Fotoaparát.cz

PhotoKina 2002 - Reportáž z veletrhu

Letošní PhotoKina se konala od 25.9. do 30.9.2002 v Kolíně nad Rýnem. Celá výstava byla provázena očekávaným pokračováním bouře novinek v oblasti digitální fototechniky, klasika byla na novinky mnohem chudší. V digitálu prakticky každý z velkých i menších výrobců má pětimegový přístroj. Olympus představil maketu dlouho očekávané profesionální zrcadlovky a dva nové pětimegové přístroje. U Sigmy SD 9 s Foveonem je již známa cena i datum uvedení na trh. Canon má 11-ti megový CMOS čip u modelu 1Ds. Kodak u modelu DCS Pro 14n 14 MPx. Hewlett-Packard přišel s modelem PS 850 s optikou Fuji a manuálními funkcemi. Minolta vylepšila DiMAGE 7i na model 7Hi. Panasonic vytáhl optický dvanáctinásobný zoom doplněný o optický stabilizátor. V klasice bylo nosné uvedení nového Canonu EOS 300V, na který máme již připraven redakční test.

Olympus

Olympus Olympus nová profesionální zrcadlovka

Olympus jako vedoucí firma v prodeji digitálních fotoaparátů poprvé představila model dlouho očekávané profesionální digitální zrcadlovky s výměnnými objektivy. Firma je zatím skoupá na jakékoli bližší informace týkající se velikosti čidla a dalších parametrů včetně názvu fotoaparátu. Očekává se zcela nová řada nově napočítaných objektivů. Věříme, že tato nová řada naváže na výbornou optickou kvalitu objektivů značky Zuiko, které známe z klasické řady OM. Na výstavě byla k vidění pouze maketa za plexisklem, funkční přístroj se očekává v březnu příštího roku.

Olympus C-5050 Z

Z novinek byl představen Olympus C-5050, který přijde na trh začátkem listopadu za cenu 31.990,– Kč. Pětimegapixelový fotoaparát je vybaven objektivem 35–105 mm s výbornou světelností f1.8–2.6. Zajímavostí je výklopný displej, samozřejmostí je již integrovaný slot na xD kartu v kombinaci se slotem na SM a CF kartu.

Olympus C-50 Z

Další novinkou bylo uvedení Olympusu C-50 ZOOM, který bude k dispozici v ČR od konce října za cenu 25.990,– Kč, jedná se o nástupce C40. Je vybaven trojnásobným optickým zoomem s objektivem 38–114 mm s f2.8–4.8. U tohoto pětimegového přístroje je zajímavé kovové tělo, výkonná baterie, slot na xD kartu a nabíječka, která je součástí balení.

Olympus C-730 UZ

V oblasti fotoaparátů s širokorozsahovým zoomem má nyní Olympus místo C700-UZ dva nástupce – jedním z nich je C720-UZ vybavený třemi megapixely a osminásobným optickým zoomem (40–320 mm při f2.8–3.4) při ceně 19.490,– Kč. Tento aparát představený již před PhotoKinou není vybaven xD kartou. Úplnou novinkou je ale Olympus C730-Ultra Zoom (22.490,– Kč), který má zachován desetinásobný zoom (38–380 mm při f2.8–3.5) z modelu C700 a je navíc vybaven slotem na xD kartu a třímegovým čipem.

Nosným motivem prezentace Olympusu byla xD karta, stále s omezením na 128 MB. Jsou již k dispozici adaptéry z xD na CF.

Hewlett-Packard

Hewlett - Packard HP PS 850

Hewlett-Packard, který se doposud věnoval jen výrobkům určeným pro široký okruh spotřebitelů nás příjemně potěšil novinkou Photosmart 850. Je to čtyřmegový přístroj s osminásobným optickým zoomem 37–300 mm s f2.8–3.1, doplněný o sedminásobný digitální zoom. Zřejmě skončila spolupráce s firmou Pentax, kterou nahradil objektiv ze stáje Fuji. Naše čtenáře jistě potěší kompletní výbava fukcemi priority clony, času i plný manuál. Klíčové u tohoto fotoaparátu bude určitě cena, která je u této značky vždy velmi příznivá. Určitě na tento fotoaparát v brzké době připravíme redakční test.

