Fotoaparát.cz

Test digitální zrcadlovky Canon EOS 30D

Canon EOS 20D stále ještě patří k oblíbeným a velmi dobře prodávaným fotoaparátům a už tu máme jeho nástupce, který pokračuje v osvědčené sérii přístrojů. Modernizace a vylepšení sice není tak rozsáhlé jako mezi modely 10D a 20D, ale přesto není pochyb, že nový EOS 30D bude trhákem. Již teď je totiž zřejmé, že hlavní devizou tohoto přístroje nejsou jen jeho technické parametry, ale také příznivá prodejní cena. Více se dozvíte v obvyklém redakčním testu.

Tělo – mechanické provedení a ovládání

1. Canon EOS 30D 2. Přídavný bateriový zdroj

Tělo aparátu se od svého předchůdce příliš neliší a dá se říci, že je skoro stejné. Již jakousi povinnou samozřejmostí v této kategorii je masivní kovový korpus, odlitý z jednoho kusu slitiny na bázi magnézia (viz ukázkový snímek č.6). Tělo je tak dostatečně odolné a přitom není příliš těžké. Rozměrově je s 20D shodné a je o 70g lehčí. Když jej poprvé vezmete do ruky, tak asi úplně prvním zjištěním je fakt, že Canon se důsledně drží jistého a osvědčeného uspořádání, rozmístění a logiky naprosté většiny ovládacích prvků u všech svých nejprodávanějších modelů digitálních zrcadlovek. Pokud tedy přejdete z 20D na 30D nebo z 20D na 5D a nebo časem třeba z 30D na 5D, tak z pohledu ovládání půjde o přechod velmi hladký a bezproblémový. A to dokonce až do té míry, že snad ani nebudete potřebovat návod k použití.

3. Zadní strana 4. Horní pohled
5. Vysunutý vestavěný blesk

Druhým a také téměř okamžitým zjištěním je nepřehlédnutelně větší LCD monitor na zadní straně aparátu. Změna z rozměru 1,8“ na 2,5“ a z rozlišení 118.000 na 230.000 obrazových bodů je opravdu velmi výrazná. Takovéto zvětšení je opravdu podstatným přínosem a velmi usnadní práci v terénu. Kromě velikosti je nutné ocenit i kvalitní a dostatečně kontrastní obraz, který LCD monitor poskytuje. Také menu na monitoru je téměř stejné jako u modelu EOS 20D, ale zvětšením rozměru se stává přehlednější a to jistě ocení nejen fotografové se slabším zrakem. Monitor je navíc vybaven 5 úrovňovým nastavením jasu a 10-ti násobným zoomem pro dokonalou kontrolu již pořízených fotografií. Nechybí ani zobrazení RGB histogramu a za zmínku stojí i 170° pozorovací úhel. Pozorný uživatel si také jistě brzy všimne, že na zadní straně aparátu vedle LCD monitoru přibylo také tlačítko pro spuštění přímého tisku na fotografické tiskárně.
Po přiložení k oku zjistíme, že hledáček zůstal stejný jako u předchozího modelu a zobrazuje 95% snímané scény při zvětšení 0,9×. Dioptrická korekce oční vady je možná v rozmezí –1 až +3 dioptrie. Vše ostatní z hlediska mechanického a vnějšího provedení zůstalo vlastně stejné. Najdeme zde osvědčený intuitivní ovladač v podobě velkého kolečka s potvrzovacím tlačítkem uprostřed, osmisměrný joystick pro volbu zaostřovacího bodu, velký, přehledný a podsvícený stavový LCD displej na horní straně aparátu a také vyvedení všech opravdu důležitých funkcí do samostatných tlačítek. Zůstaly však bohužel i některé drobné neduhy v podobě chybějícího trvalého zobrazení citlivosti ISO v hledáčku i na stavovém LCD displeji, chybějící pomocný paprsek systému automatického zaostřování (ten je opět řešen stroboskopickým blikáním vestavěného blesku, což je mnohdy velmi rušivé). Celkově však lze mechanické provedení označit za velmi kvalitní, dostatečně robustní a ovládání přístroje za systematické a velmi intuitivní.

