Fotoaparát.cz

Test fotoaparátu Panasonic DMC-FX8

Maličký elegantní pětimegapixelový fotoaparát využívající stabilizaci obrazu - Panasonic DMC-FX8 nám k redakčnímu testu zapůjčila firma Panasonic. Pokud hledáte kolibříka do kapsy se schopnostmi mnohem větších fotoaparátů a chcete navíc i kvalitní video, přečtěte si následující test.

Stručná charakteristika

Panasonic DMC-FX8 Ovládací prvky

Panasonic DMC-FX8 je kompaktní 5Mpx fotoaparát s trojnásobným optickým zoomem. V základním balení najdete fotoaparát, Li-ion baterii, nabíječku, řemínek na zavěšení na ruku, CD se softwarem, manuál a 16 MB SD kartu. Současná doporučená cena na stránkách firmy Panasonic je 11 995,– (srpen2005). Nicméně jej lze zakoupit za cenu pod deset tisíc korun. Jde o plně automatický aparát s několika scénickými režimy, režimem makro a s režimem natáčení ozvučeného videa. Časy závěrky volí od 8 s do 1/2000 s. Při videu od 1/30 s. Měření expozice nelze ovlivnit.

Tělo a ovládání fotoaparátu

Pohled shora

Aparát s rozměry 94×51×24 mm (bez výstupků) a hmotností 155 gramů (včetně baterie a karty) se řadí mezi digitální šperky. Já měl k dispozici nádhernou modrou variantu kombinovanou s leštěným bílým kovem. Ovládání je velmi jednoduché. Aparát disponuje pouze automatickými režimy.

Ovládací prvky

Na horní stěně najdete vypínač, spoušť, páčku zoomu a tlačítko pro volbu režimu stabilizace. Také reproduktor s mikrofonem se nachází na vrchní straně aparátu. Volič režimů je vsazen do těla a vyčnívá z něj jen nezbytná část. Nelze jím otáčet kolem dokola, což je při tomto uspořádání myslím výhodné. Má šest pozic – normální snímání, jednoduchý režim, režim makro, scénické režimy, video, přehrávání. Konektor napájení, A/V konektor sdružený s USB 2.0, najdeme na pravé straně pod plastovým krytem. Na dolní straně je prostor pro baterii a SD kartu.

Pohled zdola

Kovový stativový závit je umístěný zcela v kraji dolní stěny, tedy mimo osu objektivu. To umožňuje výměnu baterií i na stativu. Zadní straně dominuje 2,5" LCD displej. Další prvky jsou vpravo od něj. Tlačítko DISPLAY pro určení množství zobrazených informací, tlačítko pro mazání snímků sloučené s režimem sekvenčního snímání a sdružené vícepolohové tlačítko s volbou bracketingu, režimu rychlého prohlížení, režimu blesku a samospouště. Uprostřed nich je tlačítko menu. Musím říci, že ač jsou tlačítka velikostí malá, tak jsou skvěle hmatem čitelná. K ovládacím prvkům bych tedy neměl u tohoto aparátu naprosto žádné výhrady.

LCD a CCD

Zadní strana

2" LCD má rozlišení 114 tisíc bodů. Byl dobře čitelný jak za slunného počasí, tak za sníženého osvětlení. Jeho jas lze měnit v menu. Nicméně jsou úhly, při nichž jsou odrazy intenzivnější, než obraz na LCD a pak pomůže pouze přiclonění rukou. CCD je 5 Mpx čip velikosti 1/2,5" s maximálním rozlišením 2560×1920 bodů. Nižší rozlišení jsou 2048×1536, 1600×1200, 1280×960, 640×480 a 256×1440, 1920×1080 (16:9). V režimu video 640×48 či 320×240 bodů. Hledáčkem aparát nedisponuje.

Objektiv a ostření

Aparát disponuje objektivem Leica DC Vario. Světelnost je v rozmezí 2,8 – 5. Maximální clona je 5,6 pro nejkratší a 10 nejdelší ohnisko. Jeho rozsah v přepočtu ke kinofilmu je 35 mm – 105 mm.

Následují tabulka ukazuje reálné ostřící vzdálenosti naměřené od hrany objektivu a přibližné rozměry snímané plochy.

f 35 mm f 105 mm
Normální režim 20 cm
20 cm x 15 cm
40 cm
14,5 cm x 11 cm
Makro/Jednoduchý režim 5 cm
52 mm x 39 mm
28 cm
8 cm x 6 cm

Provozní časy a výdrž fotoaparátu

Uložení baterie a karty

Na jedno nabití baterie (1150 mAh) jsem obvykle nafotil kolem 140 fotografií s občasným použitím blesku, se zapnutým náhledem a častým prohlížením. Stav baterie je výborně indikován na LCD. „Náhlá smrt“ vás nepřekvapí. Celková doba provozu byla cca 2 hodiny.

