 je výklopný, umožňuje tedy záběry z netradičních úhlů. Vyklopení monitoru si musí fotograf trochu nacvičit, nepatrný problém se objevil při maximálním vyklopení, kdy monitor drhnul o očnici hledáčku. Zrcadlo lze ve speciálním režimu „B“ také trvale sklopit a na displeji se objeví 100% obraz přímo z hlavního snímacího čipu. V tomto režimu jsou však značně omezeny funkce ostření (pouze manuálně). Tak jako u všech zrcadlovek E-systému je i u E-330 použito ultrazvukové čištění senzoru. Probíhá při každém zapnutí fotoaparátu a jeho činnost je indikována modrou led diodou vedle spouště. Čištění senzoru lze vyvolat nuceně z menu. Oklepaný prach ze senzoru je zachytáván trvale lepivým povrchem pásku pod senzorem (pásek lze vyměnit v servisu).
Rozměry těla E-300 jsou jen 140(š) x 87 (v) x 72(t) mm a hmotnost je 550g.

CCD čidlo a zpracování obrazu

V těle OLYMPUS E-330 je poprvé použito nově vyvinutého 7,5 Mpx senzoru Matsushita Live MOS senzor (4/3 typ NMOS solid-state image senzor) o velikosti obrazového pole 17,3mm x 13mm. Senzor je optimalizován pro 4/3 systém, pro použití širokoúhlých objektivů i teleobjektivů. Je vybavený hybridním typem infračerveného a UV filtru a anti-prachovým filtrem (Supersonic Wave Filtr). Doplňkový senzor je typu CCD, zajišťuje zobrazení i během sériového snímání. Dále je obraz zpracováván technologií TruePic turbo. Barevné profily lze volit mezi sRGB / Adobe RGB. Lze také zvolit pět úrovní saturace, ostrosti a kontrastu, tři úrovně gradace snímku (High key, Normal a Low Key) a samozřejmě je také možné snímek zpracovat jako černobílou fotografii, a to i se simulací barevných filtrů (žlutý, oranžový, červený, zelený), případně jako tónovanou fotografii v sepiovém, modrém, červeném a zeleném odstínu. Citlivost je nastavována automaticky od ISO 100 do ISO 400 nebo manuálně na hodnoty ISO 100, 200, 400 a jejich mezihodnoty, s možností rozšíření o ISO 800 a ISO 1600. Celý proces je doplněn o funkci Pixel mapping k programovému přemostění nefunkčních pixelů senzoru a možností zapnutí NR – redukce šumu. Zpracovaný obraz je na paměťové médium ukládán ve formátech RAW, TIFF nebo JPEG -SHQ, HQ, SQ a SQ v šesti velikostech a komprimaci 1/4,1/8 a 1/12. Uložení ve formátu RAW je možné doplnit o uložení stejného snímku ve formátu JPEG.

Zaostřování

Olympus nazývá tento systém TTL Phase Difference Detection System. Spolehlivě pracuje v rozmezí 0 – 19 EV (ISO 100) ve třech ostřících zónách. S ostřením nebyly problémy ani v přímém protisvětle, ani při nízké hladině osvětlení. Na nekontrastních plochách se občas problém vyskytl. AF Systém umožňuje jednotlivé zaostření, kontinuální ostření, manuální ostření a kombinace manuálního ostření s jednotlivým, nebo kontinuálním AF. Ostřící zóny můžeme volit automaticky nebo ručně, aretace zaostření se provádí namáčknutím spouště. Celý systém je doplněn vypínatelným AF iluminátorem (pomocným osvětlením realizovaným sérií záblesků).
Vrátím se k ručnímu zaostřování. To je u SLR zrcadlovky podstatné. Ostří se prstencem objektivu, který krokově ovládá přes tělo fotoaparátu AF motorek objektivu pohybující optickou soustavou na požadovanou stranu. Toto řešení např. umožňuje v menu zvolit způsob otáčení prstence, na jaký jsme z analogové zrcadlovky zvyklí (některé mají nekonečno vlevo, některé vpravo). Tak jako u předchozích modelů by mně lépe vyhovovalo přímé mechanické ovládání optické soustavy. Při manuálním způsobu ostření mně stejně jako u E-300 a E500 vadil malý obraz na matnici. Nejsou na něm dostatečně vidět podrobnosti, na které lze ostřit. Tento problém by mělo vyřešit příslušenství Eyecup ME-1, které po nasazení na hledáček zvětší obraz o 20%. Neměl jsem však možnost je vyzkoušet.

