Fotoaparát.cz

Test digitálního fotoaparátu Fuji FinePix F10

Je nový kompakt od Fuji pouze digitálním šperkem nebo má navíc? Pokusme se na něj podívat detailněji a odpovědět na tuto i další možné otázky v následujícím testu, ke kterénu nám aparát zapůjčila firma Fuji.

Na první pohled

Pohled zpředu Horní strana

Přestože je kompaktem a menších rozměrů (92×58,2×27,3 mm, hmotnost 155 g.) nepůsobí vůbec laciným dojmem. Tento dojem umocňuje z větší části kovové tělo, doplněné plastem. Drží se celkem pohodlně, i když jako kompakt této velikosti sluší spíše dámským rukám. Ergonomie nebyla zřejmě hlavním cílem vývojářů – pohodlnému držení napomáhá pouze masivnější úchop na pravé straně aparátu. Na přední straně je místo na výsuvný objektiv vpravo nad ním blesk, pomocné AF světlo a dioda samospouště. Na horní hraně nalezneme spoušť s voličem režimů a hlavní vypínač. Zadní strana poněkud překvapí. Kdo by hledal hledáček, bude hledat marně. Prostě tam není a místo něj zadní straně „vládne“ obrovský LCD displej. Podle mne to naznačuje směr vývoje kompaktních možná i digitálních fotoaparátů vůbec. LCD (polysilikonový TFT) monitor má uhlopříčku celých 6,3 cm (2,5 palce) a rozlišení 115 000 pixelů, se 100% pokrytím. Obraz na monitoru je jasný a zřetelný ve všech situacích, dokonce i za ostrého světla.

Zadní strana

Vpravo nahoře je kolébkový ovladač zoomu, pod ním mělké vybrání pro snadnější ovládání. Pod tím jsou vedle sebe dvě tlačítka. Nalevo tlačítko pro přehrávání snímků, vpravo standardní tlačítko režimu Photo (tzv. „F“). Jeho funkce je podobná jako u jiných modelů značky Fuji: nastavuje se s ním rozlišení, citlivost a nastavení barevného režimu). Pod těmito tlačítky je multifunkční kruhový ovladač, srdce ovládání celého aparátu. Vnějším kruhem máme možnost měnit nastavení režimu blesku, zapnout a vypnout makro režim, nastavit samospoušť. Umožňuje také okamžité mazání snímků. Vnitřní ovladač umožňuje vstup do menu. Jeho zmáčknutím se vnější ovládací kruh změní na čtyřsměrný ovladač pro pohyb v menu. Zbývá už jen tlačítko DISP/BACK, kterým při snímání měníme zobrazení informací na LCD monitoru, v režimu prohlížení je možné jej využít jako reverzní tlačítko. Na spodní straně si povšimneme kromě reproduktoru, závitu (plastového) na stativový šroub především slotu na paměťovou kartu (xD-Picture CardTM) a masivního uzávěru baterie. Pokud se baterie týká, tento model využívá Li-Ion bateriového bloku a během mého testování mne udivila svou nezdolností. Ačkoliv počasí nebylo právě nejpříznivější, vydržela exponovat 400 snímků, z toho odhadem 1/3 za použití blesku. To je opravdu úctyhodný výkon.

Co umí (a co ne)

Technický pokrok nezastavíme, ani nechceme, tím méně u digitálních fotoaparátů. Zatímco před 3 roky bylo rozlišení 2 MPix maximum, dnes je 6 skoro povinností. Použitý snímač SuperCCD HR má 6,63 MPix, efektivní rozlišení 6,3 MPix a velikost 1/1,7 palce. Snímky lze tedy tvořit až do velikosti 2848×2136 Pix. Naprostým „špekem“ na který leckdo skočí, ale nespálí se je rozsah ISO: spodní hodnotou je 80, kterou lze zvyšovat na 100, 200, 400, 800 a 1600!!! Testovací snímky přikládám a mohu s čistým srdcem prohlásit, že jsem nevěřil svým očím. Co se vývojářům od Fuji poněkud vymklo z ruky u EVF zrcadlovky S5500 je u tohoto modelu dovedeno k velké preciznosti. Šum lze s jistotou prokázat až u ISO 1600 a to je ještě velmi přiškrcený, patrný zejména v nejtmavších částech snímku. To je dle mého názoru hodně povedené.

Šum (R) ISO 1600 (R)
ISO 1600 (R)

Objektiv je Fujinon, s pouze 3násobným zoomem a ohnisky 36 – 108 mm s přepočtem na ohniska analogových aparátů. Světelnost je 2,8 – 5 a maximální clona 8. Světelnost je tedy poměrně nízká a odpovídá spíše kompaktním aparátů o třídu níže. V normálním či základním režimu snímání zaostříte od 60 cm, makro pak již od 7,5 cm na nejnižším ohnisku (při maximálním zoomu od 30 cm). Snímky mají podle mého názoru dobrou kresebnost, nevinětují a soudkovitost je na velmi nízké úrovni, což opět dokládám testovacím snímkem. Měření světla je TTL 64-zonové, lze si vybrat mezi průměrem, bodovým nebo multisegmentovým měřením světla. Rychlost závěrky je od 1/2000 do 3 sekund (pouze v některých režimech).

