Fotoaparát.cz

Test fotoaparátu Nikon Coolpix 5600

Nikon Coolpix 5600 je malý plně automatický fotoaparát, u kterého výrobce kladl maximální důraz na jednoduchost a pohodlnost ovládání. Jaké funkce má a jaké fotografie s ním dokážete vytvořit Vám prozradí následující redakční test, ke kterému jej zapůjčila firma Nikon.

Vlastnosti aparátu

Nikon Coolpix 5600 Zadní strana

Nikon Coolpix 5600 je další z řady Coolpixů, který má pouze plně automatický režim a jeho funkce a ovládání míří k zákazníkovi, který vyžaduje perfektní fotografie bez nutnosti znát cokoliv o fotografování. Napomáhá tomu i čip s rozlišením 5 Mpx, jehož velikost je 1/2,5". Trojnásobný optický zoom (cca 19 kroků) o rozsahu 35 mm až 105 mm v přepočtu na 35 mm film je doplněn čtyřnásobným digitálním (cca 15 kroků). Za zhoršených světelných podmínek (chvíli po rozsvícení pouličního osvětlení) aparát velmi špatně ostřil, respektive nezaostřil vůbec. Za dobrých světelných podmínek ostřil dobře a rychle. V režimu makro je ale potřeba místo zaostření kontrolovat.

Přístroj je vybaven interní pamětí o velikosti 14 MB, což jistě při maximálním rozlišení není mnoho, ale než zakoupíte kartu podle svého uvážení, postačí.

Baterie a karta Dolní strana

Na pohled maličké tělo má rozměry 85×60×35 mm a hmotnost 192 g včetně baterie a karty. Aparát napájí dvě tužkové baterie AA. Nemusíte se bát, že s nimi neuděláte dost snímků. Pokud budete mít aparát neustále zapnutý, budete vše neustále a dlouze prohlížet a budete používat blesk u poloviny expozic, naexponujete více než sto snímků. Pokud prohlížení a „hraní si s aparátem“ omezíte, naexponujete přes dvě stě fotografií. Vše při zapnutém LCD a s bateriemi NiMH 2100 mAh.

Horní strana Pohled z boku

Na horní straně přístroje je kromě dobře ovladatelné spouště již jen mikrofon a stavová LED (signalizuje stav aparátu). Reproduktor naleznete na levé straně nad USB konektorem, který je krytý gumovou krytkou. Na pravé straně je skryt prostor pro SD kartu. Dolní strana skrývá prostor pro baterie AA a uprostřed ní je plastový stativový závit. Jak je v této třídě vzhledem k rozměrům obvyklé, u aparátu na stativu nelze vyměnit baterie.

Zadní strana obsahuje vše ostatní. LCD o rozměru 1,8" s 80 000 body, jehož čitelnost byla nezávisle na osvětlení výborná. Jeho pokrytí činní cca 97 % snímané plochy. Můžete použít i optický průhledový hledáček s reálným zobrazením zoomu a 82% pokrytím. Na téže straně najdete i hlavní otočný volič režimů. Křížové tlačítko s volbou režimu makro, režimu blesku a nastavením samospouště (10s) je umístěno pod ním. Tlačítko pro přehrávání najdete v dolní části vedle tlačítka pro mazání snímků. Ovládací tlačítka zoomu jsou zcela nahoře.

Na jednom boku kryt zakrývá prostor pro kartu SD, na druhém gumová krytka USB a AV konektor.

Fotoaparát dokáže měnit clonu od 2,9 do 8,2. Hodnoty clon závisí na použitém zoomu (na W je f 2,9 a 4,6). Nejkratší čas je 1/3000 s , nejdelší 4 sekundy v některých režimech, např. ohňostroj. Čas volí aparát zcela libovolný. ISO volí aparát v rozmezí 50 – 200 a to libovolnou hodnotu, tedy nikoli ve skocích. Hladina šumu je při ISO 200 výborná.

Aparát „startuje“ přibližně 2,5 sekundy, vypne se do 2 s. Rozdíl je dán nutností přidržet tlačítko při zapnutí. Bez namáčknutí spouště exponujete fotografii do 0,7 s a s namáčknutím do 0,25 sekundy. Znamená to, že první fotografii dokážete do 3,5 sekundy. Hodnoty nejsou nijak mimo běžné hodnoty této třídy aparátů.

Možnosti nastavení

Scénické režimy

Na otočném voliči lze zvolit plnou automatiku, která tradičně zvolí vše za vás. V poloze motivových programů můžete vybrat jeden z dvanácti režimů. Následují přímé volby portrét, architektura, sport a noční portrét. Poslední dvě pozice voliče obsahují SetUp a režim video. Aparát neukazuje expoziční hodnoty, což je v této třídě pochopitelné. Na LCD signalizuje možnost roztřesení snímku, použití vyššího ISO a jinak běžné informace – použité rozlišení, kreativní program či režim blesku.

Portrét - přímá volba Portrét
Portrét

Motivový program portrét má asistenta – na LCD se zobrazí obrysy postav v místě, kam je máte umístit. Má celkem šest různých přednastavených pozic, se kterými je spřažen ostřící bod. Obdobně režim architektura – má pět voleb. Režim sport má tři. První je sekvenční režim se zaostřením při prvním snímku. Druhý s pevným zaostřením (rychlejší reakce), jinak shodný s prvním. A třetí, při kterém se na jedno políčko (o velikosti 2Mpx) vytvoří šestnáct snímků během cca tří sekund. Při režimu panoramatického snímání se předchozí snímek zobrazuje průhledný a lze jej tak dokonale přeložit s dalším.

