Fotoaparát.cz

Test fotoaparátu Canon PowerShot Pro1

Canon PowerShot Pro1 je prvním osmimegovým kompaktním digitální aparátem tohoto výrobce. Jaké jsou jeho hlavní přednosti? Především je to zcela nový zoom objektiv nejvyšší třídy, u Canonu označovaný známým červeným velkým “L“. Nejvyšší kategorii kompaktů odpovídá i nabídka funkcí a kvalitní, mechanicky velmi odolné tělo. Více detailů najdete v našem podrobném redakčním testu.

Tělo – provedení a ovládání

Mechanické provedení aparátu je opravdu na vysoké úrovni. Tělo je o dost menší než jeho konkurenční protějšky jako jsou například Sony DSC-F828 nebo KonicaMinolta A-2 a odpovídá tak spíše rozměrům Nikonu Coolpix 8700. Přes své malé rozměry ale velmi dobře padne do ruky a již na první dotek působí robustním a odolným dojmem. Je vyrobeno z obvyklé magnéziové slitiny, která je místy doplňována díly z kvalitního plastu. Kovové jsou samozřejmě i nejnamáhanější body, kterými jsou stativový závit, očka na popruh a standardní botka blesku.
Ovládací prvky aparátu jsou logicky a ergonomicky rozmístěné. Ovládání je tak snadné a dostatečně intuitivní. Zajímavé je šikmé umístění hlavního kruhového voliče režimů na hraně zadní a horní stěny. Je tak ze všech úhlů dobře viditelné pro snadnou kontrolu jeho nastavení, které je přehledně řešeno obvyklým označením a ikonkami. Menší výhradu snad lze mít jen vůči ovládacímu kolečku pro změny hodnot, které se nachází hned za spouští, které je snad až příliš malé a ne zcela vhodně natočené kolmo vzhůru. Osobně mne příliš nenadchlo ani provedení hlavního vypínače, protože zapnutí aparátu bez použití druhé ruky chce trošku cviku a vypnutí jednou rukou je téměř nemožné.

Obr. č. 1 - Canon PowerShot Pro1 Obr. č. 2 - Canon PowerShot Pro1
Obr. č. 3 - pohled zezadu

Všechna tlačítka a ovladače mají jasně rozeznatelné dorazy, dobře se ovládají (i přesto, že jsou některá tlačítka velmi malá) a jsou dostatečně popsané obvyklými zkratkami a symboly. Klasický křížový ovladač na zadní stěně je také dostatečně velký, ale jeho ovládání při držení aparátu jednou rukou je také velmi obtížné, ne-li nemožné. Výborně je proveden LCD monitor, který je uchycen na otočném kloubu a je jej možno natočit prakticky do libovolné polohy, včetně zaklopení displejem k aparátu. To je velmi praktické v situacích, kdy používáme pouze hledáček a monitor je tak skvěle chráněn proti poškození. TFT monitor má úhlopříčku 2“ a rozlišení cca 235.000 pixelů. Je chráněn antireflexní vrstvou a jeho obraz je velmi kvalitní a jasný. Také v elektronickém hledáčku je použit LCD zobrazovač s 235.000 pixely, který lze označit za standardní. Jeho obraz je sice celkem kvalitní, ale na pohodlné manuální ostření je ještě stále nedostatečný. Hledáček je opatřen gumovou očnicí, antireflexní vrstvou a dioptrickou korekcí. Hodilo by se u něj automatické přepínání mezi jím a LCD monitorem podle přiložení oka.
Za zmínku stojí také pomocný LCD displej na horní straně aparátu, který je obvyklý u plnohodnotných digitálních i filmových SLR zrcadlovek s výměnnými objektivy. Je dostatečně velký, zobrazuje všechny podstatné údaje a v nepříznivých světelných podmínkách je i výborně podsvícený.

