Fotoaparát.cz

Test fotoaparátu Nikon D70s

20.dubna letošního roku, představil Nikon novou verzi velmi populární digitální zrcadlovky D70, která nese označení D70s. Jistě si mnoho uživatelů a zájemců o digitální techniku položí otázku, jak moc se nová verze liší od té původní a jakým směrem se celkově bude vyvíjet nabídka digitálních zrcadlovek této značky. O tom všem se dočtete v následujícím článku.

Úvod – troška teorie

Nikon D70s

V roce 2004 zaznamenal Nikon D70 velký obchodní úspěch a stal jednou z vůbec nejprodávanějších digitálních zrcadlovek na trhu. Pro rok 2005 se tak objevila inovovaná verze s označením D70s. Kdo by očekával výraznější vylepšení a modernizaci, nebo spíše skutečně nový model, ten bude asi zklamán. Rozdílů mezi oběma verzemi totiž není mnoho, i když jsou jistě zajímavé a pro nové uživatele budou přínosem. Menší počet změn oproti původnímu modelu má i jednu podstatnou výhodu. Znamená totiž také minimalizaci nákladů na změnu ve výrobním procesu, což se jistě příznivě projeví v budoucím cenovém vývoji. Již u prvního modelu D70 se velmi příznivě projevil více jak jeden milion (!) celosvětově prodaných kusů. Původní cena v průběhu prodeje značně poklesla až na současnou (05/2005) velmi příjemnou úroveň pod 30.000,– Kč včetně DPH za set se značně povedeným a oblíbeným objektivem AF-S DX Nikkor 18–70mm f/3,5–4,5 G IF-ED, který patří mezi nejsilnější zbraně Nikonu v této kategorii. U modernizované verze D70s se tak dá časem očekávat podobný, možná ještě příznivější průběh vývoje cen.

Nikon D70s shora LCD monitor

Hodně se také spekulovalo o možnosti navýšení rozlišení snímače na 8 či více Mpix (jako tomu bylo u konkurenčního Canonu 300D a jeho nástupci 350D) a doplnění o další užitečné funkce, jako je třeba předsklopení zrcadla či vysokorychlostní synchronizace s externím bleskem, případně možnost doplnění aparátu o vertikální battery pack. Tato vylepšení si však Nikon asi ponechává až pro skutečného nástupce a ne jen pro modernizovanou verzi. Velmi pravděpodobné také je, že tyto možnosti najdeme u některého poloprofesionálního modelu, který časem jistě dříve či později zaplní současnou značnou mezeru ve stávající modelové řadě přístrojů mezi aparátem D70s a vlajkovou lodí D2X.

Boční pohled Boční pohled

Inovace D70s oproti původní D70

Vraťme se ale z oblasti teoretických úvah na pevnou zem a podívejme se reálně na to podstatné, co nový Nikon D70s přináší oproti původní verzi D70. Asi nejviditelnější změnou je zvětšení LCD monitoru na zadní stěně aparátu. Stávající 1,8“ monitor nahradil nový o velikosti 2“. Rozlišení sice zůstalo na stejné úrovni (130.000 obrazových bodů), ale zvětšení plochy je přece jen patrné a při běžné práci velmi příjemné. Nezměnily se pouze rozměry tohoto monitoru, jiná je samozřejmě i jeho krytka (součást dodávky) a změněn je také celkový design menu. To je teď graficky propracovanější a celkově působí přehledněji. Samotný LCD monitor a design menu je zřetelný na ukázkových snímcích č.3 a 6.

2" LCD monitor

Další vylepšení je sice na první pohled neviditelné, avšak poměrně důležité a podstatné. Je jím rozšíření úhlu, který vykrývá svým světlem vestavěný blesk. Původní vestavěný blesk na D70 svým zábleskem vykrýval pouze úhel záběru, odpovídající úhlu záběru objektivu s ohniskovou vzdáleností 20 mm. Nejpoužívanějším objektivem pro D70 je však objektiv AF-S DX Nikkor 18–70mm f/3,5–4,5 G IF-ED, který má na širším konci rozsahu zoomu o 2 mm méně. V některých situacích tak mohlo dojít k vinětaci – při použití kombinace tohoto ohniska 18mm a vestavěného blesku. Vestavěný blesk nového modelu D70s však už tuto nevýhodu eliminuje a jeho vyzařovací úhel je přizpůsoben objektivu s ohniskovou vzdáleností 18mm. Směrné číslo 15 (při nejnižší citlivosti ISO 200) v režimu i-TTL a 17 při manuálně nastaveném plném záblesku zůstalo zachováno. Vyklopený vestavěný blesk je na ukázce č.7.

