Fotoaparát.cz

Test fotoaparátu Canon PowerShot S2 IS

Digitální fotoaparát Canon PowerShot S2 IS disponuje 5Mpx čipem, dvanáctinásobným optickým zoomem se stabilizací obrazu a je v současné době nejvyspělejším modelem firmy Canon ve své třídě. Jaké další vlastnosti má fotoaparát, který s vámi dokáže komunikovat v češtině, se dozvíte v následujícím testu, ke kterému nám jej zapůjčil Canon CZ.

Základní technické parametry fotoaparátu

Velikost čipu 1/2,5” (CCD) / 5.0 Mpx efektivně
Objektiv 6 mm – 72 mm (ekvivalent 35mm filmu: 36 mm – 432 mm
Rozsah ostření 0 – 10 cm, 10 – 50 cm, 50 cm (90 cm) -nekonečno
Základní clonové číslo f/2,7(W)–f/3,5(T) max. clona f/8
Závěrka 15 s – 1/3200 s
Rychlost závěrky 1.3 s a delší s redukcí šumu. Jsou přípustné pouze určité kombinace clon a časů.
Vyvážení bílé Automatické TTL, Denní světlo, Zataženo, Žárovka, Zářivka, Zářivka H, Blesk, Uživatelské
Rozlišení 2592×1944, 2048×1536, 1600×1200, 640×480
Video 640×480, 320×240; 30 či 15 fps se stereo zvukem ve volitené vzorkovací frekvenci 44.1kHz, 22.05 kHz, 11.025 kHz, 16bit až do zaplnění karty (maximálně 1GB)
Formát dat JPEG (3 druhy komprese); MPEG ,WAVE (stereo)
Hmotnost (včetně baterií, karty, krytky objektivu a popruhu)/vnější rozměry 560 g / 113 mm x 78 mm x 76 mm
Záznamové médium SD karta

Tělo a ovládání aparátu

Canon S2 IS Horní strana
Ovládací prvky

Tělo aparátu působí futuristicky. Je samý výčnělek, prohnutí a najdeme na něm řadu tlačítek. Bezpečné držení zlepšuje mohutný grip, který má ze strany k objektivu zdrsněný povrch. Rozmístění ovládacích prvků je dobré, občas jsem si však nešikovně dlaní stiskl talčítko MENU. Multifunkční tlačítko zapnutí je perfektní. Za zmínku stojí různá rychlost zoomu, kterou určuje míra stisku ovládacího tlačítka. Na listování v MENU a nastavování hodnot v manuálních režimech je k dispozici křížový volič, který se ovládal velmi dobře.
Jediné, co je na těle na první pohled kovové, jsou úchyty pro přidělání ramenního popruhu. Stativový závit (plastový) je ve středu dolní strany a není tedy v ose objektivu. Po čtrnácti dnech focení s tímto aparátem, mohu konstatovat, že jsem si na ovládání všech funkcí zvykl a žádný ovládací prvek mi nevadil. Množství funkcí mne však udivovalo neustále. Kritiku si dle mého názoru zaslouží umístění SD karty. Pro její vyjmutí je mezi ní a tělem velmi málo místa. Silnějšími prsty ji budete vytahovat velmi obtížně.

CCD, LCD a hledáček

Zadní strana Levý bok

CCD má rozměr 1/2,5" a počet efektivních pixelů je přibližně 5,0 milionů. LCD o rozměrech 1,8" je výborně čitelný jak za přímého slunce, tak za šera. Disponuje 115 000 body. To se na první pohled zdá málo, nicméně jde o rozlišení výklopného displeje a tomu bych tuto vlastnost odpustil. Elektronický hledáček má dioptrickou korekci v rozmezí –5,5 až + 1,5 D. K hledáčku bych měl ale výhrady, nepodařilo se mi jej nastavit tak, abych měl dojem perfektně ostrého zobrazení. Částečně za to může nízký počet bodů, částečně však také kroková dioptrická korekce. Jas LCD (i EVF) lze volit pouze ve dvou krocích.