Objektiv a čip

Obr. č. 4 - protisvětlo

Hlavní zbraní Canonu PowerShot Pro1 je jeho objektiv. Je jím sedminásobný optický zoom s téměř legendárním označením “L“ a s optickým rozsahem ohnisek ekvivalentním ke kinofilmu 28 až 200 mm, při velmi slušné světelnosti f 2,4 až 3,5. Je složen ze 14 čoček v 10 skupinách, přičemž jeden prvek je z fluoritového skla, jeden z UD skla (Ultra-low Dispersion s extrémně nízkým rozptylem) a dvě čočky mají asférický tvar pro minimalizaci sférického zkreslení. Všechny čočky jsou opatřeny antireflexními vrstvami, ale vzhledem ke složitosti optické soustavy se na testovacím snímku se sluncem v přímém záběru přesto objevuje celá řada odlesků – viz testovací snímek č.4. Jsou však poměrně malé, nijak dramaticky výrazné, takže si s jejich přítomností není nutné lámat hlavu – snímky se sluncem v přímém záběru se většinou nedělají často a navíc to stejně ani žádný z výrobců digitálních aparátů příliš nedoporučuje s ohledem na možnost poškození čipu. To platí dvojnásob při použití IR filtru.

Objektiv je opatřen jediným prstencem, který implicitně slouží pro zoomování, ale je možno jej využít i pro manuální ostření. Prstenec je kovový a velmi dobře vytěsněný, nevykazuje ani minimální vůli. Bohužel se ale nejedná o klasický manuální zoom, ale jen o jinou variantu elektronického ovládání tlačítky. Manuální ostření funguje celkem dobře, i když jen po jednotlivých skocích, které jsou ale celkem jemné. Zoomování chodí o trošku hůře a při potřebě přesnějšího výřezu je nutno postupovat až přehnaně jemně. Na druhou stranu je ale v ceně aparátu tvarovaná bajonetová sluneční clona a redukční kroužek potřebný pro instalaci fotografických filtrů. Krytka objektivu bohužel není uzpůsobena pro manipulaci s nasazenou sluneční clonou.
Zaostřování je realizováno sice pouze jednobodovým autofokusem, ale tento jediný zaostřovací senzor je možno v celé ploše snímku umístit kamkoli. Jinak systém je hybridní a kombinuje klasický TTL s detekcí kontrastu a externí triangulační systém. Fyzicky je ostření realizováno ultrazvukovým motorkem se známým označením USM (Ultra Sonic Motor) a jak je u tohoto systému zvykem, funguje přesně a bezhlučně. Rychlost je ale pouze průměrná a systém ostření bohužel ne zcela dokonale spolupracuje s LCD monitorem a zobrazení scény tak v okamžiku ostření “zamrzá“. To není nijak na škodu při fotografování statických scén ale velmi komplikuje práci s pohyblivými objekty a to i v případě, že je pohyb relativně pomalý. Opakuje se tak vada známá z mnoha dalších digitálních aparátů Canon. Toto zjištění je u kompaktu nejvyšší třídy o to překvapivější, že například u podstatně levnějšího modelu Canon PowerShot S60 se tento negativní jev neobjevuje, přičemž S60 ani nedisponuje ultrazvukovým ostřením. Také sériové snímání je na dnešní dobu pomalé, pouhý 1 snímek za vteřinu. Lze jej sice zrychlit na 2,5 za vteřinu ale pouze s vypnutým monitorem, kdy se musíte spolehnout jen na hledáček. Připočítáme-li k tomu ještě poměrně pomalý náběh aparátu po zapnutí, který dělá cca 3 vteřiny, je jasné, že PowerShot Pro1 je spíše pomalý a pro akčnější fotografii nepříliš vhodný.
Optická kvalita objektivu je velmi dobrá a ve spojení s osmimegovým čipem podává vskutku špičkový výkon. Kresba je vynikající a sférické zkreslení minimální, jen na přechodech světla a stínu se objevuje slabá aberace. Praktickou ukázku si můžete prohlédnout na testovacích snímcích č.5 a 6. První z této dvojice snímků je jen zmenšený a lehce doostřený, ale jinak bez úprav. Na druhém je již výřez v plném rozlišení a bez jakýchkoli úprav. Z tohoto výřezu je zřejmé, že kresba i rozlišení jsou výborné. V pravé části snímku je na přechodu tmavé a velmi světlé části viditelná barevná aberace. Vzhledem k intenzitě kontrastu přechodu a vzhledem k rozlišení, je však její úroveň únosná.

