Fotoaparát.cz

Test digitální zrcadlovky Pentax *ist DS

Zrcadlovky Pentax byly mezi českými fotografy legendou. Výborná a relativně levná optika, kvalitně vyrobené, robustní tělo. Podívejme se, zda svojí pověsti dostojí i v digitálním provedení. Pentax *ist DS se prezentuje jako jedna z nejmenších digitálních zrcadlovek s výměnnými objektivy na trhu. Cena těla se v současné době pohybuje kolem hranice 25 tisíc Kč, v setu s novým základním zoomem 18-55 pak kolem 28 tisíc Kč.

Úvod

Pentax *ist DS Čelo

Fotoaparát Pentax *ist DS byl představen v září 2004 na Photokině jako dostupnější model k Pentaxu *ist D. Je vybaven čipem 6 Mpix a jeho bajonet je kompatibilní s objektivy s bajonetem K, KA, KAF, KAF2, dokonce lze s redukcí použít objektivů z Pentaxu 645, 67 a ze starého závitu M42×1. Samozřejmě, že u starších objektivů a u objektivů s redukcí nebudou zachovány všechny funkce fotoaparátu.

Digitální SLR zrcadlovku PENTAX *ist DS mně k testu zapůjčila firma Pen Tec spol. s.r.o. Základní balení obsahuje: fotoaparát, popruh na krk, USB kabel, A/V kabel, krytku bajonetu *ist DS, očnici, krytku hledáčku, krytku sáněk blesku, programové vybavení na CD (PENTAX PHOTO Browser), návod na CD a tištěný, 2 baterie CR-V3, záruční list. K testování byl Pentax ist DS vybaven objektivem SMC Pentax-DA 1:3,5–5,6 / 18–55 mm AL, opatřeným přední a zadní krytkou a sluneční clonou s bajonetovým uchycením (závit příslušenství 52 mm).

Konstrukce

Pentax *ist DS zezadu Pentax *ist DS zleva
Pentax *ist DS zprava Pentax *ist DS shora
Pentax *ist DS čelo Pentax *ist DS zespodu

Tělo – Kovová konstrukce těla fotoaparátu Pentax *ist DS je doplněna kvalitními plastovými kryty s vyvedenými ovládacími prvky. Bajonet uchycení objektivu je kovový. Vzhledem k velikosti fotoaparátu jsem moc nevěřil, že by šel pevně uchopit. Opak je pravdou. Ergonomie celého těla a zvláště pogumovaného gripu pro pravou ruku s oporou palce je skvělá. Po celou dobu testu mně malé rozměry fotoaparátu nevadily. Design Pentax *ist DS je uhlazený, bez ostrých hran. Za zmínku stojí provedení otvíracích dvířek ze stejného materiálu jako jsou kryty. Tato dvířka splývají s povrchem fotoaparátu a jsou aretována jak v zavřené, tak v otevřené poloze. Dvířka baterií jdou snadno otevřít a zavřít i na stativu, odaretovat je musíme jen při otevírání, při zavření se zaaretují sama.

Na zadní stěně je umístěn světlý penta-prizmatický hledáček opatřený gumovou očnicí a optickou korekcí zraku –2,5 až +1,5 D, zobrazující 95% obrazu (objektiv 50 mm na nekonečno) a výborný 2“ TFT barevný LCD monitor s rozlišením 220 000 pixelů s možností až 12-ti násobného zvětšení prohlíženého snímku. Klasicky na hranolu jsou umístěny „sáňky“ pro externí blesk s kontakty pro TTL měření a systémovou podporu. Vpravo od hranolu je velký pomocný LCD displej (bez osvětlení) s údaji o nastavení fotoaparátu. Na pravé stěně *ist DS je pod dvířky prostor pro SD kartu. Na levé stěně najdeme pod dvířky konektory pro kabelovou spoušť, USB / video a externí napájení. Na spodní stěně *ist DS je pod dvířky prostor na čtyři AA akumulátory. Stativový šroub je sice umístěn v ose objektivu, ale poněkud vzadu z hlediska vyvážení.

