Fotoaparát.cz

Test fotoaparátu HP Photosmart R717

HP Photosmart R717 je další stylový fotoaparát od HP. Bude tak populární jako HP R707? S ní má stejný design, patrně stejnou optiku, větší displej a 6,2 Mpx čip. Doporučená cena je 8489,-Kč, s dokovací stanicí 10499,-Kč.

Úvod

HP R717

Fotoaparát HP R717 je následovníkem populární HP R707. Má s ní společného opravdu mnoho, od designu po software. Liší se především vlastnostmi, které potěší. Větší displej a především 6-ti Mpx čip udělají radost každému.

Konstrukce

Zepředu LCD
Shora Zespodu
S objektivem S objektivem

Tělo – Kovová konstrukce s plastovými prvky, opatřenými pogumováním výborně sedí v ruce. Pogumování znatelně přispívá k jistotě držení fotoaparátu a k lepšímu hmatovému rozlišení hladkých ovládacích tlačítek, vyrobených z šedého plastu. Fotoaparát se opět zapíná posuvným vypínačem, umístěným v horní části zadní stěny, vpravo od hledáčku. Vpravo od vypínače je do půlkruhu umístěné ovládání zoomu a pod ním je obvyklý křížový ovladač, mající uprostřed potvrzovací tlačítko „OK“. Všechny další ovládací tlačítka na zadní stěně fotoaparátu jsou soustředěna kolem 1,8"displeje. Na horní stěně najdeme vpravo volič motivů, u levé ruky pak spoušť fotoaparátu a zvláštní spoušť videa, odlišenou výstupkem. Na spodní stěně je stativový závit, konektor pro spojení s kolébkou a prostor pro Li-ion baterii HP R07 a SD/MMC kartu. Na levé stěně je pod gumovým krytem obvyklá sada konektorů pro napájení, dobíjení a USB 2.0 výstup. Tělo má rozměry 98,5mm x 35,3mm x 60 mm a bez baterie a SD karty váží 180 g, tedy stejně, jako R707.
Rozmístění ovládacích tlačítek je velmi dobře vyřešeno. Vše je pohodlně v dosahu a při ovládání oběma rukama si nepřekáží. Ze zadní stěny na nás svítí a bliká, kromě displeje, kontrolka připravenosti fotoaparátu, indikace nahrávání kamery, indikace zaostření a indikace blesku. Po kratší práci s fotoaparátem lze již hmatem rozlišit jednotlivé ovladače a najít i po tmě ten správný. Milou novinkou je zmíněná spoušť pro video.

S objektivem Bok

CCD čidlo a zpracování obrazu – 6,2 Mpx snímač CCD má úhlopříčku 1/1/8"palce ( 9,075 mm). Obraz je zpracován ve formátu JPEG. Je možné volit z rozlišení 6Mpx, 4Mpx, 2Mpx a VGA , ze čtyř stupňů komprese. Citlivost lze volit ISO 50, ISO 100, ISO 200 a ISO 400 a to i automaticky. Jako specialitu lze při zpracování obrazu využít dva stupně tzv. „Adaptivního osvětlení", které vyrovnává příliš velké rozdíly v kontrastu a vytáhne detaily ze stínů i světel. (Funguje to lépe, než podobná funkce v grafickém softwaru). První stupeň této zajímavé funkce nepatrně mění tonalitu snímku. Je zajímavé, že silnější, druhý stupeň zachová barvy stejné, jako při vypnuté funkci. Tento problém byl i u HP R707. Obraz můžeme uložit na SD/MMC karty do kapacity 2 GB (HP doporučuje SD karty), nebo do vnitřní paměti 32 MB.

Zaostřování – Fotoaparát ostří TTL systémem porovnání kontrastu. Tohoto ostření lze použít i při nižších hladinách osvětlení, kdy se zapíná pomocné osvětlení. K ostření lze využít i režimu manuálního ostření, zaostření na nekonečno a makro-rozsah. Automatické ostření pracovalo poměrně spolehlivě i v nižších hladinách osvětlení. Ruční ostření, tak jako u ostatních testovaných kompaktů, není příliš spolehlivé. Fotografie v rozsahu Tele jsou náchylné na roztřesení. V rozsahu Wide ostří objektiv od 0,5 m do nekonečna, v Tele pak od 0,7 m do nekonečna. Režimem Makro tuto vzdálenost zredukujeme do mezí Wide na 0,14 – 0,9 m, v rozsahu Tele na 0,5 – 1,0 m.