HP PS 7550

V oblasti tiskových technologií byla nosným tématem technologie HP photoret IV, založená na šesti barvách, vyšším rozlišení tisku a až 40-ti kapičkami barvy na jeden tiskový bod. Z nových tiskáren se jedná o typy HP PS 7550, dále pak HP PS 230 pro tisk fotografií 10×15. Pro lidi, kteří se o fotografii hlouběji zajímají a chtějí mít možnost maximálně ovlivňovat své snímky až do konečné fáze, se stává domácí tisk jasnou alternativou chemické fotolaboratoře. Tuto cestu se snaží HP maximálně podpořit sw propojením svých fotoaparátů s tiskárnami a skenery. Podstatné je i zvýšení odolnosti tisků na UV záření, výrobce uvádí 65 let.

HP Scanjet 5500c




Hewlett-Packard představil skener s filmovým adaptérem HP Scanjet 5500c s rozlišením 2400 dpi a 48-mi bitovou barevnou hloubkou

Minolta

Minolta

Oblasti digitálních fotoaparátů u Minolty dominovaly dva přístroje. Vylepšená Dimage 7i na 7Hi a upravená Dimage X na Xi.

Dimage 7Hi

Model Dimage 7 již prošla jednou úpravou na 7i, kterou jsme měli možnost shlédnout již na pražské Interkameře. Nosnou změnou byla optimalizace spotřeby energie a zrychlení autofokusu. Poslední upgrade na 7Hi přinesl profesionalizaci přístroje. 7Hi již nabízí synchro kontakt pro studiový blesk, snímání tří snímků za sekundu v plném rozlišení, při rozlišení 1280×960 dokonce snímání sedmi snímků za sekundu. Profesionály a Vás, co si sami zpracováváte snímky, určitě potěší definované ICC profily, možnost volby barevných prostorů sRGB a Adobe RGB. Zajímavé je také 9 variant vyvážení bílé. Vnitřní paměť byla zdvojnásobena, což se také projevuje při náhledech snímků, které se mění bez viditelného opoždění. Model 7i měla černé držadlo a stříbrné tělo, 7Hi poznáte tak, že je celá černá a je příjemná na omak. Objektiv zůstává se stále stejným zajímavým rozsahem, který začíná na 28 milimetrech (ekvivalent 35mm). Cena Minolty Dimage 7Hi bude 54.990,– Kč. Model 7i zůstává stále v prodeji za 49.990,– Kč. Model 7Hi bude v distribuci během příštího týdne.

Model Minolta Dimage X známý zajímavým řešením zoomu je nahrazen novinkou Xi. Tento model má již 3 Mpx čip, dále byla ještě dále zkrácena doba náběhu po zapnutí přístroje na 1.2 s. Nyní tento fotoaparát umožňuje také záznam zvuku až po dobu 30-ti minut, což podporuje koncepci fotoaparátu-záznamníku, který člověk nosí neustále s sebou. Dále byla rozšířena oblast nastavování citlivosti, kterou lze v manuálním módu volit od 50 ISO do 400 ISO. Výrobce uvádí, že se jedná o nejmenší, nejlehčí a nejužší třímegový přístroj na trhu. Na trh přijde v listopadu 2002.

Dimage Xi Dimage Xi
Dimage Scan Dual III

V oblasti skenerů Minolta představila nový model Dimage Scan Dual III, určený pro kinofilm s možností snímání APS kazet. Skener má rozlišení 2820 dpi při výborném dynamickém rozsahu 4.8. USB je již ve variantě 2.0, přenos skenu o 12-ti Mpx do PC trvá zhruba 30 sekund. Cena není ještě stanovena, na trh přijde v listopadu 2002.

Flash Meter VI




Profesionály a zkušené fotoamatéry potěší novinky v oblasti přístrojů pro měření expozice. Nejzajímavější je nový kombinovaný přístroj Flash Meter VI, kde je integrován spotmetr a flashmetr. Cena ještě nebyla stanovena a na trh bude uveden opět v listopadu 2002. Model Autometer VF nahradil dříve vyráběný Autometer IV F.