Vyklopený blesk

Další viditelnou změnou je, že na levé straně přístroje přibyl nahoře další konektor (ukázkový snímek č.4). Ten je určen pro volitelnou (není součástí dodávky) kabelovou spoušť MC-DC1. Obě verze sice umožňují také použití volitelného (není součástí dodávky) bezdrátového IR dálkového ovládání, které je velmi pohodlné a praktické. Kabelová spoušť má své výhody, zejména s ohledem na to, že při ovládání IR ovladačem se tento musí nacházet před aparátem. Kabelová spoušť si tak jistě také najde své příznivce, i když podle mne by možná bylo přece jen praktičtější ponechat ovládání pouze bezdrátovým IR ovladačem a nový aparát jen doplnit o další přijímací čidlo na zadní stěně. Přístroj by se tak dal ovládat ze všech stran jediným a navíc bezdrátovým ovladačem, přičemž realizace ještě jednoho čidla by možná byla i levnější, než přidání dalšího konektoru. Nová kabelová spoušť MC-DC1 je na ukázce č.8.

Kabelová spoušť

Drobnou mechanickou slabinou D70 bylo provedení gumové očnice hledáčku (DK-16). Ta byla realizována pouze gumovým výliskem navlečeným na sáňky pro příslušenství hledáčku. Často se tak stávalo, že očnice z těla spadla, například při drobném zachycení při vytahování aparátu z brašny a podobně. Nová očnice (DK-20) je již mnohem lépe vyřešena, je realizována jako dvoudílná a zasouvá se do sáněk stejně jako třeba krytka hledáčku. Tím je zcela zamezeno jejímu náhodnému spadnutí a i okraj očnice je o poznání mohutnější a lépe tak brání vniku nežádoucího světla. Nový tvar této očnice je docela dobře patrný při pohledu na aparát shora, viz. ukázkový snímek č.9.

Pohled shora Baterie EN-EL3a

Už první verze D70 byla přímo vyhlášena extrémní výdrží baterie li-ion EN-EL3, která se osvědčila už v modelu D100 a která byla skutečně k neutahání. Vynikající výdrž a nízká spotřeba vyniká především právě při použití aparátu s objektivy typu AF-S, které mají při ostření podstatně nižší spotřebu než klasické AF objektivy. Přesto se výrobce rozhodl ještě navýšit kapacitu baterie a model D70s vybavil inovovanou baterií s označením EN-EL3a. Ta je v podstatě stejná jako ta předchozí a lze ji použít do všech tří aparátů (D100, D70 i do D70s), ale její kapacita byla zvýšena z 1400 mAh na 1500 mAh. A výdrž se opět potvrdila i v praxi. Aparát jsem měl zapůjčen na necelé dva týdny, v nichž jsem absolvoval jeden třídenní výlet a jeden kratší studiový workshop. Obě akce se vyznačovaly poměrně intenzivním fotografováním a přesto jsem po celou dobu vystačil na jedno jediné nabití baterie.

Čip

CCD čip

Snímací CCD čip zůstal stejný jako u původní verze D70. Je jím osvědčený RGB CCD čip formátu Nikon DX, pro který se používá také označení APS-C. Jeho rozměry jsou 23,7×15,6mm a maximální velikost obrazu je 3008×2000 obrazových bodů. Samotný čip je na snímku č.11. A pro ukázku jsem přidal i jeden originální snímek v plném rozlišení. Pořízen byl objektivem AF-S DX Nikkor 18–70mm f/3,5–4,5 G IF-ED a prohlédnout či případně stáhnout v nejvyšší kvalitě formátu JPEG si jej můžete na ukázce č.12.