Objektiv a ostření

Objektiv disponuje dvanáctinásobným optickým zoomem s rozsahem 36 mm – 432 mm (ekv. 35 mm). Základní předností je stabilizace, která je řešena pohybem optické soustavy. Minimální světelnost je 2,7 na krátkém a 3,5 na dlouhém konci. Ostření je automatické jednozónové s možností posunu do téměř libovolné pozice. Druhou možností je ruční ostření. Při něm se střední část snímku přibližně zdvojnásobí. Aparát má možnost bracketingu zaostření, který je dostupný právě v režimu manuálního ostření. Osobně jsem zvolil následující postup: namačknutím spouště jsem zaostřil automaticky, přepnul na manuální ostření a domáčkl spoušť. Aparát exponuje tři snímky. Protože lze současně použít samospoušť, tak v případě statických objektů nelze nemít ostrý snímek. Aparát ostří podle mého soudu rychle a kvalitně. Za horších světelných podmínek si pomáhá přisvícením zeleným světlem. Jeho účinnost se mi však jevila nižší. Třeba IXUS 700 ostřil při použití přisvícení znatelně lépe. Na tubus objektivu lze připojit přes redukci další příslušenství. Krytka na objektivu drží pouze díky tření, dá se předpokládat, že se časem „ošoupe“ a bude padat.

BKT zaostření

Následují tabulka ukazuje reálné ostřící vzdálenosti naměřené od hrany objektivu a rozměry snímané plochy

f 36 mm f 432 mm
Supermakro 0 – 11 cm
22 mm x 16 mm
nelze
Makro 9 cm až nekonečno
12 cm x 9 cm
shodné s normálním režimem
Normální režim 30 cm až nekonečno
30 cm x 23 cm
82 cm až nekonečno
9 cm x 7 cm

Ze vzdálenosti cca 25 cm lze v režimu makro ostřit na plochu 10 cm x 7,5 cm při ohniskové vzdálenosti 110 mm (35 mm ekv.). Expozice nejmenší možné plochy z nulové vzdálenosti je použitelná ve velmi specifických případech, jako je například focení listí proti světlu. Jinak si stíníte objektivem.

Zkreslení při 36 mm Zkreslení při 432 mm

Zkreslení je v obvyklých mezích kompaktních aparátů. Mírné soudkovité při nejkratším ohnisku a neznatelné při nejdelším.

Provozní časy a výdrž fotoaparátu

Kryty baterií a karty Dolní strana

Při použití starších 2100 mAh AA článků jsem nafotil obvykle kolem 200 fotografií. Musím zdůraznit, že doba provozu byla několik hodin, snímky jsem neustále prohlížel, hrál si s aparátem. Počtu 550 snímků, které lze podle manuálu naexponovat, lze jistě při plně nabitých akumulátorech také dosáhnout. Jak je zvykem, jediná signalizace stavu akumulátorů je až červený znak signalizující jejich vybití. Pak naexponujete opravdu tak jednu dvě fotografie a je třeba baterie vyměnit.

Provozní časy

(měření je zatížené reakční dobou člověka, tj. do 0,2 s)

Sekvenční režim lze použít současně s bleskem.
Subjektivně byl aparát při běžném focení velmi rychlý. Ukládání videa ve všech režimech probíhalo bez potíží až do zaplnění paměti a to vše za použití „pomalé karty“.

Blesk

Blesk má dosah 0,7 m – 5,2 m (W) / 0,7 – 4 m (T), při ekvivalentní citlivosti ISO AUTO. Externí blesk připojit nelze. Blesk se v automatickém módu při focení v protisvětle neaktivuje. K dispozici jsou všechny běžné režimy: automatický, vynucený, doplňkový a blesk s redukcí červených očí. Redukce červených očí a doplňkový blesk se bohužel zapíná v MENU aparátu a po jejich aktivaci není možné je nepoužít. Vlastní redukce je provedena svícením oranžové diody, která současně slouží jako zdroj světla při jeho nedostatku pro ostření. Intenzitu záblesku lze změnit o +/- 2EV po 1/3 EV volbou dostupnou po stisku tlačítka FUNC. Navíc lze okamžik záblesku synchronizovat na konec expozice, tj na 2.lamely. V SETUPU lze při režimech Av a Tv nastavit blesk na manuální ovládání a pak je možno nastavit intenzitu záblesku ve třech krocích.

Pokrytí blesku při 36 mm Pokrytí blesku při 432 mm
Blesk v protisvětle Blesk v protisvětle

Blesk v protisvětle rozhodně nemá sklony k přeexpozici. Předposlední fotografie je měřená bodovou expozicí. Proto v porovnání s poslední, kde je měření celoplošné, je celkově světlejší a s „vypálenou“ oblohou.

Funkce dostupné u aparátu

LCD při focení

Fotoaparát má nadstandardní množství funkcí. Zde bych zdůraznil pro fotografování možnost definice funkce tlačítka přímého přístupu, synchronizaci blesku na druhou lamelu, intervalové snímání či bracketing zaostření a pro videorežim volitelnou citlivost mikrofonu, větrný filtr či volbu vzorkovací frekvence pro snímaný zvuk.