6. Robustní  kovový odlitek 7.  Spodní strana

Objektivy

Velmi důležitým parametrem jsou samozřejmě i objektivy. V tomto ohledu snad ani není třeba zdůrazňovat, že Canon je na tom v tomto ohledu velmi dobře. EOS 30D je, jak je již u aparátů Canon zvykem, dokonale kompatibilní s celou modelovou řadou všech objektivů sérií EF i EF-S. Jako základní objektiv se bude k aparátu dodávat setový zoom EF-S 18–55mm f/3,5–5,6. Jde o obvyklý nejlevnější základní zoom, který mechanicky asi příliš nenadchne, ale opticky je vzhledem k opravdu mírné ceně poměrně dost slušný. U tak sofistikovaného přístroje, jakým bezpochyby EOS 30D je, se ale dá předpokládat spíše náročnější uživatel, kterému je určen druhý set s objektivem EF-S 17–85mm f/4,5–5,6 IS USM. Zde už jde o objektiv střední třídy, který jistě splní požadavky poloprofesionálního nasazení. Má velmi slušnou mechanickou konstrukci a je vybaven i stabilizátorem obrazu IS. Krom toho je u něj použit zaostřovací motor USM, který je o poznání rychlejší než u běžných objektivů a také je zcela bezhlučný. Navíc u něj lze provádět manuální ostření pomocí ostřícího prstence a to i bez nutnosti přepínání režimů AF/MF. Právě tento objektiv je podle mého názoru ideální jako základní k aparátu EOS 30D a proto jsem také většinu testovacích snímků prováděl právě s ním. Oba uvedené objektivy najdete na produktových snímcích č.8 a 9.

8. Canon EF-S 18-55mm f/3,5-5,6 9. Canon EF-S 17-85mm f/4,5-5,6 IS USM
10. Canon EF-S 17-55mm f/2,8 IS USM 11. Canon EF-S 10-22mm f/3,4-4,5 USM

Jistě se najdou i další uživatelé, kteří se ani s tímto objektivem nespokojí a budou pokukovat po něčem ještě lepším a především světelnějším. Právě pro ně vyvinul Canon zcela nový objektiv série EF-S, určený pro nejnáročnější uživatele využívající fotoaparáty s formátem čipu APS-C. Je jím vysoce světelný základní zoom EF-S 17–55mm f/2,8 IS USM. V době testu ještě bohužel nebyl tento objektiv k dispozici, ale na trhu by se měl objevit velmi brzo a o jeho kvalitách asi už teď není třeba pochybovat. Můžete si jej zatím alespoň prohlédnout na produktovém snímku č.10. Společně pak tyto tři objektivy dokonale pokrývají celé spektrum zájemců o fotoaparát a vybere si mezi nimi jistě každý. Z celé plejády objektivů Canon bych snad ještě upozornil na superširokoúhlý EF-S 10–22mm f/3,5–4,5 USM, který je také určen speciálně pro fotoaparáty s čipem APS-C a jistě uspokojí nejednoho krajináře či jiného milovníka extrémně širokých záběrů, jejichž popularita je v posledních letech na vzestupu.

