Fotoaparát.cz

Foveon X3 - inovace čipu CMOS

Jen před pěti lety byla založena společnost Foveon Inc., která přichází se zásadní a zajímavou inovací CMOS čipu - každá z buněk je schopna samostatně vyhodnotit jas všech třech RGB složek spektra. A že se by se nemělo jednat jen o prototyp potvrzuje úmysl uvedení fotoaparátu Sigma SD9 právě s tímto čipem.

Současná čidla CCD a CMOS

Současná klasická čidla CCD i CMOS pracují na stejném principu získávání informace o promítaném obraze na snímač. Čidlo je pokryto množstvím světlocitlivých buněk (někdy nazývané jako pixely), které převádějí hodnotu jasu dopadajícího světla přes další prvky na číselnou informaci. Zásadní je to, že jednotlivé buňky nemají schopnost rozeznat barevnost dopadajícího světla, nýbrž jen jas. Proto je před každou světlocitlivou buňku předřazen barevný filtr, který propustí jen jednu ze tří složek barevného spektra při použití modelu RGB (Red – červená, Green – zelená, Blue – modrá). Tyto barevné mozaikové filtry jsou obvykle uspořádány do čtverce (viz Schéma 1), kde před jednu buňku je předřazen filtr červený, před druhou modrý a filtr zelený je zdvojen.

Schéma 1

Každý fotoaparát dnes poskytuje výsledný obrázek odpovídající počtem pixelů počtu tzn. efektivních světlocitlivých buněk. Každý pixel výsledného barevného obrázku ale obsahuje informaci o všech třech barvách RGB modelu. Tohoto efektu se dosáhne dopočítáním chybějích barev různými algoritmy z údajů obvykle sousedících buněk, případně detailnější analýzou nasnímaného obrazu. Jedná se ale vždy o dopočítání hodnot, kde je známa jen jedna třetina výsledné informace.

Nové čidlo Foveon X3

Základní rozdíl mezi klasickým čidlem CCD/CMOS a inovovaným CMOS čidlem Foveon X3 je to, že každá světlocitlivá buňka je schopna zpracovat informace o všech třech barvách RGB modelu. Křemíkové čidlo sestává ze tří světlocitlivých vrstev umístěných nad sebou (viz Schéma 2). Využívá se fyzikálního jevu, kde světlo různých vlnových délek proniká do různých hloubek křemíkového čipu. Horní vrstva získá informaci o modré části barevného spektra, prostřední o zelené a poslední vrstva o červené. Samozřejmě toto řešení nemá před snímačem předřazen žádný mozaikový filtr. Z výše uvedeného vyplývá, že objem informací o snímaném obraze je v porovnání s klasickým čipem o stejném počtu buněk trojnásobný.

Schéma 2 Sigma SD9 s čipem Foveon X3

Výrobce Foveonu X3 říká, že při hromadné výrobě bude za stejné peníze vyrobeno čidlo, které v kvalitě obrazu překoná současná CCD nebo CMOS prvky. A že to s X3 myslí výrobce vážně, napovídá záměr uvést na trh fotoaparát Sigma SD9 právě s tímto světlocitlivým senzorem.
Nechme se překvapit, zda tato novinka zamíchá kartami na poli digitální fotografie. Ti, kteří vládnou anglickým jazykem se mohou o této novince dočíst více na stránkách výrobce čipu.