Zatím nebyl představen žádný model Minolty s výměnnými objektivy z klasických zrcadlovek, což je nutnou podmínkou pro udržení firmy v profisegmentu. Počkejme si na PMA, zda se již konečně něco ukáže.

Canon

Canon Canon EOS 300V

Canon byl jediným z velkých výrobců, který na letošní PhotoKině představil nový model klasické analogové zrcadlovky. Jedná se o nástupce populárního Canonu EOS 300, který je nahrazen modelem 300V. Hlavními změnami je kovový bajonet objektivu, inovace autofokusu a LCD display. Vše doplněno o moderní design. Více informací naleznete v aktualitě, odkaz zde. Pro naše čtenáře máme již připraven podrobný redakční test.

Řez objektivem s difračním členem



Na výstavě byl k dispozici řez objektivem s difrakčním členem 400/f4.5 USM-IS. Tento objektiv jste si samozřejmě mohli vyzkoušet v akci na těle EOS 3. Není to sice novinka uveřejněná na PhotoKině, nicméně se jedná o unikátní technické řešení.

Canon EOS 1DS



Digitální fotografii dominovalo uvedení jedenáctimegového přístroje EOS 1DS, kde CMOS čip má rozměr kinofilmového políčka. To znamená, že nemusíte u vašeho objektivu přepočítávat ohniskovou vzdálenost. Rychlost snímání jsou tři snímky za sekundu, jedná se o profesionální studiový fotoaparát. Cena je očekávána na úrovni 10.000,– EURO.

Canon dále obnovil své řady digitálních fotoaparátů, uvedl na trh náhradu modelu G2, Canon G3. Tento čtyřmegapixelový fotoaparát se zvětšeným rozsahem zoomu na 35–140 mm má možnost určení bodu oblasti měření expozice. Model S40 je nahrazen modelem Canon S45, který umožňuje elektronickou simulaci synchronizace blesku na druhou lamelu. Tento kompakt umí i korekci blesku. Ostření má nyní devět zaostřovacích bodů. U digitálů Canonu došlo k výměně procesorů, umoňující lepší výpočty obrázků.

Canon PowerShot G3 Canon PowerShot S45

Řada Ixus nyní povýšila „na třetí“, tzn. model Ixus V2 je nahrazen modelem Ixus V3, rozlišení povýšilo ze dvou na tři megapixely.

Nikon

Nikon

Nikon nepředstavil na PhotoKině nic podstatného, změny se týkaly jen dvou fotoaparátů. Byl představen Coolpix 4300, kompaktní čtyřmegový přístroj s pětibodovým autofokusem a zoomem 38–114mm při f2.8–4.9. Další novinkou byl Coolpix 3500, kompaktní třímegový kapesní přístroj.

Coolpix 3 500 Coolpix 4 300

Zajímavá byla ukázka velkého množství příslušenství pro již dříve představený model Coolpix 4500.

Očekávali jsme po snížení cen skenerů řady Coolscan výměnu za nové typy, ta se však zatím nekoná.

Pentax

Pentax také nepřipravil nic podstatného. Na výstavě byla představena jedna novinka Pentax Optio 330 GS. Tento třímegový přístroj s objektivem 38–114 mm má umělohmotné tělo s povrchem imitující kov. Líbilo se nám podvodní pouzdro na pro modely Optio.

Podvodní pouzdro pro Optio Optio 330 GS

Pentax plánuje představení mnoha novinek na veletrhu PMA v únoru 2003 v Las Vegas. V poslední době se Pentax evidentně zaměřil na OEM výrobu, všimli jsme si také zajímavé podoby Pentaxu MZ-S a těla nové Sigmy SD-9 s čipem Foveon. Pentax je v poslední době aktivní v rozvoji svého středoformátového systému 6×4.5 (nové zoomy). Digitální stěna pro tento přístroj však dosud neexistuje. Klasická digitální zrcadlovka rovněž stále chybí.

Contax

Contax Contax N Digital

Profesionální digitální zrcadlovka Contax N Digital bude nakonec uvolněn do prodeje v České republice až v říjnu 2002 za očekávanou cenu 180,– tisíc plus DPH. Její hlavní přednosti jsou v čipu o rozměrech kinofilmového políčka typu CCD s rozlišením 6.29 Mpx umožňující vynikající dynamickou pružnost. Velká plocha elementární buňky umožňuje mimořádně dobrou expoziční pružnost. Zajímavostí tohoto přístroje je nejenom expoziční bracketing, ale i možnost bracketing na tři různá zaostření autofokusu.

