Fotoaparát.cz

Test Kodak DX 6490

Fotoaparát KODAK Easy Share DX 6490 je dalším „ultrazoomem“ na našem trhu. To jen potvrzuje úspěšnost této kategorie digitálních fotoaparátů. Většina firem v současné době nějaký „ultrazoom“ nabízí.

Úvod

Základní balení fotoaparátu KODAK Easy Share DX 6490 obsahovalo: Fotoaparát, řemínek, krytka objektivu, redukce na dock, programové vybavení KODAK Easy Share Software s interaktivním návodem, USB kabel, AV kabel, nabíječka + Li-Ion akumulátor KODAK Easy Share a uvítací sadu s příručkou pro obsluhu fotoaparátu.
Interaktivní návod je přehledný a poskytuje vyčerpávající informace o používání a možnostech fotoaparátu.

Konstrukce

Tělo – Konstrukce těla KODAK Easy Share DX 6490 je kovová s nepřehlédnutelným designem, zaměřeným na ergonometrii fotoaparátu. Tělo je opatřeno plastovými kryty v tzv.“profesi­onální“ černé barvě. Držení je pro pravou ruku pevné, jisté s ovladači v dosahu prstů. Jediné, co mně osobně vadilo, byla malá mezera mezi nálitkem a tělem fotoaparátu pro prsty ruky svírající anatomický nálitek a blokování přístupu k baterii, je-li přístroj na stativu. Svými rozměry 99,6×79,9×81,2 mm a váhou 337 g (bez baterie a SD karty) určitě patří mezi menší kompakty, které lze pravidelně nosit s sebou.
Objektiv a CCD čidlo – Do těla KODAK Easy Share DX 6490 je pevně zabodován výborný objektiv od firmy Schneider Kreuznach s označením Variogon, opatřený krytkou. Jeho ohnisko může být nastaveno v 35-ti krocích. Světelnost 2,8 – 3,7 při ohniskové vzdálenosti 6,3 – 63,2 mm (ekv. 38 – 380 mm) doplňuje CCD čidlo velikosti 1/ 2,5“ s rozlišením 4 MP s opravdu malým šumem i při vyšších hodnotách citlivosti. Čidlo vhodně doplňuje 16 MB vnitřní paměti.
Zaostřování – Netypická, hybridní kombinace TTL-AF a pasivního externího AF-senzoru. Lze nastavit na multizónové, nebo bodové a i za šera ostří přesně, rychle a spolehlivě v celém rozsahu od 0,6 m(W) nebo 2 m(T) do nekonečna. Lze nastavit natvrdo na 20 m, kdy je obraz ostrý do nekonečna. Makro pracuje v poměrně chudém rozsahu 12 – 70 cm (W) a 120 – 210 cm(T).

Hledáček a LCD displej – Elektronický EVF hledáček s dioprickou korekcí má rozlišení 180 000 px a velikost 11 mm. Obraz v něm je ostrý a jasný s vysokým rozlišením. Lze jej zapínat přiblížením oka. LCD vypínatelný displej s uhlopříčkou 56 mm a rozlišením 153 000 px je skvělý, hlavně svojí velikostí a přizpůsobením jasu okolnímu osvětlení. Hledáček i displej má KODAK Easy Share DX 6490 tam, kde je čekáme, nepřekáželi mně, horší čitelnost LCD za prudkého světla plně nahradil pohled do hledáčku. Informace jak v hledáčku, tak na displeji jsou přehledné.
Vestavěný blesk – je vestavěn do nálitku v horní část fotoaparátu, Jeho pracovní poloha i zapnutí je ovládáno posuvným vypínačem. Směrné číslo má kolem 14 při 140 ISO, skutečné výsledky byly dobré, obraz prosvětlený v místnosti až do krajů, bez závislosti na nastavení zoomu. Jdou zde nastavit všechny obvyklé režimy, jako jsou: Blesk – automat, stále zapnutý, omezení červených očí, vypnutý. Nechybí zde ani synchronizace externího blesku.

