Fotoaparát.cz

Směrné číslo blesku GN

Při zahajovacích ceremoniálech na nejrůznějších stadiónech vidím blikat tisíce bleskových výbojek. Chtěji ti fotografové osvítit těch několik hlav před sebou? Neuvědomují si určitě dosah světla z bleskového záblesku. Proto je třeba vědět něco o směrném čísle blesku GN, jeho vztahu k cloně popřípadě ohniskové vzdálenosti. Je to nezbytná podmínka, aby koupě blesku nebyly vyhozené peníze.

Co je a k čemu slouží směrné číslo blesku?

Asi většina z nás se dívala na zahájení olympiády a pozorovala ty tisíce záblesků různých fotoaparátů. Ve skutečnosti 95% těchto snímků dopadne tak, že v popředí je několik pěkně osvícených hlav a to nejzajímavější, to co se děje na hlavní ploše stadionu, bývá tmavé. Aby jste nedopadli jako většina těch méně znalých, je třeba něco málo vědět z teorie zábleskových jednotek.

Co je směrné číslo blesku GN?

Směrné číslo blesku se používá jako hodnota charakterizující výkon blesku tj. množství světla, které je schopen vyzářit. Čím je objekt více vzdálen a čím je vyšší hodnota clonového čísla nastavená na objektivu, tím více světla musí blesk vyzářit, tím vyšší musí mít směrné číslo blesku, aby byl objekt dostatečně osvětlen a po té správně exponován. Směrné číslo blesku GN je konstanta definovaná vztahem

GN   =   vzdálenost dosahu blesku   *   clonové číslo objektivu f

Hodnota GN je obvykle vztažena na citlivost filmu ISO 100.

Jak se přepočte číslo blesku na jiné citlivosti filmu?

V případě, že používáte film jiné citlivosti než ISO 100, je pro výpočet vzdálenosti dosahu blesku směrné číslo GN třeba vynásobit koeficientem 1,4 na jedno číslo clony. To znamená, že při použití filmu citlivosti ISO 200 je koeficient 1,4, pro ISO 400 1,4*1,4 = 2, pro ISO 25 pak 0,5.

Příklad výpočtu maximálního dosahu blesku:

Směrné číslo blesku GN :   50 (při ISO 100)
Použito filmu ISO 400 :   GN´= 50 * 1,4 * 1,4 = 100
Clonové číslo na objektivu f :   5,6
Vzdálenost dosahu blesku   =   GN´ / f   =   100 / 5,6   =   17,9 m

Ve skutečnosti je lépe nechat si určitou rezervu a blesk používat do vzdáleností kratších o asi 20% než toto maximum.

Jaká směrná čísla GN se nabízejí?

Kapesní kompakty mívají vestavěné blesky se směrnými čísly 6 až 10. Maximální dosah těchto blesků bývá kolem 3 metrů (10/3.5, kde 3.5 je minimální clonové číslo). Vestavěné blesky u jednookých zrcadlovek bývají výkonnější – typicky GN 12 při ohniskové vzdálenosti 28 mm. Nejvýkonnější vestavěný blesk na trhu má Minolta 800 si s GN 20. Jak bude vysvětleno dále, je třeba být velmi opatrný, při používání hodnot GN uváděných výrobci. Hodnoty GN u běžných externích blesků se pohybují v rozsahu od 20 do 60.

Blesky umožňující měnit úhel světla

Záblesková jednotka vyzařuje kužel světla, který osvětluje pole snímané objektivem. Zoomové blesky umožňují zužovat či rozšiřovat kužel světla v závislosti na nastavené ohniskové vzdálenosti objektivu.

Jak závisí směrné číslo GN na ohniskové vzdálenosti

Výrobci z reklamních důvodů často uvádějí hodnoty GN pro nejdelší ohniskové vzdálenosti, neboť zde jsou tyto hodnoty nejvyšší. Přibližně platí, že směrné číslo blesku GN při dané ohniskové vzdálenosti je třeba vynásobit koeficientem 1,3 – 1,4 na každé zdvojnásobení ohniskové vzdálenosti.

Příklad:

GN při ohniskové vzdálenosti objektivu 100 mm je 40. Jaké je při bližně GN při ohniskové vzdálenosti 28 mm?
100/(1,4 * 1,4)   = 20

Vysvětlení je zde určitě logické. Při kratší ohniskové vzdálenosti musí blesk svítit pod větším úhlem tj. osvětlit větší plochu. Proto klesá GN a tudíž i jeho dosah.

Závisí směrné číslo GN na přirozeném osvětlení objektu?

Hodnoty GN se uvádějí pro podmínky, kde se počítá s odrazem světla od bílých stěn místnosti. Proto při fotografování venku jsou tyto hodnoty nižší – GN je třeba podělit hodnotou 1,4.

Spolehlivosti hodnot GN uváděných výrobci

Blesky často neosvětlují celý prostor rovnoměrně. Mívají ve středu kuželu místo s vyšší intenzitou světla. Výrobci pak mohou na základě těchto hodnot uvádět vyšší hodnoty GN.

Nejlepším způsobem, jak ověřit hodnotu GN uváděnou výrobcem je vlastní zkouška. Nejlépe je tyto pokusy provádět v noci. Ideálním objektem je šedá zeď. Vzhledem k větší citlivosti na přesnost expozice a vzhledem k tomu, že se vyhnete zkreslením způsobeným obsluhou minilabu, je výhodný inverzní film. Pokus probíhá tak, že např. čáru na šedé zdi exponujeme z různých vzdáleností. Skutečnou hodnotu GN pak zjistíte po vyvolání a vyhodnocení snímků.

V některých anglických článcích jsou směrná čísla blesku udávaná ve stopách (ft). 1 metr jsou přibližně 3 stopy. Hodnotu v metrech proto získáte snadno vydělením třemi.

Čím je dán minimální pracovní dosah blesku?

Vedle maximálního dosahu blesku existuje i omezení na opačné straně – minimální pracovní vzdálenost. Toto omezení je dáno více faktory.

Prvním je rychlost elektroniky, která musí zastavit vybíjení hlavního kondenzátoru. Více v předchozím článku Jak funguje elektronický blesk. Další omezení je dáno tím, že v okamžiku, kdy je objekt příliš blízko objektivu, začíná objektiv stínit kuželu světla vycházejícího z výbojky blesku. Snížení výkonu blesku a tím v některých případech i zkrácení minimálního pracovního dosahu lze docílit např. nasazením difuzéru nebo předsazením šedého filtru na výbojku blesku.