Fotoaparát.cz

Test digitálního fotoaparátu Kodak EasyShare LS755

Snad káždý výrobce digitálních fotoaparátů má ve své nabídce kompaktní fotoaparáty těch nejmenších rozměrů. Obvykle je jejich tvar téměř idelní kvádr a je tomu tak i u fotoaparátu Kodak EasyShare LS755. Ke standardnímu testu nám jej zapůjčila firma Kodak.

Základní technické parametry aparátu

Velikost čipu 1/2.5” / 5 Mpx
Rozlišení snímků 2592×1728 (3:2), 2282×1712 (3:2), 2048×1536, 1280×960, 640×480, 320×24
Objektiv 36 – 108 mm (ekvivalent 35mm filmu)
Základní clonové číslo f/2,8 – f/4,8 max. clona f/4,7(W) a f/8 (T)
Závěrka 2–1/2000 s
Vyvážení bílé Auto, Slabé automatické, Denní světlo, Žárovka, Zářivka, Stín, Manuální
Blesk Směrné číslo 6 pro ISO 100; dosah 0,5 – 2,2 m (W), 0,5 – 1,3 m (T)
Paměťové medium Interní 16 MB; xD-Picture Card
Hmotnost / rozměry 190 g / 95 mm x 62 mm x 25 mm

Tělo a ovládání aparátu

Kodak LS755 Horní strana

Tělo aparátu je provedeno z hliníku a působí velmi solidním dojmem. Stativový závit nenajdete, což je vzhledem k maximálním expozičním časům škoda. Některé ovládací prvky jsou rozmístěny poněkud netradičně – hlavní křížový volič, který se používá při každém nastavení či pohybu v menu, je vlevo. Protože je aparát prakticky dokonalý kvádr, tak ani tento ovladač nevystupuje z těla a jen díky vybrání v jeho okolí se dá ovládat. Po nějaké době jsem se to (nehtem) naučil. Rozmístění ovládacích prvků si prohlédněte na přiložených obrázcích Za klad považuji velké 2,5" LCD, neboť je vzhledem k velikosti aparátu nadprůměrné a LS755 nemá proto ani průhledový hledáček. Ovládání bych shrnul jednou větou: trošku netradiční, ale dá se na něj bez problémů za pár dní zvyknout. Dokonce lze směrovým tlačítkům „vlevo“ a „vpravo“ přiřadit často užívané funkce .

Dolní strana

CCD, LCD

Zadní strana

CCD má rozměr 1/2,5" a počet efektivních pixelů je přibližně 5 milionů. LCD o rozměrech 2,5" je výborně čitelný i za přímého slunce. Jeho jas je navíc nastavitelný ve třech krocích. LCD disponuje slušnými 207 000 body (862×240) a zobrazovací frekvencí 30 snímků za sekundu (při nízkém osvětlení klesá).

Objektiv a ostření

Objektiv Schneider – KREUZNACH C-Variogon disponuje trojnásobným optickým zoomem s rozsahem 36 mm – 108 mm (ekv. 35 mm) doplněným o pětinásobný digitální zoom. Aparát má tyto nejmenší zaostřitelné vzdálenosti – Supermakro, které je k dispozici pouze při 36 mm ohnisku – 5 cm, Makro 5 cm(W)/40 cm (T), Normální režim 15 cm (W). Manuál udává hodnoty podstatně větší. Ostření je buď vícezónové nebo na střed a lze jej doplnit kontinuálním ostřením. Nejmenší pokrytá plocha má rozměry cca 54 mm x 41 mm.

Zkreslení f 36 mm Zkreslení f 108 mm

Zkreslení je v obvyklých mezích kompaktních aparátů. Mírné soudkovité při nejkratším ohnisku a neznatelné při nejdelším.

Provozní časy a výdrž fotoaparátu

(časy jsou zatíženy reakční dobou na podnět)

Kryt baterie a karty

Na jedno nabití Li-ion baterie KLIC7000 jsem naexponoval 190 snímků. Manuál udává snímků méně. Funkci nabíječky přebírá dokovací stanice, která je součástí balení aparátu.