Snímací funkce

Všechny důležité funkce jde nastavit pomocí tlačítek, multifunkčního 360 st. kolečka, joystycku a otočného, prosvětleného voliče. Zapnutí, i volbu expozičních režimů provedeme jednoduše prosvětleným otočným voličem na zadní straně přístroje, nastavením na příslušný symbol. Kromě zeleně podsvětleného automatického režimu lze volit bíle podsvětlená programová nastavení „SPORT“, „PORTRÉT“, „NOČNÍ SCÉNA“, „KAMERA“ a PROGRAM s prioritou clony nebo času závěrky, nebo manuálním ovládáním. Netypicky je umístěna volba „KRAJINA“, která je vyvedená na tlačítko na horní straně fotoaparátu (spolu s MAKRO režimem) a ovládá jen nastavení zaostření na 20 m. Expozici fotoaparát měří multizónově, se zdůrazněným středem nebo bodově. Rozsah expozic je 1/1700 – 16 sec, ručně po 1/2 obvyklého intervalu. Rozsah clon 2,8 – 8, ručně po 1/3 clonového intervalu. Expozici lze kompenzovat +/-2 EV po 1/3. Rozlišení čidla jde nastavit na 4MP, 2,1MP, 1,1MP a formát obrazu, kromě obvyklého i na tzv. „kinofilmový“ 3:2 (v rozlišení 3,5MP-„BEST“). Citlivost je automaticky regulována v mezích 80 – 160 ISO, ručně pak jde nastavit hodnoty 80,100,200,40­0,800 ISO, hodnotu 800 ISO pak jen v rozlišení 1,1 MP (kvalita „GOOD“). Formát zápisu má KODAK Easy Share DX 6490 pouze JPEG / EXIF v2.2 s dost velkou koprimací, která nejde dále nastavovat. Zajímavý průběh má režim „SPORT“, při kterém se čas závěrky neprodlouží nad 1/200 sec (asi kvůli pohybové neostrosti) a vše se automaticky dolaďuje pomocí clony a citlivosti. Fotoaparát fotí i když se dostaneme za meze tohoto nastavení, ale snímky jsou podexponované. Pro představu použité komprimace JPEG uvádím počet snímků, zhotovených na uvedenou kapacitu SD karty.

Záznam na 128 MB SD kartu:
BEST Rozlišení 4MP (2304×1728) – 96 obrázků
BEST (3:2) Rozlišení 3,5MP – 119 obrázků
BETTER Rozlišení 2,1MP (1656×1242) – 179 obrázků
GOOD Rozlišení 1,1MP (1200×900) – 280 obrázků

Menu – zde můžeme dále modifikovat zvolené programy, ale s určitým omezením. V programu PASM jde nastavit vše dostupné v menu, kromě videofunkcí. V dalších programech nejde nastavit ISO, vyvážení bílé (auto, denní světlo, žárovka, zářivka, manuální nastavení nemá), měření expozice, zaostřování a ostrost. Dále je možné nastavit v menu charakter snímků – černobílé, sepie, zvýšená saturace barev, ostrost zvýšená i snížená.

Zpětné přehrání snímků

Přehrání snímků je jednoduché, pomocí tlačítka a joysticku. Snímky na LCD displeji jsou jasné, ostré a kontrastní. A hlavně velké. Takže je vidět skutečný stav právě vyfoceného obrázku. K promítání na TV mně chybělo dálkové ovládání. Fotografie lze dále tisknout nebo posílat mailem a to speciálním tzv.“SHARE“ tlačítkem, zvýrazněným červenou barvou. Je-li zapnutý senzor orientace snímku, budou při prohlížení obrázky správně natočeny.
Menu – zde můžeme obrázky zvětšovat, mazat, uzamknout, uspořádat do alba, kopírovat z vnitřní paměti na SD kartu, sestavit slide show, atd..

Ovládání funkcí fotoaparátu

Fotoaparát zapneme nastavením voliče programů z polohy „OFF“ na některý program. Všechny hlavní funkce jsou vyvedeny na ovládací tlačítka na povrchu fotoaparátu. Pouze nastavení vyvážení bílé a velikost a kvalitu snímku je nutno nastavit z menu. Na horní stěně pravou rukou ovládáme spoušť, zábleskové režimy, nastavení ostření na makro nebo krajinu, samospoušť a sériové snímání, ovladač blesku. Na zadní stěně se nachází přepínač LCD displeje a elektronického EVF hledáčku, tl. Informace, ovladač zoomu objektivu, tl. „SHARE“, tlačítka delete, menu a review. Dále kruhový, podsvětlený volič programů fotoaparátu, vybavený uprostřed malým joystickem s funkcí tlačítka. Na přední stěně je v nálitku pro pravou ruku zabudován multifunkční, průběžně se otáčející ovladač, vybavený funkcí tlačítka, který je použit u většiny funkcí manuálního nastavení fotoaparátu (clona, časy,…). Všechny tyto mechanizmy a tlačítka fungují spolehlivě a při jejich používání jsem měl dobrý pocit, snad až na ovládání zoomu, u kterého jsem si musel zvyknout na nezvykle dlouhý krok ovladače a na jeho malý odpor. To ovšem nahrazovala přesnost ovládání zoomu dvěma rychlostmi. Veškeré kabely připojujeme z lavé strany fotoaparátu, kam jsou vyvedeny konektory pro USB kabel, AV kabel, externí napájení a synchronizační kablík blesku. Z pravé strany vkládáme do prostoru pod víčkem SD kartu, zespoda pak Li-Ion baterii. Na spodní straně je také umístěný konektor pro spojení s dockem.

