Fotoaparát.cz

Test digitálního fotoaparátu Kodak EasyShare DX 7590

Druhý ultrazoom firmy Kodak na našem trhu - fotoaparát Kodak Easy Share DX 7590 - je další z aparátů, který prošel naším redakčním testem. Co přináší a jaké fotografie vytváří se dočtete v následujícím článku.

Úvod

Základní balení 5Mpx fotoaparátu KODAK Easy Share DX 7590, který disponuje 10× zoomem, obsahovalo fotoaparát, řemínek, krytku objektivu, redukci na dokovací stanici, programové vybavení KODAK Easy Share Software, CD s manuálem v češtině, USB kabel, AV kabel a nabíječku

součástí balení žádná SD karta. Jeho doporučená cena je 13 990,– Kč.

Tělo a ovládání

Celkový pohled Čelní pohled
Zadní stěna Levý bok

Aparát o rozměrech 99,6×81,2×79,9 mm váží 395 g včetně baterie a karty. Je tedy pravděpodobné, že pod plastově vyhlížejícím povrchem jsou kovové části.

Tělo vypadá ergonomicky ale mezi nálitkem pro uchopení pravou rukou a tělem aparátu je poměrně málo místa pro prsty. Ovládací prvky jsou na těle rozmístěny

na dosah prstů. Aparát disponuje hybridním systémem ostření, který využívá spolupráce ostření TTL a pasivního zaostřovacího systému, který má senzory

vyvedené nad objektivem. Na přední straně najdete pod spouští otočné kolečko s funkcí tlačítka, kterým v se přepínají volby času, clony, korekce expozice,

korekce blesku a ISO, dostupné podle toho v jakém režimu focení se nacházíte. Toto kolečko činí nastavení v režimech P,M,A,S velmi jednoduchým a elegantním.

Pohled shora Pohled zdola
Kryt karty a baterie Kryty konektorů
Menu po stisku SHARE

Na horní stěnu je vyvedeno tlačítko otvírání blesku, tlačítko režimů blesku, tlačítko s režimem fotografování krajina kombinované s režimem makro a tlačítko korekce expozice kombinované s režimem sekvenčního focení. Vedle je rozměrný reproduktor a na obvyklém místě spoušť. Kovový stativový závit najdete na dolní straně vedle konektoru k dokovací stanici. Baterie se vkládají zdola a nemají žádný jistící prvek jak je obvyklé (alespoň zde chybí, jak se lze přesvědčit na fotografii.). Kartu SD vložíte z pravé strany. Na levé straně pod jedním gumovým krytem najdete AV výstup, USB konektor a konektor pro napájení. Pod druhým pak konektor pro synchronizaci s externím bleskem. Zadní straně dominuje 2,2" LCD displej a hlavní otočný volič režimů. Uprostřed je obvyklý joystick s funkcí tlačítka, jež značně vyčnívá a jeho ovládání chce praxi. Při ovládání v rukavicích byla velikost spíše výhoda. Ostatní tlačítka lze ovládat naprosto bez problémů. Vlevo od hledáčku je tlačítko na změnu zobrazení LCD a hledáčku. Vpravo od hledáčku je tlačítko na zapínání fotoaparátu. Pod hlavním otočným voličem je řada tří tlačítek. Tlačítkem DELETE lze při zapnutém prohlížení fotografií fotografie mazat. Prostředním tlačítkem MENU se dostanete do menu fotoaparátu a tlačítkem REVIEW se dostanete do režimu prohlížení fotografií. Oranžovou barvu má tlačítko SHARE, kterým se přepnete do režimu práce s fotografiemi, jako je sdílení, posílání mailem a jejich tisk.

LCD, hledáček a CCD

Nadstandardní 2,2" LCD má rozlišení 153 000 bodů (640×240 bodů) a zobrazovací frekvenci 30 snímků/s. Za sluného počasí, kdy se stal téměř nepoužitelným,

jej výborně zastoupil elektronický hledáček s rozlišením úctyhodných 311 tisíc bodů, s dioptrickou korekcí a s výborným umístěním. Rozhodně stojí za to jej

využívat. Podání barev bylo věrné s výjimkou večerního (žárovkového) osvětlení, kdy převládaly žluté barvy nezávisle na nastavení bílé, jak dokládají

následující obrázky. Ve všech režimech je na LCD velké množství zobrazených informací a to rozhodně patří ke kladům tohoto aparátu. Oba snímky jsou exponovány dobře, zobrazení LCD je v obou případech stejné a odpovídá barvám na prostředním obrázku. CCD má rozměr 1/2,5" a umožňuje vytvářet snímky s rozlišením 2576×1932 bodů (4:3), dále 2576×1716 (3:2) bodů a nižším. Minimální šum tohoto čipu patří

rozhodně mezi jeho velké přednosti.
Hvězda bleskem Obraz na LCD Hvězda při žárovkovém světle

