Fotoaparát.cz

Jaký papír pro domácí tisk fotografií?

Článek obsahuje základní informace nutné k výběru papírů pro tisk barevných a černobílých fotografií na inkoustových tiskárnách. Ukazuje možnosti, které nabízí správná volba fotopapíru jak pro kvalitní fotorealistický tisk rodinných a upomínkových snímků, tak i pro nejnáročnější fotografy k realizaci jejich tvůrčích záměrů. Problematika je ilustrována několika příklady tisků fotografií na fotopapírech Hewlett-Packard a tiskárně HP Photosmart 8450. Článek je určen pro čtenáře, kteří uvažují nebo začínají s domácím tiskem fotografií.

Úvod

Fotograf, který si pořídil inkoustovou tiskárnu s přívlastkem fotografická a vytisknul svoje první fotografie, může být buďto nadšen s kvalitou výsledků, pokud měl štěstí a vybral papír vyhovující charakteru fotografie a jeho záměru, nebo může být značně rozčarován.

Konečná fotografie v papírové podobě vzniká řadou za sebou následujících kroků, z nichž každý má vliv na konečný výsledek. Je samozřejmé, že kvalitní tisk získáme pouze z dobré digitální fotografie. Tu nahrajeme do počítače, pokud ji chceme ještě dále upravit ve Photoshopu nebo přímo do tiskárny, kde k úpravě použijeme „zadrátovaný“ editační program. Nevhodná úprava může pokazit výsledek. Vysokou kvalitu tisku získáme pouze na fototiskárně s vysokým rozlišením (malá velikost nastřikované kapky inkoustu) a s co nejvyšším počtem inkoustů. V současnosti vysoký standard znamená šest až osm inkoustů. Do tiskárny je pak třeba vložit správně zvolený fotografický papír, který je kompatibilní se zvolenými inkousty a způsobem, kterým tiskárna nanáší inkoust. Každý z těchto kroků může být oním příslovečným úzkým hrdlem, které může pokazit celé naše snažení. Tento text chce pomoci s výběrem fotopapírů pro tisk fotografií, jak se mají používat k dosažení kvalitních tisků. Článek je založen na praktických zkouškách s papíry Hewlett-Packard v tiskárně HP Photosmart 8450.

Základní druhy papíru pro inkoustové tiskárny

Ve fototiskárnách se mohou použít tyto druhy papíru:

I když v principu můžeme tisknout na jakýkoliv papír, doporučuji dodržovat pokyny výrobce k používání druhu papíru na konkrétním zařízení vzhledem k možnému poškození hlavy nebo posuvného mechanismu papíru.

Pro technicky orientovanější shrnu základní vlastnosti papíru (ostatní je mohou přeskočit), které určují kvalitu tisku jsou:

Opacita ( poměr světla dopadajícího na papír ku světlu, které papírem projde )je mírou neprůhlednosti papíru. Čím je papír neprůhlednější, tím lépe. Příliš průhledný papír vadí při prohlížení – např. prosvítá stůl, na kterém papír leží, nebo může být vidět tisk na druhé straně papíru. Pro praktické účely se vyjadřuje v jednotkách od 1 (zcela průhledný materiál) do 100 (zcela neprůhledný). Fotografické papíry mají takto vyjádřenou opacitu mezi 94 a 97.

Světlost se vyjadřuje v jednotkách od 1 do 100, přičemž 100 je nejsvětlejší papír. Fotografické papíry mají hodnotu 90, obyčejné cca 80. Čím je tato hodnota vyšší, tím budou čistší barvy na fotografii.

Gramáž je váha jednoho metru čtverečního papíru, kvalitní fotografické papíry jsou silnější a těžší než obyčejné kancelářské papíry. Pro papíry vhodné k tisku fotografií se hodnoty pohybují od 90 do 280 g/m2. U tiskáren se obvykle uvádí maximální gramáž, se kterou může tiskárna pracovat.

Textura papíru může být hrubá nebo hladká. Vyrábějí se i specielní papíry pro kreativní fotografy – např. papír se texturou malířského plátna atd. Konečně povrchová úprava může být lesklá různého stupně nebo matná.