Výkony (provozní časy)

Rychlostí operací se řadí KODAK Easy Share DX 6490 do průměru. Po zapnutí naběhne asi za 5 sec, zaostření mu trvá přibližně 0,8 – 1,5 sec ( záleží na ohnisku) a snímek po zaostření pořídí asi za 0,1 sec. Při sérii snímků vyvine rychlost 3 obr./sec.,

Kvalita obrazu

Obraz je ostrý, čistý, kontrastní, bez šumu, s věrnými, nepřehnanými barvami. Při větším zvětšení se ukazuje komprimace obrazu JPEG, ale do 100% příliš neruší. Překvapil mne digitální zoom, který sice ubral fotografii na kvalitě, ale byl lepší, než zvětšení v editoru. Zaznamenal jsem informaci, podle které jsou fotografie, zhotovené v interiéru tímto fotoaparátem příliš tmavé. Nemohu tuto zkušenost potvrdit, jak v interiéru, tak za šera i v noci pracovala automatika spolehlivě. Většina snímků vyšla dobře exponovaná. Barevná aberace je patrná při velkém zvětšení, ale normálně neruší.

Příslušenství

K napájení KODAK Easy Share DX 6490 slouží nabíjecí 3,7V Li-Ion baterie s kapacitou 1700 mAh. V balení je nabíječka. Dodávaný KODAK EasyShare Software je poměrně přehledný a nabízí i některé méně obvyklé funkce (perokresba, efekt „rybí oko“). Je, jako u většiny výrobců, zaměřený na co nejjednodušší zpracování obrázků a vytváření finálních podob prezentace fotografií (CD, alba). K fotoaparátu jde přikoupit zařízení „KODAK EasyShare printer dock 6000“. Měl jsem možnost printer dock s fotoaparátem vyzkoušet a musím říci, že jde o užitečné zařízení, usnadňující a zjednodušující práci. Fotoaparát pouze odložíme do docku a z něj ovládáme tisk obrázků, přenos snímků do PC a na internet a také se automaticky dobíjí baterie. Tisknout jde i bez připojení na PC přímo z fotopřístroje. Vestavěná sublimační tiskárna s výbornou kvalitou tisku na speciální papír určitě nezklame. Nevýhodou je vysoká cena speciálního papíru vyráběného pro tento druh tisku.

Testovací snímky a podmínky

Testování jsem prováděl jako obvykle nafotografováním snímků v interiéru i exteriéru, vyzkoušením práce KODAKu Easy Share DX 6490 s bleskem a při makrosnímcích. Objektiv má nepatrné soudkovité zkreslení v širokoúhlém nastavení, v teleoblasti zkreslení nestojí za řeč. Při velkém zvětšení se projevuje menší barevná vada způsobená aberací, ale nemohu tvrdit, že bych zaznamenal její rušivý vliv na obrázek. Snímky byly ostré uprostřed i v krajích obrazu, šum byl malý a rušivě se neprojevil ani při 400 ISO. Fotografie z tohoto fotoaparátu měly velmi přirozené, střízlivé barvy, brilanci a dobré rozlišení detailů.

38 mm 380 mm
3x digitálně Makro 38 mm
Makro 38 mm Zkreslení 38 mm
Zkreslení 38 mm Západ slunce
Noční snímek Noční obloha
Normální barevnost Zvýšená saturace
Černobíle Sepie
Bílá - auto Bílá - den
Bílá - žárovka Bílá - zářivka
ISO 80, šum ISO 100, šum
ISO 200, šum ISO 400, šum
ISO 800, šum Maximální ostrost
Normální ostrost Ostrost na soft
Přírodní motiv Perokresba
Interiér Interiér - smíšené osvětlení
Pražský motiv 1 Pražský motiv 2
Pražský motiv 3 Mírné protisvětlo

Závěr

Jde o první přístroj tohoto typu od KODAKU. Velmi mne překvapil svými výkony a zvlášť kvalitou obrazu. Některé funkce jsou řešeny v porovnání s konkurencí „svérázně“, ale nemohu tvrdit, že špatně. Trochu rozporuplně na mne působily funkce jako externí připojení blesku a kvalitní manuální ovládání, které bych hledal spíše u poloprofi přístrojů, využitelných i v ateliéru, a to v kombinaci s JPEG zápisem, bez možnosti volby nekomprimovaného formátu zápisu. Je to u tak dobře vybaveného fotoaparátu škoda. Jednoduchostí a promyšleností ovládání jistě osloví i začínající fotografy a netrvá-li fotograf na nekomprimovaném formátu zápisu, získá velmi dobře vybavený fotoaparát s výborným obrazem a vysokou užitnou hodnotou.

Klady + Zápory -
Objektiv, zpracování obrazu Nemá nekomprimovaný formát (TIF, ani RAW)
Barvy U použitého JPEGu nejde nastavit míra komprese
Printer dock Malý rozsah MAKRO
Jednoduché připojení k PC  
Jednoduché ovládání  


Děkujeme společnosti Kodak ČR za zapůjčení fotoaparátu pro účely redakčního testu.></div