Provozní časy
Časy jsou zatíženy reakční dobou na podnět, která může být až 0,2 s.

Blesk

Vestavěný blesk má při ISO Auto a nejširším ohnisku dosah od 30 cm do 4 m. Lze nastavit všechny běžné režimy. Vzhledem ke stabilizaci je někdy dobré blesk použít jako doplňkový, případně vůbec ne.

Nastavení a funkce fotoaparátu

Funkce dostupné na těle aparátu

Ovládací prvky

Režimy dostupné na otočném voliči jsou naprosto běžné a běžných vlastností. Je jich šest – normální snímání, jednoduchý režim, režim makro, scénické režimy, video a režim přehrávání. Scénických režimů je k dispozici dvanáct – portrét, sport, jídlo, krajina, noční krajina, noční portrét, dítě, jemná pokožka, ohňostroj, párty, sníh a autoportrét. Režim dítě je specifický tím, že lze doplnit o datum narození a na fotografii je rovnou věk. Poslední scénický režim si aparát pamatuje.

Jednoduchý režim Jednoduchý režim

Další důležitou funkcí je kompenzace expozice (+/- 2 EV s krokem 1/3 EV) a volba bracketingu v rozsahu +/- 1 EV s krokem 1/3 EV. Ze sekvenčních režimů lze volit rychlou sekvenci (respektive pomalou sekvenci), při nichž se exponují nejvýše tři snímky frekvencí tři snímky za sekundu (respektive dva snímky za sekundu) a v režimu nekonečného snímání s frekvencí přibližně jeden a půl snímku za sekundu. Hodnoty platí při nejvyšším rozlišení pro nejvyšší kvalitu jpg. Při použití sekvenčních režimů nelze použít blesk. Dalšími tlačítky lze ovládat blesk, samospoušť (10 s nebo 2 s) či rychlé prohlížení fotografií. Na horní straně je tlačítko pro změnu druhu stabilizace – vypnutá stabilizace, stálá stabilizace, stabilizace od okamžiku namáčknutí spouště. Podle snímků a jejich ostrosti odhaduji, že stabilizátor umožňuje prodloužit časy focené z ruky o dvě až tři clony, což je zcela běžné. Tlačítkem DISPLAY(POWER LCD) lze volit množství zobrazených informací, včetně reálného histogramu či vodících lišt. Při dlouhém stisku tohoto tlačítka se skokem zvýší jas dipleje.

Funkce dostupné v menu

Z podstatných pro režim fotografování lze v menu volit vyvážení bílé a to čtyři – denní světlo, zataženo a žárovka. Poslední je vlastní nastavení bílé. Každou ze tří pevných hodnot lze jemně doladit (volba pod „šipkou nahoru“). Citlivost lze volit z hodnot 80,100, 200, 400 ISO nebo ji nechat v režimu Auto. Lze změnit režim 16:9 na 4:3. Rozlišení a kvalitu komprese volíme v dalších dvou položkách. Rozlišení z hodnot 2560×1920, 2048×1536, 1600×1200, 1280×960, 640×480 (vše 4:3) a 256×1440, 1920×1080 (16:9). Kvalitu komprese jpg lze vybrat ze dvou možností. Další volbou je automatická zvuková poznámka k pořízenému snímku v délce 5 s. Další volba skrývá systém zaostření (5ti zónové rychlé ostření, 3í zónové rychlé ostření, jednozónové rychlé ostření, jednozónové (nikoliv rychlé) ostření a bodové zaostření). Další volbou je zapnutí pomocného osvětlení ostření, volba automaticky voleného nejdelšího času (do 1 s). Časy do maxima aparátu, tedy osm sekund, jsou přístupné pouze v některých režimech. Lze zapnout digitální zoom. Poslední dvě možnosti pokrývají barevné úpravy snímku. Barevné efekty jsou čtyři – studený nádech (COOL) zabarví snímek modře. Na první pohled dává obdobné výsledky žárovkovému nastavení bílé za běžného osvětlení. Teplý nádech (WARM) zabarví snímek červeně. A následují dva klasické režimy – černobílý a sepie. Poslední dvě barevné úpravy pod položkou PICT.ADJ. jsou natural a vivid. Režim natural nastaví ostrost a sytost na minimum, naopak režim vivid na maximu. Kombinace teplého nádechu (warm), živých barev (vivid) a podexpozice vytváří velmi zajímavé barevné odstíny.

V Setupu lze nastavit jas displeje v sedmi úrovních, automatické zobrazení po expozici, dobu automatického vypnutí, druh úsporného režimu, zvuky, hlasitost, datum a čas či resetování počitadla snímků. Za nejpodstatnější volbu považuji druh komunikace přes USB – PC nebo PictBridge. Poslední volbou v Setupu je volba jazyka. Čeština však chybí.