Soudkovitost

Jistým zklamáním pro mne byla malá možnost ovlivnit konečnou podobu snímku. Aparát fotí v automatickém režimu a nenechá si do něho příliš povídat. Na otočném voliči na horní hraně je sice značka M, kterou jsem považoval za manuální nastavení expozice, ovšem chyba lávky. Jedná se o programovou automatiku, u jiných aparátů známou pod písmenem „P“. Při nastavení do této polohy máte možnost ovládat nastavení expozice (rozsah EV je od –2 do +2), fotometrii (viz. výše), vyvážení bílé (8 možností, včetně manuálního nastavení bílé) a režim autofokusu (se zvýrazněným středem, multi a průběžný autofokus pro rychle se pohybující objekty). Režimy fotografování jsou kromě automatiky a programové automatiky dále rozšířeny o portrét, krajina, sport, noční scény, dlouhá expozice a přirozené světlo. Dlouhá expozice rozšíří možnost fotografování až na 12 sec. Přirozené světlo blokuje blesk, zvýší ISO a zkrátí rychlost závěrky v situacích, kdy nechceme nebo nemůžeme použít blesk. Nepříjemné je, že nastavení scénických režimů se odehrává v menu, není možné je nastavit např. pouhým otočením kolečka.

Aparát umožňuje kontinuální snímání dvěma způsoby (režimy): sekvenční fotografování 3 kvalitních snímků nebo 3 posledních snímků. V tomto režimu bude aparát snímat rychlostí 2,3 snímky za sekundu. Druhou možností je snímání po celou dobu držení spouště. Takto exponujete až 40 snímků rychlostí 0,9 snímku za sekundu v rozlišení normal. Pokud se týká barevných režimů snímání, je možno volit rychle stisknutím tlačítka „F“ mezi černobílým režimem, standardním a opět známým režimem chrome, který zvýrazní barvy (nastaví se saturace a kontrast na vyšší úroveň.

Režim chrome ČB režim

Náběh aparátu ze „studena“ je velmi rychlý, aparát je připraven k akci za dobu kolem 1 sec. První snímek exponuje za dalších 0,5 sec. Další snímek je možné exponovat za 1,7 sec. Při největším rozlišení a nejmenší možné kompresi získáme snímky o velikosti přibližně 2,5 MB. Tak velkých snímků se nám vejde na 16 MB xD-Picture CardTM ze základního balení slabých 6. Myslím, že u takového aparátu by bylo vhodnější přiložit paměťovou kartu větší, 16 MB je opravdu žalostně málo a zákazník je tak nucen okamžitě přikoupit kartu druhou.

Videosekvence je omezena pouze velikostí paměťové karty. Lze pořídit záznam se zvukem (WAV formát) v rozlišení 640×480 bodů nebo 320×240 bodů rychlostí 30 snímků/ sekundu. Maximální doba záznamu se podle výrobce pohybuje okolo 30 min při vložení 1 GB karty a horší kvalitě záznamu.

Pohyb v Menu není příliš intuitivní a šťastný nový majitel bude nejspíše nějakou dobu tápat kde a co. Je to ovšem jen otázka času.

V režimu prohlížení lze provádět standardní operace (např. slideshow, zvětšování a otáčení snímků), za nadstandardní pak považuji například ořez snímku, nastavení objednávky tisku a její uložení přímo na paměťovou kartu či nastavení času v jiném časovém pásmu. Ke každé fotografii lze přiřadit až 30 sec zvukový záznam (formát WAVE). Aparát podporuje přímý tisk snímků Pict Bridge.

Kromě aparátu si s sebou přinesete domů baterii, 16 MB xD-Picture CardTM, řemínek, síťový zdroj, A/V kabel, USB kabel, konektorový adaptér a CD-ROM se software pro FinePix CX.

Testovací fotografie

Veškeré fotografie s označením ® obsahují 100% výřezy nebo je k dispozici fotografie v původním rozlišení, ne vždy však v maximálním.

Nejkratší ohnisko Nejdelší ohnisko

Porovnání nejkratšího a nejdelšího ohniska. Všimněte si, že aparát má při nejdelším ohnisku tendenci mírně přeexponovávat.

Makro (R) Makro Makro
Protisvětlo, aberace (R) Děti (R)
Stíny (R)

Závěr aneb Komu je aparát určen

Snad mohu závěrem napsat, že testování a fotografování novým modelem Fuji FinePix F10 přináší z drtivé většiny jen radosti. Majitel bude jistě mnohokrát velmi příjemně překvapen a tato příjemná překvapení s lehkostí válcují možná a dílčí zklamání, která lze odstranit nebo obejít. Nejvíce potěší asi obrovský LCD monitor, rychlost aparátu a opravdu nízká úroveň šumu i při maximálním ISO. Turistům – fotografům bude jistě příjemná výdrž baterií.

Za podstatnější zklamání považuji malou paměťovou kartu v základní výbavě, jen 3násobný zoom a omezenou vládu nad aparátem pokud se týká manuálních funkcí. Aparát si asi nekoupí milovník ultrazoomů, těžko lze tento model s 3násobným zoomem do této kategorie zařadit. Aparát není asi určen také těm pokročilým fotografům, kteří chtějí mít plnou moc nad aparátem a používají často manuální fokus i expozici. Aparát si ale určitě zakoupí ten, kdo chce pořizovat snímky po všech stránkách velmi kvalitní, rychle a ten, kdo nechce trávit dlouhý čas nad různými nastaveními.

Tento digitální šperk umí víc, než na co se tváří a lze jej jen doporučit Vašemu zájmu. V době napsání testu byla obvyklá cena Fuji FinePix F10 12 390 ,– Kč.

Autor článku, stejně jako Fotoaparát.cz děkují tímto zastoupení firmy Fuji za zapůjčení aparátu.

Klady Zápory
rychlost aparátu ve všech směrech 16 MB xD-Picture CardTM
velký LCD monitor velmi omezený manuální režim
výdrž baterie poměrně nízká světelnost objektivu
rozsah ISO
nízká úroveň šumu