Hledáček a LCD displej

TTL hledáček se zrcadlovou soustavou (Optical Porro Finder) má E-330 ergonomicky umístěný, vybavený účinnou dioptrickou korekcí od –3 do +1 dioptrie. Uprostřed pevné matnice (typ Neo Lumicron Mat) jsou vyznačeny zaostřovací zóny, na pravém okraji matnice je malý informační panel. Bez přerušení je tedy fotograf informován o cloně, času, nastavení bílé, o stavu zábleskového zařízení, o korekcích expozice, o způsobu měření expozice, o stavu akumulátoru a o nastaveném režimu. Dále jsou zde informace o počtu snímků při sériovém snímání, značky správného zaostření a aretace zaostření. V TTL hledáčku je na matnici vidět 94% ze skutečně zabíraného snímku při zvětšení 1×. Hledáček je vybavený krytkou pro zaclonění světla vstupujícího do hledáčku. To by mohlo zkreslit výsledky měření, není-li u hledáčku oko (typické je fotografování ze stativu se sluncem v zádech). Na hledáčku je nasazena gumová očnice. S hledáčkem se mně pracovalo dobře, při ručním zaostřování bych přivítal nějaké ostřící pomůcky, například mikrorastr. Za špatných světelných podmínek se mně zdál hledáček se základním zoomem objektivem dost tmavý.

E-330 zezadu E-330 LCD panel

Barevný TFT LCD antisluneční displej (Hyper Crystal LCD Panel) se 215 250 px a uhlopříčkou 6,4cm je, jako by z oka vypadl displeji z E-500. Je však vertikálně výklopný, rozsah nastavení je zřejmý z obrázku. Jeho jas lze regulovat v +/- sedmi krocích. Funkci informačního a kontrolního panelu plní výborně. Obraz na něm je ostrý, jasný a viditelný v zorném úhlu 160°. V režimu snímání „A“ zobrazuje cca 90% snímané scény. V režimu snímání „B“ 100% snímané scény.

Vestavěný blesk

Vyskakovací blesk je umístěný nad hranolem. Při použití vestavěného blesku je třeba nenasazovat ani na základní zoom sluneční clonu, mohla by vrhat stín (viz. ukázka). Od vestavěného blesku můžeme očekávat všechny běžné zábleskové režimy: Automatický (automatická aktivace při špatném světle), Snížení jevu červených očí, Doplňkový (vnucená aktivace), Synchronizace s delší expozicí, Synchronizace s delší expozicí + redukce červených očí a Vypnutý. Užitečná je také volitelná synchronizace na 1., nebo 2. „lamelu“ (dlouhý čas + blesk při otevření nebo zavření závěrky). E-330 umožňuje nastavení korekcí blesku. Blesk je synchronizován při x synchronizaci 1/180 sec, při FP synchronizaci až 1/4000 sec. Jeho výkon (směrné číslo cca 13, kratší nabíjení cca 4–6 sec) stačí pro přisvětlení, na rodinné snímky a snímky v menších prostorách. Vyhovuje jako přisvětlení v protisvětle, i pro tzv.“noční portrét“. Externí systémový blesk Olympus lze nastavovat ve stejném rozsahu jako blesk vestavěný. Použít můžeme též starší blesky vybavené pouze středovým kontaktem, ale nebudou spolupracovat s elektronikou E-330.
Vykrytí scény vestavěným bleskem je vidět na ukázkách, při spodní hranici ohniska jsou rohy tmavší, ale na výsledných snímcích to příliš rušivě nepůsobí. Kdo z nějakého důvodu potřebuje vyšší výkon, nebo ovládání ateliérového zábleskového systému, může použít externího připojení blesku do sáněk se středovým kontaktem a s kontakty pro systémové blesky OLYMPUS FL-20, FL-36, FL-50 a makro blesky profesionální řady Olympus E-System – SRF-11 (kruhový blesk) a STF-22 (Twin blesk) s adaptérem FR-100.