Pentax *ist DS konektory

Ovládací prvky jsou rozmístěny především na zadní stěně kolem displeje a na horní stěně kolem hranolu. Výjimku tvoří vypínač autofokusu a aretace bajonetu objektivu, obojí na čelní stěně. Na horní stěně vlevo je umístěn kruhový volič režimů, vpravo pak tl. „Korekce expozice“, spoušť a hlavní vypínač fotoaparátu realizovaný na kroužku kolem spouště. Tento kroužek má kromě poloh OFF a ON ještě třetí polohu, při které dojde k zaclonění objektivu pro kontrolu hloubky ostrosti scény při pracovní cloně. Na zadní stěně jsou umístěny po levé straně monitoru tlačítka vyklopení blesku, menu, mazání snímků a přehrání snímků. Napravo od monitoru najdeme multifunkční zubaté kolečko, tlačítko měření expozice, křížový volič s potvrzovacím tlačítkem OK, speciální tlačítko volby Fn a potom již jen indikátor nahrávání snímků a posuvný ovladač otevírání prostoru pro SD kartu.

Je zde zřejmá snaha co nejvíce zjednodušit ovládání fotoaparátu, mimo jiné i tlačítky s jedinou funkcí. Všechny tlačítka a další ovladače mají při použití jednoznačně vymezené polohy a práce s nimi je příjemná. Jejich rozmístění je promyšlené, nedochází k náhodným stiskům. Jediné, co mně během testu zlobilo, byl dost „utopený“ křížový volič, který na stisk mého většího palce občas nereagoval. Nebyla to ovšem chybná funkce voliče, ale jeho nedostatečné stisknutí.

Pentax *ist DS SD karta Pentax *ist DS napájení

Pentax *ist DS je inzerován jako jedna z nejmenších zrcadlovek na trhu. Jeho rozměry: 125 mm x 92,5 mm x 66 mm a váha 505 g jsou skutečně minimální. Při použití doporučených baterií CR-V3 a SD karty však váha vzroste na 605 g a to je již více, než nejbližší konkurence.

Zrcadlo

CCD čidlo a zpracování obrazu – V těle Pentax *ist DS je použito CCD senzoru od firmy Sony (efektivních 6,1 Mpx), velikosti 23,5 mm x 15,7 mm (3008×2000 pixelů) s meziřádkovým prokladem. Obraz je zpracován buď ve formátu JPEG (8 bit), nebo ve formátu RAW (12 bit). Ve formátu JPEG (Exif 2.2) můžeme zvolit jednu ze tří úrovní komprese. Citlivost lze volit ISO 200, ISO 400, ISO 1600 a ISO 3200 a to i automaticky.

Zaostřování – Se zrcadlovkou Pentax *ist DS je možné pracovat s ručním ostřením a ve světlém hledáčku to jde dobře, nebo s autofokusem. Pentax nazývá tento zaostřovací systém SAFOX VIII AF. Pracuje na bázi TTL fázové detekce s jedenáctibodovým AF a devíti křížovými senzory. Systém poměrně spolehlivě pracuje v rozmezí 0 – 19 EV, v nízkých hladinách osvětlení využívá podpory vestavěného blesku. Volit lze z režimu automatické volby bodu zaostření, ruční volby bodu zaostření a zaostření na střed.

Hledáček

Hledáček a LCD displej – Fixované pentaprizma s čirou a jasnou matnicí s rámečkem AF a překryvným informačním displejem ve stadardu, volitelně matnice dělená AF( AF Split-Image) a AF s měřítkem (AF Scale). Zobrazuje 95% snímaného obrazu. Tak popisuje hledáček výrobce. Na mně působil obraz v hledáčku opravdu velice dobrým dojmem. Byl čistý a dost jasný k použití manuálního zaostřování. V hledáčku jsou uvedeny nejdůležitější informace o snímku (čas, clona, zaostření, překročení nastavené citlivosti ISO) a zobrazují se zde body, na které fotoaparát ostří. Samostatnou kapitolou je TFT barevný LCD monitor velikosti 2“ s rozlišením 220 000 pixelů. Na tomto monitoru lze snímek opravdu zhodnotit a posoudit jeho parametry. Tomu pomáhá až 12-ti násobné zvětšení při prohlížení snímků.