Struktura funkcí aparátu je prakticky totožná s jinými modely firmy Canon (například řada A či IXUS) a naučíte se je ovládat velmi brzy.

Áááááá cvak! Kde se to zapíná?

Na hlavním otočném voliči jsou režimy P, Av, Tv, M, Auto, C (definovatelné uživatelské nastavení), portrét, krajina, noční portrét, scénické režimy (6 možností). Dále následuje režim „Mé barvy“, který je zcela totožný s modelem IXUS 700, kde byl ovšem dostupný jako volba z možností tlačítka FUNC. Předposlední je volba panoramatického asistenta a následuje video režim. Tlačítkem lze volit sekvenční focení, samospoušť. Konkrétní hodnoty se musí zvolit v menu. Na posledním tlačítku na horní straně se volí režim blesku a v případě přehrávání snímků se jím zapíná pořízení zvukové poznámky. Také režim makro a manuální ostření mají svá tlačítka. Ta jsou však poněkud netradičně umístěna na tubusu objektivu a jsou výborně ovladatelná palcem levé ruky. Na zadní stěně lze přímo tlačítkem volit režim měření expozice (bodové, celoplošné, se zdůrazněným středem).

Tlačítko FUNC, kde jsou základní nastavení nutná pro expozici, obsahuje kompenzaci expozice, vyvážení bílé, volbu ISO, barevné efekty, bracketing expoziční a zaostření, kompenzaci blesku, rozlišení a frekvenci videa a v poslední položce rozlišení a kompresi ukládaných fotografií. Ukládat snímky lze pouze do formátu JPG.

V MENU lze v první záložce volit například synchronizaci blesku na 1.lamely nebo na 2. lamely, doplňkový blesk (synchronizace s dlouhými časy), redukci červených očí, režim souvislé expozice, délu samospouště (2s, 10s, uživatelská délka s definovaným počtem snímků), bod měření expozice (střed, místo zaostření), zvětšní scény při manuálůním ostření, režim autofokusu (kontinuální, po snímcích), režim stabilizace, a jako velmi zajímavou funkci intervalové snímání s odstupem po jedné minutě maximálně sto snímků. Fotoaparát mění expozici. Během snímání v tomto režimu je mezi jednotlivými snímky fotoaparát v úsporném režimu. V intervalu tří minut jsem během deseti hodin nafotil maximální počet 200 snímků. Polovinu za použití blesku. Pak jsem focení přerušil. Za velmi podstatné považuji možnost přiřadit tlačítku rychlé volby jednu z následujících funkcí: rozlišení snímků nebo videa, ISO, vyvážení bílé, barevné efekty, režim stabilizace, blokování expozice, blokování zaostření, vypnutí zobrazení. Ve druhé záložce je k dispozici nastavení zvuku, jasu LCD, data, formátování karty a další funkce.

Možnosti rychlé volby

Při manuálním nastavení v režimech Av, Tv, M nelze volit všechny kombinace. Při časech 1,3 s a delších se automaticky zapíná redukce šumu. Několik užitečných funkcí jsem ve výčtu jistě opomněl, ale to pouze dokladuje, že je jich opravdu hodně.

Video

Natáčet video (ve formátu AVI komprese mjpg) lze ve dvou rozlišeních a dvou frekvencích snímání. V rozlišení 640×480 bodů a 320×240 bodů s frekvencí 30 snímků za sekundu nebo 15 snímku za sekundu a to až do zaplnění karty (maximálně však 1GB, což je asi 7 minut a 37 sekund záznamu). Zvuk se natáčí stereo ve volitelné frekvenci a ve formátu PCM..

Zajímavé je, že spoušť ve všech režimech exponuje snímek a to i ve video režimu. Na natáčení je určeno tlačítko vedle hledáčku, které spustí natáčení nezávisle na režimu aparátu. Je tak k dispozici vždy video i fotografování stiskem jediného tlačítka bez nutnosti mezi oběma režimy přepínat. Během záznamu lze měnit expozici (tlačítkem režimu expozice) a manuálně ostřit. Lze použít i optický zoom.

Prohlížení snímků a videa

Po stisku FUNC

Snímky lze prohlížet ihned po expozici (volba v Setupu) . Po přepnutí do režimu prohlížení lze volit pomocí tlačítka DISP množství zobrazených informací (včetně histogramu). V MENU lze vybrat následující možnosti: ochrana před smazáním, otáčení, připojení zvukové poznámky, smazání všech snímků, spuštění prezentace a příkazy k tisku a objednání snímků (DPOF). Při prohlížení videa jej lze nejen přehrát ale i střihat. Po namáčknutí spouště se přístroj přepne zpět do režimu fotografování.