Blesk

Směrné číslo blesku je 6 pro ISO 100 a má dosah 0,5 – 2,2 m (W), 0,5 – 1,3 m (T). Při použití blesku v protisvětle nedochází k přeexpozici. Intenzitu záblesku lze dokonce manuálně nastavit v rozsahu +/- 1EV v krocích po 1/3EV nebo nastavit plný (neřízený) výkon. Blesk disponuje pěti režimy: vypnuto, zapnuto (vynucený blesk), doplňkový blesk, redukce červených očí a doplňkový současně s redukcí červených očí.

Blesk v protisvětle Blesk v protisvětle

Funkce dostupné u aparátu

Možnosti při focení Scénické režimy

Na horní stěně najdeme tlačítko zapnutí, spoušť, tlačítko MENU a tlačítko MODE, vedle kterého jsou zobrazeny jednotlivé režimy aparátu. Automatický režim, scénické režimy, uživatelský režim, videorežim a SETUP aparátu. Scénických režimů je celkem patnáct. V uživatelském režimu má aparát následující (podstatné) funkce (v režimu auto a scénickém nejsou některé dostupné):

Samospoušť 10 s. ON, OFF
Digitální zoom Plynulý, Přerušení, Žádný
Sekvenční režim maximálně 4 snímky
Rozlišení 2592×1728 (3:2), 2282×1712 (3:2), 2048×1536, 1280×960, 640×480, 320×24
Vyvážení bílé viz. zkušební snímky
Barevný režim viz. zkušební snímky
Citlivost ISO ISO 64, ISO 100, ISO 200
Ostrost Vysoká, Normální, Nízká
Ostření Vícezónové, Na střed
Měření expozice Celoplošné, Se zvýhodněným středem, Bodové
Expoziční pružnost Stíny, Normální, Světla (viz. ukázkové fotografie)
Kompenzace blesku 8 hodnot
Automatické ostření Stálé, Jednorázové
Kompenzace expozice +/- 2EV po 1/3EV
Přiřazení funkce tlačítkům „vlevo“, „vpravo“ Kompenzace, expozice, Vyvážení bílé, ISO, Expoziční pružnost
Záznam s prodlevou Vytvoří MOV soubor ze snímků pořízených v definovaném intervalu

Procházení Menu je poměrně nepřehledné, ale časem si pozici často používaných funkcí zapamatujete, nebo nejčastější naprogramujete na směrová tlačítka.

Setup

V Setupu fotoaparátu lze nalézt všechny běžné potřebné funkce a nastavení. Např. zapnutí snímače orientace. Ten bych doporučil nechat v režimu vypnuto, protože otáčení snímků trvá až 5 sekund a nelze při něm pracovat.

Po stisku Share

Na zadní straně najdete tlačítko DELETE se standardní funkcí. Pod ním křížový ovladač s tlačítkem OK. Ovladač se používá při procházení Menu. V režimu focení mu lze přiřadit volitelné funkce. „Nahoru“ určuje režim blesku a „Dolů“ ostření. Tlačítko Share zviditelní volby práce (sdílení) s obrázky ve fotoaparátu. Ovládání zoomu je vyřešeno dvěma tlačítky. Přesnost zoomu je výborná. Tlačítko review přepíná aparát do režimu prohlížení.

Video

Možnosti při video režimu

Natáčet video lze ve dvou režimech. 640×480 respektive 320×240 bodů při frekvenci 12,5 snímků za sekundu respektive 30 snímků za sekundu ve formátu MOV a to až do zaplnění karty. Snímá se současně zvuk, který lze díky vestavěnému reproduktoru i přehrát. Při natáčení lze použít optický zoom. Nicméně je třeba počítat s tím, že je v záznamu slyšet. V Menu lze nastavit v režimu natáčení videa použití stabilizace. V režimu video lze natáčet snímky s definovaným časovým odstupem a ukládat je jako video (MOV). Tuto možnost je třeba zvolit v Menu.