E-330 blesk L E-330 blesk F
E-330 připojení blesku

Objektiv

V setu s E-330 jsem měl opět stejný objektiv jako při testu E-300 a E-500, ZUIKO DIGITAL 14–45mm (28–90mm), f3,5–5,6, nezjistil jsem tedy nic nového. Objektiv má poměrně malou světelnost, ale jeho kresba je slušná. Malé soudkovité zkreslení na širokém konci objektivu je obvyklé, na nejdelším konci je zkreslení neznatelné. Mechanicky funguje výborně, vše se posouvá a otáčí hladce bez drhnutí a při pohybu nejsou slyšet žádné zvuky.
Na trhu se objevila další optika k E-systému, nejen od OLYMPUSu, včetně vysoce světelných objektivů unikátní konstrukce a stále běžnější je používání asférických a ED členů v konstrukcích těchto objektivů. Výrobce dodává i cenově výhodné sety se dvěma objektivy.

E-330 objektiv

Snímací funkce

E-330 ultrazvuk

Fotoaparát zapneme páčkovým vypínačem vedle voliče režimů na horní stěně E-330. Při každém zapnutí aktivujeme proces ultrazvukového čištění CCD senzoru. Po dobu tohoto procesu bliká modrá kontrolka SSWF. Je-li na voliči režimů zvolen některý z režimů „P“ program, „A“ priorita clony, „S“ priorita času závěrky a „M“ manuální nastavení, můžeme fotografovat podle vlastního nastavení většiny parametrů. V případě režimu „P“ tento nastavuje optimální clonu a čas v závislosti na použitém objektivu. Tento parametr jde jednoduše změnit za současného zachování správné expozice nastavovacím kolečkem za voličem režimů. Dále máme možnost volby z režimů: „Portrét“, „Krajina“, „Makro“, „Sport“ a „Noční foto“. Tyto režimy jsou optimálně přednastavené pro daný úkol. Pro potřeby rychlého nastavení optimálních parametrů má E-330 naprogramováno 20 scénických režimů popsaných v animaci. Všechny tyto scénické režimy umožní docílit s E-330 lepšího než průměrného snímku i fotografovi bez velkých zkušeností. Snímky se ukládají na paměťové medium správně orientované, E-330 je vybavená senzorem polohy fotoaparátu.
Expozici nám dovolí E-330 nastavit v programových nastaveních od 60 sec.-1/4000 sec. s možností korekcí +/- 5 EV po 1/3EV, 1/2 EV, nebo 1EV. V režimu „S“ a „M“ lze nastavit dlouhé časy B (bulb), který může držet otevřenou závěrku až 8 minut. To by mělo stačit na většinu situací. Logika nastavení funkcí vyvedených na tlačítka je jednoduchá. Namáčkneme tlačítko měněné funkce a kruhovým voličem pod voličem režimů nastavíme parametr na správnou hodnotu. Celou operaci sledujeme pohodlně na TFT displeji. Při použití samospouště máme volbu mezi 2 sec. a 12-ti sec.
Pro přípravu snímku nabízí E-330 dva režimy náhledu. V Režimu „A“ pracuje fotoaparát s doplňkovým senzorem. Obraz je možné sledovat jak na matnici, tak na displeji. Displej zobrazuje cca 90% skutečného obrazu, barvy jsou pouze orientační, obraz lze sledovat i při sériovém snímání. V režimu „B“ je zrcadlo sklopeno k matnici a lze použít pouze displej. Na displeji je nyní obraz z hlavního NMOS senzoru v plné kvalitě. Na 100% skutečného obrazu můžeme posoudit ostrost, barvy a označenou oblast až 10× zvětšit. Zaostřit lze v tomto režimu pouze ručně.

První část:

Druhá část:

Menu

Zde můžeme tvořit další nastavení, které pomohou k dokonalému vyladění snímků. Například nastavení vyvážení bílé Automaticky, podle barevné teploty (12 od 2000 K do 14000 K), přednastavené na symboly Slunce, Zamračeno, Stín, Žárovka, Zářivka (3 polohy) a ručně, jedním dotykem . Je možné pořídit snímky v černobílé stupnici s možností tónování v sépiových odstínech. U snímků v černobílé stupnici nám E-330 dovolí použít simulace barevných filtrů pro úpravu tonality při převodu jednotlivých barev do černobílé stupnice. Lze volit žlutý, oranžový, červený a zelený. Vliv filtrů na obraz je stejný jako při použití filtrů na objektivu. Poměrně široké možnosti vlastního doladění snímku nabízí možnost korekce ostrosti, kontrastu, sytosti barev (saturace) a gradace snímku. Nastavit lze též barevný profil sRGB a Adobe RGB, vynucené čištění senzoru (Cleaning mode). Důležitý je i autobracketing (až 5 snímků s krokem 1/3 EV – 1 EV). Dobrou pomůckou je samozřejmě funkce histogram. Možností nastavení v menu je daleko více, uvádím jen ty nejzajímavější.