Planar 85 mm/f1,4



Dále jsme měli možnost pohrát si i se staršími technic­kými lahůdkami Contaxu, modely N1, AX a RTS III. Dále byly představeny dva nové objektivy pro N systém, 85 mm/f 1.4, dále pak 400 mm/f 4. Pro středoformát Contax 645 je novinkou zoom Carl Zeiss Vario-Sonnar 45–90 mm/f 4.5, ke kterému na jaře 2003 bude následovat i 90–180 mm/f 4.5.

Contax TV S Digital



V oblasti digitálů byla představena novinka Contax T VS Digital s titanovým tělem, objektivem Carl Zeiss Vario Sonnar ekv. 35–105 mm při 2.8–4.8. Jedná se o pětimegový přístroj se zajímavou cenou očekávanou do 32.000,– Kč.

Sigma a Foveon

Sigma Sigma SD-9

Sigma SD-9 s čidlem foveon (více info viz aktualita zde) byla jedním z hlavních taháků letošní Photokiny. Přístroje byly k dispozici k vyzkoušení. Na konci října bude tento přístroj uveden na trh v USA a Japonsku za cenu těla 1800 USD. Na německém trhu se objeví na předvánoční trh za cenu kolem 2000 EURO. Uvedení tohoto fotoaparátu, který je vyráběn v Japonsku, bylo prý opožděno z důvodu řešení patentových ochran.
U stánku výrobce čipu Foveon Inc. (i když vlastní výroba je kontrahovaná u společnosti National Semiconductors) jsme se dozvěděli zajímavé informace. Foveon není vázán k Sigmě jakýmkoli závazkem z hlediska exkluzivity dodávek (u stánku Sigmy jsme ale slyšeli odlišný názor), v současnosti Foveon vyjednává s většinou velkých výrobců digitálních fotoaparátů – dohoda se prý dá očekávat v horizontu několika měsíců. Tyto snahy také podporuje představení nového čipu o velikosti buňky 5 mikronů (oproti verzi pro SD-9 na devíti mikronech) o počtu buněk 1.5 miliónu (7.1×5.3 mm), tzn. zhruba ekvivalent pětimegového přístroje se standardním CCD nebo CMOS čipem. Je jasné, že Foveon je postaven na principielně levnější CMOS technologii než CCD, podporující snahy firmy o masové rozšíření čipu, nicméně cena čipu nebyla stále ještě uveřejněna.

Fuji

FinePix M603

Společnost Fuji, která v České republice začíná klást mnohem větší důraz na digitální fotoaparáty než tomu bylo v minulosti, představila několik novinek. Hlavní důraz byl při prezentaci produktů kladen na nový FinePix M603 s očekávanou cenou kolem 700 euro. Tento třímegový přístroj s čipem super CCD umožňuje kromě fotografování také až patnáctiminutové plnohodnotné video, doplěné o možnost zoomu. Zaujme Vás také velký 2.5 palcový display. Samozřejmostí je nový xD slot.

FinePix S304



Další novinkou je rovněž FinePix S304 s očekávanou cenou 19.490,– Kč. Tento třímegový přístroj s šestinásobným optickým zoomem s designem klasické zrcadlovky má klasický CCD čip, opět ale již se slotem na xD.

FinePix F402



Třetí novinkou je FinePix F402, dvoumegový kapesní digitální zápisník s čipem Super CCD. Cena není ještě stanovana, očekává se kolem 450 EURO.

Panasonic

Panasonic Lumix DMC-FZ1

Panasonic přišel se zajímavým modelem Lumix DMC-FZ1, který rozhodně vystupuje z šedé záplavy velmi si podobných přístrojů. Hlavními odlišnostmi jsou dvanáctinásobný optický zoom, ekv. 35 mm až 420 mm od firmy Leica se světelností 2.8 v celém rozsahu. Optický zoom je doplněn o 12-ti násobný optický zoom. Druhou zajímavostí pak je elektronický stabilizátor obrazu. Rozlišení je pouze 2 megapixely, což ale umožňuje snímání až 4 snímků za sekundu.

