Fotoaparát.cz

Test Bronica RF 645

Bronica RF645 je prvním elektronizovaným středoformátovým fotoaparátem s výměnnými objektivy a průhledovým hledáčkem. Vzhledem k váze a rozměrům o ní můžete uvažovat vy, kteří hodně cestujete a chcete profesionální velké zvětšeniny. Test je koncipován jako uživatelský.

Bronica RF 645

O výhodách středního formátu se můžete dočíst v článku Střední formát pro a proti. Jednou z hlavních nevýhod je váha a vysoká cena.
Nová Bronica RF 645 je právě díky těmto parametrům zajímavým přístrojem. Přístroj formátu 6×4.5 cm s průhledovým hledáčkem váží pouze 810g. To je váha, kterou ještě unesete a při fotografování z ruky je přístroj dostatečně těžký, aby utlumil vibrace vaší ruky na přijatelnou míru. Přístroj umožňuje používat výměnné objektivy. Fotoaparát včetně objektivu Zenzanon 65mm/f 4 (odpovídá 40 mm u kinofilmu) se prodává v USA za 1800 USD. Širokoúhlý objektiv 45mm/f4 (28 mm u kinofilmu) s přídavným hledáčkem se prodává za 670 USD. Objektiv Zenzanon135mm/f 4.5 (80 mm u kinofilmu) je vhodný pro portéty (600 USD). U Škody ve Vodičkově ulici v Praze prodávají set s objektivem 65/4 za 106000 Kč, ostatní příslušenství je na objednávku.

Bronica RF 646

Bronica RF 645 má jednoduché a logické ovládání. Velmi dobře padne do ruky. Ovládání závěrky připomíná elektronické kinofilmové zrcadlovky. Přístroj, přestože je závislý na bateriích (dvě malé CR2), má mechanické převíjení. V hledáčku vidíte všechny potřebné informace jako čas, clona, kompenzaci expozice v případě její volby, blesk připraven, AE lock, multiexpozice, blokovaná závěrka. Pokud máte brýle, je displey vidět trochu hůře díky umístění hodně v levé straně hledáčku. Fotoaparát má expoziční režim s prioritou clony, plně manuální nastavení expozice. Má AE lock umožňuje zmačknutím knoflíku na zadní straně fotoaparátu fixovat naměřenou expozici. Kompenzace expozice (±2EV po 1/2 EV) a citlivost filmu se nastavují kolečky na zadní straně fotoaparátu. Hledáček je velmi jasný. Hledáček lze pracovat i v případě nasazených brýlí. Na matnici jsou vyznačeny rámy pro objektiv 65 a 135 mm. Objektiv Zenzanon 45/f4 má specielní externí hledáček, který se nasazuje do kolejnic pro blesk. V případě nasazení blesku pak musíte obraz kontrolovat hlavním hledáčkem. V případě vyjmutí objektivu se automaticky vysune světlotěsná záclona bránící osvětlení filmu. Ta se zase automaticky zasune po nasazení objektivu. U starších přístrojů je to nutné dělat mechanicky a nevyplácí se zapomínat. Závěrka je velmi tichá, její ovládání umožňuje snadné používání režimu několikanásobné expozice, který se aktivuje knoflíkem na zadní straně fotoaparátu. Zde je rovněž i knoflík pro samospoušť se zpožděním 10 sec, kterou lze rušit.

Jedna věc byla pro mne určitě neobvyklá a chce to určitě chvíli, aby si člověk zvyknul. Film se posouvá zleva doprava. Proto dlouhá strana políčka filmu je vertikální, ne horizontální. Nastává pak trochu problém při fotografování horizontálních výřezů. Při správném držení fotoaparátu (levá ruka drží zespodu objektiv, spoušť nahoře) mi prsty vadily při výhledu hledáčkem. Je to určitě otázka nalézt si to správné držení.

Bronica RF 646

Objektivy Zenzanon jsou opticky velmi kvalitní. Díky tomu, že se nejedná o zrcadlovku, není třeba zkracovat objektivy (prodlužovat sečnou ohniskovou vzdálenost – retrofokální konstrukce). Výsledkem jsou pak podstatně menší kompromisy a tudíž v porovnání se zrcadlovkami lepší optická kvalita. Ostření provádíte pomocí dálkoměru – matová kruhová oblast uprostřed hledáčku, ve které otáčením ostřícího kruhu objektivu srovnáváte linie předmětu. Ostření je hladké a ukazuje na kvalitní mechanickou konstrukci objektivů.

Většina bleskových reflektorů je horizontálně orientovaných, což by při použití s Bronicou RF mohlo způsobovat problémy s rovnoměrným osvětlením scény. Proto je výhodná Bronicou dodávaná záblesková jednotka RF20 (290 USD) s vertikálně orientovaným reflektorem.
Celkově hodnotím Bronicu RF645 jako velmi kvalitní přístroj, který si najde určitě i u nás zákazníky mezi cestovateli, fotografy přírody nebo při fotografování reportáží a svateb. Je to lehký přístroj solidní konstrukce s dobrým poměrem cena/výkon. Formát 6×4.5 je při současné kvalitě filmů dostatečný pro reprodukce velkých formátů nutných pro kalendáře nebo fotografické publikace velkých rozměrů.

Bronica RF 646

Střední formát je nutností pro profi fotografy, kteří se zabývají krajinou. Jedinou otázkou může být formát jestli nechtít formát ještě větší t.j. 6×6 nebo 6×7cm. To je otázka zejména pro vás, kdo na cestách vláčíte ještě kinofilmovou zrcadlovku. V takovém formátu existuje v současné době vynikající řešení bez kompromisu, kterým je Mamiya 7 II. Má však jeden podstatný háček – extrémní cena. Proto se u nás prodává dost málo. Ceny u 7 II budou pro většinu z nás asi jen pro zajímavost: tělo se základním objektivem 80mm/ f 4 stojí 3200 USD. Ostatní objektivy jsou ještě dražší: 45mm/f 4.5 1950 USD, 50mm/f4.5 1700 USD, 65mm/f4 1500 USD, 150mm/f4.5 1600 USD a 210/f8 1600 USD. Jedná se o nově počítané objektivy s množstvím prvků ze speciálního skla s nízkou disperzí. Objektivy jsou lehké a malých rozměrů. Optická kvalita špičková. Pro srovnání známý nezdolný žentour Pentax 6×7 má tělo za 1200 USD a objektivy ve srovnatelných ohniskových vzdálenostech za ceny 500 – 700 USD. Váha těla je však ve srovnání s Mamiyou 7 II (800 g) dvojnásobná. To samé platí i o objektivech.
Formát 6×4.5 má proti 6×7 jednu výhodu: z jednoho svitkového filmu 120 pořídíme 16 snímků ve srovnání s 10 –12 u formátu 6×7.