Pentax *ist DS blesk

Vestavěný blesk – je umístěn nad objektivem. Nedoporučuji používat blesk s nasazenou sluneční clonou. Při ohnisku kratším než 45 mm je pak vidět její stín. Směrné číslo uváděné výrobcem je 15,6 pro ISO 200 (pro obvyklé ISO 100 by vycházelo na 11), výsledky mu odpovídají. I když výrobce uvádí pokrytí bleskem od ohniska 28 mm, tak je na bílé stěně pozorovatelný úbytek světla (do 0,5 clonového čísla) v rozích snímku i při ohnisku 80 mm. Se zkracováním ohniska se tento úbytek zvyšuje (při 28 mm až do 1,5 clonového čísla). Vestavěný blesk nabízí funkce předblesku (potlačení červených očí), stálého záblesku, automatického zapnutí blesku, vypnutí blesku. Synchronizace blesku je při čase 1/180 sec. Blesk je též používán jako pomocné světlo pro AF v nízkých hladinách osvětlení, kde sérií záblesků poskytne AF potřebné údaje pro vyhodnocení vzdálenosti.

Pentax *ist DS blesk Pentax *ist DS komplet
Pentax *ist DS blesk 18mm Pentax *ist DS Blesk 55 mm Pentax *ist DS Blesk + sluneční clona 18 mm

Objektiv – Při testu jsem používal objektiv SMC Pentax-DA 1:3,5–5,6 / 18–55 mm AL se závitem filtru 52 mm a bajonetovým úchytem pro příslušenství. Zabírá úhel 76 st. – 29 st. Stavba 12 čoček v 9-ti skupinách s použitím asférických čoček, minimální clonový otvor 22 u 18 mm a 38 u 55 mm. Minimální zaostření od 25 cm v celém rozsahu zoomu, tj max. zvětšení 0,34×. Objektiv má rozměry 68 mm (průměr) x 67,5 mm (délka) a váží 225 g. Čistě mechanicky se ovládá jen zoom, volitelně zaostřování. Clona a ostření jsou řízeny elektronicky z fotoaparátu. Při ostření se pohybuje pouze kroužek na objektivu. Objektiv je dodáván ve zvláštním balení s krytkami obou konců a se sluneční clonou s bajonetem.

Snímací funkce

Fotoaparát zapneme vypínačem na kroužku kolem spouště. Náběh fotoaparátu je velice rychlý, do 0,4 sec je připraven k akci. Při aktivaci je na displeji zobrazena informace o právě zvoleném režimu a nastavených základních funkcích. Zobrazenou volbu můžeme změnit nastavením otočného voliče na jeden z těchto režimů: Fotografování bez blesku, Noční portrét, Sport, Makro, Krajina, Portrét, Standard, Auto, Program, Priorita času, Priorita clony, Manual a B. Motivové programy mají optimalizované nastavení pro danou situaci. Pro vážnější práci jsou určeny Program, Priorita času, Priorita clony, Manual a B, v nichž můžeme do nastavení široce zasahovat. Změny nastavení času, clony a korekcí expozice (po stisknutí příslušného tlačítka) provádíme multifunkčním ozubeným kolečkem pod pomocným displejem. Korekce pro blesk je možné nastavit v menu samostatně. Pro ostření si můžeme zvolit automatický výběr bodu, ruční výběr bodu nebo ostření na střed. Ruční výběr bodu provádíme křížovým voličem a volíme tak jeden z jedenácti možných bodů, na který automatika zaostří. Mně tato ruční volba vyhovovala nejlépe. Ostřit můžeme také zcela mechanicky po přepnutí na manuální ostření. Sympatická je asistence AF automatiky, která pípnutím upozorní na optimální zaostření i při plně manuálním ovládání.