Objektiv a ostření

Objektiv Schneider-KREUZNACH VARIOGON disponuje 10× optickým zoomem s rozsahem 38 – 380 mm (35mm) se světelností f 2,8 – 3,7. Ostření je zajišťováno ostřením na CCD spolupracujícím s pasivním ostřením, jehož senzory naleznete nad objektivem. Ostřit lze pevně na střed, lze vybrat ostřící oblast ze tří možností či nechat výběr na aparátu. Fotoaparát zaostří v normálním režimu od vzdálenosti 60 cm při širokém ohnisku a od 2 m při nejdelším ohnisku. V režimu makro od 12 cm do 70 cm při 38 mm ohnisku a od 1,2 m do 2,1 m při 380 mm ohnisku. Osobně považuji schopnost správného zaostření za zhoršených světelných podmínek spíše za podprůměrnou. Navíc aparát nemá možnost manuálního ostření. Na objektiv se dají upevnit pomocí redukce předsádkové čočky. Objektiv má při širokém ohnisku jen nepatrné soudkovité zkreslení.

Provozní časy a výdrž fotoaparátu

Na jedno nabití baterie jsem během dvou dnů nafotil 220 fotografií, z toho přibližně polovinu s bleskem a neustálým prohlížením. Je-li baterie skoro vybitá, ukáže se okrový znak baterie. Pak můžete nafotit ještě cca 15 snímků. Nedostaví se žádná „náhlá smrt“. Nabití baterie trvá přibližně 3 hodiny.

Snímek naexponujete (včetně reakční doby na podnět)

Blesk

Směrné číslo blesku je 12 při ISO 140. Jeho dosah při ISO 140 je 0,6 m – 4,9 m při širokoúhlém záběru a 2 m – 3,7 m při záběru teleobjektivem. Jde o vyklápěcí blesk, který se aktivuje stiskem aretačního tlačítka na horní straně aparátu. Za příjemnou vlastnost bych považoval jeho spouštění na druhou lamelu, tedy při zavírání závěrky. Disponuje všemi běžnými režimy jako je pomalá synchronizace, vynucený blesk, redukce červených očí a vypnutý blesk.

Nastavení a funkce fotoaparátu

Funkce dostupné na těle aparátu

Aparát disponuje všemi běžnými režimy (Auto,P,A,S,M), 14 scénickými režimy a uživatelským režimem.

Scénické režimy LCD v manuálním režimu

Lze vybrat ze dvou sekvenčních režimů. Jeden, ve kterém se nafotí prvních pět snímků po stisku spouště a druhý, kde se zaznamenají poslední čtyři snímky do puštění spouště. Při prvním režimu nelze použít aparát 10 s po expozici a ukládání snímků trvá dalších 20 s. Ukládání je signalizováno blikáním značky v pravém horním rohu LCD. Ve druhém režimu je aparát ve stavu nepoužitelnosti celých 30 s (na LCD svítí „Processing“) během nichž ale snímky také uloží. Lze exponovat nejvýše 30 snímků a poslední čtyři jsou pak zaznamenány. Sériové snímání je tedy omezeno na dobu max. 15 s. Režim bracketingu se zapíná týmž tlačítkem, exponují se tři fotky dle zvoleného stupně pod a přeexpozice, který se volí v menu. Po expozici v tomto režimu aparát komunikuje s kartou cca 30 s. Pojmenování snímků obsahuje písmeno „B“ a tak je najdete seřazené podle abecedy na konci uložených snímků. Ne tedy bohužel podle času vzniku. K dispozici je režim makro na stejném tlačítku jako režim krajina. Clonu lze volit od 2,8 (3,7) do 8,0. Manuálně lze čas expozice nastavit od 1/1000 s do 16 s. Při časech delších než 0,7 s se automaticky uplatňuje redukce šumu. V režimu P a A je nejdelší čas závěrky 1/8 s a nejkratší 1/2000 s (manuál uvádí delší časy). Lze volit libovolné kombinace. Aparát vyhodnocuje expozici ještě před samotným namáčknutím spouště. ISO lze nastavit na Auto či manuálně vybrat z hodnot 100,200 a 400. Při 1,8 Mpx režimu lze použít i ISO 800. Kompenzaci expozice lze volit v krocích 1/3 EV od –2 do 2 EV. Lze nastavit i kompenzaci expozice blesku.