Obr. č. 5 Obr. č. 6 - výřez z č. 7
Obr. č. 7 - makro

U aparátu a objektivu této kategorie samozřejmě nesmí chybět ani kvalitní makrorežim. Tady je ale trošku nešikovně rozdělen do tří částí. V normálním běžném režimu je možno ostřit na vzdálenost cca 30 až 40 cm. V režimu makro, který je zvolitelný samostatným tlačítkem, je možno ostřit už na 10 cm. No a nakonec, na opravdové detaily je tu režim super makro, ve kterém je možno zaostřit již na 3 cm, ale pro jeho aktivaci je již nutný vstup do menu. Funguje ale bezchybně a díky velkému rozlišení snímacího čipu, je možno provést ještě další zvýraznění motivu ořezem. Praktickou ukázkou je snímek č.7.

Obr. č. 8 - šum

Jádrem aparátu je 2/3“ CCD čip s rozlišením 8 megapixelů. To je v praxi 3264×2448 obrazových bodů. Výsledný obraz je možno uložit jak v obvyklém komprimovaném formátu JPEG, tak i ve formátu RAW. Citlivost čipu lze nastavit v rozmezí ekvivalentu citlivosti filmu ISO 50 až 400, v krocích 50, 100, 200 a 400 nebo v automatickém režimu, kdy citlivost nastavuje aparát podle potřeby. Práci čipu řídí nový obrazový procesor DIGIC s technologií iSAPS, který je v současné době implementován do všech digitálních aparátů vyšších tříd této značky. Jedním z nejdůležitějších kritérií při hodnocení čipu je úroveň obrazového šumu, při fotografování jednotlivými citlivostmi ISO. Na obrázcích č.9 a 10 je celková testovací noční scéna a následně pak výřezy v plném rozlišení z jednotlivých snímků pořízených při různých citlivostech.

Obr. č. 9 - výřezy z č. 8

Z výsledků na obrázku č.10 je zřejmé, že úroveň šumu je do hodnoty ISO 200 obvyklá a standardní. Při ISO 400 je již stejně jako u ostatních osmimegových aparátů vysoká a snímky vykazují značný, až rušivý šum. Na opravdu kvalitní čip pro digitální kompaktní aparáty s možností nastavení vyšších hodnot ISO si tak ještě asi budeme muset nějaký ten čas počkat.

Vybavenost funkcemi

Canon PowerShot Pro1 je samozřejmě vybaven celou řadou funkcí. Především je to obvyklá základní nabídka, kde najdeme plně automatický režim, několik motivových programů, režim s pružnou volbou a také poloautomatické režimy s předvolbou clony nebo času až po plně manuální režim. Samozřejmostí je také videorežim s vysokým rozlišením 640 na 480 obrazových bodů a standardní záznamovou frekvencí 15 obrázků za vteřinu. V tomto nejvyšším rozlišení je ale bohužel délka natáčené sekvence limitována na maximální délku pouhé poloviny minuty. V základní nabídce jsou také dvě uživatelská nastavení C1 a C2, mezi kterými lze přepínat přímo hlavním otočným voličem a také speciální panoramatický režim uřčený pro spojování libovolného množství snímků v libovolném směru.
Měření expozice je možno volitelně provádět třemi klasickými způsoby: matricovým vícezónovým měřením, měřením se zvýhodněným středem a bodovým měřením. Obvyklá a také dostatečně podrobná je nabídka vyvážení bílé, kde za zmínku stojí dvě paměťová místa pro uložení uživatelsky změřené hodnoty. K dispozici je také samozřejmě expoziční bracketing a navíc dokonce i bracketing zaostření. Chybět nesmí ani nastavení režimů zábleskové expozice, kde mezi standardními možnostmi najdeme i synchronizaci na druhou lamelu. Sympatické je i u aparátů Canon obvyklé tlačítko označené “FUNC“, kterým se přímo dostaneme do zkrácené nabídky menu, pro snadné a rychlé nastavení všech základních fotografických funkcí a při jehož zobrazení lze i dále fotografovat, protože jeho ikonky jsou zobrazeny v okrajových částech LCD monitoru.
V podrobném uživatelském menu lze nastavit ve třech úrovních třeba i kontrast, ostrost a saturaci snímků. Barevný prostor lze zvolit ze dvou variant – sRGB a Adobe RGB.
Zajímavou funkcí je také intervalové snímání, ve kterém lze pořídit sérii až 100 snímků a to v nastavitelných intervalech 1 minuta až jedna hodina.