Yashica – Kyocera

Kyocera přišla s dvěma novinkami, modelem Finecam S3L a S5. Fotoaparát S3L je vybaven třímegovým čipem, třínásobným optickým zoomem o rozsahu ekv. 35–105 mm při f 2.8–4.8. Cenově velmi zajímavý je model Finecam S5 s rozlišením pěti Mpx, kde se očekává cena 23.500,– Kč.

Finecam S3L Finecam S5

Sony

Sony Sony DSC F717

Sony inovoval svůj stěžejní přístroj F707 a představil na PhotoKině nový model s označením F717. Líbilo se nám použití zoomovacího kroužku a jeho možného použití jako manuálního ostření (v režimu manuál). Zkrátila se doba na aktivaci přístroje po zapnutí na 0.8 sekundy. Velmi pěkné je použití on-line histogramu v hledáčku při vyhledávání fotografické scény, který je užitečnou informací pro hlednání optimální expozice.

Sony DSC FX77

Další novinkou je čtyřmegapixelový kapesní model FX77 se zajímavou konstrukcí otočné části obsahující objektiv. Vzhled tohoto přístroje je skutečně velmi vzdálen podobě klasického fotoaparátu, na který je většina našich čtenářů zvyklá. Zajímavostí je použití technologie Bluetooth pro bezdrátovou komunikaci s počítačem. Rychlost přenosu je 1.1 Mbitu za sekundu.

Cyber-Shot U




Poslední novinkou je hračka
Cyber-shot U, která oslovuje spíše širokou veřejnost.

Kodak

Kodak Návštěva u Kodaku
Kodak DCS Pro 14n

Kodak se představil ve „stánku“, který pokrýval jednu celou halu PhotoKiny. V záplavě žluté barvy byl dominantou nový Kodak DCS Pro 14n, který jako první digitální profesionální zrcadlovka využívá CMOS prvku s 13,89 Megapixely. Rozměr čipu je ekvivalentem 35 mm kinofilmu. Rozlišení senzoru je 4536×3024 pixelů, datový soubor je RAW. Dostupnost je plánována na prosinec za cenu pod 6000 EURO. Tělo je z magnéziové slitiny a využívá objektivy Nikon s bajonetem typu „F“.

Kodak Pro Back 645 H



Další zajímavostí je nová datová stěna Kodak Professional DCS Pro Back 645 H pro nový fotoaparát Hasselblad H1. Na začátku tohoto roku již byly představeny stěny pro Contax a Mamiya 645. Tato stěna je vybavena 16-ti megapixelovým či­pem.

Kodak Easy Share LS 443

V oblasti spotřebních digitálních fotoaparátů byl představen typ Kodak Easy Share LS 443. Čtyřmegapixelový fotoaparát s třínásobným optickým zoomem Schneider. Důraz je kladen hlavně na jednoduchost ovládání a připojení k webu.

Kodak představil širokou řadu nových barevných negativních inverzních filmů. Řada nových Kodak Professional Royal Supra 200, 400 a 800 má nové složení emulzních vrstev umožňující dosahovat lepší kvality při skenování a tisku. Objevila se také Portra Professional 400UC s velmi jemným zrnem. Pro studia je určen inverzní Kodak Professional E100G, pro snímky na denním světle pak Kodak Professional Ektachrome E100GX. Inovován byl i Kodak Elite Chrome 100. Vývoj pokračuje i v oblasti klasických černobílých filmů, k vylepšením došlo u materiálů T-MAX 100 Professional, 400, P3200, Plus-X 125 a Tri-X 400.

Agfa

Agfa e-box

Agfa zůstává silná v oblasti klasických filmů, papírů a chemie, na výstavě se prezentovala vynikajícími technickými materiály pro filmy, papíry a jejich zpracování. Firma si zachovává silné postavení v oblasti výkoných labů pro velkozpracovatele fotografií jak klasické, tak digitální fotografie. Na výstavišti bylo možné využít „E-kiosků“ propojených na Agfa laby d-lab.2.


Michal Kupsa
Andrej Macenauer
Aleš Radikovský