Funkce dostupné v menu (liší se podle nastavení aparátu)

Menu Menu
Menu Setup
Setup Setup

V menu se lze pohybovat pomocí joysticku, který plní současně funkci potvrzovacího tlačítka. Na jeho ovládání je třeba si zvyknout. Pohyb v menu je poměrně nepřehledný. Z voleb podstatných pro fotografování v něm nalezneme zapnutí samospouště (pouze 10 s), rozlišení udávané v Mpx, stupeň komprese (dvě možnosti) či hodnotu pro expoziční bracketing (±0,3 EV, ±0,7 EV, ±1 EV). Osobně bych tuto volbu uvítal dostupnou v okamžiku volby bracketingu (tlačítkem na horní straně fotoaparátu). Nastavení komprese bych volil „fine“, protože je sama o sobě značná. Na 256 MB kartu jsem nafotil 195 fotografií pořízených ve dne, což je na 5Mpx přístroj relativně hodně. Dále lze volit režim expozice (multizonální, s důrazem na střed, bodová), volbu ostřící oblasti (multizonální, na střed, manuální – volba ze tří možností), režim ostření (jednorázové, stálé), nastavit barevný režimu (zvýšená, neutrální či snížená barevnost, černobílý režim a sepie), ostrost (vysoká, normální, nízká). Změny nastavení ostrosti či barevného podání nejsou nijak indikovány na LCD. Můžete také nastavit, zda se bude snímek zaznamenávat na kartu SD či do vnitřní 32 MB paměti. Pokud zapnete senzor orientace, budou se otočené fotografie ukládat ve správné poloze a není tedy potřeba je otáčet dodatečně. Ke snímkům nelze nahrát komentář.

Video

Video je ozvučené, má rozlišení 640×480 bodů při 12 snímcích za sekundu nebo 320×240 bodů s 20 snímky za sekundu a natáčí se do zaplnění karty či do doby zvolené v menu. Nelze použít žádný zoom.

Prohlížení fotografií

Informace o snímku

Do režimu prohlížení se dostanete po stisku tlačítka REVIEW. Právě nyní lze kopírovat fotografie mezi paměťovou kartou a interní pamětí. Tlačítkem DELETE lze pak fotografie mazat. Množství zobrazených informací ovlivníte tlačítkem INFO. Histogramem aparát nedisponuje.

Připojení k PC a tiskárně

Zde jistě objevíte význam tlačítka SHARE. Neměl jsem k dispozici dokovací stanici, abych využil bezezbytku tuto funkci. Připojení pod WinXP proběhlo bez potíží, fotografie lze z fotoaparátu bez instalace dodaného software kopírovat a lze je mazat. Aparát se nechová jako Mass Storage disk. Po instalaci software z přiloženého CD se automaticky po připojení načítají nafocené obrázky a ukládají do PC. V tomto režimu je LCD vypnut, bliká zelená dioda vedle hledáčku a svítí oranžové podsvícení hlavního voliče. Fotoaparát podporuje přímý tisk na kompatibilních tiskárnách.

Testovací fotografie

Většinu snímků lze prohlédnout v originálním rozlišení.

Blesk

Blesk 38 mm Blesk 380 mm

Zoom

38 mm 380 mm 4x digi zoom

10 x optický zoom je velmi zajímavým prvkem tohoto aparátu.

Některé barevné režimy

Normální režim Černobílý režim Sepie

Aberace

Aberace Aberace - výřez

Aberace je velmi nízká a je patrná pouze na hodně kontrastních scénách. Na následujícím originálním snímku ji není téměř možné najít.

Aberace

Protisvětlo

Při cloně 8 se objevují hezké paprsky. S protisvětlem si aparát dokáže zřejmě poradit slušně.

Protisvětlo Protisvětlo Protisvětlo

Kresba, detaily a zkreslení

Následující fotografie jsou originální snímky. Při 380 mm ohnisku je viditelná mírná barevná vada. Při 38 mm je vidět jen mírná soudkovitost. Množstvízachycených detailů odpovídá velkému rozsahu zoomu a cenové kategorii aparátu.

Kresba, detaily - 38 mm Kresba, detaily - 380 mm
Kresba, detaily - 38 mm Kresba, detaily - 380 mm
Kresba, zkreslení 38 mm Kresba, zkreslení 380 mm

Makro

Makro Makro

Druhá fotografie je z nejkratší možné vzdálenosti.

Šum

Šum - označení místa výřezu Šum
Šum - označení místa výřezu Šum

Při delších časech (nad 0,7 s) se zapíná automatická redukce šumu, kterou poznáte podle toho, že se exponuje ještě jeden černý snímek. Šum je při dlouhých časech minimální a v dané kategorii velmi dobrý. Jeho množství a ztrátu kresby můžete porovnat při různých ISO na výřezech. Noční záběryjsou focené s prioritou času, denní s preferencí clony. Šum na denních snímcích je znatelný u ISO 200.

A jedno zátiší…

Zátiší

Závěr

Kodak EasyShare DX 7590 je kompaktní fotoaparát pro uživatele, kteří chtějí mít maximální kontrolu nad expozicí. Svým ohniskovým rozsahem je zvláště vhodnýpro focení z větších vzdáleností. Na makrofotogafii se příliš nehodí. Míra aberace i šumu je nízká.

Klady Zápory
10× optický zoom absence manuálního ostření
nízký šum při dlouhých časech absence manuálního nastavení bílé
nízká aberace makro od 12 cm
2,2" LCD + elektronický hledáček s dioptrickou korekcí nízká frekvence videa
výkon blesku vysoká jpg komprese

Děkuji firmě Kodak za zapůjčení fotoaparátu k redakčnímu testu.