Hledáček a LCD displej – Optický hledáček (bez optické korekce) zabírá jen málo přes 80% snímané plochy s obvyklou paralaxou, přesnějšího umístění snímku rozhodně dosáhneme při jeho kompozici na 1,8"TFT displeji se 130 572 aktivními body ( 558×234 ).Displej tvoří barevná aktivní TFT LCD matnice se zadním osvětlením. Displej je větší, než měla HP R707 a také se s ním lépe pracuje. Je celkem použitelný i za prudkého slunce.

Blesk

Vestavěný blesk – Poměrně silný vestavěný blesk osvětluje scénu rovnoměrně, úbytky světla v rozích snímku jsou přijatelné. Blesk má dosah v režimu Wide 5 m, v režimu Tele 2,8 m. Při zkušebních snímcích na automat zcela pokryl všechny scény v průměrně velkém bytě. Venku, nebo ve velkých sálech by mohly z větších vzdáleností nastat problémy. Jako vynucený blesk pro vyjasnění stínů v exteriéru také vyhoví (i když v tomto případě můžeme úspěšně použít i funkci Adaptive Lighting).

Objektiv – 3× optický zoom f2,8–4,8/8mm – f4,9–8,4/24mm – ekvivalent film 35 mm: 39mm-117mm. Lze využít ještě 8× digitálního zoomu, ovšem se známou ztrátou kvality. Objektiv u tohoto fotoaparátu se mně zdál lepší, než u dříve testované HP R707, ale domnívám se, že jeho konstrukce i výrobce jsou stejní a rozdíl v kresbě je dán jen konkrétními testovanými kusy. Objektiv nemá žádné upevňovací prvky pro přídavné zařízení, ve vypnutém stavu je zcela zasunut do těla fotoaparátu, po zapnutí se vysune na nejkratší ohniskovou vzdálenost.

Snímací funkce

Expozice probíhá automaticky v rozsahu 1/2000 – 16sec, s možností kompenzace o 3 EV nahoru i dolů po 1/3 EV. Fotoaparát disponuje citlivostmi 100, 200, 400 ISO s možností jejich pevného nastavení, nebo možností automatické volby. Rád bych upozornil na velmi malou úroveň šumu i při 400 ISO. Je možné volit mezi automatem a motivovými režimy Akce, Portrét, Krajina, Pláž/Sníh, Západ slunce, Priorita clony, Dokument, Panorama, Muzeum, Vlastní nastavení.K o­brázkům lze nahrát až 60-ti sec. komentář. Nahrávání videa lze aktivovat zvláštní spouští s výstupkem. Nahrává se v rozlišení 320×240 bodů rychlostí 30 snímků/sec. Při nahrávání videa je vyřazená funkce Zoom, ale zorný úhel, nastavený před nahráváním zůstane zachován.

Menu – Menu je vytvořeno jednoduše a logicky. Je doplněno bohatou nápovědou u jednotlivých položek menu, ne česky. V režimu snímání lze nastavit tyto obrazová nastavení:

Kompenzaci expozice +/- 3 EV po 1/3 EV
Kvalita obrazu 5MP, 5MP, 3MP, 1MP, VGA
Vyvážení bílé auto, slunce, stín, žárovka, zářivka, ručně
ISO rychlost auto, 100, 200, 400
AE měření centrální, bodové, průměrové
Adaptive Lighting vypnuto, vysoké, nízké
Barva plně barevný, B&W, sepie
Saturace minimum, střední, vysoká
Ostrost minimum, střední, vysoká
Kontrast minimum, střední, vysoká
AE Bracketing vypnuto, +/- 0.3 EV, +/- 0.7 EV, +/- 1.0 EV
Datum a čas vypnuto, jen datum, datum & čas

Zpětné přehrání snímků

Přehrání je jednoduché, obraz na displeji je jasný a ostrý. Pro kontrolu jej lze zvětšovat, až do úplného rozkladu. Prohlížet obrázky lze téměř plynule, při jejich zvětšení musíme déle čekat na jejich načtení. Umístíme-li HP R717 do kolébky dock-station, můžeme obrázky přehrávat na TV se vším komfortem pomocí dálkového ovládání. Pro řadu fotografů může být též zajímavá funkce HP instant Share. Pomocí ní můžeme přednastavit, co se se kterým snímkem bude dál dít, zda bude odeslán na zadaný mail, archivován v určeném souboru, či vytisknut. V ideálním případě se po vložení fotoaparátu do kolébky Dock Stationu tyto příkazy provedou a fotografie skončí tam, kde jsme si představovali. Podmínkou je nainstalovaný software, dodaný s fotoaparátem a připojení k internetu.