Pentax *ist DS zvýrazněný střed

Expozici můžeme měřit také třemi způsoby: multisegmentově, se zdůrazněným středem a bodově. Oblasti pro AF i AE můžeme v menu sjednotit, nebo nechat zcela nezávislými. Hloubku ostrosti při dané cloně můžeme zkontrolovat posunutím kroužku kolem spouště do třetí, nearetované polohy, ve které se aktivuje elektronické ovládání clony objektivu a dojde k jejímu zaclonění. Rozsah clonových čísel je dán typem objektivu, závěrka pracuje v rozsahu 1/4000 sec – 30 sec a B. Veškeré nastavené parametry, kromě citlivosti ISO a WB můžeme sledovat na pomocném displeji a v hledáčku *ist DS. Stojí za zmínku kultivovaný chod závěrky a zrcadla při expozici. Zvuk je tlumený a jemný. Po expozici se na monitoru zobrazí náhled snímku (podle nastavení na 1,3 nebo 5 sec.). Tuto funkci můžeme vypnout.

Pentax *ist DS pomocný displej Pentax *ist DS volič
Info

Menu – Chceme-li změnit jen základní parametry, je na řadě první úroveň nastavení, která je realizována tlačítkem „Fn“. Po jeho stisknutí můžeme přepnout do nastavení 1) Drive mode (nastavení kontinuálního snímání, samospouště, dálkového ovládání a autobracketingu (po 1/3 nebo 1/2 EV s možností nastavení řazení snímků)), 2) Flash mode (režimy blesku – auto, stálá aktivace, potlačení červených očí), 3) Vyvážení bílé ( 8 přednastavených, automatické a ruční ), 4) Citlivost ISO. Teprve, když chceme provádět speciální nastavení s jemným doladěním doostření, saturace, kontrastu, způsobu ostření, měření expozice atd., musíme do hlavního menu stisknutím tlačítka „Menu“.

Postup voleb nastavení je dobře pochopitelný a je logicky a intuitivně uspořádán. V hlavním menu můžeme zvolit, bude-li snímek automaticky upraven, co do saturace, jasu a ostrosti, nebo zda chceme snímek v přirozených barvách a tónech vhodný pro další úpravy v editorech. Pentax *ist DS také poskytuje možnost ukládání snímků klasicky v prostředí sRGB, nebo ADOBE RGB, které poskytuje větší barevný a tonální rozsah snímku. Velikost snímku máme možnost volit mezi: 6 Mpx 3008×2000, 4 Mpx 2400×1600, 1,5 Mpx 1536×1024 a to buď ve formátu RAW, nebo jedné ze třech úrovní komprese JPEG. Zajímavá je například práce s citlivostí ISO. Lze ji jednoduše nastavit přes tl. Fn. V Menu pak můžeme přednastavit, jak bude fotoaparát s citlivostí pracovat dál a jak ji bude signalizovat. Nastavujeme jestli vůbec a do jaké maximální hodnoty může tento parametr *ist DS měnit. V signalizaci si určíme, při které hodnotě ISO má *ist DS indikovat překročení citlivosti. Výsledkem je přesné vymezení pracovních podmínek pro jakoukoliv situaci a důraznější indikace jejich překročení. Velikost ISO není indikována na informačním panelu, domnívám se však, že to při této logice ani není třeba. Možnosti přizpůsobení *ist DS fotografovi jsou opravdu široké.