Architektura Architektura
Sport Noční portrét

Při focení v makrorežimu je nutné mít na paměti, že nejkratší vzdálenost zaostření 4 cm lze dosáhnout až když ukazatel polohy zoomu zezelená. Není to totiž při nejširším ohnisku. To přináší možnost velmi slušného makra s minimální plochou o rozměrech 30×22 mm (při nejširším ohnisku je nejmenší zaostřená plocha cca 11cm x 8 cm). Standardní režim dovoluje ostřit od 30 cm. Při nejdelším ohnisku zaostříte ze vzdálenosti cca a plocha je cca 4,5 cm x 3,5 cm.

Blesk disponuje běžnými režimy a při jeho nabíjení se vypíná LCD, čímž se šetří baterie. Jeho dosah je pro široký konec 0,4 m – 3,3 m a 0,4 m – 2,0 m pro delší konec.

Menu při videu

Režimy nahrávání videa jsou tři – liší se pouze rozlišením. Nejvyšší 640×480 bodů, střední 320×240 a nejmenší 160×120 bodů vždy s frekvencí patnácti snímků za sekundu. Před samotným nahráváním nelze nastavit digitální zoom, optický ano. Při nahrávání lze zoomovat jen digitálně, nikoli opticky. Aparát nahrává video společně se zvukem.

Dostupné volby při focení Dostupné volby při focení

menu při focení lze zvolit rozlišení a v případě nejvyššího i kvalitu komprese ve dvou úrovních. V ostatních je jen jedna (komprese 1:4, resp. 1:8). v nejlepší kvalitě lze na 250 MB kartu uložit cca 100 snímků.Dále následuje vyvážení bílé – sedm možností včetně manuálního nastavení. Pak kompenzace expozice, druh snímání (jeden snímek, sériové snímání, „16v jednom“). Lze zapnout funkci „best shot selector“, která z maximálně deseti za sebou exponovaných snímků automaticky vybere ten nejlepší (nejvíce detailů, největší kontrast). Tuto funkci nelze použít současně s bleskem či se samospouští. Poslední volbou v menu je výběr barevných úprav – standard, živé barvy, ČB, sepie a azurový (modrý) odstín.

SetUpu lze zvolit (kromě běžných funkcí a nastavení) zajímavou funkci „blur warning“ – varování před rozmazáním snímku. Je-li zapnuta a po expozici „aparát usoudí“, že je snímek rozmazaný, nabídne vám možnost jej buď uložit, či nikoliv.

Prohlížení - menu Prohlížení - menu
Prohlížení - zobrazení

V režimu prohlížení lze snímek přeuložit pomocí funkce D-lighting (digitální blesk) jako novou fotografii s prokreslením stínů. Tato funkce dává velmi dobré výsledky. Nepatrně se tím však zvýší šum. Také můžete snímky oříznout či k nim nahrát komentář. V tomto režimu lze snímky také rovnou tisknout na připojené tiskárně, která podporuje PictBridge. Lze vytvořit zmenšenou kopii, či kopírovat snímky z interní paměti na kartu.

Ke každému snímku lze po expozici nahrát komentář (volí se v menu) a to tak, že po stisku spouště ji nepustíte a po expozici se nahrává zvuková poznámka do doby, než spoušť zase uvolníte.

Při připojení k PC se aparát chová jako Mass Storage, tedy samostatný disk. Lze jej definovat také jako zařízení řízené protokolem PTP.

Setup Setup
Setup

Další možnosti nastavení naleznete v podrobném českém manuálu, který je v tištěné podobě součástí balení aparátu. Kromě něj je součástí také řemínek na zavěšení na ruku a CD se softwarem.

Fotografická praxe

U fotografií, které obsahují 100% výřez či je k dispozici neupravená fotografie, naleznete v popisu označení ®. Všechny fotografie obsahují exif.

Makro

Makro (R) Makro, kresba (R) Makro

Objektiv v makrorežimu kreslí výborně.

Vyvážení bílé a barevné režimy

Režimy vyvážení bílé (R) BW Sepie

První fotografie obsahuje také 100% výřezy z nichž lze posoudit aberaci a ostrost na snímku.

Cyan Režimy vyvážení bílé Režimy vyvážení bílé

Zoom

f 35 mm f 105 mm f 420 mm

Digitální zoom slušně přispívá k 3× optickému.

Zkreslení

Zkreslení při 35 mm Zkreslení při 105 mm ohnisku

Typické soudkovité zkeslení při nejkratším ohnisku se projevuje i u tohoto aparátu.

Blesk

Blesk 35 mm Blesk 105 mm

Blesk stačí na obvyklé snímky z interiéru při špatném osvětlení.

Ostatní

Aberace (R) Přímé slunce
Kresba (R) Hloubka ostrosti
Aberace, protisvětlo (R) Kresba (R) Blesk, děti

Jak objektiv dokáže vykreslit detaily, posuďte z předchozích snímků sami. Vynucený blesk v protisvětle odvede dobrou práci a nedojde k přepálení snímku.

Závěr

Nikon Coolpix 5600 je aparát, který své uživatele nebude nutit ke kreativní práci a ani ji neumožní. Vzhledem k velikosti a vlastnostem jde spíše o „fotografický záznamník“. Potřebujete-li aparát takového druhu, tak vzhledem k doporučené ceně 8 990,– , kvalitě fotografií, jednoduchosti ovládání, dostupnosti baterií a velikosti, věnujte tomuto přístroji při výběru zvýšenou pozornost. Aparát je dostupný na českém Internetu v cenách pod osm tisíc korun. Pokud ale toužíte po kreativní práci, pak nikoliv.

Klady Zápory
best shot selector ostření za šera
blur warning
makro
režim panoramatického snímání
jednoduché a intuitivní ovládání

V dané třídě tomuto aparátu není prakticky co vytknout.

Děkuji firmě Nikon za zapůjčení aparátu k redakčnímu testu.