Ukázkový snímek

Další ukázkový snímek v plném rozlišení si můžete prohlédnout na ukázce č.13, kde je zachycena obvyklá testovací noční scéna. Snímek si lze opět stáhnout v plném rozlišení a nejvyšší kvalitě formátu JPEG. Déle jsem provedl i obvyklý test, při kterém jsem srovnal úroveň šumu při jednotlivých citlivostech ISO. Vzhledem k faktu, že čip je stejný jako u předchozího modelu, tak jsem se omezil pouze na základní srovnání při hodnotách ISO 200, 400, 800 a 1600. 100% výřezy z výsledných snímků jsem seřadil pro snazší porovnání do obvyklého testovacího obrázku, tentokrát jej najdete pod číslem 14.

Noční scéna Porovnání úrovně šumu

Objektivy a další příslušenství

Externí blesk

Nikon D70s si zachovává možnost použití veškerého příslušenství, které bylo určeno i pro předchozí model D70 – například systémový blesk SB-600 využívající novou technologii i-TTL a umožňující také pokročilou bezdrátovou komunikaci s tělem. Pomocí speciální funkce tak lze blesk bezdrátově odpálit vestavěným bleskem aparátu. Blesk SB-600 je na obrázku č.15. Krom již zmíněného nového kabelového dálkového ovládání představil Nikon také dva nové objektivy řady DX, které jsou určené právě pro digitální zrcadlovky.

Setový objektiv Setový teleobjektiv

Jedná se o klasické, takzvané setové objektivy, tedy takové, které jsou velmi levné a budou se prodávat s těly D-SLR v cenově zvýhodněných setech. Oba modely jsou sice z nejnižší kategorie objektivů, ale přesto jsou poměrně velmi slušně vybavené a konstruované. Příslušnost k nižší třídě napovídá především celoplastové provedení, nízká hmotnost, rozměry, světelnost i cena. Na druhou stranu oba objektivy obsahují čočky z ED (Extra-low Dispersion) skel, což byla doposud většinou výsada dražších verzí. A nejen to, oba objektivy jsou dokonce vybaveny ultrazvukovým SWM (Silent Wave Motor) motorkem ostření.

Mikromotorek

Nejedná se však o skutečný kruhový motor jako u objektivů vyšších tříd (například jako u AF-S DX Nikkor 18–70mm f/3,5–4,5 G IF-ED), ale o mikromotorek nové generace (viz ukázka č.18). Automatické ostření je tak zcela neslyšné a také je rychlejší než u klasických AF objektivů poháněných motorem z těla aparátu. Na druhou stranu však mikromotorek na rozdíl od kruhového motoru neumožňuje manuální doostřování bez nutnosti přepínání AF/MF. Objektivy mají ohniskovou vzdálenost 18–55mm a 55–200mm, což je ekvivalent kinofilmového ohniska 27–82,5mm a 82,5–300mm. V prodeji by se měly objevit v průběhu června 2005 a prodávat se budou nejen s D70s, ale především s novou amatérskou digitální zrcadlovkou Nikon D50.

Závěr

Co říci závěrem? Nikon D70s je stejně jako jeho předchůdce D70 velmi dobrým aparátem a především v kombinaci se skvělým objektivem AF-S DX Nikkor 18–70mm f/3,5–4,5 G IF-ED se jistě bude držet ještě hodně dlouho na předních místech v počtu prodaných kusů. Na druhou stranu je ale nutno konstatovat, že změny u nového modelu jsou minimální. Těch několik drobných úprav je sice příjemných, ale kdo by čekal skutečného nástupce modelu D70, tak bude asi trošku zklamán a bude si na nové tělo ještě muset počkat. Sice chápu strategii výrobce, který se pomocí minimalizace změn snaží stlačit cenu co nejníž a proto se nepustil do výraznějších změn, jako třeba použití jiného čipu s vyšším rozlišením či doplnění o vysokorychlostní synchronizaci blesku. Na druhou stranu, když už jen modernizace, tak přeci jen mohl přidat třeba i některé další funkce, které by se obešly bez větších zásahů do těla a daly by se realizovat v podstatě jen zásahy do firmwaru, jako třeba předsklopení zrcadla či možnost rozšíření citlivosti ISO na nižší hodnoty 50 a 100, případně i na vyšší citlivosti 3200 a eventuelně i 6400 ISO. Hodilo by se případně i přidání černobílého režimu.

Vývoj cen můžete velmi aktuálně sledovat v naší aplikaci Porovnej ceny.

Českému zastoupení Nikon s.r.o. bych chtěl poděkovat za zapůjčení aparátu.