Video

Fotoaparát disponuje pro záznam ozvučeného videa ve formátu MOV rozlišením 640×480 a 320×240 bodů s možností volby 30 snímků či 10 snímků za sekundu. Natáčet lze do zaplnění karty. Nelze použít žádný zoom, zůstává ohnisko zvolené v okamžiku počátku záznamu. Na 1 GB kartu lze v nejvyšší kvalitě uložit necelých deset minut záznamu.

Prohlížení fotografií

Prohlížení fotografií je intuitivní a velmi jednoduché. V režimu rychlého náhledu po stisku tlačítka REVIEW lze fotografie pouze prohlížet a zvětšit (skokem). Po volbě prohlížení na hlavním voliči se zobrazí po stisku tlačítka MENU širší možnosti práce se snímky. Obrázky lze otáčet, označit je pro tisk (DPOF), nechat je zobrazovat postupně za sebou, či k nim přidat zvukovou poznámku. Tato poznámka je pak ve formátu MOV. Množství zobrazených informací ovlivníte tlačítkem DISPLAY. Zobrazit lze mj. histogram.

Připojení k PC a tiskárně

I/O konektory

Aparát podporuje režim přímého tisku PictBridge a připojení k PC jako zařízení USB Mass Storage (fungovalo bez chybičky). O propojení se stará rozhraní USB 2.0. Druh zařízení, k němuž se aparát připojuje, se volí v Setupu.

Testovací fotografie

Označení ® znamená, že je k dispozici originální fotografie či 100% výřez. Exif je prakticky u všech. Obsahuje-li fotografie výřez, je uložena s takovou mírou komprese, abych nepozoroval při 200% zvětšení rozdíl mezi původním a ukládaným snímkem. Název fotografie charakterizuje to, co lze na ní zjišťovat především. Všechny byly pořízeny se zapnutým stabilizátorem.

Zkreslení, f 35 mm Zkreslení, f 105 mm

Zkreslení objektivu je u obou krajních ohnisek obvyklé – u nejkratšího mírné soudkovité a u nejdelšího prakticky bez zkreslení.

Barevné efekty Úpravy snímku
Režim COOL x WARM

Barevná nastavení a možnosti úprav snímku jsou velmi dobré. Oblíbil jsem si především první dva – COOL a WARM.

Vyvážení bílé

Tato ukázka vyvážení bílé je tu jen proto, abychom si uvědomili, že lze barevné varianty ještě rozšířit. Pro dokonalé vyvážení bílé za problematických podmínek použijte manuální vyvážení.

Režim portrét, blesk Děti, blesk Režim portrét, blesk
Protisvětlo, aberace (R)

Všechny uvedené fotografie jsou s vynuceným bleskem a v protisvětle. První tři jsou v režimu portrét. Poslední ukazuje na výřezu minimální aberaci na velmi kontrastním přechodu.

Aberace (R) Kresba (R)

Aberace je na kompaktní aparát nezvykle malá. Kresba je dobrá. Směrem ke krajům se sice mírně snímek rozostřuje, ale toho si na reálných fotografiích nepovšimnete.

Makro (R) Makro (R)
Makro (R) Makro (R)

Ač je aparát naprostý automat, tak ani za fotografie v režimu makro se po technické stránce nebudete muset stydět.

Protisvětlo Protisvětlo

Slunce přímo v záběru je jediný problém. Reflexe jsou velmi značné. Především jejich pravidelné „obdélníkové“ rozložení je neobvyklé. Při expozicích, kde není Slunce v záběru reflexe nenajdete prakticky žádné.

Aberace, kresba (R)

Klasický záběr do alba. Je k dispozici v původním rozlišení a kvalitě. Posuďte kresbu i aberaci. Obojí vychází opět velmi dobře.

Místo výřezu Šum

Barevný šum se objevuje u ISO 200 (tedy pokud budete tisknout plakáty), u ISO 400 je již vyšší především ve stínech. Citlivosti ISO 400 bych se tedy raději vyhnul.

Závěr

Z uvedených fotografií je zřejmé, že aparát umí kvalitní snímky. Vyzdvihl bych mizivou aberaci. Šum je podstatný až u ISO 400. Pokud se vyhnete snímkům se Sluncem v záběru, nenajdete nekvalitní fotografii. Panasonic DMC-FX8 je fotoaparát s jednoduchým ovládáním, který zvládne vše, co si fotograf od dané kategorie aparátů může přát. Za cenu pod 10 000,– Kč, za níž lze fotoaparát již zakoupit, je to rozhodně velmi zajímavá volba. Kdo hledá fotografický záznamník minimálních rozměrů a chce i dobré video, jistě po tomto aparátu při výběru sáhne.

Klady Zápory
rozsah zoomu od 35 mm reflexe při zdroji světla v záběru
stabilizátor obrazu šum při ISO 400
jednoduchost ovládání jen jeden druh meření expozice
kapesní rozměry a skvělý vzhled
minimální aberace

Děkuji firmě Panasonic za zapůjčení fotoaparátu.