Příslušenství

Jak je u aparátů Canon dobrým zvykem, tak i k tomuto přístroji je k dispozici celá řada různého užitečného příslušenství. Velmi bohatá je již základní nabídka, která je součástí základního balení každého aparátu a je tak zahrnuta v ceně. Kromě obvyklých USB a AV kabelů je to také velmi výkonná Li-ion baterie s nabíječkou. Dále popruh, krytka objektivu, tvarovaná sluneční clona a adaptér pro instalaci fotografických filtrů. Chybět nesmí ani dvojice CD Canon Digital Camera Solution a ArcSoft Camera Suite. Součástí dodávky je i 64MB CompactFlash karta a dokonce i bezdrátové IR dálkové ovládání včetně baterie, které má dosah cca 5 metrů s lze jím ovládat nejen spoušť, ale i zoom objektivu a případně i přehrávání snímků na TV.
Jako volitelné příslušenství lze dále k tomuto přístroji dokoupit některý z výkonných externích blesků série Canon Speedlite, které lze přímo zasunout do aktivních sáněk na horní straně těla aparátu. Podle náročnosti uživatele je možno volit mezi modely 220EX, 380EX, 420EX a nebo špičkovým profesionálním modelem 550EX. Připojit lze také jeden ze dvojice externích makroblesků Lite MR-14EX a nebo dvojitého modelu Lite MT-24EX. Tuto kombinaci lze ještě vylepšit volitelnou předsádkou pro fotografování detailů. Samozřejmostí je i volitelná telepředsádka se zvětšením 1,5× ale bohužel chybí jakákoli širokoúhlá předsádka. Základní nejširší ekvivalentní ohnisko je sice slušných 28 mm, ale nejeden krajinář či fotograf architektury by jistě uvítal i možnost ještě širšího záběru. Jako možné příslušenství lze uvést i různé fotografické tiskárny, protože aparát podporuje i funkci přímého tisku Direct Print.

Cena a závěr

Cenová úroveň tohoto aparátu je vůči konkurenčním přístrojům spíše poněkud vyšší. To ale samozřejmě nemusí platit věčně, protože pohyb cen digitálních aparátů je v dnešní době opravdu velmi dynamický. Pokud vás zajímá aktuální cenová relace, tak nejčerstvější ceny najdete v naší, prodejci průběžně aktualizované aplikaci Porovnej ceny která navíc automaticky vybere tu nejvýhodnější.
Aparát Canon PowerShot Pro1 je současnou špičkou mezi kompaktními aparáty této značky, vyniká výbornou optikou a tím i výslednou obrazovou kvalitou, ale také solidním a odolným mechanickým provedením. V konkurenci současných osmimegových přístrojů jiných značek se jistě neztratí, ale ani není jasným favoritem, protože v některých ohledech má ještě hodně co dohánět.

Závěrem bych chtěl ještě shrnout všechny zásadní výhody a nevýhody tohoto aparátu:

Klady + Zápory -
Kvalitní optika Silné zamrzání obrazu při ostření
Výborné mechanické provedení Vzhledem ke kategorii a ceně pomalý
Slušná vybavenost funkcemi Silný šum při ISO 400
Příslušenství Cena
></div



Samozřejmostí jsou také technické údaje v databázích FotoTechnika na FotoAparátu.cz, odkaz je zde. Další informace na stránkách Canon CZ, odkaz zde. Fotografie pořízené tímto aparátem najdete v naší FotoGalerii.

Děkujeme společnosti Canon CZ za zápůjčku fotoaparátu pro provedení redakčního testu.></div