Čip

12. Snímací čip CMOS s rozlišením 8,2 Mpix

Srdcem každého digitálního fotoaparátu je jeho snímací čip. Canon v tomto případě opět setrval u osvědčené technologie CMOS a také u rozlišení 8,2 milionu efektivních snímacích bodů. Někdo možná namítne, že je škoda, že u tohoto modelu nedošlo k navýšení rozlišení alespoň na 10 Mpix. Já si ale myslím, že rozlišení kolem 8 Mpix je pro tuto kategorii fotoaparátů ideální a bohatě dostačuje všem potřebám cílové skupiny uživatelů, kterým je přístroj určen. S osmi megapixely se již není třeba obávat ani poměrně velkých zvětšenin a navíc rozumné rozlišení šetří cenné místo na paměťových kartách a tím i vaši peněženku. Krom toho nižší datové toky umožňují výrobci při rozumných nákladech zvýšit rychlost celého systému, sériovým snímáním počínaje a ukládáním na paměťovou kartu konče. Vraťme se k samotnému čipu. Jeho maximální rozlišení je 3504×2336 obrazových bodů v barevných prostorech RGB a sRGB. Ukládají se na (v této kategorii obvyklé) paměťové karty typu CompactFlash a to ve formátu JPEG nebo RAW a případně i v obou formátech současně v jejich různých kombinacích. Citlivost čipu lze nastavit v rozmezí ekvivalentu jednotek ISO 100 až ISO 1600. V uživa­telských funkcích pak lze povolit i použití navýšení až na hodnotu ISO 3200. A tím se dostáváme k jednomu z nejdůležitějších kritérií pro posouzení kvality celého aparátu, kterým je úroveň šumu ve fotografiích v závislosti na nastavené citlivosti. Pro posouzení úrovně šumu jsem použil již tradiční testovací noční scénu. Náhled celé scény je na ukázkovém snímku č.13 který jsem složil ze dvou polovin, pořízených při různém nastavení vyvážení bílé barvy, takže nám zároveň poslouží pro posouzení automatického vyvážení bílé. Snímek je možné stáhnout v plném rozlišení. Pořízen byl při ISO 100 objektivem EF-S 17–85mm f/4,5–5,6 IS USM a kromě spojení ze dvou polovin je samozřejmě zcela bez úprav.

13. Testovací noční scéna

Levá polovina snímku je pořízena při nastavení vyvážení bílé na žárovkové světlo, které je agresivním pouličním výbojkám asi nejblíž a pravá polovina snímku je již pořízena s automatickým vyvážením bílé. V obou případech se aparát s osvětlením vypořádal celkem slušně a rozdíl mezi automatikou a předvolbou je zcela minimální. S ohledem na šum je ale dobře zřetelné, že snímek je při ISO 100 nádherně čistý. Zajímavější jsou samozřejmě vyšší citlivosti a tak jsem pro přehlednost vytvořil ukázkové snímky č.14 a 15, které jsou složeninami z výřezů fotografií pořízených při jednotlivých citlivostech. Na ukázce č.14 jsou napřed výřezy ze světlejších a lépe exponovaných partií, kde rozdíly v jednotlivých citlivostech nejsou příliš patrné. Výsledek je velmi vyrovnaný a ani při nejvyšších citlivostech není nárůst šumu znát. Dokonce ani u nejvyšší citlivosti ISO 3200, kterou je již nutno aktivovat v uživatelských funkcích, se šum nijak viditelně neprojevil.

14. Výřezy 15. Výřezy

Mnohem náročnější jsou tmavé a méně exponované části snímku. Proto jsem pro ukázku č.15 vybral jako obvykle výřez se samostatně svítící lampou na tmavém pozadí, kde je na plynulém přechodu ze světla do stínu nárůst šumu vždy nejlépe patrný. I zde je výsledek vynikající a při hodnotách ISO 100 až ISO 800 je nárůst šumu na samé hranici viditelnosti. Při hodnotě ISO 1600 je již znát nárůst šumu, ale pořád ještě opravdu velmi mírný a dokonce i na nejvyšší hodnotě ISO 3200 je šum sice viditelnější, ale vzhledem k použitému nastavení ještě pořád nepatrný. Poslední výřez je pořízen při nejvyšší citlivosti ISO 3200 s aktivovanou funkcí redukce šumu. Celkově bych výsledek testu úrovně šumu vyhodnotil jako skutečně vynikající. Subjektivně bych řekl, že výsledek je ještě o něco lepší, než byl u předchůdce, modelu EOS 20D. Pro opravdu zvídavé jsem přiložil celé originální soubory pořízené při nejvyšších citlivostech ISO 1600 a ISO 3200. Můžete si je prohlédnout a případně stáhnout v plném rozlišení v nejvyšší kvalitě JPEG na ukázkových obrázcích č.16 a 17.