Prohlížení snímků a videa

Možnosti při prohlížení

Snímky lze zobrazit stiskem tlačítka Review. Lze volit množství informací pomocí tlačítka OK. Po stisku talačítka MENU najdeme následující možnosti: ochrana, prezentace, kopírování, změna velikosti, zdroj prohlížení (karta či interní paměť).

Připojení k PC a tiskárně

Aparát disponuje rozhraním USB2.0 a podporuje PTP – Picture Transfer Protocol a také standard pro přímý tisk – PictBridge. Součástí balení aparátu je dokovací stanice, která se stará jak o nabíjení baterie, tak o přenos snímků do PC. Aparát lze spojit s PC i přímo pomocí kabelu, ten však nebyl součástí balení.

Dokovací stanice

Příslušenství

Spolu s aparátem dostanete baterii, dokovací stanici s potřebnými kabely, řemínek na ruku a video kabel. Součástí je software Kodak EasyShare a potřebné ovladače. Na CD naleznete i výborný český manuál.

Testovací snímky

Všechny (podstatné) snímky obsahují exif. Je-li u snímku uvedeno „®“, pak jde o originální snímek, či o snímek se 100% výřezem.
Za nešťastnou považuji vysokou kompresi dat. Snímky v nejvyšším rozlišení mají běžně velikost pod 1 MB. Výhodou je potřeba menší karty a malý šum v obraze, nevýhodou horší výsledky při tvorbě velkých (A4) fotografií, kde chybí detaily.

Aberace, protisvětlo, kresba

Aberace (R) Aberace, protisvětlo (R)
Aberace, kresba (R) Kresba (R) Protisvětlo
Kresba (R)
Přesnost zaostření f 36 mm (R) Přesnost zaostření f 108 mm (R)

Aberace je vyšší jen při velmi kontrastních scénách. V protisvětle si optika i čip poradí velmi dobře. Snímky netrpí výskytem reflexí a i v tmavších částech je zachovaná kresba. Při použití maximálního zoomu na kratší vzdálenosti může aparát hůře zaostřit (poslední snímek).

Šum

Místo výřezu Místo výřezu
Šum (R) Šum (R)

Výrobce evidentně nechce uživatele nechat lámat si hlavu s vyšším šumem. Nejvyšší ISO je jen 200 a v režimu auto dokonce jen 100. Výskyt vážnějšího šumu, kterého byste si na fotografiích všimli, je tak prakticky nemožný.

Makro

Makro (R) Makro (R)
Makro

Makro je vzhledem k 5 cm minimální zaostřovací vzdálenosti slušné a i pozadí je dobře rozostřené (pokud to ovšem nechcete, nic s tím kvůli absenci předvolby clony neuděláte).

Barvy

Barevné režimy Nastavení bílé

Ostatní

Expoziční pružnost

Ukázka funkce „Expoziční pružnost“, při které aparát lépe prokreslí stíny či světla, podle toho, co v zvolíte menu.

Závěr

Klady Zápory
2,5" LCD Vysoká a jediná komprese
Vzhled Hůře dostupný křížový ovladač
Množství scénických režimů Maximálně jen ISO 200
Manuální funkce Chybí stativový závit

Velkou předností aparátu je vzhled a veliký LCD displej. Z hlediska kvality fotografií aparát ničím nijak nevyniká, ale také netrpí žádnou zásadní vadou. Jedině snad vyšší míra komprese se projeví na snímcích větších rozměrů. Video ve VGA rozlišení by mohlo mít vyšší snímací frekvenci. Škoda, že Kodak v tomto modelu použil karty xD-Picture. Nepříjemné je ovládání křížového voliče, ale ostatní ovládací prvky jsou slušné. Doporučená cena je 9 990,– (červenec 2005). Pokud hledáte stylový kompakt na každodenní focení, rozhodně si jej vyzkoušejte.

Děkuji firmě Kodak za zapůjčení aparátu k redakčnímu testu.