Fotoaparát.cz

Himálaje - doporučení, díl I.

Civilizace a turistika vstupuje do Himaláje mílovými kroky. Už to není jen oblast pro otrlé horolozce. V oblastech Mount Everestu a Annapuren je dnes například velké množství různých ubytovacích zařízení s jídlem a ubytováním na dobré, byť skromné úrovni. V článku najdete rady, které jsem si sám ověřil. Věřím, že vám pomohou, neboť Krkonoše to zase nejsou. Např. horská nemoc vás může velmi rychle zcela vyřadit z provozu.

Jihozápadní stěna Everestu

Nepál jsem navštívil v roce 1998 s pomocí cestovní kanceláře Montana Treking. V této zemi je turistický ruch asi největším zdrojem příjmů v zemi, která je politicky a ekonomicky úzce svázána s Indií. Z horských oblastí civilizace nejvíce pronikla do oblasti Everestu a Annapurny. Já jsem navštívil oblast Národního parku Sagarmatha. Tento národní park byl přístupný i letecky přes letiště Lukla. Oblast začínala být již silně poznamenána turistickým ruchem. Bylo zde množství soukromých ubytoven – lodží, které poskytují ubytování a místní jídlo na solidní úrovni. Ceny byly asi jako u nás a stačilo si v podstatě vzít jen spacák. Sousední údolí byla již podstatně odlišná. Je třeba mít s sebou stan a potraviny. Většinou jsou pak třeba nosiči, což bývá loterie. Jejich taxy se pohybovaly kolem 200 –250 Rp na den (asi 120 Kc). V případě výstupu na trekingový vrchol byly ceny vyloženě smluvní a bývá problém zjistit, zda Šerpa má potřebné znalosti. Určitě bylo výhodné sehnat si treking permit a letenky s pomocí cestovky než strávit den ve frontě na úřadě v Kathmandu. S ubytováním zejména v jarní sezoně nebyl problém.

Moje fotografické vybavení

Brejlovec indický

Moje fotografické vybavení bylo Praktika MTL 3. Měl jsem sebou objektivy Pentacon 29/2.8 mm a Practikar 70 –210/4,5–5.6. Fotografoval jsem na filmy Fuji Superia 100, které jsem zakoupil za výhodné ceny přímo v Kathmandu. Vzhledem k turistickému boomu zde fungovalo velké množství dobře vybavených Fujilabů, které byly pod přísným dohledem firem (viz moje zkušenost s laboratoří Konica). Vedle horské fotografie určitě naleznete v Kathmandu obrovské množství fantastických reportážních námětů. Zde potřebujete autofokus. Manuální zaostřování jsem zde prostě nezvládal. Moje zkušenosti z Nepálu mě dovedly k investici do Minolty 800 si se zoomem Tokina 28–70/2.6–2.8, který je ideálním řešením v horách i ve městě. Z filtrů jsem měl trvale nasazený UV filtr. Polarizační filtr jsem neměl,0 ale hodil by se.

Doporučení

Ama Dablam

Pro treking, zejména v případě, že chcete vystoupit na trekingový vrchol přes 6000 m, je třeba dobrá fyzička. Dá se to však zvládnout. Na horách je nutné dodržovat životoprávu a hodně pít (3 až 4 litrů za den). Přeceňování sil a příliš rychlý postup ve vyšší nadmořské výšce je tvrdě trestán horskou nemocí. Chodí se opravdu hodně pomalu.
Vedle fyzické přípravy (běžky, víkendové pochody kolem 30 km) jsem měsíc před odletem začal brát multivitamíny s obsahem železa, kyseliny listové a vitaminu B12, což jsou látky podporující tvorbu krvinek. Očkovat jsem se nechal pouze proti žloutence typu A. Tři injekce Havrixu jsou na 10 let.

Uveřejňuji zde zkrácenou verzi svého deníku, která může být poučením pro ty z vás, kteří se k Everestu chcete podívat.