16. Testovací noční scéna při ISO 1600 17. Testovací noční scéna při ISO 3200
18. Základní deska fotoaparátu 19. Zcela nová je i závěrka

Funkce

V útrobách fotoaparátu se skrývá řídící centrum celého přístroje, které je uložené na základní desce (viz ukázkové foto č.18). Základem je známý obrazový procesor DIGIC II. nové generace. V hloubi aparátu je ukryto i další podstatné vylepšení – zcela nová závěrka, která je testovaná dokonce na 100.000 cyklů (detail samotné závěrky najdete na ukázkovém snímku č.19). Aparát umožňuje kontinuální snímání rychlostí 5 snímků za sekundu, což je rychlost velmi slušná a pro mnoho uživatelů až příliš vysoká. Proto Canon doplnil menu o možnost tuto rychlost manuálně redukovat na 3 snímky za sekundu. Rozsah časů závěrky je 1/8000 až 30 sekund. Modernizací elektroniky se také zvýšila datová propustnost a EOS 30D může při rychlosti 5 snímků za sekundu snímat nezměněnou rychlostí až 30 fotografií ve formátu JPEG a nebo 11 ve formátu RAW. K dispozici jsou volitelně barevné prostory RGB a sRGB. Výborně propracovaný je také režim snímání černobílých fotografií, přebraný z modelu EOS 20D, který dokáže digitálně simulovat použití filtrů obvyklých z klasické filmové černobílé fotografie. Tato funkce se mi opravdu líbí a tak jsem přiložil též ukázku všech možností nastavení – ukázky jsou na snímcích č.20, 21 a 22.

20. Černobílý režim 21. Černobílý režim - tónování
22. Černobílý režim - imitace filtrů

Systém automatického zaostřování zůstal osvědčený devítibodový s rozmístěním ostřících bodů do kosočtverce položeného na bok, kterému se také někdy říká “do diamantu“. Ostřící body jsou v případě aktivace zvýrazněny červeným podsvícením a lze je volit ručně, případně lze nechat výběr na automatice a to včetně priority ostření na nejbližší objekt. Samotný AF je velmi rychlý a spolehlivý i ve ztížených světelných podmínkách nebo při použití na málo kontrastních motivech. Pro dokonalé využití rychlosti je samozřejmě ideální používat objektivy s ostřením realizovaným ultrazvukovým motorem USM. Snad jen přisvětlení ve ztížených podmínkách, které je realizováno stroboskopickými záblesky vestavěného blesku mohlo už být nahrazeno vysoce svítivou LED diodou nebo miniaturní žárovkou.
Modernizace se dočkalo také měření expozice a k dispozici jsou nyní 4 režimy. Nejpoužívanější asi bude poměrové zonální měření, vázané také na použitý zaostřovací bod. Druhou možností je tradiční plošné měření se zdůrazněným středem. Třetí variantou je částečné měření, které je prováděno z cca 9% plochy uprostřed obrazového pole. Čtvrtou možností je u této třídy fotoaparátů Canon novinka – bodové měření, které je prováděno z plochy 3,5% ve středu obrazového pole. A zapomenout nesmíme ani na vyvážení bílé barvy. To je možné provést manuálním změřením a uložením nebo manuálním nastavením teploty chromatičnosti. Pro běžné použití ale bude praktičtější použití některé z přednastavených předvoleb na denní světlo, stín, zataženo, žárovku, bílé zářivkové světlo nebo blesk. Aparát je samozřejmě také vybaven systémem automatického měření vyvážení bílé a je nutno podotknout, že pracuje velmi spolehlivě. Veškerá tato nastavení je pak možné manuálně korigovat, včetně možnosti automatického bracketingu vyvážení bílé sérií tří odstupňovaných expozic.

23. Externí systémový blesk

Aparát také obsahuje vestavěný blesk s maximálním směrným číslem 13, pokrytím úhlu záběru objektivů s ohniskovou vzdáleností 17mm a systémem E-TTL II. Nejkratší synchronizační čas záblesku je 1/250 vteřiny. Výkon blesku lze regulovat samostatnými korekcemi v rozsahu +/-2 EV v krocích po 1/3 EV. Aktivovat lze také obvyklou redukci jevu červených očí, synchronizaci na druhou lamelu závěrky a také synchronizaci s dlouhými expozičními časy. Pokud se rozhodnete používat externí systémový blesk, tak můžete použít kterýkoli ze série blesků Canon EX, protože kompatibilita zábleskových jednotek je u Canonu přímo dokonalá. S externím bleskem (například s Canon Speedlite 580 EX – viz ukázkový snímek č.23) si můžete užít i vysokorychlostní synchronizaci se všemi časy závěrky, včetně nejrychlejší 1/8000 vteřiny. Externí blesky také obsahují přisvícení pro AF formou LED diody. Přístroj také podporuje systém bezdrátového ovládání jednoho i více blesků. Pro náročné studiové fotografy disponuje EOS 30D také synchronizačním konektorem pro přímé připojení externích studiových blesků.