E-330 ovládání

Zpětné přehrání snímků

Zpětné přehrání snímků spustíme tlačítkem přehrávání. Náběh prvního snímku je rychlý, stejně jako jeho zvětšení při prohlížení (až 14×). Obrázky na displeji jsou ostré, jasné a lze na nich posoudit barvu a ostrost. Pro kontrolu expozice je možné zapnout funkci histogramu. Snímky lze následně editovat. Můžeme je oříznout na zvolený výřez, celkově zmenšit nebo odstranit nepříjemné červené oči při portrétu. Mezi jednotlivými snímky se pohybujeme šipkami a prodlevy nejsou delší, než 0,1 sec. Snímky můžeme uzamknout proti vymazání, utvořit Slideshow, přehrát na TV a přímo tisknout na tiskárně. Pro přehrání snímků do PC je E-330 vybavená opět pouze pomalým portem USB 1.1. Snímky lze v PC zpracovat slušným dodaným softwarem.

Menu

Zde můžeme obrázky otáčet. Dále můžeme mazat vybrané snímky, formátovat paměťovou kartu, tisknout přímo na tiskárně (PictBridge kompatabilní) atd..

Playback:

E-330 podvodní pouzdro

Ovládání funkcí fotoaparátu (SETUP)

Ovládání režimů snímání a zpětného přehrání je již dostatečně popsáno v předchozích odstavcích. Nastavení ostatních funkcí je vidět v animaci. Volbu jazyků můžeme instalací z internetu rozšířit i o češtinu.

Výkony (provozní časy)

Údaje jsou zaokrouhlené vypočtené průměry z 10-ti měření. Po zapnutí udělá E-330 první snímek do 2,1sec. (doba se zdá delší, ale je v ní započítáno ultrazvukové čištění čidla). S vypnutým živým náhledem se zkrátí čas o cca 0,2 sec. Bez předchozího zaostření je snímek hotový za 0,20 – 0,30 sec. S nastavenými hodnotami (s namáčklou spouští) není zpoždění v mých podmínkách měřitelné. Při sérii snímků je prodleva mezi snímky 0,3 sec a při nastavení na 1/8 JPEG s „rychlou“ kartou vše funguje do zaplnění karty. V nejvyšším rozlišení pak po max 4 obr/sec následuje prodleva 1,5 – 9 sec. Prohlížení snímků má při nejvyšším rozlišení snímků prodlevu až 0,4sec. Skvělá byla výdrž baterie, vydržela na jedno nabití více než cca 500 snímků bez blesku.

Kvalita obrazu

Kvalita obrazu je opět závislá především na kvalitě optiky. E-330 k obrazové kvalitě značně přispěl zcela novým obrazovým senzorem na jiné technologické bázi, než používali jeho předchůdci. Zvýšil se dynamický rozsah barevného i černobílého obrazu, snížil se šum, a to do té míry, že lze použít ISO 400 bez problémů, ISO 800 (např. pro reportáž), v nejnutnějších případech vyhoví i ISO 1600, to však s výhradou vyššího šumu. Opět vidím problém v charakteru šumu. Ten se jeví jako barevné skvrny, které působí méně přijatelně, než charakteristické zrno, známé z kinofilmů. Se zvyšujícím se šumem mizí z obrazu detaily, které je schopna jinak výborná optika zobrazit. Šum se také mění v závislosti na hustotě obrazu. Ve tmavých partiích je silnější, než ve světlých. Redukce šumu (NR) působí na jeho zmenšení nepatrně, jak je vidět z obrázků. Při základním nastavení byl obraz měkčí, ale stačilo přidat ostrost, případně doostřit v editačním programu a výsledky byly perfektně ostré, bez vedlejších efektů. Obecně, pro ovlivnění konečného vzhledu snímků, ponechal výrobce fotografovi dostatek prostoru jak v možnostech nastavení fotoaparátu, tak v rozsahu pozdější úpravy snímků v PC. Aberace při dané kombinaci NMOS senzoru a objektivu je sotva viditelná. Projevuje se nepatrně až při extrémních kontrastech.
Výrazný pokrok udělal AF zvláště při ostření v nižších hladinách osvětlení. Automatika WB občas „sklouzla“ do teplejších tónů, měření expozice bylo poměrně spolehlivé.
Celkově byl obraz z E-330 jasný, brilantní, ostrý s přirozenými barvami a velkým rozsahem polotónů. V protisvětle nebyl problém s ostřením, s přemírou odrazů, ani s charakteristickým závojem.
Zvláště se mně líbilo podání v černobílém režimu.