Fotografické papíry si zpravidla nechávají výrobci tiskáren vyrábět na míru pro svoje tiskárny. Jim konkuruje řada alternativních výrobců a distributorů, jejichž papíry jsou zpravidla levnější než originální či doporučované. Chceme-li zůstat na bezpečné straně z hlediska kvality, je vhodné zejména v začátcích používat papíry spolu s inkousty doporučovanými výrobci tiskárny. Ti mají k dispozici rozsáhlé testovací laboratoře, ve kterých se testují jak kvalita tisku, tak i jejich trvanlivost pomocí náročných vlastních metodik i metodik standardizovaných – např. respektovaný Wilhelm Imaging Research, Inc.

Blednutí fotografie je způsobeno vlivem některých látek obsažených ve vzduchu ( např. velmi agresivní je ozon), vyšší teplotou a světlem (především škodí ultrafialová složka). Trvanlivost tisku, kterou je nutno posuzovat v souvislosti s použitým inkoustem, se zvýší, pokud fotografii zalaminujeme nebo je uložena v rámečku se sklem. Papíry s různou texturou a povrchovou úpravou mají jinou schopnost absorbovat (schopnost pojmout), která ovlivňuje stabilitu barev tisku. (Obvykle platí, že savější papíry (matné povrchy) mají větší stabilitu na světle než lesklé papíry, kde inkoust proniká většinou méně do hloubky).

Fotografické papíry firmy Hewlett-Packard

Průřez fotopapírem

Fotopapír HP má složitou strukturu se skládá z těchto vrstev:

  1. Horní vlastní obrazová vrstva v níž je vytvořen obrázek pomocí kapiček inkoustu, určuje povrchovou úpravu a je odolná vůči blednutí barev a vlivu vody.
  2. Podkladová vrstva, která absorbuje nosič inkoustu.
  3. Vrstva plastu bránící pronikání vody a nosiče inkoustu do papírového základu.
  4. Papírový základ, jehož vlastnosti určují světlost a bělost papíru, jeho tuhost a sílu
  5. Plastová vrstva chránící papírový základ před vodou a výpary inkoustu (pokud jsou fotografie skladovány na sobě)
  6. Vrstva brání kroucení papíru vlivem teploty a vlhkosti.
  7. Plastová vrstva chránící před vodou a pronikáním inkoustu; je, odolná proti vodě a inkoustu a má speciální mechanické vlastnosti pro snadné stohování papírů na sobě a jejich vytahování z hromady.

Uvedu pouze výtah určený pro domácí tisk fotografií z rozsáhlého sortimentu papírů, podrobnosti na webu..

HP Everyday Photo Paper – nejlevnější lesklý fotopapír, lepší alternativa k obyčejnému papíru, formáty 10×15 cm a A4, 170 g.

HP Photo Paper – rychleschnoucí papír, vhodný např. pro tisk kalendářů, či prezentací obsahujících fotografie, formáty 10×15 cm a A4, 175 g.

HP Premium Photo Paper – výtisk připomíná klasickou fotografii, odolný k blednutí barev, vyrábí se v úpravě lesklé (gloss) a saténově matné (satin-matt), ve formátech 10×15 cm a A4, 240 g.

HP Premium Plus Photo Paper – nejkvalitnější fotopapír, vhodný k profesionálnímu použití, trvanlivost barevných tisků 73 let a černobílých 115 let. Povrchová úprava vysoce lesklá (high gloss) a saténově matná (satin-matt). Formáty 10×15 cm, 13×18 cm, 10×30 cm, A4, A3, 280 g.

Typ fotografií versus druh fotopapíru

Pro běžné fotografie se hodí lesklý papír. Pro zvýraznění charakteru určitých snímků je vhodný:

Fototiskárna

HP Photosmart 8450

Byla použita fotografická tiskárna HP Photosmart 8450, která přenáší data z počítače či fotoaparátu pomocí USB. Přečte je i ze sedmi typů paměťových karet, flashdisku a volitelně přes rozhraní Bluetooth, používá osmibarevný tisk. Pro podrobnosti odkazuji na web.

Tisk barevných fotografií

Nejprve byl vytištěn testovací obrazec PDI-Target pro první posouzení vlastností použité tiskárny, který si můžete stáhnout z internetu pomocí uvedeného odkazu. Levá část představuje digitální soubor, pravá část je skenovaný výtisk na fotopapír HP Premium Plus Photo Paper highloss.

Digitální soubor Výtisk na fotopapír HP Premium Plus Photo Paper  highloss

Je vidět, že tisk až na mírně studenější pleťové tóny reprodukuje předlohu velmi věrně. Tisky tohoto souboru byly provedeny rovněž na papíry HP Premium Plus Photo Paper v provedení gloss a satin-matt; vizuálně byly zjištěny nepatrné rozdíly v podání šedé stupnice, které jsou však ve skenech na obrazovce nerozlišitelné.