Zpětné přehrání snímků

Zpětné přehrání snímků spustíme tlačítkem se symbolem přehrávání. Náběh prvního snímku je rychlý, stejně jako jeho zvětšení při prohlížení (až 12×). Obrázky na velkém 2“ displeji jsou ostré, jasné a lze na nich dobře posoudit barvu a ostrost. Pro kontrolu expozice je možné zapnout funkci histogramu tlačítkem Info, druhým stiskem tohoto tlačítka se obrázek zmenší a objeví se všechny parametry, za kterých byl pořízen. Mezi obrázky se pohybujeme křížovým voličem, zvětšení dosáhneme otáčením multifunkčního ozubeného kolečka doprava. Otočíme-li ze základní polohy doleva, zobrazí se nám 9 malých náhledů. Mazání snímků je též velmi jednoduché. Jedním stiskem tl. “koš“ navolíme režim mazání jednoho snímku, dvěma stisky pak mazání všech nezamčených snímků. Operaci dokončíme zvolením OK a potvrzením.

Menu – To má i u přehrávání dvě úrovně. Tl. Fn se dostaneme do první úrovně, ve které můžeme snímky tisknout, vytvářet Slide-show a také je můžeme dále editovat redukcí barevné stupnice na černobílou a na sepiové tóny, funkcí Soft, imitující zvlášť měkký objektiv a funkcí Slim, při níž snímek protahujeme do délky, nebo do šířky. Po každé změně se uloží změněný snímek jako další v pořadí. V další úrovni, do které se dostaneme přes Tl. „menu“ můžeme obrázky otáčet a dělat s nimi ostatní běžné operace. Je zde také formátování SD karty.

Ovládání funkcí fotoaparátu (SETUP)

Ovládání režimů snímání a zpětného přehrání je již dostatečně popsáno v předchozích odstavcích. V setupu lze již tradičně nastavit čas, svítivost monitoru a jeden z 10-ti jazyků (ne češtinu), ale i časové pásmo, číslování snímků, nastavení USB, normu NTSC nebo PAL, auto-vypínání fotoaparátu (1–30 min, bez vypínání), resetování setup nastavení a pro zrcadlovku nezbytné sklopení zrcadla pro čištění čipu. Z dalších funkcí stojí za pozornost volitelné vyskakování vestavěného blesku, vypínání AF při dálkovém ovládání, nastavení standardního zvětšení při prohlížení. Jsou zde ještě funkce, které umožňují spolupráci *ist DS se staršími objektivy a používání jejich mechanických clonových kroužků. K těmto funkcím mám malou výhradu. Kdo bude chtít sadu starších objektivů používat, musí téměř po každé výměně do Menu a tyto funkce přestavět.

Výkony (provozní časy)

Údaje jsou zaokrouhlené vypočtené průměry z 10-ti měření. Po zapnutí udělá Pentax *ist DS první snímek za 1,25 sec. Bez předchozího zaostření je snímek hotový za 0,89 sec. S nastavenými hodnotami (s namáčklou spouští) není zpoždění v mých podmínkách měřitelné. Při sérii snímků je prodleva mezi snímky 0,45 sec. Prohlížení snímků má při nejvyšším rozlišení snímků prodlevu až 0,1sec.

Kvalita obrazu

Optika je dobrá, osvědčený čip také, ostatní záleží na zpracování obrazu. Při nastavení přirozených barev bez úprav se jevil obraz měkčí, s nižším kontrastem, ale bez problémů šel doostřit v editoru bez nežádoucích efektů. Pentax *ist DS pracuje s doostřováním obrazu opravdu velmi opatrně, o to je příjemnější práce se snímky v editoru, kde můžeme míru doostření sami regulovat. Podání barev snímku bylo přirozené, jemné odstíny byly dobře vyjádřeny. Podání neostrých částí snímku bylo příjemné. Při nastavení živějšího zobrazení s doostřením dostaneme dobré fotografie vhodné např. pro přímý tisk. Podstatné zlepšení obrazu nastane při použití formátu RAW, který můžeme dále upravit v dodávaném programu PENTAX Photo Laboratory. Mile mne překvapil šum použitého čipu. Viditelný byl až od 800 ISO, ale o rušení obrazu můžeme s rezervou mluvit až u 3200 ISO. A to především na tmavých plochách – na světlých se musí šum opravdu hledat. K přesvícení světlých partií snímku docházelo jen zcela výjimečně. V protisvětle byly dobře prokreslené i stinné partie snímku, odrazy světla byly velmi dobře potlačeny. Barevná aberace se objevila pouze na širokoúhlém konci použitého objektivu a to jen v rozích snímku. Zkreslení objektivu bylo při krátkém ohnisku viditelně soudkovité, při dlouhém ohnisku téměř neznatelně poduškovité.