Po stisku JUMP Menu při prohlížení

Připojení k PC a tiskárně

Konektory

Aparát disponuje rozhraním USB 2.0 a po jeho připojení k PC (Win XP) jsem ihned mohl fotografie kopírovat do PC a také je mazat na SD kartě, protože podporuje PTP protokol. Po připojení k USB se aparát aktivuje sám, bez potřeby „ručního“ zapnutí. Pro tisk fotografií bez připojení k počítači podporuje PictBridge protokol. Je kompatibilní s Canon Direc Print a Bubble Jet Direct. Fotoaparát lze přes USB rozhraní také pomocí dodávaného softwaru ovládat (fotit s ním).

Příslušenství

Spolu s fotoaparátem dostanete čtyři AA lithiové baterie, návod k použití (český a skvělý), popruh přes rameno, USB kabel, video kabel, instalační CD s ovladači a softwarem. Součástí je 16 MB SD karta. Dokoupit lze konverzní adaptér (současně se sluneční clonou), který umožní na závit 58 mm nasazení telekonvertoru (prodlouží ohnisko na 648 mm) i širokoúhlého konvertoru (zkrátí ohnisko na 28 mm).

Testovací snímky

Snímky označené ® jsou buď originální, nebo obsahují neupravovaný výřez. Všechny (podstatné) snímky obsahují exif.

Aberace, protisvětlo, detaily

Rozlišení (R) Aberace (R)
Protisvětlo Protisvětlo
Protisvětlo

Aberace je na velmi kontrastních přechodech (ne)patrná. V tmavších částech snímků je stále ještě kresba. Nicméně expoziční pružnost CCD čipů přeci jen není schopna zachytit veškeré detaily ve světlech i stínech. V protisvětle je jen minimum nežádoucích odlesků a v běžných snímcích je prakticky nenajdete.

Šum

Místo výřezu Šum
Místo výřezu Šum - bez/s redukcí (R)

Šum vzroste až s ISO 400. První noční snímky jsou pořízené s časem do 1,3 s tedy bez redukce šumu, druhé s časy nad tuto hranici a tedy s redukcí šumu.

Makro

Makro 36 mm (R) Makro 432 mm (R)

Makro je možné fotit od nulové vzdálenosti. Zde jsou na ukázku snímky s minimální a maximální ohniskovou vzdáleností. Druhý snímek je při 1/250, což již předpokládá dobrou práci stabilizátoru.

Makro - clona Makro - clona
Makro - clona

Ukázka rozostření v závislosti na použité cloně (f/2.7, f/4.5, f/8.0) při ohnisku 36 mm (35 mm ekv.).

Barvy

Možnosti jsou shodné s modelem IXUS 700. Máte vlastně tři možnosti nastavování – vyvážením bílé, barevnými režimy a nakonec režimem „Mé barvy“ dostupný na hlavním otočném voliči. Při této volbě lze v menu nastavit, zda se má také současně ukládat neupravená verze fotografie.

Zoom

Zoom Zoom Zoom
Zoom Zoom

Podstatnou výhodou této třídy fotoaparátů je veliký rozsah zoomu. Sice to přináší některé kompromisy, ale ve spojení s poměrně malým digitálním zoomem lze „dohlédnout“ na velkou vzdálenost. K ostrým snímkům je třeba stabilizace obrazu, která funguje bez problémů a umoˇžňuje udržet časy delší o dvě až tři clony.

Děti

Děti

Běžná fotografie do rodinného alba vyjde obvykle dobře.

Závěr

S výjimkou reálného histogramu a bracketingu vyvážení bílé barvy naleznete u fotoaparátu Canon S2 IS asi všechny funkce, které vás napadnou. Zásadní vadou aparát netrpí a to i přes velký rozsah zoomu. Aberace je minimální, ostrost se ke krajům snižuje málo. Vinětace jsem si na živých fotografiích nepovšiml. Aparát se dobře drží. Doporučená cena je 17 999,– Kč (srpen 2005),–

Klady Zápory
Ergonomie Pouze jpg formát dat
Stabilizátor Nemá reálný histogram
Video současně s fotografováním
Makro

Děkuji firmě Canon CZ za zapůjčení fotoaparátu k redakčnímu testu.