Skenované vytištěné předlohy pro demonstraci rozdílu kvality na webu jsou dost problematické. Velký rozdíl v kvalitě tisků a to především v sytosti barev a přenosu kontrastů mezi tiskem na obyčejný kancelářský papír (levý obrázek) a na a na HP Premium Plus Photo Paper satin-matt (pravý obrázek) je však velmi patrný i z následujícího obrázku.

Tisk na obyčejný kancelářský papír Tisk na HP Premium Plus Photo Paper  satin-matt

Příkladem tisku z role na panoramatický formát 10×30 cm je následující obrázek – papír HP Premium Plus Photo Paper highloss.

Tisk z role na panoramatický formát

Tiskárna nabízí v autonomním režimu řadu možností. Pro archivaci je velmi užitečný indexprint.

Indexprint

Tisk černobílých fotografií

Tiskárna HP Photosmart 8450 umí věrně tisknout černobílé fotografie v kvalitě prakticky nerozlišitelné od klasického fotochemického procesu. Pro srovnání uvádím vlevo výtisk s použitím obyčejné fotografické kazety a vpravo s použitím fotografické šedé kazety; rozdíl je velmi patrný (papír HP Premium Plus Photo Paper satin-matt).

Výtisk s použitím obyčejné fotografické  kazety Tisk s použitím fotografické šedé kazety

Tiskárna HP nabízí digitální tónování – uvádím tisky předchozího obrázku na stejný papír v tónování, imitujícím sépiový tisk (vlevo) a platinotisk (vpravo).

Tónování imitující sépiový  tisk Tónování imitující platinový  tisk

Zajímavé pro černobílou fotografii může být též tisk na barevné papíry. HP žádné takové nevyrábí, proto byly použity kancelářské papíry pro inkoustový tisk ve dvou pastelových barvách.

Červený papír Žlutý papír

Tiskový software HP Image Zone i vlastní software tiskárny nabízí celou řadu možností nejen pro základní editaci, ale i pro tvorbu pozvánek, blahopřání, plakátů, rámování obrázků, tisk vybraných políček z videosekvence atd. Jejich použití záleží na fantazii a vkusu uživatele.

Několik doporučení začínajícím k práci s fotopapírem

  1. Papíry chraňte před vodou, výpary chemikálií, vysokou teplotou a slunečním zářením (samozřejmě i hotové tisky). Spolehlivou ochranou jsou originální obaly.
  2. Při manipulaci s fotopapírem se nedotýkejte tiskové strany prsty – otisky je velmi problematické dokonale odstranit (vhodné je používat textilní rukavice).
  3. Při narovnávání pokrouceného fotopapíru, zvláště větších rozměrů, se těžko vyhnete otiskům prstů. Je vhodné dát papír do plastového sáčku a teprve potom se jej pokoušet narovnat kroucením opačným směrem nebo v krajním případě o hranu stolu.
  4. Fotopapír s matným povrchem není tak choulostivý k otiskům prstů, jako jsou papíry lesklé.
  5. Při předběžných zkouškách tisku můžete ušetřit, když použijete běžný papír pro inkoustové tiskárny.
  6. Při vkládání papíru do tiskárny dávejte pozor na správnou stranu (na zadní straně bývá vodotisk).
  7. Hotové fotografie při skladování na sobě proložte obyčejným kancelářským papírem.
  8. Dbejte na dostatečnou dobu schnutí fotografií po jejich vytištění. Dobu uvedenou v návodu berte jako minimální (skutečná doba závisí na vlhkosti a teplotě okolního vzduchu). Fotografie nesušte na přímém slunci.
  9. Rovněž proto nenechávejte fotografie, na kterých vám záleží, ve výstupním zásobníku tiskárny.
  10. Chcete-li vytištěnou fotografii uložit do rámečku pod sklo nebo zalaminovat, počkejte nejméně půl hodiny, raději celý den.
  11. Černobílé fotografie vycházejí zpravidla lépe na fotopapíru s matným povrchem. Lesklé papíry jsou citlivější na nechtěné barevné odstíny.
  12. Pro začátek doporučuji používat doporučené papíry; experimentovat s papíry od alternativních výrobců je dobré až po získání určitých zkušeností.