24. Wi-Fi rozhraní WFT-E1 25. Ideální doplněk
26. Obsah balení aparátu Canon EOS 30D

Příslušenství, cena a závěr

Přes blesky se také dostáváme k příslušenství. Snad ani není nutné příliš zdůrazňovat, že Canon nabízí v tomhle ohledu opravdu rozsáhlé možnosti. Krom již zmíněných objektivů EF a EF-S je to nepřeberné množství blesků, makroblesků, kabelů, filtrů, dálkového ovládání, napájecích adaptérů a dalšího příslušenství. Samozřejmostí je také přídavný bateriový grip s vertikální spouští. Také nabíjecí Li-ion akumulátor BP-511A, který je včetně nabíječky součástí dodávky se mi při testu osvědčil a má opravdu solidní výdrž. Tu lze pro zapomětlivé ještě prodloužit aktivací automatického vypnutí po předem nastaveném čase. V balení najdete také USB kabel (aparát disponuje rozhraním USB 2.0 HighSpeed), videokabel, CD se softwarem Canon DPP Canon ZoomBrowser EX a také kvalitní, široký popruh pro nošení na krku. Jako zajímavost bych snad ještě uvedl možnost pořízení volitelného bezdrátového Wi-Fi rozhraní WFT-E1 a zapomenout nesmíme ani na fotografické tiskárny Canon, které je dnes již také nutné považovat za zajímavé volitelné příslušenství. U Canonu to navíc platí dvojnásob, protože nabídka kvalitních fotografických tiskáren této značky by vydala na samostatný a dost dlouhý článek.

27. EOS 30D + EF-S 17-85mm 28. EOS 30D + EF-S 17-85mm
29. EOS 30D + EF 85mm

Jedním z nejdůležitějších parametrů každého fotoaparátu je také jeho pořizovací cena a v případě Canon EOS 30D je to suma skutečně velmi zajímavá. Dokonce bych ji označil až za překvapivě přívětivou. Jak na tom tedy je tento fotoaparát v tomto ohledu? Posuďte to sami dle následujících údajů, ke kterým jen dodám, že jde o přibližné reálné ceny v českých internetových obchodech včetně DPH v období psaní tohoto testu (4/4/2006) :

Canon EOS 30D – tělo – cca 38.500,– Kč
Canon EOS 30D + objektiv EF-S 18–55mm f/3,5–5,6 – cca 41.500,– Kč
Canon EOS 30D + objektiv EF-S 17–85mm f/4–5,6 IS USM – cca 53.000,– Kč

Takovéhle ceny u přístroje uvedené kategorie snad ani není třeba dále komentovat. Celkově lze označit Canon EOS 30D za velmi povedený poloprofesionální přístroj za cenu, kterou si může dovolit i nadšený fotoamatér. Hlavními přednostmi jsou krom ceny i vynikající obrazová kvalita, rozsah funkcí, celková vybavenost bezkonkurenčním příslušenstvím od objektivů až po fotografické tiskárny. Samozřejmě se najdou i nedostatky, které jsou v tomto případě spíše drobné, ale přesto musím zmínit například absenci trvalého zobrazení citlivosti ISO v hledáčku, nebo alespoň na LCD displeji. Pak podle mého názoru rušivé přisvětlení AF stroboskopem vestavěného blesku a někomu může vadit i malý rozsah korekcí expozice v rozsahu jen +/-2 EV.

Další technické informace či podrobné specifikace o aparátu samotném či o jeho příslušenství můžete najít také na stránkách firmy Canon CZ, které bych chtěl tímto zároveň poděkovat za zapůjčení přístroje pro potřebu redakčního testu.

Pokud vás zajímají konkrétní snímky pořízené tímto aparátem, tak je najdete v naší FotoGalerii.