Příslušenství

V příslušenství je doména digitálních SLR zrcadlovek. Pro E-systém je dnes dodáváno 16 objektivů (byly popsány v testu E-500) a dva konvertory 1,4× a 2× od OLYMPUSU a dalších od jiných výrobců. V příslušenství je také redukce na optiku starého OM systému, pět zábleskových přístrojů, zmíněná 1,2× zvětšující lupa Eyecup ME-1 na hledáček E-330. Pro E-330 se dodává speciální podvodní pouzdro, se kterým lze fotografovat do 60m hloubky. To při využití živého náhledu rozhodně rozšíří možnosti jak amatérských, tak profesionálních potápěčů.

Rád bych opět upozornil na možnost nahrání češtiny z internetu přímo do E-330. Celou operaci nahrání češtiny jsem již dříve popsal na stránkách fotoaparát.cz . Nyní je uveden kompletní návod také na českých stránkách Olympus a celým postupem provede uživatele nový program OLYMPUS Master 1.41 EX. Tento program jsem též použil pro nahrání češtiny do testovaného E-330 a do editoru OLYMPUS Master. Vše šlo bez nejmenších problémů. Nový OLYMPUS Master je uživatelsky příjemný editor, v němž fotograf poměrně snadno upraví své snímky jak ručně, tak automaticky. Nenahradí profesionální editory, pro běžné použití však stačí. Vadilo mně pouze pomalé načítání snímků.

testovací snímky a podmínky

Testování jsem prováděl jako obvykle nafotografováním snímků v interiéru i exteriéru, otestováním práce OLYMPUS E-330 s bleskem a při makrosnímcích.

E-330 zkraslení W E-330 zkreslení T
E-330 šum E-330 šum s NR
E-330 detaily ISO 100 E-330 ztráta detailů (upraveno)
E-330 volba barevného stylu E-330 aberace Tm
E-330 aberace T E-330 aberace Wm
E-330 aberace W E-330 styl tonality
E-330 WB E-330 plocha bez blesku T
E-330 plocha bez blesku W E-330 plocha s bleskem W (sl. clona)
E-330 plocha s bleskem W E-330 plocha s bleskem T
E-330 2.lamela blesku E-330 ostrost
E-330 scéna E-330 scéna
E-330 černobíle E-330 makro+blesk
E-330 makro 2 E-330 bokeh
E-330 jemné přechody E-330 makro
E-330 barevnost E-330 protisvětlo maximální závoj
E-330 přímé protisvětlo E-330 barevnost
E-330 zátiší 2 E-330 zátiší
E-330 Noční snímek E-330 Noční snímek

Závěr

Nový fotoaparát OLYMPUS E-330 využil to lepší z E-300 i z E-500, přidal živý náhled, nový čip a výklopný displej. Fotografie, které z této nové kombinace vznikly, jsou technicky velmi slušné a jde s nimi dále pracovat. Cena fotoaparátu je zatím vyšší, hlavním problémem však zůstává cena příslušenství. To patrně nevyřeší ani uvedení zrcadlovky Panasonic se 4/3 systémem velmi podobným E-330 a objektivy Leica. Zde však řešíme především technickou stránku fotoaparátů. E-330 poskytne i náročnému fotografovi mnoho krásných zážitků. Ten, kdo rád experimentuje, najde v E-330 kvalitní nástroj s nepřebernými možnostmi nastavení. Příslušenství stále přibývá, jeho parametry jsou výborné. Nadstandardní je podvodní pouzdro do 60m. Relativně levné, leč omezené, je řešení nabízející použití redukce z OM systému.

Klady Zápory
Velký výklopný displej, kvalita obrazu, rozlišení, ostření Pouze 3 zaostřovací body
Přehledné ovládání, široké možnosti nastavení Tmavější matnice
Čeština (z internetu) pro E-330 i editor Občas WB do teplých tónů
Kompatibilita s E-systémem, kvalitní černobílý režim Malý obraz na matnici
Ultrazvukové čištění senzoru, výdrž baterie Cena příslušenství

Děkuji firmě OLYMPUS C&S s.r.o. za zapůjčení fotoaparátu k redakčnímu testu.