Menu Delete – vymaže označené, všechny nebo formátuje kartu
Remove Red Eyes snižuje efekt „červených očí“ při použití blesku
Image Advice provede analýzu obrazu
Obrazové info zobrazí všechny nastavení použité při expozici
Zvukový záznam zaznamená až 60 sec. zvuku k obrazu
Rotate otočí obraz o 90°
Preview Panorama zobrazuje celé panorama zhotovené fotoaparátem

Ovládání funkcí fotoaparátu (SETUP)

Zde můžeme nastavit základní vlastnosti fotoaparátu:

Jas displeje nízký, střední, vysoký
Zvuky kamery vypnutý, slabý, silný
Focus Assist Light automat, vypnuto
Live View at Power On zapnuto, vypnuto
Datum a čas nastavení datumu a času
USB konfigurace digitální fotoaparát nebo disková jednotka
Konfigurace TV NTSC nebo PAL
Jazyk výběr z 11 různých jazyků
Move Images to Card kopírování z interní paměti na SD kartu
Reset Settings obnovení továrního nastavení

Výkony (provozní časy)

Údaje jsou zaokrouhlené vypočtené průměry z 10-ti měření. Po zapnutí udělá HP R717 první snímek do 5 sec. Bez předchozího zaostření je snímek hotový za 0,3 sec. S nastavenými hodnotami (s namáčklou spouští) není zpoždění v mých podmínkách měřitelné. Při sérii snímků je prodleva mezi snímky 0,5 sec. na nejvyšší rozlišení, při menších rozlišeních je možné dosáhnout až 3 snímky za sec. Prohlížení snímků má při nejvyšším rozlišení snímků prodlevu do 0,1sec, při zvětšení až 2,5 sec.

Kvalita obrazu

HP R717 - 39mm zkreslení

Optika je dobrá, nový čip také, zpracování obrazu nabízí více, než přístroje stejné kategorie. Šum je viditelný od 200 ISO, ale příliš neruší ani při 400 ISO. Při zapnutí potlačení šumu zmizí tento téměř úplně. Dobrých výsledkú při fotografování kontrastních motivů umožňuje dosáhnout funkce Adaptive Lighting svým zjasněním stínů a potlačením světel. Zajímavou funkcí je následné odstranění efektu červených očí, vzniklého při použití blesku.. Program ve fotoaparátu si oči sám najde a červenou z nich odstraní. Vestavěný software je též schopen provést analýzu obrazu a poradit co příště udělat lépe. Ovšem pouze anglicky.

HP R717 - 117mm zkreslení HP R717 kontrast
HP R717 šum HP R717 bez Adaptive Lighting
HP R717 Adaptive Lighting střední HP R717 Adaptive Lighting silné

Příslušenství

HP R717

Kromě fotoaparátu HP R717 je obsahem základního balení: USB kabel, Li-ion baterie HP R07, síťový adaptér 3,3 V, poutko, návod a software na CD. Dále výrobce, kromě paměťových karet a náhradní Li-ion baterie, nabízí dokovací stanici C8887A nebo C8887B, rychlonabíječku Li-Ion baterií a čtyři druhy originálních pouzder.

Testovací snímky a podmínky

Fotoaparát jsem testoval v terénu i v bytě, v režimu, jaký odpovídá jeho určení. Tedy fotografie „z ruky"repor­tážního charakteru. Všechny uvedené fotografie byly zhotoveny v rozlišení 2608×1952 v kvalitě fine a jsou ponechány zcela bez úprav, nepočítám-li úpravu rozměrů pro web.

HP R717 normální režim HP R717 černo-bíle
HP R717 sepie HP R717 makro
HP R717 makro HP R717 makro
HP R717 protisvětlo HP R717 protisvětlo
HP R717 makro HP R717 noc + blesk
HP R717 reportáž HP R717 39 mm
HP R717 - 117mm HP R717 - 8x digizoom

Závěr

HP R717 si dovedu představit jako malý, stylový a odolný fotoaparát na cesty, dokonce i jako záložní fotoaparát pro reportéra. Má docela dobrou optiku, velké rozlišení čipu a bohaté možnosti zpracování přímo v těle. Při testu mně vadila především dlouhá prodleva od zapnutí do prvního snímku a málo široký spodní konec zoomu. HP R717 je rozhodně zajímavý fotoaparát, nabízející zajímavé funkce navíc.

Klady Zápory
Rozlišení Dlouhý interval od zapnutí po aktivaci fotoaparátu
Přehledné ovládání, široké možnosti nastavení Změna odstínu snímku při středním Adaptive Lightingu
Nízký šum Spodní hranice zoomu dost vysoko
Design Nemá češtinu
Adaptivní osvětlení, odstranění červených očí