Fotoaparát.cz

Fotografování pod vodou, 5.část

Kompaktní fotoaparát není určitě nejkvalitnější cestou pro fotografování pod vodou. Je ale relativně levný. Autor článku René Wiedeman píše o svých zkušenostech s Canonem AS1 při fotografování v korálových útesech u pobřeží Venezuely. Z fotografií lze posoudit, jaké jsou asi možnosti kompaktů tohoto typu.

Při focení ve vodě, tj. v Karibském moři, přišel ke slovu vodotěsný kompaktní přístroj Canon AS1 (záruka vodotěsnosti je do 5 m, ale znám lidi, co s tím fotili ve třinácti metrech a vše bylo v pořádku).

Používal jsem film Fuji Reala 800, který věrně zachytil všechny barevné odstíny bohatého podmořského života i rychlé pohyby mořských vln. Pod vodní hladinou jsme fotili asi do hloubky dvou metrů, vždy s bleskem, který je u tohoto aparátu poměrně výkonný a pro focení pod vodou dobře dimenzovaný. Přestože byla hloubka při focení malá, byl velký rozdíl mezi dobou, kdy svítilo sluníčko a tím, když bylo za mraky. Také byla podstatná diference v lomu světla – při „slunci v zádech“ se fotografovaný objekt opticky vzdálí. Jestliže slunce naopak stojí proti fotografovi, opticky předmět přiblíží. Když v tomto případě dopadne paprsek světla na lesklý povrch, odlesky velice často vytvářejí „duhy“ – světlo se rozkládá na jednotlivé části spektra.

Největší vzdálenost od foceného předmětu doporučuji jeden metr, pak již fotka ztrácí na ostrosti. U některých druhů rostlin, živočichů a ryb není problém se přiblížit třeba na deset centimetrů, jiné jsou plaché a snaží se nalézt ochranu – ryby odplují, sasanky se stáhnou do sebe a lastury se zavírají. Velice se mi osvědčilo být při fotografování těchto tvorů trpělivý a nelekat je prudkými pohyby. Ideální je držet připravený aparát v natažené ruce, zadržet co nejvíce dech (aby neunikaly vzduchové bubliny z trubice šnorchlu), pomalu se přibližovat a ve vhodný okamžik stisknout spoušť.

Také při fotografování na mořské hladině se Canon AS1 osvědčil. Dobré fotky jsem udělal, když jsem do poslední chvíle čekal s aparátem ve zdvižené ruce, než se na mne přiřítila vlna a spláchla mne. Těsně předtím jsem zmáčknul spoušť. Důležité je před každým fotografováním zkontrolovat čistotu objektivu od kapek mořské vody – pozor, obsahuje množství soli a minerálů.