Zpracování tématu: "Barvy podzimu"

Vážení fotografové, krásné podzimní barvy venku pomalu ale nekompromisně nahradila monochromatická zima. Je proto již důvod podívat se na vaše příspěvky k tématu Okem profesionála „Barvy podzimu“ a obrazem zavzpomínat na krajinářsky asi nejhezčí roční období. Fotografie do tématu na prosinec 2011 "Linie a tvary" můžete posílat do konce měsíce.

Jemnějším způsobem pro vytvoření prostoru ve fotografii je využití S-křivky, podle linie (v našem případě cesty) ve tvaru písmena S. Fotografií používající tento prostorový stavební prvek přišlo nepoměrně méně. V podstatě jenom jedna, která stojí za publikování. I té by pomohlo několik korekcí. Třeba tmavší mokrý asfalt na cestě pro její zvýraznění. A třeba i nějaké ty červené lístečky na stromech pro barevné zpestření, pokud by to příroda v dalších týdnech dovolila.

Další blok budou tvořit klasické i méně klasické krajinářské motivy.

Začnu úplně klasickým krajinářským motivem kombinujícím osvědčenou krajinářskou trojkombinaci: zajímavý strom, voda a její břeh. Příjemná barevná harmoničnost podpořená zaručeně účinným zlatým řezem je jistotou plnohodnotného účinku na diváka.

Podzimní les

Výrazně experimentálnějším dojmem působí tento příspěvek. Pohybová neostrost v celé ploše obrazu je poměrně rizikový způsob jejího využití pro náchylnost k nudnosti pro diváka. U této fotografie je ale v plné harmonii díky souladu směru pohybové neostrosti s liniemi výrazných kmenů stromů. Výrazná, dynamická fotografie.

Podzim a architektura

Barvy podzimu najdeme i ve městě. V tomto případě v kontrastu jak barevném, tak i obsahovém. Mezi teplým, barevně výrazným přírodním prvkem a studeným, ocelově modrým civilizačním. Výrazné ubíhající linie civilizačního i přírodního motivu jsou základním stavebním prvkem snímku. Umístění stromu ve zlatém řezu i jeho výrazná barevnost jasně volí dominantu fotografie.

Podzim na sídlišti

Druhý příspěvek městské krajiny nevyužívá princip kontrastu, ale naopak vzájemné harmonie. Velice zajímavý postřeh fotografa všímajícího si „rekultivovaného“ barevného ladění našich paneláků s podzimním stromem.

Spadnout a smočit se

Monochromatický snímek se zajímavým prvkem kruhů na vodě a listím nad nimi. Pro lepší působení by ale fotografie potřebovala „vyčistit“ od rušivých a zbytečných prvků. Konkrétně od rušivého stébla trávy dole uprostřed zasahujícího do hlavního motivu. A od výrazné tmavé větve stromu v pravé horní části. Bez nich by se fotografie mohla stát jemnou až zenovou kompozicí. Mírným ořezem zleva by se hlavní prvek dostal víc do třetinového dělení plochy a stal se plnohodnotnou dominantou.

Poslední semafor

Tematicky výrazně odlišná svou dušičkovou tematikou, ale jinak ne moc vydařenou, je tato fotografie. Protisvětlo pro zvýraznění barevných kahánků bylo zvoleno správně. Ale to je bohužel asi jediné pozitivum. Fotografováno je „nakřivo“. Vzájemné překrývání důležitých prvků v obraze působí kompoziční zmatek a nevýraznost.

Bez tematického skoku se z polocelku přesouvám ke skupině krajinářských detailů.

Barvy podzimu

Bohužel horní část fotografie je prázdná, nevyužitá. Žluté květy ve spodní jsou jako téma pro zajímavou fotografii žel nedostačující. I zde je fotografováno nakřivo.

Líbil se vám článek?

Pokračovat v sérii

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • jana sedlakova
    jana sedlakova
    13.12.2011 19:33

    Náhodou mňa tieto mesačné témy bavia stále viac. Nie vždy mám čím prispieť, ale nato to je. Popremýšlať a skúsiť. Jasné, nie vždy to výjde. Majstrov je len zopár.

  • Dana Kovaľová
    Dana Kovaľová
    14.12.2011 05:45

    http://www.fotoaparat.cz/image/36535

    marně přemýšlím, jestli mám něco s monitorem, když tady vidím krásně "přirozenou" tyrkysovou oblohu... a jak se pěkně odzrcadlila na pomníčku...

  • Lu...Ny
    Lu...Ny
    14.12.2011 22:38

    taky mám stejně vadný monitor, hold se podzimu brutálně dopomohlo posunem barev :-/

  • Walther Krupinsky 1
    Walther Krupinsky 1
    18.12.2011 23:28

    To je zajímavá situace, kterou jsem asi nepobral. Fakt to vypadá tak, ze autor clanku si nevsiml te oblohy "Ke krizku"? Vzdyt je to videt na nahledu 150pix..???
    Jakoby podzimni klise podzimu je OK, asi jako kdyz bych se nedivil na obede, ze polivka je tekuta, Burduv vstup je stabilne klisoidni (u druhe nejlepsi na svete stejny koment jako u posledniho odpadu), ale hlavne bohuzel se teda neurodilo. Dilem katastrofa (Ke krizku, HDR, zmatecne cosi od Bednarika, rozmazana a vyblita cesta k osudu, Alexova taky divne, snad vsechno neni proostreny (panelak ostry skoro, strom vubec), svetlo neni nikde.

  • patrik hyka
    patrik hyka
    23.01.2014 20:58

    moc vtipny. obzvlast ty HDR pekla:))

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (9)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

Články v sérii:

Další články ze série
FotoAparát.cz - Instagram