Pentax *ist DS 18mm Pentax *ist DS 55mm
Pentax *ist DS ISO Pentax *ist DS Šum Pentax *ist DS Šum + NR
Pentax *ist DS Kontrast Pentax *ist DS Sytost
Pentax *ist DS Aberace Pentax *ist DS Ostrost

Příslušenství

Pentax *ist DS balení

K tělu Pentax *ist DS firma dodává: Kabelovou spoušť CS-205, Pouzdro O-CC10, Dálkové ovládání a Síťový adaptér K-AC10E. Hlavní váha příslušenství *ist DS však spočívá na bajonetovém uchycení PENTAX KAF. Bajonet *ist DS spolu s nastavením fotoaparátu v menu je schopný s různým stupněm spolupráce přijmout všechny objektivy a příslušenství s bajonety PENTAX K, KA, KAF, KAF2. Přes redukci pak objektivy a příslušenství se závitem M42, Pentax 645 a Pentax 67. Škoda, že není dodáván kryt monitoru.

Testovací snímky a podmínky

Testování jsem prováděl nafotografováním snímků v interiéru i exteriéru a otestováním práce PENTAX *ist DS s bleskem i při makrosnímcích.

Pentax *ist DS 55mm Pentax *ist DS 18mm Pentax *ist DS příroda
Pentax *ist DS makro Pentax *ist DS makro
Pentax *ist DS pleť Pentax *ist DS zoom efekt
Pentax *ist DS makro Pentax *ist DS makro
Pentax *ist DS blesk Pentax *ist DS Protisvětlo
Plný formát makro Pentax *ist DS makro s mezikroužkem
Pentax *ist DS makro Plný formát - makro
Pentax *ist DS makro Pentax *ist DS Západ
Pentax *ist DS 18mm, aberace Pentax *ist DS 55mm
Pentax *ist DS protisvětlo + blesk Pentax *ist DS protisvětlo
Pentax *ist DS Portrét Pentax *ist DS Portrét + Soft Pentax *ist DS ČB portrét
Pentax *ist DS Portrét + Sepie Pentax *ist DS efekt slim Pentax *ist DS efekt slim

Závěr

Pentax *ist DS přivítají především majitelé příslušenství ke starším i novějším analogovým Pentaxům a domnívám se, že je tento fotoaparát nezklame. Jeho precizní zpracování, stejně tak jako bohaté možnosti nastavení vlastních parametrů je velmi zajímavým také pro nové zájemce o kvalitní digitální zrcadlovku. Domnívám se, že Pentax *ist DS v obrazové kvalitě silně konkuruje i staršímu a dražšímu Pentaxu *ist D, nemám však přímou možnost srovnání. Je rozhodně rovnocenným soupeřem výrobců jiných značek.

Klady Zápory
kompatibilita se staršími objektivy a příslušenstvím osvětlení scény vestavěným bleskem
přehledné ovládání, velmi široké možnosti nastavení pomalejší zaostření
kvalita obrazu, nízký šum při nasazené očnici se špatně nastavuje dioptrická korekce
světlý hledáček, 2“ monitor umístění stativového závitu
vzhled, precizní zpracování, tichý chod

Děkuji firmě Pen Tec spol. s r.o. za zapůjčení aparátu k redakčnímu testu.